Gombóc mondja

Gombóc mondja

Orbán '88: Az a baj a rendszerrel, hogy nem én irányítok!

2018. június 06. - gomboc r2r

A történelemnek két csúnya szokása van, amelyek bizonyos emberek számára nem jelentenek jót, nekünk ugyanakkor rendkívül fontosak bizonyos folyamatok megértéséhez. Az egyik, hogy a történelem nem felejt, ez azt jelenti, hogy a tetteink lenyomata megmarad évszázadokon keresztül is, még akkor is, ha a többség nem tanul belőle. A másik, hogy a történelem ismétli önmagát. Egyszerre furcsa és lenyűgöző, hogyha ezt a kettőt egymás mellé helyezzük, mivel enyhén egymást kizáró tényezőknek tűnnek első látásra, de közelebbről tekintve egy érdekes társadalomtudományi megállapítást tehetünk: az emberiség nem változik. Hiába a technológiai fejlődés, az óriási mennyiségű történelmi tudás, a technológiai-korszak által könnyen hozzáférhető információ, a nevelési módszerek átalakulása, a családmodell átalakulása, a társadalom rétegeinek átalakulása, az alapvető emberi tulajdonságok megmaradnak korszakokon át.

Mire fel ez a hosszú bevezető? Nos, mivel az előrelátható jövőben Orbán Viktor és a Fidesz hatalma megdönthetetlen, gondoltam végignézem az elmúlt évek történéseit, s egyre inkább szembeötlő tényekbe (vagy bizonyos emberek számára - fake newsba) botlottam. Így ebben a bejegyzésben ezeket a megállapításokat írom le, melyek egy egyszerű összehasonlítás formájában jöttek létre. A cikk folyamán én egy oldal tartalmát használom, de mivel mindenhol ugyanaz szerepel a témában, gyakorlatilag bárhol utána lehet nézni.

Érettségi tétel: A kommunista hatalomátvétel és a diktatúra kiépítése Magyarországon 1944 - 50 között (Kattints. Írta: adminszamalk. Köszönjük.)

"Megalakul az új kormány, első intézkedések: Új rendőrség" Egy újonnan felépülő politikai hatalom csak akkor maradhat fenn, ha azt egy megfelelő karhatalmi szerv támogatja a külső behatásokkal szemben. Ezért rendkívül fontos az új rendőrség felépítése. A korábbi rezsimet esetlegesen szolgálók kipaterolása, s így a fontos pozícióban a megbízható, hűséges hatalmi szervezet támogatásával az új rendszer megépítése. A komoly hadsereggel rendelkező országokban ezért nem is a rendőrség lecserélése történik, hanem a hadsereg parancsnokaié. 2010-ben az új Orbán-kormány első intézkedéseinek egyike: megalakul a TEK - Terrorelhárítási Központ, ami a nevével ellentétben nem terrorelhárítással foglalkozik (ami titkosszolgálati feladat), hanem a legfontosabb rendőrségi hatalmi feladatok végrehajtására jön létre. Ilyenek: állami vezetők védelme (hűség, bár ebbe is bele lehet bukni, Ernst Röhm tudna róla mesélni), közveszélyes egyének leszerelése (ki számít közveszélyesnek, az mindig is nagy kérdés volt és lesz is, rezsimtől függetlenül).

"Földtörvény, 1945". Hiába a pénz uralma, a legfontosabb és legbiztosabb érték mindig is a föld volt, bár nehéz jósolni, de valószínűleg a jövőben is az lesz. Az akkori földtörvény célja az volt, hogy leszerelje a lázongó többséget, miközben a legfontosabb és legértékesebb földeket állami kézbe vette. Ezzel a hatalom jelentős értéket csoportosított a saját kezébe és a közvetett hatalma alá. Természetesen ez nem kerülte el a figyelmét az Orbán-kormánynak sem, hiszen 2014-re sikerült megalkotni az új földtörvényt. Ezzel belefogtak az állam kezében lévő földek eladásának. - De hát '45-ben államosítottak, most meg privatizálnak, nem is hasonlít, csak névben! - Való igaz, hogy ellenirányú a mozgás, de ha közelebbről megnézzük, azt láthatjuk, hogy az államtól nem is kerültek messzire ezek a földek, hiszen a jó részét a Fidesz politikusai tartanak ellenőrzés alatt (rokonok vagy cégek felhasználásával). Így pedig tulajdonképpen állami irányítás alatt maradtak a földek, miközben le lehetett szerelni a gazdákat azzal, hogy volt esélyük földet szerezni, esetleg kiszúrták a szemüket egy semmire sem jó földterülettel, ahogy '45-ben. A föld pedig jó üzlet, Ángyán József sorait illeszteném ide:

Az uniós területalapú támogatás lassan nálunk is eléri a száz százalékot - ez hektáronként háromszáz euró, vagyis úgy százezer forint. Ezzel szemben a bérleti díj egy átlagos aranykorona értékű területen hektáronként huszonötezer. A különbség hetvenötezer. Vagyis, ha szerzel száz hektárt, az évi hét és félmillió úgy, hogy egyetlen kapavágás sem történt. Ezer hektárnál hetvenötmillió. És a termelésből szerzett haszonról még nem is beszéltünk.

Ja, és azt még nem is mondtam, hogy a mostani hatvanötezer hektár felét meg sem pályáztatja az állam, hanem úgynevezett földhasznosítási megbízási szerződés keretében simán odaadja az oligarcháknak vagy azok embereinek.

További érdekességek itt és itt és itt a földekkel kapcsolatban.

"Szalámi taktika" A lényege az összes többi párt meggyengítése, hatalomra alkalmatlanságának bizonyítása, beolvasztása és eljelentéktelenítése párton belül, vagy beépülés és lezüllesztés belülről akár pénzügyi, akár egyéb eszközökkel. A kommunista párt ezzel a módszerrel állította be magát az egyetlen kormányzóképes pártnak, mivel bedarálta az ellenfeleket. Ehhez persze külső körlményeket is felhasználhatott (szovjet hadsereg), így rendkívül gyorsan sikeres lehetett általa. A Fideszes kommunikáció és pártstratégia rendkívüli mértékben visszaadja ezt a módszert, figyeljük csak meg. Már a '90-es években elkezdődött, mikor az FKGP - t sikerült teljesen szétverniük, s megtartani a szavazóik jó részét. Ezután következett az MDF, amelyet szépen teljesen magába olvasztott a Fidesz, hiába próbáltak későn eszmélve fennmaradni, a szavazóikat elszívta a Fidesz a taktikázásával. Jelenleg a "kormánykoalíció" Fidesz-KDNP néven fut, miközben formálisan létező párt a KDNP, de semmilyen különálló ügyet nem képvisel, semmilyen ellentmondást nem tart fent a Fidesszel szemben. Amennyiben pedig ezek igazak, mégis miben létezik a KDNP? Nevében. Szinte teljes az összefonódás a két párt között, megbonthatatlan. Gyakorlatilag kimutathatatlan a KDNP-s szavazóréteg. Nincs saját képviselt témája, nincs ellenvéleménye, nincs szavazóbázisa. A KDNP már halott, csak még nem vette tudomásul. Emlékezzünk a taktika lényegére: kizárólag mi vagyunk kormányzóképesek, az összes többi párt alkalmatlan. És most figyelmesen és értelmezve olvassuk el Kövér László házelnök szavait:

nincs potens, kormányképes ellenzék Magyarországon. Persze alternatív program sincs: ma senki nem tudja hitelesen azt mondani az ellenzék részéről, hogy amit a Fidesz-KDNP kormány 2010 óta tett, ahhoz képest lényegesen más utat kellett volna bejárnunk.

(Kép forrása: 24.hu)

Teljes mértékben megfelel a kommunista párt által alkalmazott elvnek. Majd ezután fordítsuk figyelmünket a többi párt és tagjaik felé: Szili Katalin, aki valamikor az egyik fontos ellenzéki párt egyik fontos személyisége volt, ma a kormánynak dolgozik. Igen, ő a felelős a baloldal szétveréséért, az Őszödi-beszéd kiszivárogtatásáért. (Magyarországon egy miniszterelnök egyszer elmondta az igazat, egyből a vérét akarták.) Nem nehéz észrevenni, hogy az azóta is emlegetett beépített és lefizetett MSZP-sek egyike Szili Katalin volt. Olvassuk a szavait és ne törődjünk a baloldali és keresztény értékek közötti ellentmondással egy kicsit:

Továbbra is azt gondolom, hogy szükség lenne egy olyan valódi baloldali pártra, amely nemzetben gondolkodik és keresztényi elveket vall, azért is, mert a mai világban a nemzeteknek sokkal nagyobb szerepet kellene kapniuk. Igazság szerint a harmadik kétharmad után lassan azt kell hinnem, hogy itt csak akkor lesz ilyen politikai erő, ha azt Orbán Viktor megszervezi.

Szóval a kormány szervezze meg az ellenzékét. Kormány által irányított ellenzék. Volt már ilyen: Hazafias Népfrontnak hívták. Mivel időközben az MSZP szétesett, a Jobbik megerősödött, így ők léptek elő elsőszámú kihívóvá és a Fideszre leginkább fenyegető veszéllyé. Velük is tenni kellett valamit, hát találtak ott is megvehető embereket: Morvai Krisztina és Dúró Dóra éppen a Jobbik, mint párt teljes szétverésén munkálkodnak. Utóbbi szerint neki nem célja a párt szétszakítása, de elkerülhetetlenné vált a kizárása miatt, ami azért történt, mert szét akarta szakítani a pártot.

"1946: Rajk László új belügyminiszter feloszlatott 1500 társadalmi és civilszervezetet, megsemmisítette a civil társadalom önszervező képességét" Senkinek sem kell bemutatni a Fidesz által hangoztatott Stop Soros és lex-CEU törvényeket, melyekkel egyértelműen a civilszervezetek működését támadják. De emlékezhetünk az Ökotársnál tartott rendőrségi razziára, amely teljes mértékben jogellenes volt, s nem szólt semmi másról, csak a karhatalmi megfélemlítésről. Itt pedig egy komoly, névtelen feljelentés, akarom mondani "újságírás" a Magyar Időktől. Számtalan példát hozhatnánk, akár a kormányzati-civil szervezetről, a CÖF-ről, amely függetlenként próbálja beállítani magát, de kormányzati támogatásból létezik azért, hogy a kormányzati álláspontot megpróbálja civilként eladni.

"Kékcédulás választás" Hiába minden lépés, ha meg kell nyerni a választásokat, akkor meg kell nyerni a választásokat. Ezt akkoriban kékcédulák alkalmazásával sikerült elérnie a Pártnak, manapság vannak erre sokkal kifinomultabb módszerek: Addig kell farigcsálni torzítani a rendszert, ameddig a kívánt eredményt meg nem kapjuk. A Fidesz ennek is egyből nekiesett a győzelem bebiztosítása érdekében. Hiszen tudjuk, hogy nem elég "csak" győzni, nagyon kell győzni. Egy-egy intézkedéssel úgy eltorzították a választási rendszert, hogy csak nekik kedvező végeredmény születhessen. Bár a módosítások külön-külön nem lennének anti-demokratikusak, a jelenlegi körülmények között egyértelműen azok. Előszöris eltörölték a második fordulót a választások folyamán. Ne feledjük el, hogy emiatt veszítettek 2002-ben. A kétfordulós választásnak az a lényege, hogy olyan kerüljön hatalomra, akit a választók legnagyobb része nem utál. Mivel a kormányzás lényege a megegyezés lenne a különböző álláspontok között, a második forduló elvileg nagyobb lehetőséggel olyant juttat hatalomra, aki elfogadottabb abban a pillanatban és képes lehet a különböző vélemények közötti áthidalásra. Ezzel szemben egy autokrata vezető számára nem a megegyezés a fontos, mivel az politikai hasznot hajt a másik számára is, hanem az ellenségkép keresése és fenntartása. Ahogy a kommunizmusban a kulálok, a náciknál a zsidók, a fasisztáknál a kommunisták, kell egy ellenségkép. Sőt, az sem baj, ha több van. A Fidesz pedig teljesen erre építi fel a politizálását. Ellenségkép volt eddig: EU, NATO, Soros, migráns, kommunista, szocialista, liberális, civil, stb.

A második forduló eltörlésével így a Fidesz megakadályozta, hogy bármilyen sikeres koalíció alakuljon a leváltására. Nem demokratikus lépés, az biztos. Ezekután nekilátott a választási körzetek átrajzolásának, mellyel úgy alakította ki a határokat, hogy a lehető leginkább veszítsen rajta az ellenzék, miközben ő az abszolút nyertes körzeteiből nyirbálva olyan körzeteket hoz létre, ahol még nagyobbat tud nyerni. Ezt hívják gerrymanderingnek. Ezután jött a határon túliak szavazása, ami ismételten nem jelentene semmilyen problémát, ha nem úgy használnák, ahogy jelenleg teszik. Mindazonáltal bebizonyosodott a 2004-es népszavazás félelme: a Fidesz politikailag felhasználja a határon túliakat és szándékosan szembeállítja az itthoni választópolgárokkal. Ügyesen bűnbakká tette a határon túliakat, akiket bármikor elő tud húzni, így csökkentve a pártra nehezedő nyomást. Bár sokan most is a szégyen napjaként utalnak a 2004-es népszavazásra, most látszik meg igazán, hogy miért is volt az akkor jó döntés. Nem a határon túliak utálata miatt, nem a románnak vagy más nemzetűnek tartásuk miatt, nem a kasszára kifejtett pénzügyi terhelés miatt, hanem az így kialakuló társadalmi és politikai feszültségek miatt. A határon túliak szavazása után pedig megérkezett a győzteskompenzáció, ami a világon egyedülálló módon a nyertest segíti azáltal, hogy még tovább nyerhesse magát. (Nem érdemes ezt keverni az olyan választási rendszerekkel, ahogy a minimális kormánytöbbség érdekében léteznek hasonló, de egyáltalán nem ugyanilyen szisztémák.) Ezek együttesen pedig megteremtették az egypártrendszer alapját ismét. A harmadik magyar köztársaság élt 20 évet. béke poraira.

A gránitszilárdságú Alaptörvény (melyet 5 év alatt 5-ször módosítottak, s azóta is folyamatosan) bevezetése 2012-ben történt meg, 2 évvel a Fidesz nagyarányú győzelme után. Felváltotta a köztársaságra alakított formáját Magyarország első alkotmányának, melyet 1949-ben fogadott el az immár teljesen kommunista országgyűlés a szovjet alkotmány mintája alapján. Véletlenül éppen 2 évvel az 1947-es kékcédulás választások után, melynek köszönhetően kerültek a kommunisták hatalomba. Immár hivatalosan sem hívják Magyarországot köztársaságnak, a díszletre sem adunk, egyértelműen új kor köszöntött ránk, melyben a hatalom az egyetlen, ami számít, ura pedig A Párt.

Ehhez pedig már csak egy dolog van útban. A bíróságok viszonylagos függetlensége. Eddig kevéssé nyúlt hozzá a Fidesz, mivel óriási visszhangot vát ki még az Európai Unión belül is (éppen ezt kapják a lengyelek, akik nem voltak olyan óvatosak ezen a téren, mint a Fidesz). Viszont most rájuk került a sor. Először csak a közigazgatási bíróságok kerültek előtérbe, ahol A Párt számára fontos ügyeket tárgyalnák a megfelelő bírók a megfelelő ítélettel, mostanra viszont már ott tartunk, hogy a teljes bírósági rendszer átalakulás előtt áll, ugyanis még valamelyest veszélyt jelent a hatalomra.

A cél egyértelmű, hiszen meghatározták a mintaállamokat: Oroszország, Törökország. Egypártrendszer, látszólagos demokrácia, korlátozott emberi- és szabadságjogok, teljes pártállami vezetés, a kedves vezető hűbéres oligarchái (földosztás és állami tenderek). Az újabb választási győzelem kikövezte az utat. A kérdés az, hogy még meddig tűrik ezt az Európai Unión belül. Az élet a legjobb forgatókönyvíró, hiszen óriási csattanó, hogy a kommunistázó Fidesz-szimpatizánsok a hazai legnagyobb kommunista pártot építik fel. 

Petőfi Sándor: Nekünk Mohács kell

Ha van Isten, ne könyörüljön rajta:
Veréshez szokott fajta,
Cigány-népek langy szivű sihederje,
Verje csak, verje, verje.

Ha van Isten, meg ne sajnáljon engem:
Én magyarnak születtem.
Szent galambja nehogy zöld ágat hozzon,
Üssön csak, ostorozzon.

Ha van Isten, földtől a fényes égig
Rángasson minket végig.
Ne legyen egy félpercnyi békességünk,
Mert akkor végünk, végünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://gombocmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr8114025832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása