Gombóc mondja

Gombóc mondja

Mit lehetne kezdeni a magyar focival?

2015. augusztus 28. - gomboc r2r

Már sokan és sokszor próbálkoztak ezzel a feladattal kezdeni valamit, de valahogy mindig beletört a bicska. Már nem mai ez a probléma, évtizedek óta húzódik, s egyre csak mélyebbre kerültünk benne. Talán már elértük a mélypontot. Hiszek benne, hogy tavalyelőtt elértük a mélypontot. Hátha történik valami, hátha végre megindul fölfelé a szekér. Reménykedem, de nem hiszek benne. A franc egye meg, mi a magyar foci baja?

I. Az oligarchák

Azt az időszakot éljük a történelemben, mikor a futballklubok is a gazdagok játékszerei lettek. PSG, Machester City, Chelsea. Csak hogy a leghíresebbek kerüljenek ide. Persze nem csak róluk van szó, de őket mindenki ismeri a pénzszórásukról. Ahogy kis hazánkban is jól ismertek a klubok a pénzszórásukról. Nem tudjuk, hogy mennyit költenek, mert teljesen átláthatatlanok, de azt tudjuk, hogy rendkívül sokba kerülnek és nagyon veszteségesek. Ezeket pedig a hazai oligarchák fizetik meg. Ezzel nem is lenne baj, hiszen láthatjuk, hogy külföldön is ezek az emberek költenek el sok-sok pénzt erre a hobbira, de azt észre kell vennünk, hogy a sikeresség tekintetében vannak különbségek. 

Miért lehet ez? Talán azért, mert egyáltalán nem érdekli őket a csapat, a siker vagy úgy egyáltalán az egész. Erre tökéletes példa talán az Origo gyűjtéséből Leisztinger Tamás esete. Nem érdekelte semmi, csak kénytelen volt választani. Ne csodálkozzunk, ha ezek után nem fog túl sokat foglalkozni a dolgokkal.

Diósgyőr

A csapat mögött 2010 augusztusa óta Leisztinger Tamás üzletember, az Arago Rt. és a Hunguest szállodalánc tulajdonosa áll. Nem különösebben mondható tudatosnak a befektetése, ő maga ezt nyilatkozta a Hír TV-nek a döntésről: "Csányi úrral volt egy beszélgetésem, és ő elég gyorsan meggyőzött arról, hogy ez jó dolog. Körülnéztünk, melyek azok a csapatok, amelyek egyáltalán tulajdonost vagy szponzort keresnek." A gazdasági sajtó akkor arról cikkezett, hogy az MSZP-közelinek tartott nagyvállalkozó Orbán Viktor nyomására fektethetett be a futballba. A kormányfő nyilatkozataiban utalt arra, hogy a gazdasági elittől várja, hogy szerepet vállaljon a magyar fociban. Leisztingerről a legutóbbi hír, hogy megszüntették a zsarolás gyanúja miatt ellene indított eljárást.

Vagy még ott lehet az MTK is, ahol Deutsch -NemFür- Tamás 2010 májusában, éppenséggel a választások után került a klubhoz. Véletlen lenne csak? 

Vagy ott van a DVSC Szima Gáborral, amelyik a játékosállomány minősége mellett is rendkívül rosszul teljesít az utóbbi években. Mégis évekkel meghosszabbították az edző szerződését. Elvárások? Ugyan...

Persze nem kizárólagos tényező az ő szerepük, nem is szabad így gondolni. Még a jelenlegi részvételükkel is lehetnének a klubok jól működőek, de ehhez más tényezőkre is szükség van.

II. A finanszírozás

Mindenki tudja, hogy még a jelenlegi helyzetük is fenntarthatatlan a kluboknak. Egy-két csapat van, amelyik valamilyen szinten pozitív mérleget tud felmutatni, de az ő nyereségük is csak abból következik, hogy a többiek eszetlenül költekeznek. Külföldre játékosokat eladni, onnan bevételt szerezni egyáltalán nem tudnak. Az az egy-kétévente előforduló kivétel pedig nincs igazán komoly hatással a pénzügyi szerkezetre, mert pillanatok alatt felélik a költségeket. Ne felejtsük el, hogy miközben mi alig tudunk valakit eladni külföldre, addig szinte az egész horvát válogatott topligákban és topklubokban futballozik, a szlovákok is folyamatosan exportálják a tehetségeiket, s világversenyeken közel vannak a mézescsuporhoz, a románok is meghatározó klubokban szerepeltetik a válogatottjaikat. 

A meccsjegyekből és az ajándéktárgyakból származó bevételeik elhanyagolhatóak, mivel az érdektelen foci kevés ember figyelmét ragadja meg. Az európai kupákból származó pénzek pedig rendkívül ritkán jutnak el a magyar klubok pénztárcájáig. Legutóbb a Videotonnak, előtte a Debrecennek sikerült a bevételeit jelentősen megemelnie ezekkel egy-egy alkalommal. De már évek óta szinte semmi. Tehát innen sem várhatunk semmi jót.

A tévéközvetítésekből van még számottevő bevétel, amelyet nem éppen piaci áron közvetítenek, de ez a legkisebb baj. Az nagyobb baj, hogy egyedül a kicsiny országunkban közvetítenek, tehát csak innen van bevétel. Ez a nem túl kiemelkedő összeg segíti még a klubokat a büdzséjük összeállításában. Ezen felül pedig tőkepótlások és tőkeemelések tartják életben a klubokat. Az állam, az önkormányzatok és a tulajdonosok. A hirdetési bevételek szintén elhanyagolhatóak. 

III. A fizetések

Miközben gyakorlatilag semmi bevételük nincs, jobbára állami pénzekből, illetve az állam által foglalkoztatott oligarchák cégeinek (nem nagyon van Magyarországon olyan milliárdos, aki önerejéből lett volna az és nem az állam "segítségével") tőkeemeléseiből finanszírozzák a működésüket, folyamatos veszteségek közepette, eközben a focisták fizetéseiről gyakorlatilag semmit sem tudni. Na jó, annyit tudunk, hogy nem kell sajnálni őket. De még az is igaz, hogy itthon nem keresnek olyan jól a focisták, mint Európa nagy részén, nyilvánvalóan.

Erre az ember ilyesmit olvas: 

"Emellett tudomásul kell venni, hogy Magyarországon is van két-három topklub, amely európai szinten fizeti a jó játékosokat, akik így nem akarnak mindenáron külföldre menni" - mondta a játékosügynök, aki az egyik magyar klubbal tapogatózó megbeszéléseket folytatott, és a nem nevesített csapat jó fizetéssel kecsegtette Dzsudzsákot.

Ezzel kapcsolatban érdekelne pár dolog. Egyrészt, a miből. Másrészt, mi alapján érdemlik meg azok a játékosok az európai bért? Majd 3 éve nem szerepelt magyar csapat Európában. És az csak egyetlen csapat, három évvel ezelőtt!!! Mi az, amire ennyi pénzt mernek kifizetni? Nem az lenne az elsődleges célja egy "vállalkozásnak", hogy nyereséges legyen? Magyarán eladja külföldre a játékosait, s ebből bevételekhez jusson, ha már 3 éve nem képes elérni semmilyen célokat? De hát ugyebár itt vissza kell csatolnunk az I. és a II. ponthoz. De hát igazából nem kell megerőltetniük magukat, mert nem várnak el tőlük ilyen balga dolgokat.

pic_gg_kismalac_00002690.jpg

IV. MLSZ

Hiába halljuk azt, hogy mindent megtesznek a magyar foci felvirágoztatásáért, amikor nem látunk belőle semmit. Kapkodnak, össze-vissza intézkednek, hülyeségekért büntetnek, hülyeségeket várnak el, s általánosságban úgy viselkednek, mint a magyar hatóságok. A javulásra ösztönzés és segítségnyújtás helyett inkább büntetnek.

A bajnokság létszámának lecsökkentésével igazából semmi gond nincs, mert egy ilyen kis ország mégse tarthat el 20 elsőosztályú klubot, de még 16-ot sem. Nincs annyi erőforrás. Gondoljunk bele, hogy legalább egy 16 fős bajnokság esetén is nagyjából 20 nagyklubot kellene produkálni, akik az elsőosztályért harcolhatnak, s e mellé még 16-ot, akik a második ligáért. A csökkentés indokolt volt.

De ez a szervezkedés, hogy minél kevesebb meccset közvetítsenek a TV-ben, ez nem tudom kinek a fejéből pattant ki, de arra az emberre soha az életben nem kellene többet hallgatni. Egy eleve réteghez szóló műsort, melynek érdeklődőit már eddig is elég durván megviselték bizonyos intézkedések, még egy ilyennel is terhelni... Biztos nem fognak elfordulni... Most, hogy adott lenne a lehetőség minden egyes meccs közvetítésére, s még a legkisebb klubok is szem előtt lehetnének, egy ilyen lépést behozni...

S még csak most értünk el a szurkolói kártyához. Nem vitatom a létének az értelmét, mert nem hülyeség. Vannak bizonyos körök, akik többet ártanak a magyar focinak, mint használnak, s őket távol kell tartani, ez nyilvánvaló. De ahogy bevezették, az egyenesen hihetetlen. A kártya lehetett volna egy megoldás, erre csak egy probléma lett belőle. Ahelyett, hogy egy csippel adatokat lehetett volna eltárolni rajta, s igényesen kinéző, jól működő, egységes kártyarendszert hoztak volna létre, megkezdődött ennek a teljességgel összeegyeztethetetlen, elbaltázott "rendszernek" a terjesztése. Ahelyett, hogy egy központi kártyát bocsátottak volna ki, mely elektromosan tárolta volna el az adatainkat (kivéve a fényképet és talán a nevet), s melynek használata mindenhol ugyanolyan könnyű lett volna, egy egymástól teljesen különálló, technikát nem is alkalmazó valami jött létre. Ahelyett, hogy átvette volna a jegy és a fizetőeszköz szerepét, s megkönnyítette volna a meccsre járást, inkább akadályozza, s szinte felesleges. Ahelyett, hogy azzal a kártyával bármilyen meccsre be lehetne menni, 2-re van szükség. Nagyon jó kivitelezés, gratulálni tudok csak. 

Egyébként akit érdekel a bajnokság, itt és itt és itt még olvasgathat. Emellett még azt is hozzá kell tenni, hogy a teljesen ellenőrizhetetlen és inkorrekt TAO-pénzeket az ember még meg sem említette. Mindeközben habár bevétele nincs, szállodát építeni tud.

Értem, értem, ezeket a problémákat mi is látjuk, na de mi lehetne a megoldás? - kérdezi az ember. Na akkor lássuk. Ugorjunk neki.

V. Megoldás

A megoldáshoz kitartásra, akaratra, s együttműködésre van szükség. Kitartásra a szövetségtől, akaratra a kluboktól, s együttműködésre a kormánytól. A kormánynak azt kell megértenie, hogy ez a jelenlegi TAO-rendszer nem működik. Igazságtalan, ellenőrizhetetlen, rossz működésre sarkallja az egyesületeket, ezért meg kell szüntetni. Cserébe a szövetségnek kell odaadni a pénzt, amely az általa rendezett bajnokságok számára szét tudja osztani az elért helyezések alapján. Mind első- és másodosztályban, mind a kisebb ligákban emelkedő jutalmak a csapatokat a jobb gazdálkodás felé tudná tolni. Így nem kellene olyanokra költeni, amire a csapatnak vagy nincs szüksége, vagy nem tudja fenntartani.

Ha megemelkednének ezek a juttatások, sokkal tervezhetőbbé válnának a csapatoknak a költségvetései, beruházásai, fenntarthatósága. Nem kellene azzal foglalkozni, hogy most sikerült támogatást szerezni, akkor most csináljuk meg, nem akkor, amikor nekünk jó. Az így kiszámítható költségvetések kisebb veszteségekkel zárhatnának egy-egy szezont. Az elsőosztályban a pénzt a helyezés, az előző 5 év helyezése, s a tévés nézőszám alapján kellene elosztani. Így is biztosítani a kalkulálhatóságot. 

Az állami és önkormányzati tulajdonlást pedig egy felkészülési év után kitiltani az első- és másodosztályból. Aki önerőből nem tud megragadni, azt alsóbb osztályokba zárni. A profi futballban nincs helye az államnak. De az sem lenne ördögtől elrugaszkodott ötlet, ha részvénytársaságokként üzemelnének tovább, s a részvényeik egy részét bevezetnék a tőzsdére. A kluboknak is lehetne belőle egy minimális bevétele, a BUX-nak is jöt tenne, ha minél többféle részvény lenne jelen a piacon, mert a sok államosítás után már alig marad valami. Főleg ha azt látjuk, hogy mi a különbség az állami csapat és a részvénytársaságként működő csapat között. Itt elolvasható a Fradi éves beszámolójának a honlapon fent lévő változata. 35 oldal közembernek olvashatatlan és értékelhetetlen anyag, amely bizonyos pénzügyi számokat tartalmaz, miközben tele van hülyeségekkel. A klub anyagi helyzete elég nehézkesen olvasható ki belőle, mert konkrétumokat nem tartalmaz, csak gyengén kapcsolódó adatokat. Eközben egy normális, féléves beszámoló egy részvényesek által birtokolt klubnál. A "Half-yearly financial report"-ra kattintva. Ismétlem, féléves beszámoló 62 oldalon keresztül. Rendezetten, teli minden érdemleges információval.

Elérkeztünk a fizetésekhez. Mivel a klubok önerejükből képtelenek kontrollálni magukat, ezért a szövetségnek be kell avatkoznia. Először is, a klub és a játékosok közötti szerződéseknek valamilyen szinten nyilvánosságot kell biztosítani. Úgymint alapbér, bónuszok. A szurkolóknak joguk van tudni, hogy mennyit keresnek azok, akik néha alig kóborolnak a pályán, miközben ők havonta többezer forintokat hagynak ott a kluboknál, vagy akár többszáz kilométereket utaznak egy EL-selejtezőre. A nyilvánosság pedig csak az egyik része. A másik része lenne a fizetések korlátozása. Mivel egymást húzzák a klubok a fizetésekkel, s ezzel veszteségekbe kergetik egymást és önmagukat, ez a jelenlegi állapot fenntarthatatlan. Ha a szövetség megszabná, hogy mekkora lehet a maximális fizetés, akkor azon belül kellene a kluboknak költekezniük, így nem lennének elszállt összegek. Segítene abban is, hogy kevésbé legyen belterjes a magyar foci. Mivel nem lennének nagy fizetések, így kénytelenek lennének külföldre igazolni a jobb képességű játékosok. Még akkor is, ha csak az ötöde válik be külföldön, akkor is megindul szépen lassan a focink gyógyulása. Nem mellesleg ebben az esetben nem jönnének ide mindenféle külföldiek, akik nem jobbak a hazai játékosoknál, viszont többet kell nekik fizetni. Lehet, hogy rövid távon a fizetések csökkenése azt eredményezné, hogy elmennének játékosok, de mivel nagyon kevesen állnák meg a helyüket külföldön, visszatérve a fizetésük racionalizálódna. Aki pedig nagy pénzeket akarna keresni, az pedig kénytelen lenne teljesíteni. Nem lehetne eltengődni a magyar bajnokságban. Egy, maximum kettő kiemelt játékosa lehetne minden klubnak, akik kilógnak a fizetési szabályok alól, mint az MLS-ben. 

Most egy kicsit beszéljünk a bírókról. Ez kényes téma, hiszen ahányan vagyunk, annyiféleképpen látjuk, de egy dolog fontos ezzel kapcsolatban. Nagyon kevés az igazán jó minőségű spori. Az ember egyszerűen nem látja, hogy a fordulók után tényleg összeülnének és megbeszélnének bizonyos ítéleteket/nem ítéleteket. Szükség lenne rá, hogy azonosan ítéljenek meg szituációkat, mert jelenleg mindenkinek úgy tűnik, hogy fejetlenség uralkodik a bírók háza táján. A szövetségnek sokkal több figyelmet kellene erre fordítania. Találkozzanak, beszéljék meg az ítéleteket, beszéljenek meg szituációkat, mert nagyon sok múlik rajtuk. Ha legalább valami fejlődést látnánk, de nem látunk. Fordulóról fordulóra ugyanazokat a problémákat lehet felfedezni ugyanazoknál az embereknél. Szóval itt is elég nagy a probléma.

Hiába próbálkozunk már hosszú ideje a toldozgatással, egyszerűen nem működik. Ezt jól példázza, hogy már nem először csökkentjük le alacsonyra az elsőligás csapatok számát. Akkor sem működött önmagában, most sem fog. A hozzáálláson kellene változtatni, de ahhoz az itt felsorolt szempontokhoz kellene hozzányúlni. Na van bátorságotok?

Tisztelt

  • Csányi Sándor
  • Bánki Erik
  • Dankó Béla
  • Dr. Török Gábor
  • Nyilasi Tibor
  • Balogh Gabriella
  • Berzi Sándor
  • Dr. Anthony Radev
  • Garancsi István

(Kép: NB1.hu)

Sajnálatos módon Tarsoly Csaba már nem tagja eme jeles grémiumnak. 

Update: Eredetileg holnapra volt időzítve a poszt, de most lett az ideje emiatt a cikk miatt. Index-fizetési sapka az oroszoknál.

Update2: Jelenleg Moldovával vagyunk egy szinten. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gombocmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr777735974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PongLenis 2015.08.29. 10:06:28

Egyetlen megoldas van, MINDENKIT akinek az elmult 40 evben koze volt a magyar futballhoz (vezeto, edzo, utanpotlas edzo, igazgato, ujsagiro, jatekos, gyuro, szertaros...stb) el kell zavarni a halal nathas faszara, hogy meg csak tevebe se nezhessen meccset. Innen lehetne epitkezni elobb kulfoldi szakemberekkel majd a frissen, oaltaluk kikepzett fiatal magyar edzokkel. Felelmetes, hogy a magyar edzok es jatekosok mennyire nem ertenek a futballhoz, alap dolgokkal nincsenek tisztaban, ezt mindenki lathatja aki nezi a szakertesuket a meccsek alatt/utan.
Persze ez soha nem fog megtortenni, ahhoz tul sokan tul jol megelnek ebbol a mostani allapotokbol. Gyakorlatilag a mostani helyzet mindenkinek megfelelo. Szomoru, de soha nem lesz alapveto valtozas.

Sam Ace 2015.08.29. 10:38:17

Elég ellentmondásos a megoldási rész.
" A profi futballban nincs helye az államnak."
"Cserébe a szövetségnek kell odaadni a pénzt, amely az általa rendezett bajnokságok számára szét tudja osztani az elért helyezések alapján."
"Ha megemelkednének ezek a juttatások, sokkal tervezhetőbbé válnának a csapatoknak a költségvetései, beruházásai, fenntarthatósága. "

Megoldás szerintem a következő:

Profinak titulált futballba nem kell állami pénzt belenyomni.Ez igazságtalan és kommunista szemlélet jön az állam és megsegít.Eredmény nincs de pénz jön.Mintha 86-ot írnánk még mindig.Tudom,hogy ezáltal még nagyobb mély repülésbe kezdene foci, és ki-ki meccset játszanánk a San Marinoi bajnokkal.Aki pedig szeretne tenni magyar futballért, az meg vegye tudomásul,hogy áldoznia kell a klubjáért.Ki kell járni meccsekre és ami teljesen testidegen-tisztelet a kivételnek- adományozni klubnak,hogy legyen pénz fizetésre és fejlődésre.

Továbbra is azt mondom,hogy véget kell vetni az állami támogatásoknak.Kereslet kínálat, mezei állampolgárnak hagyjuk már meg a döntés jogát, hogy akar-e focit vagy nem.Ha nem akar akkor nem lesz és kész, évezredekig meg voltunk nélküle és minek áldozunk olyan sportágra ami 30 éve sikertelen.Más siker sportágak meg szenvednek a pénzhiánytól.Profi klub kereslet kínálat elvén működik.Ha nincs néző,nincs bevétel.Ha nincs állam akkor sokkal égetőbbé válik az eredménykényszer.Ha meg akarsz élni akkor teljesíteni kell különben tönkre megy a klub.Játékosokat kell nevelni és eladni pénzért (nem ingyen lsd Vidi).Csak azt be kell vállalni,hogy mondjuk egy régi múltú klub pl. vasasmtkfradihonvéd stb tönkremegy és gaz fog virágozni a stadionban.

Élőben sikerült megtekintenem egy edzést,gyönyörű környezet,pálya. 3 an pálya mellett henyéltek a többiek, a nagykaput 16 osig betolták,hogy ne kelljen futni a nagypályán. Ez edzés?Mondanom sem kell,hogy izzadt ember alig volt.Mozgás edzés dinamika egy nagy nulla volt.

Másik PSG út lenne,de ennek a valószínűsége nulla, mert kis hazán eleve nem nagy piac másik,hogy 2000 átlag nézőszám mellett ki fektet bele ilyen klubba.

Harmadik lehetséges út meg, pénz pénz meg pénz kellene. 100 milliárdos büdzséből már lehetne megfelelő minőségű játékosokat,edzőket igazolni.Régen mi volt csúcs?Dózsában,Fradiban,Honvédban focizni, ma a Real,Barca stb.,hiába nevelük tehetséget klub szinten nem fog sokáig maradni hanem eligazol, nemzetközi sikerek szempontjából nézve tökmindegy az utánpótlás állapota inkább bevételi forrás mint építkezési lehetőség.
Kupák nagy klubok érdekeit szolgálják csak ez kevés embernek esik le.Bl EL csoportok kialakítása miként történik?Két sztár klub két kutyaütő, tehát BL csoportkör győzelmekért és továbbjutásért járó pénz a nagy klubok zsebeit dagasszák.Így ha valaki netán bekavarna, akkor következő évben meg lehet őket venni és el is fognak jönni, mert köztudatban az van benne,hogy Barca mesque en club,NWLKA Liverpool, bayern a világ legjobbja.Ki ne akarna ott focizni.Így szedték szét a Dortmundot,Juventust,Atletico Madrid. sorolhatnám.Nem véletlen,hogy Kelet Európai csapat nem nyert 20 éve BL-t, holott mint posztíró is írja, horvát válogatott tele van sztárokkal csak hát ott BL nyújotta előnyök, sőt ha megnézzük tévé közvetítések eloszlását barca és real kapja a felét többi csapat osztozik maradékon.Így bármi jön mindig lesz pénz világsztár játékost,edzőt igazolni.Lehet jönni,hogy horvát szlovák csapatok igen,de kupát nyertek?Nem.És ha nyernek megveszik következő évben a nagyok őket kilóra...

Sam Ace 2015.08.29. 10:43:38

Ja még annyit, ezért nem kell csodálkozni, hogy a Vidit is szétszedik., mondhatnám,hogy jó reggelt kívánok.Az a mentalitás nevetséges és röhejes ma már,hogy székesfehérvári vagyok és itt focizok amíg ki nem rúgnak vagy ki nem öregszem.Oda mennek a játékosok,edzők ahol többet fizetnek slussz.

has 2015.08.29. 12:19:07

Nem csak a fociban, minden sportban állami pénzt, értsd alatta, az általunk befizetett adókból, ki kell vonni. A tömeg, iskolai és utánpótlás nevelésre kell pénzt adni. A kifizetésk és felhasználások szigorú ellenőrzése mellett.

Spiro 2015.08.29. 12:38:13

@Sam Ace:
A kommented végéhez még annyit, hogy az UEFA BL és EL kiírása okozza azt, hogy az Európai futball a pénz miatt polarizálódik, és a befektetők, szponzorok, reklámozok is oda vonzódnak, ahonnan könnyebb pl. a BL fő táblára kerülni (ahogy a játékosok és az edzők is).
Idén 5 spanyol, 4 angol, 4 német, stb., akik nagy része nem is selejtez, mert a legjobb 32-be 22-en bajnokságuk eredménye alapján kerülnek be, és a selejtezőben is kiemelés szavatolja, hogy az alacsony UEFA együtthatójú klubok már piros-, sárga lapokkal, sérültekkel kerüljenek szembe az amúgy is top ligákban szereplő kiemeltekkel).
Én pl. egyre kevéssé érdeklődőm a BL iránt, ahol évről évre mindig ugyan az a 28-29 csapat és néhány ország szerepel
Az 54 UEFA tagból 15-20 a haszonélvezője ennek, és a maradék 34-39 asszisztál ehhez, mert az UEFA néhány százezer-millió EUR-val támogatja őket, holott a legsikertelenebb BL szereplő 15 Millió EUR körül kap.
Pénzügyi fai play nélkül, nekünk és sok másnak csak szerencsénk lehet, így nem is érdemes pénzt költeni a nemzetközi klubszintű szereplésre (a jelenlegi környezetben), hiszen magában még a BL megnyerésével járó összeg is kevés az ott szereplő kluboknak, így ők bár más dimenzióban, de ugyan azt élik át mint a hazai klubok.

A pénzügyi dopping minden esetben káros, de ez csak világ viszonylatban egységes fellépéssel lehetne kezelni, mert akár összeurópai változtatások után a top játékosok, közel-, vagy távol keleti klubokban kötnének ki viszonylag gyorsan.

Akit a csapata érdekel az akkor is kimegy, ha csak hazaiak játszanak (lásd alsóbb osztályok, bármelyik országban), miért lenne különbség mondjuk a magyar első osztály.

@post
A legtöbb sport (mindenhol a világon, ahol nincs központilag működő szabályozás), általában mecénatúrán alapul (ha állam, ha más), ami torzítja a piaci alapú működést, és a teljesítmény sem feltétlenül a szurkolói elvárása szerint alakul. Illetve a fenti szempontok.

Drago Brutic 2015.08.29. 13:15:20

A magyar foci nem hanyatlik. Végh Antal már 30 éve megírta, hogy beteg, majd azt, hogy halott. A halott állapota pedig nem romlik! 20 éve is ott tartottunk, ahol most, sehol.

vizsla_barat 2015.08.29. 13:46:55

Megoldash: stadionokat átállítani gyep kocka termelésére. Focistákat elküldeni recskre aranyat banyaszni. Mindkettő tevékenység hasznosabb mint a foci. Valóságshow-T is lehet forgatni belőle.

Komojtalan 2015.08.29. 14:18:44

A hiba feltárás az jó, a válaszok és a megoldások katasztrofálisok ...

A TAO az nem a sportra megy, hanem saját zsebbe. Megszüntetni, még ha ezzel valamennyi pénztől el is esne a sport. Egyéb állami pénzeket szintén.

Ha nem fizetnek 4k€ körül, akkor épkézláb játékos nem jön ide. Jó, így sem az igaz. A környező országokban 2-3k€ a fizetés, de legalább van esély a tovább lépésre, innen minimális. El kellene dönteni, hogy vagy még emeljenek a fizetésen amiből már tényleg minőségi játékosok jönnének, vagy elég nekik kevesebb is.

Azzal egyet értek hogy el kell mindenkit zavarni a foci közeléből aki az utóbbi 30 évben vezető szerepben volt, csak sajnos megvalósíthatatlan, így ezt hagyjuk.

A legnagyobb gond a belterjesség. Ha te megveszed az én falábú játékosom, akkor én megveszem a tied. Edző kellene? Itt egy "szakember", a lá Burcsa Győző. Erre talán megoldás lenne mint hokiban, hogy hozni külföldi szakembereket, de ezt a szakma nem engedi, kiutálja őket még ha sikeresek is, hát ha még nem.

Sam Ace 2015.08.29. 15:08:24

@Spiro: Szerintem a nemzetközi foci hanyatlik.Ha nem lépnek elkerülhetetlen leépülés.1990-2000 között izgalmasak voltak bajnokságok most ha valaki nem top szurkoló akkor reménytelen helyzet.Nézzük meg a spanyolt ott Barca meg a Real és kész.Az kérdés többi meccsen,hogy hányat kap az ellenfél illetve ha indiszponált az ellenfelek elkaphatják őket.Real és Barca-n kívűl kinek van nagy neve olyan játékos mint Valencia-nak mendieta. És csodálkozunk,hogy Ronaldo meg Messi miként képes ennyi gólt lőni.Nyilván nem azt mondom,hogy gólképtelen lennének,de nézzük meg a válogatott teljesítményüket már közel sem olyan kiugróak.Németeknél az a kérdés,hogy mennyire veri el a mezőnyt Bayern M.Még az angolnál van valamiféle kiegyensúlyozottság.Az is elgondolkodtató,hogy van egy bivaly erős holland válogatott.Klub szinten még 4 közé sem bírnak jutni.Pénz megint.

Miért van lejtmenetben?

A mai gyerekek sokkal jobban letudják foglalni magukat (több a lehetőség, internet,facebook).Másik,hogy nincsenek olyanfajta példaképek akiket láthatnak edzeni,meccsre készülni, hogy mennyit tesz a sikerért, egyéni cseleit megfigyelni átvenni- fejleszteni.És az is kérdés,hogy edzőként összerakok egy siker csapatot,amivel harcba szállhatok nemzetközi kupákban és bajnokságban, de az első sikerek után eladják csapatot lásd Vidi,Dortmund.Ezt megélni és motiváltnak maradni, erős bennem a kétség,hogy nem lehet.(Klopp is ezért távozott???)

Én totál értelmetlenek tartom Bl indulást.BM-nek 500 millió EUR költségvetése 150 MILLIÁRD HUF.Most öszintén mit akarunk?

Várjuk az eredményeket.Hol igazoltunk olyan játékost aki nemzetközi szintű.Mikor adtunk egy játékosért teszem azt 5 millió EUR-t?Pedig az kb EL szintű játékos ebből kéne minimum 4-5.

Mit kezdjen az edző ha valaki magyar szinten jó játékos és nem bírjuk megtartani.Lásd Nikolics,Mateos,vagy Coulibaly aki maradni akart,de nem tudták megfizetni, de egy francia MÁSODosztályú klub meg tudta ez mindent elárul.Dzsudzsák és Szalai (akik nemzetközi szinten nem kiugróak minden bántás nélkül) száz milliókat keresnek.Hiába nevelünk új dzsudzsikat, ha nem bírjuk megfizetni le lépnek.Ez az edzőkre is vonatkozik.

Mi jogon várjuk el az edzőktől teljesítményt?
1.Játékoshelyzet fentebb
2.Mondjon nekem egy olyan edzőt valaki, aki fel lett építve.Aki német/holland/spanyol/angol bajnokság képzését megkapta vagy ott játszott/ edzősködött és hazajött.Egy magyar edző lenyomta NB1-et utána TF/Mezey féle prolicenc és kész.Dárdai azért jó edző, mert ő játszott világ élcsapata ellen, mondjuk az Oli Kahn/Makay féle BM ellen.Ez alatt mi edzőink egy jó Paks ellen küzdöttek.Így szerencsétlenek honnan tudnák azt,hogy kell 3 féle terhelést megoldani (bajnokság/kupa/nk kupa) vagy miként kell játszani egy európai élcsapat ellen?Mit várunk megint?

gomboc r2r 2015.08.29. 16:36:38

Az ellentmondást feloldom. Nem az összes TAO-pénz betolásáról van szó, hanem arról, hogy ha kivezetjük azt, akkor egy átmeneti időre meg kell növelni a díjszabást, mert különben összedől az összes klub.
Azért érdekes, hogy a világ összes többi országában motiváltak tudnak maradni a futballisták, csak itt nem?
Nem kell ahhoz őrült pénzekért játékosokat igazolni, hogy valaki sikeres legyen. Ott van a MU, amelyik felnevelt egy nagyon jó generációt és majd 20 évig uralták Angliát. Ott vannak a hollandok, akik az utánpótlásuk által BL-eket nyertek. Ott vannak a portugálok, akik folyamatosan meg tudják szerezni a tehetségeket szinte ingyen, majd drágán eladják.
A Loki is bekerült a BL-be meg az EL-be szinte semmi pénzből. A bevételüket pedig beforgatták az utánpótlásba. Ebből szépen lassan elkezdenek kinőni majd a jó játékosok, csak a magyar bajnokságban le fognak épülni.

gomboc r2r 2015.08.29. 16:41:34

@Komojtalan: Én is azt írtam, hogy a TAO-t megszüntetni, de mindegy...
És mégis miért jó az nekünk, ha még drágábban igazolunk játékosokat? A jók nem fognak akkor sem ide jönni, mert nem látják a jövőjüket. A magyar focinak pedig az lenne az érdeke, hogy a magyar jó minőségű labdarúgók száma növekedjen, nem pedig a külföldieké. Ha kicsi lesz itthon a fizetésük, el kell menniük külföldre. De ott teljesíteni is kell, különben kiteszik, mert inkább a sajátjukat játszatják. Így a gyengék lemorzsolódnak, s a magyarok is kénytelenek lesznek küzdeni, ha akarnak valamit.
Aztán ha már lennének minőségi játékosaink, az edzők is felnőnének velük.

Sam Ace 2015.08.30. 00:48:53

@gomboc r2r: MU felnevelT múlt idő.Ráadásul mindig igazoltak nemzetközi szintű játékosokat a hiányposztokra. Cole,Cantona,Ferdinand,Nistelroy,CR7,Beckham,Sheringem,Kaene,Shmeichel,Rooney. Magyar csapat mikor igazolt ilyen játékosokat???Soha nem volt olyan csapat amikor kizárólag saját nevelésű játékosokkal töltötte meg a keretet.Pár ember jelentette a folytonosságot,Schole,Neville testvérek,Giggs,Butt ennyi.Lehetetlen elvárás,hogy világsztárokat neveljél állandóan. Barcanál is kifogytak Messi,Neymar,Suarez,Rakitits szépen kezdik vásárolgatni.Tajti...Ja és nem véletlen kapott igazolási stopot a Barca.
MU
Ráadásul ott áll MULTIMILLIÁRDos Glazer család aki segít fenntartani a klubot.SAF amikor búcsúzott a szurkolóktól külön köszönetet mondott Glazer családnak,hogy segítettek neki a csapat felépítésben.Rooneyért ki kellett köhögni 30 millát és ki kell köhögni a fizuját is ami ön magában milliárdos tétel HUFban.

Hollandia

20 éve nem voltak BL döntőben.Miért?Rosszabb lett a válogatott?Nem.Akkor,hogy a manóba van,hogy közlébe se jutnak Bl döntőnek?Hmmm?

Többi országban Úgy tudnak motiváltak maradni,hogy van BL esélyes csapat.Egyébként tendenciáról beszélek.

Meg attól függ,hogy mi a motiváció.Játékosokat neveljek és jó pénzért eladom őket.Ez jó dolog.De ez teljesen különbözik attól, hogy Hortobágy FC-vsl végigverem a világot (itt az értékeket meg is kellene őrizni nem eladni).

www.origo.hu/sport/magyarfoci/20090619-az-alacsony-nezoszam-altalanos-jelenseg-keleteuropaban.html

Ezért mivel szerbeknél nincs állami segítség,nincs néző sem ezért ha jól akarsz élni labdarúgókat kell nevelni amiket elnyomsz külföldre.Ezért kell elzárni a csapot.De eredmény sincs klub szinten.

Portugálok

Sokat keresnek azon,hogy brazilokat honosítanak portugálnak így nem gond a szerződtetésük.Ma már nincs jelentősége, de Eu-s idők előtt jó üzlet volt.Másrészt olyan edzők dolgoztak ott mint Elek Schwartz,Guttman Béla,Bobby Robson,josé Mourinho (akit mint Barca segédedző tevékenykedett mikor leigazolták.Magyar csapat mikor igazolt ilyen edzőket?)Egyet mondj!Mikor igazoltunk nemzetközi edzőket?Aki ér is valamit...

Loki

Vaktyúk is talál szeget alapon működött.Varga Józsi nem kell az angol másodosztálynak sem.Dzsudzsi 4 év után lelépett.Eladtuk 1,5-ért a hollandok 15-ért.Tele a piac nemzetközi játékosokkal akik nem kapnak lehetőséget csak ezeknek fizetésük 100 millánál kezdődik.Tökmindegy a náció: saját ha eléri lelécel, külhoni meg nem jön ide kevesebbért.
Loki mennyit költött idén erősítésre?0.Rosenborg több millió koronát.Ki áldozott többet a győzelemért?Rosenborg.Ki nyerte meg a párharcot? a Rosenborg.
Bayern M 500 főt foglalkoztat.A Loki hagyjuk kategória.ki öl több munkaidőt győzelemért.A bayern.Ki nyeri a práharcot?Csak nem a Bayern.Ki fog több pénzt keresni? a Bayern.Ki tud többet költeni,áldozni fejlesztésre utánpótlásra a Bayern.Egy targoncást nem tudunk megfizetni Coulibaly-t (targoncásként magyar gólkirály no comment).

Figyelj itt nem arról van szó,hogy egy kis csapat nem érhet oda.Hanem arról van szó,hogy 10 év alatt 8-9-et elvisznek a nagyok.Olyan mint a kaszinó.lehet nagyot szakítani, de minél tovább játszol annál többet veszítesz.

¿Qué tapas hay? 2015.08.30. 09:02:02

Egyetértve a konklúzióval, még egy megjegyzés:

A magyar labdarúgásnak az a baja, hogy sportnak tekintik, ebből adódóan valamiféle magasztos, támogatandó tevékenységnek. Egy fenét. A foci a showbusiness része, mint a film-, vagy a zeneipar. Ez vastag biznisz, ezért van szerepük ebben az oligarchiának és ezért

Spiro 2015.08.30. 09:31:36

@Sam Ace:

Minden szavad arany (a többi kommentedben is)

Természetesen ezzel meg is érkeztünk a megoldáshoz, a nemzetközi viszonylatban hozzánk hasonlóan alacsony költségvetéssel működő klubok esélytelenek a gazdagabbakkal szemben (ahogy írod ez még a Hollandiára is igaz). Így a BL, EL szereplésre áldozni teljesen felesleges, de még a bajnokság megnyerésére is (hazai szinten kell kezdeni a pénzügyi fair play betartásával, még akkor is, ha ez fizetés csökkenést és külföldi elvándorlást eredményez (bár ahogy látszik ez elég valószínűtlen kimenet)).

Aki mégis a BL, EL szereplés érdekében irracionálisan költ az sem közgazdaságilag, sem logikailag nem érti a rendszert (vagy érti, de nem érdekli, hiszen pl. a folyamatos BL jelenléthez, a BL megnyerésén kívül, csak a hazai bajnokság évről évre történő megnyerése és magas UEFA együttható kombinációja szükséges (amibe nem pusztán a csapat, de az ország együtthatónak is magasnak kell lennie), ami a számítási módszer miatt legalább 5 év folyamatos BL csoportkör szerepléssel, és jó válogatott eredményekkel biztosítható (hogy keveset kelljen selejtezni), de ez csak EUR milliárdokkal elérhető, a mai tudásunk szerint.

Szerintem több kézenfekvő lehetőség van:

1. UEFA szabály változás. A BL.-ben legyen csak 64 induló, és az UEFA együttható szerinti kiemeléssel mindenki selejtezik egyet a legjobb 32-be (csoportkörbe) jutásért (a top teniszezők sem csak a döntőbe csatlakoznak a tornákhoz).

Ez azt eredményezi, hogy közgazdaságilag szerencsés esetben, a sorsolás szerint a „szegény” országok bajnokai 1-1 top csapattal is játszhatnak. Még ha azonnal ki is esnek, az az egyetlen meccs az egész éves költségvetésükkel egyező bevételt, élményt generálhat nekik, pláne, ha kissé igazságosabb a BL ~1,4 MRD EUR-os költségvetésének az elosztása is.

A nézők is inspiráltabban, érdeklődőbbek lennének, mint évről évre az észt, bosnyák, stb. bajnokkal történő selejtezést nézni kissé unalmas. A top klubok 2-vel több meccset játszanának mint általában, de legalább lenne esély őket Közép-, Kelet Európában is látni.

Mivel nem mind az 54 tagállamban van bajnokság, így vagy továbbra is engednek néhány 2.-ot is indulni, vagy Izrael mintájára néhány Észak Amerikai, Észak Afrikai országgal bővítenek, ami kiszélesíti a szurkolói kört (ahogy az NFL Európa felé nyit).

2. Egy alternatív régiós BL-t, vagy régiós bajnokságot kell gründolni, mint pl. hokiban, kézilabdában, ami a jelenleg 34-39 „kirekesztett” országnak nyújtana sportszakmailag, és gazdaságilag alternatívát. Erre pl. kézenfekvő szponzor a Gazprom, stb.

3. Minden marad így és mi is rájövünk arra, hogy nekünk a labdarugónevelés kártya van leosztva, és a fociban relatív szegény, és/vagy környező országok példájára csak a válogatott szinten lehetünk ezáltal sikeresek.

Illetve, ehhez hasonló utánpótlás tornákat szerveznünk (sajnos a régiós klubokat már gyerekkorban sem hívják meg külföldi hasonló eseményekre), sok magyar csapat részvételével www.futuretalentscup.com/ , hogy ne csak azt kelljen elmondani, hogy lassan, körülményesen játszunk, de meg is lehessen tapasztalni már gyerekkorban, klubszinten, hogy mi a feladat, hova kell fejlődni (mert a magyar bajnokikon történő részvétel az elmúlt 28 évben nem eredményezett VB részvételt és/vagy kiemelkedően jó játékos garnitúra kinevelését)

gomboc r2r 2015.08.30. 10:48:54

@Spiro: A nagy klubok így is olyan sok mérkőzést játszanak, hogy két csapatnyi focistára van szükségük egy szezonban. Még selejteztetnéd is őket? Plusz, lehet, hogy a kiscsapat meccsére egy kicsit többen mennének ki, de mikor a nagy játszana otthon a stadion 10%-a telne meg...
Ráadásul így semmi esélyed bejutni a BL-be, míg a jelenlegi szabályok között azért egy Zeljesnicart legyőzni nem egy csoda kategória. Azért van ez a rendszer, hogy legyen esélyük bejutni azoknak, akik szisztematikusan építkeznek. Arról nem tehetnek, hogy nálunk szarnak rá.
Régiós BL? :D Tudod ki nézné azt? Senki sem. Mert senkit nem érdekelne, hogy 6 nevenincs csapattal kell szembeszállni egy semmit nem érő trófeáért. Még az EL is alig érdekli az embereket. Tudod mikor támogatná a Gazprom azt, ahol nincs néző. Előbb fel kell építeni valamit, utána jönnek majd csak a szponzorok.
Nem kell a labdarúgónevelésre fókuszálni, ha nem akarunk. Lehet találni gazdag embereket, csak rá kell venni hogy fektessen a fociba. Vagy ezentúl te is belefeccölöd a fizetésed.

Spiro 2015.08.30. 12:02:10

@gomboc r2r:
Nem értek veled egyet.

A selejtező plusz 2 mérkőzést jelent (ha tovább jutnak egyáltalán), és nem abból az axiómából indulok ki, hogy csak a jelenlegi topkluboknak kell kedvezni, hanem kvázi mindenkinek egyenlő esélye legyen, ha már Bajnokok Ligája a neve a dolognak.

Mivel ebben az esetben a BL legjobb 32-be jutás, vagy a kiesés a tét, azaz nem tét nélküli a mérkőzés, ha ezt a top csapat szurkolóit nem érdekli az az ő bajuk (szerintem ezt mindenki komolyan venné, pláne egy szoros idegenbeli meccs után). -itt nem az a szempont, hogy csak a top csapatoknak kell kedvezni, mert szerintem már tök unalmas, hogy évről évre ugyan azokat látjuk, és régiós társainkkal egyetemben szinte soha sem kerülünk oda. Íg a források sem áramlanak ide, amivel fejlődhetnénk és tovább nő a szakadék (az NFL pl. azért fair-ebb, mert ott a leggyengébb draftol először, azaz törekszenek az egyensúlyra)

A jelenlegi rendszerben a magyar bajnoknak a BL 32-be jutáshoz 3 ellenfelet kell legyőzni, ami 50%*50%*50%=12,5% matematikai esélye van (nem számolva az itt jelenleg alkalmazott kiemelést, ami a játékos keretek értékével korrigálva a számítást, tovább csökkenti az esélyt, míg az általam vázolt esetben 50% a matematikai esély).

A régiós BL pont olyan lehetne, mint az EBEL (Erste Bank) SEHA-Gazprom League, és a szponzorokat a lokális fogyasztok jobban érdeklik. A hokiban, kézi-, kosár labdában, már vannak olyan bajnokságok, kupák amik nézőket, szponzorokat vonzanak.
Szponzorként a presztízs mellett a fogyasztó elérése a cél és az nem feltétlenül EUR százmilliók elpörkölésével lehetséges ez.

Ráadásul, ahogy @Sam Ace is kifejtette a ma ünnepelt klub sztárok (Pl. Ronaldo, Messi) válogatott szinten, azaz a klubjaiknál kevésbé jó játékos társak mellett messze nem olyan eredményesek, ezért ebből az következik, hogy elvitathatatlan tehetségük mellett ma is létezhet olyan játékos, aki hasonlóra lenne képes abban a csapatban. Azonban ez a jelenleg szerintem nagyon torz, és láthatólag néhányak által manipulált, korrupt rendszerben soha sem fog kiderülni. Hiszen pl. James Rodrigezről is csak a VB-n tudtunk meg valamit, aki a mostani közegében klasszisnak számít.
Azaz nem feltétlenül a ma zeniten lévő klubokat kellene tuningolni és előnybe részeíteni a többiek kárára.

Nevetséges, hogy EUR tíz, százmilliókért adnak-vesznek játékosokat, amikor pl. A "pénzcsináló" című filmben is látható, hogy pl. baseball-ban pusztán statisztikára alapozva a nagyok költségvetésének töredékéből lehetséges jó eredményt elérni. (ahogy a kosárban, kéziben úgy a fociban is lehet(ne) figurákat, a játékos kerethez megfelelő taktikával játszani, ami a fociban sem lehetetlen (lehet hogy nem szurkoló barát, de a görögök is nyertek EB-t így, és a magyar szakma által akkor lenézett Paulo Sousa is így volt sikeres az EL-ben)).

Sam Ace 2015.08.30. 20:38:32

Ja Portugálokról még annyit,hogy Porto 21 milliárd HUF ból gazdálkodik 4 milliárd csak az adományokból folyik be másik 4milliárd szponzoroktól.Adományból folyik be annyi mint a FTC bevétele.A Fradinak sikerességet 5-öd annyi pénzből kellene sikereket elérnie mint a Porto-nak.Ez azért megint olyan menj csába dolog.Nem is lehet reális elvárás az, hogy versenyben legyünk a Portoval.Vegyél gyári új mercedest ötöd áron.Köszi...

Magyar jelentés:

www.fradi.hu/letoltes/2015/SKMBT_C20315051516550.pdf

Porto

www.fcporto.pt/Relatrios%20de%20Contas/RC_Consolidado_2013-2014_INGLES.pdf

Azért itt is ordító a különbség.Egyike fejléces papír,konkrét célok megfogalmazása, játékosokra mennyit költöttek, elnöki bevezető.Másik egy fénymásolt könyvizsgáló által végzett jelentés.Célok nuku, egy összecsapott igénytelen förmedvény.Látszik rajta,hogy jelentés kell nesztek akkor.

Én szerintem a fizetési sapka meghatározása lenne az üdvözítő.Meghatározni,hogy mennyi lehet a max-min fizetés és mennyit költhet egy klub fizetésekre.Lehetetlen lenne televásárolni sztárokkal magadat Túl lépnéd a megadott keretet illetve keret túllépés esetén el kell adni játékosokat. NFL rendszert hoznám be röviden.

Én nem régiós BL-t hanem régiós bajnokságot hoznék létre.3-4 csapat bőven elég lenne az országnak. 1-2 Pesten egy nyugaton 1 keleten.Égszerelmére van autó,telekocsi,közös busz stb el lehet jutni meccsekre. Loki is amikor Pesten selejtezett tele volt a pálya szurkolókkal. Akadémia meg kettő, legyen verseny bekerülésért. 12 teljesen felesleges és gyengíti a versenyt.
Vitatkoznék azzal,hogy nem érdekelne senkit sőt állítom növekedne.Lásd magyar román válogatott meccs.Ugyanez lenne klub szinten,szlovák szerb csapat ellenében ugyanez (kinnt is teltház lenne).
Azért elég nívós bajnokságot lehetne létrehozni.D.Zagreb,Lech Poznan,RB Salzburg,CLuj,D.Bucarest,Partizan Beograd,Szlovén bajnok,cseh, meg szlovák.Hát nem nagyon lehetne alibizni egyik csapat ellen sem.3-4 csapatra tudnánk 10-15 milliárdot áldozni azzal már sanszosabb lenne az esély EL ,Bl csoportkörre mint 5-öd 10-ed annyiból.Én mindenképp megpróbálnám, mert toldozgatunk foldozgatunk eredmény meg semmi.Veszteni valónk nem lenne.

Semmi értelmét nem látom,hogy ennyi csapatot fenntartsunk, gyengül verseny, sok lusta sumáknak nem lenne sansza bekerülni, ugyanekkor nagyobb lenne a merítési lehetőség, több lenne pénz, mert torta adott csak nem mindegy mennyit kell szelni belőle.

köszi Spiro a dicsérő szavakat

Hollandia
Ajax budget (csodák nincsenek,Ajax nyeresége több mint a FTC bevétele (4,8 milliárd HUF))

www.bloomberg.com/research/stocks/financials/financials.asp?ticker=AJAX:NA

Sam Ace 2015.08.30. 20:50:38

Ha manager lennénk én nyakára járnék nagy csapatoknak,hogy tarcsiból adjanak kölcsön játékosokat.Fél évre illetve ameddig nk kupa tart meg vételi opciót is fenntartva.Fizetésének egy részét is állnám (magyar átlagnak megfelelőt), ha kellene.Abba is belemennék (nem szívesen),hogy ha egymás ellen játszunk akkor kölcsön játékost nem szerepeltem.Ezen nyerne mindenki, nem kell sok pénzt kiadni, ha nem jön be nem szórtam el sok pénzt.Topcsapatnak lesz egy nk sorozatot megjárt játékosa növekszik az értéke,csökken fizetésre elköltött pénz nyer-nyer szitu.
Játékos is motivált lenne mert ha bizonyít az nk kupába akkor keret tag lehet vagy eligazolhat egy nívosab klubhoz.

Komojtalan 2015.08.31. 08:08:45

@gomboc r2r: Azért lenne jó ha több pénzért igazolnának, mert akkor minőségi játékosok is idejönnének. A mostani 4-6k€ minőségi játékosra kevés, falábúakra sok. A légiósok ennyit nem érnek, tehát azt pénzkidobásnak tartom. Meg kell nézni a jégkorongot, ott is így kezdődött, de az is igaz hogy az nem volt annyira fertőzött mint a foci. Ők tényleg tanulni szerettek volna, nem úgy mint a focisták. Nem vagyok meggyőződve, hogy ha Ronaldo idejönne pusziért nem inkább ő szürkülne e bele a magyar mezőnybe, mint ahogy sokakkal előfordult.

gomboc r2r 2015.08.31. 13:08:59

@Komojtalan: Jó, fizessenek nekik többet. És ki fizeti? Mert bevételük az nincs. Éljen a jó szocialista rendszer, állambácsi állja a cechet. Az a baj, hogy egy teljesen fenntarthatatlan és öngyilkos gazdasági modellt támogatsz.

gomboc r2r 2015.08.31. 13:12:12

@Sam Ace: "Én szerintem a fizetési sapka meghatározása lenne az üdvözítő.Meghatározni,hogy mennyi lehet a max-min fizetés és mennyit költhet egy klub fizetésekre.Lehetetlen lenne televásárolni sztárokkal magadat Túl lépnéd a megadott keretet illetve keret túllépés esetén el kell adni játékosokat. NFL rendszert hoznám be röviden."

Hát erről beszéltem a posztban...

És mit gondolsz, a régiós bajnokságnak meddig lenne magyar résztvevője? Egy Slovan Bratislavával nem tudjuk flevenni a versenyt, nem hogy egy Lech Poznannal.

gomboc r2r 2015.08.31. 13:20:52

@Spiro: Nem érted, hogy egyszerűen nem lehet több mérkőzést belemekacsolni a nagy csapatok menetrendjébe? Így is gyakorlatilag olyan terhelés alatt járnak a játékosok, hogy állandóan meghal valaki szívrohamban.
Amúgy nem véletlenül nem selejteznek a nagycsapatok. Mit gondolsz milyen lenne a hangulat egy Real-Fradi 10-0 után? Szerintem lebontanák a stadiont.
Ez a rendszer megfelelően működik szinte minden ország szemszögéből. Csak egy van, amelyik képtelen kijutni, Magyarország.
Észre kell venni, hogy a hoki, a kézi, meg a foci nem ugyanaz. Ami az egyikben működik, nem működik a másikban. A régiós BL egyrészt semmilyen bevétellel nem tudná kecsegtetni a csapatokat, ezért elhalna, de még az Európa Liga is csak azokat a csapatokat érdekli, akik szerepelnek benne. Az emberek nagy része számára érdektelen. És ezen nem tudsz változtatni, mert a minőségibb felé fordulnak az emberek most, hogy szinte mindent közvetítenek.
James Rodriguezt minden olyan ember ismerte, aki látta a Monaco meccseit. Az, hogy nem ugyanakkora sztárcsapat, mint a Real, hát ez van. Nem csak sztárcsapatokban játszanak sztárjátékosok. Pl. török klubokat érdemes megnézni.
Amúgy éppenséggel magad ellen beszélsz. Hiányolod a forrásokat, felháborít, hogy milyen kevés pénz érkezik, majd azt mondod, hogy pénz nélkül is lehet eredményt elérni. Épp azt, amit harsogok már egy ideje, a posztban és alatta kommentben is, csak én az utánpótlás nagy szerepét emeltem ki...

2015.08.31. 16:07:59

Betonodúban felnőtt, billentyű billegető, fotelbálnák ne álmodozzanak labdarúgó karrierről!

2015.08.31. 16:20:10

gombócnak: nagyvállalat vezérig alárendeltségében dolgoztam. A törött lábú fiúk alapfizetése= volt a vezérével! 1/2 % levonás minden dolg. béréből 18500 + 125000 város másik vállalatánál! Vállalatokat becsődölték, 100 éves egy. dettó! Városi rádió egy. társadalmi vezetőségét közli. Beosztás, igazgató, gyáregység, föo.vez. Átutálták a lóvét, aztán délután átballagtak felmarkolni! Korrupció, ugyan már! Szocialista összeköttetés!

Sam Ace 2015.08.31. 23:06:20

@gomboc r2r: Akkor összefoglalom,mert nem voltam egyértelmű.

Fizetési sapka nem old meg semmit magyar fociban az nemzetközi szinten.Magyar foci forrás hiányos.Minden focistának van egy alapvető tudása.Pl Dzsudzsák mennyi a sebessége passzai pontossága,párharcok nyerési százalék stb. Ezért a tudásért más csapatok 100 millákat fizetnek.
Na ezt tudást kell megfizetni amit mi nem tudunk.Most lehet agyalni,hogy szerezzük meg a rá valót:
állami pénzek (magyar)
gazdag befektető (Manu,PSG,City stb.)
játékos eladás (hollandia,porto,délszláv)
-tv-s pénzek (real,Barca)

El kell választani,hogy mit akarunk:
- sikeres válogatottat (akkor mehet az ész nélküli eladás)
-sikeres klubokat (akkor nem szabad eladni játékosokat,hanem könnyen megszerezhető fiatal tehetségekre kell utazni, melyeket minél tovább a klubnál kell tartani)
Hiába nevelnek hollandok tehetségeket, mégis nudli a klubszint (bár a magyar lenne ilyen),mert nem tudják otthon tartani őket.Ez két ellentétes dolog a kettő együtt nem megy.

Klub sikeresség pénzen múlik.

lásd PSG sehol nem voltak.Jött egy gazdag ürge több száz millió eur-t elköltött arra,hogy legyen a klubnak nemzetközi szintű edzője és játékosai.

Régiós bajnokság

1. nem kell feltétlen kiesőnek lenni, sőt én nem is javaslom.Épp elég bünti az,hogy mindenki bucizza az adott csapatot, ezért kell NFL draft rendszer.Másik,hogy fizetési sapka megakadályozna bajnokságban a nagy különbségeket, másrészt draft esélyt nyújtana az aktuális béna csapatnak.NFL-ben sincs kiesés.
2.Mint írtam jelenlegi szponzorok 3 klubra oszolnának szét és a szurkolók is,tehát javulna látogatottság.Látogatottság miatt könnyebb szponzort keresni illetve lehetne emelni a hirdetési díjakon.
3.Így elérhető lenne az a 15-20 milliárdos szint ahol már tudsz normális játékosokat,edzőt venni, így magyar edzők/játékosok hozzájutnának modern ismeretekhez, valamint semmire valókat el lehetne küldeni.Látod ilyen szerény körülmények között is jönnek külföldről szép számmal hát még ha jobb fizetést körülményeket tudnánk biztosítani.Nem kell százezer stadiont építeni meg akadémiát, élesedne a verseny jobb minőség lenne ugyanannyi pénzből.

Másik ha slovan bratislava gond, akkor mi túrónak indulunk BL EL-ben??Nemzetközi szinten ki/mi egy Bratislava?Mit nyert az elmúlt öt évben??Amúgy pénz kérdés az egész....
Nézzük topcsapatokat:
Bayern : edző spanyol húzó ember (robben holland,lewa lengyel,ribery francia)
Manu: edző van gaal húzó ember (rooney 30 milláért igazolták le)
Barca: húzó ember Neymar,Suarez,Messi mind igazolt játékos
lech poznan: igazolt játékos kádár
Real:CR7

írhatnám végtelenségig...Lényeg ezek játékosok mind itt is játszhatnának.De ehhez nem ártana megfelelő edzőközpont stáb, meg egy stadion, meg megfelelő nézőszám, megfelelő fizu,megfelelő klub imidzs, pénz pénz megint...

Gondold végig mi adott..

Az utánpótlásnál sem két szép szemünkért jön el melózni egy német és indulj ki abból,hogy egy magyar orvos és egy külföldi orvos kereset közti különbség mennyi.Ugyanez van itt is.Egy magyar focista topfizetése az angol másodosztály közepe alja...

Sam Ace 2015.08.31. 23:10:35

Ja és a több pénz nem garantálja a nemzetközi sikerességet, de nélküle nem leszel versenyképes..

Komojtalan 2015.09.01. 09:25:15

@gomboc r2r: Én nem azt mondtam hogy fizessenek többet, hanem vagy fizessenek többet, vagy fizessenek kevesebbet, amennyit most adnak azért pont ugyanazokat a játékosokat kapják akik olcsóbban elmennek a környékre, mert ott több a perspektíva. Vagy adjanak annyit amennyit a környező országokban (2-3k€), vagy adjanak többet. Azért egy BL csoportkörből már lehet visszacsurgatni, más kérdés hogy mind a Fradi, mind a Debrecen elszórta a pénzt, a tulaj örült hogy a befektetés kis részét visszakapja. Nincs terv, nincs semmi, csak az ingyenélők. Ha egy Kazahsztáni csapat be tudott jutni a főtáblára akkor elvárható volna egy magyartól is. Volt valami táblázat, hogy a top magyarok 10M€ körül költenek évente, a kazah meg 13M€.

Irbisz 2015.09.05. 14:59:00

@Sam Ace:
"Ja és a több pénz nem garantálja a nemzetközi sikerességet, de nélküle nem leszel versenyképes."
ja, de nalunk a sok penz ellenere sincs siker, akkor evi 100 milliardot erre költeni eszetlenseg es minösitett pazarlas.
ja, es nalunk az a furcsa helyzet all alö, minel több a penz a fociba, annal rosszabbak vagyunk. teny, hogy az utobbi 5 evben az egyre több fociba öntött penz ellenere egyre sikertelenebbek vagyunk.
ja, es mi van akkor ha nem vagyunk sikeresek fociban?? haho, mar nem az 50-es evekben vagyunk, amikor kellett a "jo közerzethez".

ha ennyi penzzel kb. luxemburg szintjen vagyunk, akkor evi 100 milliard megtakaritasa aran mar alig kerülnenk lejjebb (san marino-i szint), es megszünne ez a bicskanyitogato ugazsagtalansag, hogy nulla teljesitmenyert lusta botlabu focistak, fogalmatlan es szar edzök komoly fizetest kapnak.

Sam Ace 2015.09.11. 23:10:51

@Irbisz: Ne haragudj, de nem kapitalista módon gondolkodsz.
Kapitalista világ úgy működik,hogy először invesztálsz/költesz és utána megnézed,hogy költésed eredménye micsoda.De költés előtt megnézed,hogy mennyi az annyi.
Mennyibe kerül egy nemzetközi szintű edző, és mennyit kér egy nemzetközi szintű játékos.hiába nevelsz nemzetközi szintű játékost ha nem adod meg lefog lépni a tehetséged mielőtt pénzt sikert hozna konyhára.És ez hosszú távon válogatotton is meglátszik, nem meglepő Hollandia mélyrepülése sem, sőt furcsa az lenne ha nem ez történne.

Az ok egyszerű világsztárok eligazolnak így fiatalok példakép nélkül maradnak, az edzők kevesebb teljesítménnyel kell,hogy beérjék.Más élőben tapasztalni mint tévében látni, nem látják, melót,mentalitást,trükköket.Válogatott szinten ha így marad minden európa ki fog egyenlítődni, de maradjunk klub szinten.

Esztelenség lenne?Erre nehéz mit mondani, Fc porto jelentését (előző hozzászólásaimba keresd) lapozod ha emlékezetem nem csal kb 21 milliárdból építkeznek.És nem egy évben 20 millió Eur (6 milliárd ) hasznot hoznak.Ha beleölsz valamibe 100 milliárdot az akkor esztelenség ha hasznot nem hoz,de klubokat lehet nyereségesen is üzemeltetni.

Másik amit elfelejtesz, hogy magyar foci infrastruktúrája európai szinten nem is tudom mit írjak,hogy találó legyen gáz, kva égő nem kifejezés.Keress rá Huddersfield Town stabil 2. 3 osztályú csapat és olyan stadionja van mint a Fradinak.De nézd meg többi klubot aki számít európa szinten közepeseket,közepes gyengét.Nézd meg stadiont, meg honvéd vagy régi Loki pályát hát nem is tudom mit mondjak rá...

Több pénz kiadás igen több, de nemzetközi szinten is több.Gondolj bele nagy klubok 100 millió eurókat képesek költeni erősítésekre.És akkor fizetésekre nem beszélek.Magyar klub költségvetésének 10 szeresét.Szerinted ilyen anyagi körülmények között mire lehet jutni nem sokra.10 éves zsiga helyett veszünk 8 éves opelt, de ez még marha kevés.

Rendbe tegyük magyar focit arra infrastruktúra kell milliárdok, mert hahó ez nem 50-es évek.Sörpocakkal Öcsi bácsi világ élvonalában volt, most angol 3 osztályban ha jó lenne.nézd meg az aranycsapatot, rohadt lassúak,mai magyar válogatott is gurítana egy hatost nekik.Ég és föld.Gera mesélte,hogy WBA-nál egy ember csak azzal folgalkozott, hogy személyre szabottan kielemezze a játékosok mozgását és egyénenként elmagyarázza mi volt jó és mi volt a hiba.Élcsapatoknál több száz ember dolgozik a háttérben a sikerért helló.

És mire ment el százmilliárdok?Hogy a stadionoknak nevezett lóistállókból európai szintű arénákat építsünk.Meg legyen olyan képző központok ahol télen is lehet focizini, és adatokat lehessen mérni az edzések során és kinyert adatok alapján meg lehessen határozni, hogy milyen posztra alkalmas legény és az egyéni foglalkozás keretében mit kell fejleszteni.

És még ez az infrastruktúra.Most fejlődés következő lépcsője az lenne,hogy egy rakat embert ki kellene zavarni jó bajnokságokba tanulni, hogy hozzák haza a korszerű tudást, TF-en meg futball fejlesztő központot kell létrehozni.Vagy hozni kell külföldieket ez a záloga felemelkedésnek.Ha megnézed, Porto miért volt sikeres Mourinhoval?Hát mondjuk azért mert Mourinho Barca segédedzője volt az előtt illetve honi edzője alig volt.Volt egy elvárás és abból nem engednek ha honival nem ment hoztak külföldről.Ez megy a nagyoknál is Benitez Mourinho,Ancelotti stb.Nálunk meg maradt az edző keringő....

Hát igen ez több száz milliárdos buli.Lehet sok, szüntessük meg, nekem nem gond,csak akkor nem kell jajgatni..

Ez nem bicskanyitogató igazságtalanság.Egy angol másodosztályú csapat simán el tudja csábítani az embereinket pl.gyepes,anno gera (wba másod eső liga közt billegett).Egy másodosztályú csapatnál többet keresel hetente mint az itthoni béred.Akkor mi sok mi kevés?
Király is 1860 Münchenben vezetett le,mert a magyar csapatnak még ez is drága volt.Csak miután már nem bírta német másodosztályt utána "csapott le" rá a Hali.Ez megint a no komment kategória,hogy nálunk olyan ember kezdő az élvonalban, aki nem fér be egy német másodosztályú csapatba illetve ilyen szintű tudást bírunk megfizetni.

Sam Ace 2015.09.11. 23:21:37

@Sam Ace: Ja ami végképp tragikomikus,hogy VÁLOGATOTT ráadásul KEZDŐ......

gomboc r2r 2015.09.12. 12:16:13

@Sam Ace: Érdekes, hogy Szerbiában, Horvátországban, Bulgáriában, Montenegróban, Boszniában képesek úgy kinevelni top játékosokat, hogy nem 100 milliárdos edzőközpont, meg elemzőrendszer van mögöttük. Ja, hogy ott arra fordítják a pénzt, amire kell? Hát így jártunk. Hülyeségeket ne beszéljünk már. A fűthető edzőpálya nem feltétel ahhoz, hogy jó játékosokat neveljünk. A legjobbak olyan brazil, argentin, urugayi, stb. játékosok, akik 16 éves koruk előtt nem hogy füves pályát, hanem még futballcipőt sem láttak.
Két dolog kell egy jó focista kineveléséhez. Akarat a focista oldaláról, illetve akarat az edző oldaláról. Ennyi. Slussz passz. Semmi több. Még tudás sem kell. Az jön magától egy bizonyos szintig. Aztán meg úgyis elkerül külföldre, ott már tudják pótolni a többit.

Ahhoz pedig, hogy egy klub gazdaságilag meg tudjon maradni, szükség van arra, hogy eladja a játékosait. Ahhoz pedig minőséget kell nevelni. A csillivilli stadiont meg rohadt sokba kerül fenntartani. Olyan sokba, amit nem tudnak kigazdálkodni a csapatok. S akkor még nem beszéltünk az utánpótlás költségeiről. Minden egyes forint, amit beleölnek az infrastruktúrába, egyre versenyképtelenebbé teszi a magyar csapatokat, amíg nincsenek olyan játékosaik, akik eladásából tudják magukat finanszírozni, vagy jutnak ki legalább a selejtezőkbe évente.

Valamit meg kell értened. Mi nem a Bayern Münchennel versenyzünk. Mi a környékbeli országok csapataival versenyzünk, aztán ha őket letoltuk, jöhetnek a nagy csapatok. Te úgy állsz hozzá, hogy a Real szintjével hasonlítod a magyar csapatokat, aminek nincs semmi értelme. Mintha a saját borodat az év borával hasonlítanád. Nincs értelme.

Azért panaszkodsz, hogy a másodosztályú angol csapat el tudja vinni az embereket? Hát épp ez lenne a jó. Ha kicsit edződnének külföldön. Aztán tudnák a tudást haza hozni.

Sam Ace 2015.09.12. 21:18:18

@gomboc r2r: hiába kerestem ez nem valóság.16 évesen még füves pályát sem láttak.
1. Puskás Ferenc 15 évesen Honvédban kezdő volt.ezért kapta az öcsi becenevet.
2. Pelé 15 évesen Santosban kezdő.17 évesen Brazil felnőtt válogatott
3. Varga zoltán 16 évesen kezdő a Fradiban
4 .Détári Lajos 10 évesen Honvéd játékos, 17 évesen kezdő
5. Cristiano Ronaldo 12 évesen már 3. klubban játszik 16 évesen kezdő Sporting
6. Lionel Messi 13 évesen Barcelona játékosa,16 évesen már kerettag
7. Ibrahimovic 14 évesen Malmö játékosa

Soroljam még?

Környékbeliek

Hát akkor nézd meg D zagreb. Modricot eladták 21 misiért és tudod mennyiért igazolgatnak 1,5-3 milla közt amennyiért mi eladunk játékosokat nem pedig veszünk.És azt tudtad,hogy Bayer Leverkusen,Manu keretből is igazolnak.Helló.Magyar csapat mikor igazol 2 -3 misiért.Top bajnokságokból?Hmmm.Ennyit nem is költünk, akkor miről beszélünk megint?

Ne haragudj, ha valamire nem költök vagy egyre kevesebbet az elsorvad.Hogy gondolod ezt azért ezt gyakorlatban?100 millió eur értékben nevelek játékosokat és akkor keressek 20ezer forintot.Megyek oda ahol több a fizu, mi a dágványért maradjak piri pénzért.Igen lehet eredményesnek lenni csak különbség az,hogy te 10-ből 2-nél tudod elérni maximumot én meg 10 ből 6 játékosból hozom ki a maxot.Te megérzéseidre hagyatkozhatsz, én számok alapján.Én kimérem hogy sok tejsav játékos szervezetében ezért visszább veszem a terhelést, te panasz híján normál edzést adsz.Aztán csodálkozol,hogy meccs végén nem bírják a tempót a fiúk ezért növeled az edzést mondván edzetlenek, holott éppen túledzettek és lesz 5 sérülted és a hülyeséged miatt 10 millió eurós játékos hetekre kidől.

Stadiont amit nem lehet fenntartani???Ember ha eljutna egy magyar csapat Bl 4 döntöig reklámból meg kupa bevételből befolyik egy év alatt megtérül.Miről beszélsz megint?Portonak nemzetközi kupákból van csak 20 milla bevétee 6 milliárd. 2év alatt meg van egy Loki stadionra való.Hol a probléma?

"Minden egyes forint, amit beleölnek az infrastruktúrába, egyre versenyképtelenebbé teszi"

Akkor ezek szerint keresünk egy rétet kaszáljuk le és azon focizzunk.És honnan, hol fogja megtanulni 4-4-2-t, kontra játékot,pressinget labdatartást.

Szerintem annak nincs értelme amit mondasz.Ha környékbeli csapatokat verjük meg akkor lehet nem mi javultunk hanem ők süllyedtek le,azután ugyanoda lukadsz ki ahova én topcsapatokhoz valóméréshez.Legreálisabb kép mindig topcsapatokhoz képest van az nem változik.Ha topcsapathoz hozom fel magam környékbelieket is elpicsázom eredmény ugyanaz. Ráadásul egy válogatottnak reális célokat annak fényében lehet kitűzni, hány játékosa játszik topcsapatban.Horvátok is azért sikeresek, mert ki tud adni egy játékosért 30 misit?Top csapat.Akkor szerintem marhára oda kell figyelni,hogy ott mik a követelmények, mert hanem üti meg a játékos akkor nem fog kelleni.Lötyögő, lusta és 16 oson belülről szöglet zászló mellé rugó játékost ezért kell elzavarni a csába, mert ő nem éri meg a munkát.Nem lesz belőle semmi.Se szorgalom se tehetség.Szorgalom tehetségtelenséggel párosul akkor sok hűhó semmiért.

És ha edződnek kinnt akkor sem jönnek haza.

Dárdai beintett fél év után. Szabics csak besegít.Nem tolonganak légiósaink...Nem lehetsz annyira naiv, hogyha lenne egy zseni edzőnk arra nem rontanának rá a top csapatok...És nem menne nagy valószínűséggel el.Amikor általános közhangulat az,hogy innen el kell húzni....És mi értelme annyit várni.Megfelelő edzőt idehozni.Megfizetni kupa pénzből reklám bevételekből telni fog rá.De ha nem fizetsz akkor kijön ide?Vagy vállaljon másodállást, az megint edzés rovására megy...Akkor megint nem tud maxot nyújtani,mert mással is foglalkozik.

Ja még én marhára akarok tanulni.Top edzőktől, ja az ingyen nem jön le előadást tartani.mellette akarok lenni, ja ki kell utazni, lakni kajálni is kéne, meg tanfolyamot se ingyen adják.Miről beszélünk megint....

Sam Ace 2015.09.12. 21:37:01

@Sam Ace: És nem akarat hanem szeretet kell.Azt,hogy szeresd amit csinálsz akkor nem gond,hogy edzés után jön az egyéni munka mert szereted.Puskásék este 10 kor is lementek focizni, mesélte Puskás,hogy egyszer nagyon kikapott mert 38 fokos lázzal is kiszökött focizni.Varga Zoli halála napjáig focizott, mert szerette.Ő így fogalmazta meg:" A labda mindig igazságos,soha nem hagyott cserben: ha jól rúgod meg gól vagy sikeres a passz/csel hanem akkor nem sikerül.Nem lehet kamuzni."Ezek az emberek azon kívűl,hogy szerették focit ők magas szinten akarták művelni.Puskás sem szomszédnál akart jobb lenni, hanem a legjobb ezért lett az aki.

Ha egy brazil focizó gyereket megkérdezel mi az álma:

"A világbajnoki döntőn két csel után a felsőbe vágom a labdát és ezzel nyerjük meg a mérkőzést".Nem Perunál akar jobb lenni hanem világbajnoki döntőt akar nyerni.Ha csak szomszédoknál akarunk jobb lenni akkor lehet elég ha 10 szabadból 3 at rugok be 10 passzből 4 sikerül.És ha ezt elérem, de rohadt jó vagyok már el is hiszem ezt.Ha pedig legjobb akarok lenni akkor 10ből 6-at vágok be 10ből 9 szer jól passzolok.10/3 10/4-es mutatónál az ilyen mentalitású gyerek nem azt mondja,hogy de jó vagyok, hanem maradok edzeni, mert nekem 10ből 10 a szint mert a minden idők legjobbja akarok lenni.

Ha elég szomszédok elverése akkor túl sokat már nem kell fejlődni.Hisz vertük el a törököket kétszer x eltünk románok ellen, finneket kétszer elvertük akkor túl sok tenni való nincs már...

Sam Ace 2015.09.12. 21:42:30

Végül annyit, hogy igen a Bayern Münchenhez kell mérni magunkat, mert Bl csoportkört vagy EL meccset velük játszunk.Ez van ébresztő!!

Sam Ace 2015.09.26. 11:57:37

Klubok fejlődése pénz nélkül nem megy.
Sorolj fel az elmúlt 20 évben olyan tehetséges magyar játékosokat akik végig itthon játszottak.

Irbisz 2015.09.30. 12:17:45

@Sam Ace:
Ugyan mar, a foci vagy üzlet, vagy nepszorakoztatas, nalunk mindket szempontbol totalis csöd, minden raköltött allami penz pazarlas:
index.hu/sport/futball/2015/09/29/nagy_erokkel_keresnek_1000_nezot_a_bozsik_stadionban/
index.hu/sport/futball/2015/09/27/nb1_negativ_nezocsucs/

Marginalis az erdeklödes iranta, leginkabb a belöle elö, teljesitmenyükhöz merten messze tulfizetett szereplöket erdeke hogy ömöljön bele a penz, mert mas területen ilyen minimalis teljesitmennyel a tördeket nem keresnek meg.
De ez nem indok hogy igy öntsek a penzt ebbe a csödtömegbe.

Toportyán Zsóti 2015.10.01. 06:35:46

Dárdai elengedése után nyugodtan fel lehetne lógatni mindenkit akinek köze van bármilyen szinten fcihoz kapcsolódó döntésekhez.Persze soha nem ez a legalja a jobbereknél,mindig van lejjebb.

Toportyán Zsóti 2015.10.01. 06:36:42

@Toportyán Zsóti: Zacskónál fogva értettem a lógatást.

Irbisz 2015.10.01. 10:52:10

@Sam Ace:
”Ne haragudj, de nem kapitalista módon gondolkodsz.”

Nem haragszom, de te nem jeleskedsz pont ebben a hozzaallasban.
Amit irtal az ugyan nagyjabol igaz, nem is vitatom, csak pont a legeleje, mar az alapok hibasak (homokra alapok nelkül epitekzni meg keves sikert igerö munka).
A magyar gazdasag jelen helyzeteben nincs az az epeszü kapitalista, politikus plane nem, aki a focira költene a szükös büdzseböl szazmilliardokat evente, pont azert mert sokkal sürgösebb, söt egetöbb problemak tornyosulnak elöttünk.
Az hogy megis ilyen kiemelt figyelmet kap, az egyedül annak köszönhetö, hogy tul sok a szocializmusbol ittragadt ertekrendü, gondolkodasmodu emberke.
Elen a min.elnökkel, aki gyermekkoraban a kettösrangadokon szocializalodott, es azt hiszi, ma is akkora erdeködest general kedvenc sportaga- holott 1-2 ezer emberke unatkozik az ”elvonal” meccsein is.

Ha süllyed a Titanic, nem az ezüst etkeszletek fenyesitesevel kell törödni. A jelen tarsadalmi kihivasok, problemak közepette a foci a süllyedö hajon a fenyesitendö etkeszlet kategoriaja, irracionalis aranytevesztes vele ilyen kiemelt mertekben foglalkozni. Söt majdnem barmilyen allami szerepvallalas annak minösül.
Persze a fociban elö, focibol elö emberkek nyilvan nem igy gondoljak, mert egyeni gazdasagi erdekeiket a közerdek ele helyezik.

trendo+ 2015.10.07. 19:21:21

Kik képezik a mai magyar futball társadalmi bázisát?
1. A fiatal korosztály aligha. A grundokon késő estig labdát kergető gyerekek világa végleg a múlté. Mai gyerek bőven talál magának egyéb szórakozást, izgalmasabb sportot a futballnál. A családok fiúgyerekei jószerivel csak a domináns apa ambícióinak behódolva kezdenek focizni, míg csak fel nem lázadnak.
2. A meccsekre kijáró szurkolók száma évtizedek óta erodálódik. Lassan a lelátók helyett elég lesz a kispad. A drukkerek átlagtípusa a kanapékon joggingban hentergő, kezében távirányítót és sörösdobozt szorongató pocakos, középkorú családapa. Az ő igényüket szolgálják ki a fölös számú tévécsatornák, ahol futballhoz alig értő szerkesztőknek elég arról gondoskodni, hogy a műsor teli legyen futballmeccsel. Érdekes módon, bár a stadionok nézőszámairól csak-csak van adat, a tévé közvetítések nézettsége államtitoknak számít, nehogy kiderüljön, hányan nézik a főleg ismétlésekből összeollózott "műsort". A téma tabu, mivel a jogdíjakra a kluboknak nagy szüksége van.
3. Állami vállalatok, önkormányzatok vezetői, akik presztízs okokból ragaszkodnak egy-egy klub fenntartásához, ideig-óráig. Magáncég akkor tesz a futballba pénzt, ha cserébe kap valamit... jellemző módon megrendelést, állami támogatást.
4. Semmitérő diplomákkal, vagy még azzal se rendelkező sportszervezők, adminisztrátorok, sehol nem bizonyított edzők, ilyen-olyan "szakemberek", akik azért fizetnek botlábú gyerekeknek milliókat, mert akkor ők is "jogosan" vihetnek haza, értelemszerűen még vastagabb borítékot.
5. Orbán Viktor miniszterelnök úr, Csányi bankelnök úr és baráti körük, akik vagy komolyan úgy gondolják, hogy a lélegeztetőgépen haldokló magyar foci életben tartása valamiféle magyar érdek, vagy cinikusan szórakoznak az adófizetők pénzén.

Bloodscalp 2015.11.05. 23:06:38

Ugye mindenkinek feltűnt hogy a Magyar Állam/Kormányok/MLSZ a legnagyobb probléma a magyar fociban :D

kodacx 2015.11.11. 14:54:59

Szerintem...
1. a focinak messze nincs már olyan jelentősége, mint amennyire a világban sok helyen tolják, de főleg nem kis hazánkban tolják!
Amellett, hogy egy valóban látványos játék, de a foci nem titkoltan világszerte a nagy, (csóró) néprétegek lekötésére szolgáló, és (ezért is) bomba üzletet rejtő, agyon-túltolt sportág!
Milliárdokat lehet beleölni, még többet hoz vissza -pár embernek- rengeteg járulékos üzletet hordoz -brandek, ajándéktárgyak, stadionok, TV-s jogok, idegenforgalmi hatás, stb. és amíg a tömegek a meccseken őrjöngenek, addig sem az utcán!
A régi "Panem et circensis"-ből a foci a mai ember cirkusza!
Legalább is volt!
Csökken a jelentősége! Túltolták! túl sok pénz ment bele világszerte, túl sok ment bele más helyett, és ezekből is túl sokat loptak el...szemérmetlenül!
Nézzük csak meg a FIFA botrányt, meg Brazíliát! Milyen önfeledt boldogok voltak a brazil szegények, hogy az őserdő közepére stadionok épülnek, kórházak, gyárak helyett, meg miközben lakónegyedeket romboltak le... Még az utcára is kimentek...összecsapni!

2. A focinak, tekintve, hogy ilyen pénzeket mozgat, igenis saját magát kellene eltartania!
Egy FILLÉR ÁLLAMI PÉNZT, KÖZPÉNZT nem lenne szabad belerakni...

3. ...főleg addig, amíg EGY FIA NEMZETKÖZI EREDMÉNYT NEM PRODUKÁLNAK, egyik felnőtt csapat sem, már vagy 25-30 éve!!!!
25-30 éve semmi eredmény, és MÉGIS, FOLYAMATOSAN ÁLLAMI PÉNZEK TÖMKELEGE ÁRAMLIK A MAGYAR FOCIBA!

4. Azt, hogy most, konkrétan a kis, Miniméretű FOCIALISTA DIKTÁTORUNK személyes agybaja miatt mi folyik itthon, már kis sem fejtem!
süti beállítások módosítása