Gombóc mondja

Gombóc mondja

Szabó András úrnak és az MTA tagjainak szeretettel

2019. február 05. - gomboc r2r

Megjelent egy írás az Indexen, melyben az MTA egyik történésze mond búcsút a munkájának, múltjának, s siratja a valószínűleg volt munkaadóját, mikor az MTA kormány általi bedarálásáról ír. Félreértés ne essék, igaza van, tudjuk, hogy mire megy ki a játék. Nincs ebben semmi meglepő annak, aki ismeri a történelmet. De itt viszont van egy kis megvitatnivaló.

Ugyanis cseppet sem tudom sajnálni a szerzőt. Nem mintha személyesen ismerném, írhatnám akárkinek, bárkinek az MTA berkein belül, de mégis, a sors furcsa fintora úgy hozta, hogy pont egy történész írta meg azokat a sorokat. Ugyanis pont a szakterülete miatt ment fel bennem a pumpa. Pont ő, aki elvileg azzal foglalkozik, hogy a múltat kutassa, hogy mi, miért és hogyan alakult, pont ő az, akinek tudnia és számítania kellett volna rá. De elkalandozok. Nem akarom én őt személyesen megbántani, nem is akarnám kiemelni, inkább csak úgy általánosságban írom le. Nem tudom őket sajnálni, egyiküket sem. Sőt, egyenesen megérdemlik. Hol voltak ők az elmúlt években? Hol voltak ők, amikor elsöpörtek másokat? Ültek a kis asztaluk mögött, lapozgattak, írogattak, kutatgattak, elvoltak. Az egész MTA a fülét-farkát behúzta minden egyes olyan kormányzati intézkedéskor, amikor egyértelműen visszaéltek a hatalmukkal a kormányoldalon. 

(Kép: 24.hu)

Kinek kellene utat mutatnia, ha nem annak, aki a múlt megértésével, a jövő kutatásával, a jelen értelmezésével foglalkozik? Kinek kellene felállnia és kimondani, hogy eddig és ne tovább, ha nem a magyar tudományos élet legfontosabb szereplőjének és tagjainak? Hol voltak akkor, amikor egyértelműen belehazudtak az emberek képébe és gazdasági és társadalmi tényeket kérdőjeleztek meg "fake news" néven a kormány szereplői? Hol voltak ők, mialatt a teljes magyar társadalmi közbeszédet lesüllyesztették erre a szintre? Hol voltak, mikor ki kellett volna állni a bírók mellett? Az igazság mellett? A tudomány mellett? A nép mellett? Sehol. Szégyentelenül elbújva az intézmény falai közé, miközben az MTA elnöke fényesrenyalta a Csúti Ramszesz tomporát? Reménykedtek, hogy ők majd kimaradnak belőle, hogy őket majd elkerüli. Hát barátaim, az élet nem habostorta. Nektek kellett volna a legjobban tudni, hogy mi lesz, mi következik. Ki kellett volna állni a másikért akkor, amikor még volt miért, amikor még lehetett volna javítani a helyzeten, amikor még nem voltatok ti is ellenség.

De elfogadtátok, hogy ez lesz a sorsotok. Nem azok a legundorítóbbak, akik túl buták, hogy megértsék, hogy mit csinálnak, hanem azok, akik belenyugodva végignézik és csendben, fejeket elfordítva asszisztálnak hozzá. Mert ők tudják, hogy mihez asszisztálnak, mert ők tudják, hogy mi lesz. Az egyszeri ember sok mindent nem ért meg a történésekből, nem az ő sara. Nem tudhat mindent. Én sem pofázok bele a kőműves munkájába, mert fogalmam sincs, hogy hogyan kell egy rendes és jó falat felhúzni. Viszont, ha arról van szó, amit TI, a MI pénzünkön kutattok, összeszedtek, tudást felhalmoztok, majd utána gyáván elbújva hagyjátok, hogy a gerinctelen és jellegtelen emberek a hazánkra törjenek, akkor ti lesztek a legmocskosabbak. 

Nem lehet elég hangosan mondani, hogy az MTA, amely Magyarország talán legmegbecsültebb közintézménye volt, hogy járatódott le az elmúlt években. Az intézmény, amely egykor a magyarság önkifejezését, magára találását jelentette, ma az utolsók egyikeként pusztul el a diktatúra keze által, miközben igazán már sajnálni sem tudom. Ha harcban veszett volna el (Egy gondolat bánt engemet...), kemény csatában, miközben kiállt önmagáért, az igazáért, a magyar társadalomért, a magyar államért, mindenkiért, akkor megérdemelné a megbecsülést, a sajnálatot, a búcsúztatást. De nem ez történt, gyáván, kitérve, elbújva várta elkerülhetetlen sorsát. Ha ez kell, pusztuljon! Ha ez kell ahhoz, hogy tanuljunk, ha nekünk Mohács kell, akkor üssön csak, ostorozzon, ha ez kell ahhoz, hogy megértse a magyar ember, mi az összetartás, a tisztelet, a szeretet, a békesség, az együttélés, akkor a földtől a fényes égig, rángasson csak minket végig!

Egyszerű ember vagyok, nem kell sokminden ahhoz, hogy valaki kivívja a tiszteletemet. Nem kell iskolázottnak lennie, nem kell Nobel-díjat felmutatnia, nem kell lefutnia a maratont, nem kell olimpiai aranyat nyernie, csak a legminimálisabb dolgokra odafigyelnie: legyen gerince, becsülete, tartása, tisztelete. Nem nagy kérés, mégis oly kevesekre igaz.

Nem! Nem és nem! Nem fogok csendben elrohanni, nem fogom megadni magam, nem fogom szó nélkül nézni azt, ami történik. Megtehetik, sőt, sokan meg is teszik. Ő dolguk, de akkor pofa be, roló le! Ha eddig nem nyílt ki a szád, akkor tartsd zárva akkor is, mikor te kerülsz sorra, mert csak önmagadat járatod le. Lehet engem utálni, lehet engem nem tisztelni, lehet engem bántani, de van, amit nem adok fel magamból. (Szabadság, szerelem, e kettő kell nekem) Szabadság és becsület.

A cikk nem Szabó András úrnak szól, hanem mindazoknak, akik szó nélkül tűrnek, kiszolgálják a rendszert. Épp ezért sem a teljes nevét írtam, hanem a költői megszemélyesítés eszközével élve tettem meg mindannyiunk helyébe, címzettnek.

A végére pedig, csupán emlékeztetőül:

Mikor a nácik elvitték a kommunistákat,
csendben maradtam,
hisz nem voltam kommunista.

Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szakszervezeti tag.

Amikor a szocialistákat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szocialista.

Amikor a zsidókat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam zsidó.

Amikorra engem vittek el,
nem maradt senki,
aki tiltakozhatott volna.

 

Martin Niemöller

A bejegyzés trackback címe:

https://gombocmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr1314608304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.02.05. 08:13:42

Ilyen nép a magyar, mindenki csak a saját maga baja miatt tiltakozik, a többiek baján csak kárörvendően röhög a markába.
Egyébként az se számított volna, ha az elvileg politikamentes MTA a korábbi években tiltakozott volna, legfeljebb hamarabb lecsaptak volna rájuk...

WLaci 2019.02.05. 12:56:07

Igazából a fene tudja. Én is olyan helyen dolgoztam, amivel az elején leszámolt a NER, és azóta a piacon össze tudta szedni magát a legtöbb ismerősöm. És bizony, miértünk senki nem állt ki, sőt, ezek szavaztak 2010-ben a fideszre. Szóval együttérzek, másrészt javaslom, hogy oldják meg maguknak. Ráadásul az MTA-intézetekbe heti egy napon bejáró kutatót nem fogok sajnálni.

2019.02.05. 13:04:17

Késő, MTA, gyorsan írni kellett volna 1 tanulmányt, hogy milyen zseniális a 400 túlóra.

iovialis 2019.02.05. 13:11:12

@közíró MAXVAL bircaman: Vannak azért témakörök, amibe magának végképp nem kellene belebégetnie (...hacsak tényleg nem az van, hogy darabra fizetik, de erről ne akarjon meggyőzni.) Hещастен.

Ramses Einhorn 2019.02.05. 13:14:52

Az akadémián évek óta kurva sokan tiltakoznak ezernyi eszközzel a jelenlegi O1G császárság ellen. A legfőbb főnökök voltak azok, akik eleinte nemigen tiltakoztak, részben mert felülről ültették őket a helyükre, részben mert lassú, óvatosan politizáló, kiváró személyiségek, ami a legtöbb országban be is jön, csakhogy a normális hozzáállással/tempóban dolgozó politikát és diplomáciát a Hitlerek mindig hamar elsöprik. Rengetegen tiltakoztak, tüntettek, lobbiztak, érveltek fórumokon és családi/baráti körben az akadémiáról. Szóval hülyeség szidni őket. A tudományos életben elég kevés a hübelebalázs, egyből utcára vonuló, kirakatbetörős típus. Épp ezért könnyen lenyomják őket a diktatúrák. Én akkor fogok röhögni, ha O1G-ék a szalámizásban egy olyan réteghez érnek, amelyik komolyabb eszközökkel szokott érvelni. Mert errefelé, a Balkánon, olyanok is vannak ám. És amikor majd az ő tyúkszemükre lép, kellemetlen meglepetés fogja érni.

Larry Silverstein 2019.02.05. 13:25:51

Az MTAnak minden bevetele az allamtol szarmazik, azaz vagy csinaljak amit a kormany mond, vagy mehetnek vissza a balettbe ugralni.

Larry Silverstein 2019.02.05. 13:27:56

@Ramses Einhorn: Lehet meg szankot is fognak lopni, ha nagyon bedurvulnak.

Aquincum 2019.02.05. 13:29:09

@közíró MAXVAL bircaman: “Atya Isten, ezentúl nem lesz kötelező ballibnek lenni az MTA-n??? Botrány.” Ennyire nem érted, hogy az egész MTA, a magyarság egyik legfontosabb intézményének a megmaradása, működése a tét? Közíró.. Inkább egy korlátolt, iszonyúan magabiztos fütyi vagy!

iovialis 2019.02.05. 13:31:56

@Larry Silverstein: "Állam" =/= "kormány". (Csak úgy mondom.)

Larry Silverstein 2019.02.05. 13:32:19

@iovialis: A kormany adja a penzt, csak ugy mondom

luis5 2019.02.05. 13:34:34

@Ramses Einhorn: az mta kussolt a horn kormany es gyurcsany amokfurasanal is joval kevesebb pénzzel. Úgyhogy kussoljanak most us

iovialis 2019.02.05. 13:35:04

@Larry Silverstein: Nem. A pénzt az "állam" adja. A "kormány"-nak nincsen pénze.

Benjamin Franklin 2019.02.05. 13:41:32

MTA...? Hm....! Se nem magyar, se nem tudományos,se nem akadémikus !! Se finnugor, se Petőfi, se kemoterápia,se koleszterin elmélet, se politika,se IGAZSÁG ,se Tisztesség ? "soha nem az a léyeg, vagy kérdés,hogy milyen pártnak,vagy csoportosulásnak vagy a tagja. Ha nem ,hogy kit SZOLGÁLSZ? Na kit? (költői)

Larry Silverstein 2019.02.05. 13:45:25

@iovialis: Ellenkezoleg, minden fillert a kormany jogosult elosztani, parlamenti felhatalmazassal, a vilag minden allamaban.

Az allam semmit sem oszt.

Boldog
Karacsonyt

iovialis 2019.02.05. 13:51:37

@Larry Silverstein: "Jogosult", igen. Óriási különbség. Az "állam" nem oszt, viszont kizárólagosan birtokolja azt a pénzt. A kormány csupán egy végrehajtó szerv, melynek cselekvéseit, döntéshozatalait a sekélyes politikai önérdeknél lényegesen összetettebb tényezőknek (is) kell(ene) motiválnia.
Ha a maga érvelése igaz lenne, a kormányon senki az égvilágon nem kérhetné számonpl. azt se, ha az egészségügyi szolgáltatásokat kizárólag "igazolt kormánypárti szavazók" számára tennék elérhetővé. (Kár, hogy nem tartunk még ott, ugye...?)

lenörd hofstadter 2019.02.05. 13:52:29

Inkább örülj. tetszik, nem tetszik, ezek az eddig jól élő patkányok azok akik mostantól egyre nagyobb számban kerülnek elő és ők azok akik valójában meg tudják dönteni orbán kommunizmusát.

Larry Silverstein 2019.02.05. 13:56:24

@iovialis: Ja, a kormany vegrehajto szerv, a Parlament meg dont.

Lenyeg, lipsiknek kuss van, piac mindent megold, szserezzenek penzt a piacon.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.05. 13:56:58

nem fizet tobbet a magyarok ekezese?
tortenelmunk elhazudasa?
sirok mingyá

Larry Silverstein 2019.02.05. 13:58:11

@lenörd hofstadter: "ezek az eddig jól élő patkányok azok akik mostantól egyre nagyobb számban kerülnek elő és ők azok akik valójában meg tudják dönteni orbán kommunizmusát."

Hacsaknem kirugjak zorbant a ZEUbol, vagy Simicska ledobja az atombombat, vagy Feri megmutatja a Zod dossziet...:)

vagy nem

ho ho ho

Benjamin Franklin 2019.02.05. 14:02:59

Az írás TÖKÉLETES!! Ha az írástudók kiművelt sisere hada szónélkül elmegy a sorozatos gaztettek mellet,az több mint cinkosság! Az már Bűnrészesség! Széchenyi Gróf Úr halála óta "csak szégyent hoztak a MTA-ra. Ha valóban csak ennyit tudtak,akkor sem az iskola,sem az irány nem jó,de maga az ember(?) még annyi sem! Ahogy Paracelsus szerint, (Paragranum, 89.oldaltól) az orvoslás 4. alappillére az etika,vagy erény, úgy rájuk nézve is KÖTELEZŐ !!
Ahol az akadémia is behajlik a hatalom alá,ahogy az igazságszolgáltatás minden ága,ott felelegessé és értelmetlenné válik az ÉLET ! Az életben nem a megélhetés a legfontosabb!

szepipiktor 2019.02.05. 14:11:18

jajj...
Hol volta a -... és reggelig sorolhatnánk a társadalmi csoportokat.
Ezek jól elvoltak a kis közzösségükben, a kutya sem foglalkozott velük.
Most ez került veszélybe.
Miről szól a rabszolgatörvény? Hogy egy szakmai csoport elveszíti az eddigi előnyeit. Pontosabban csak csökkennek. Na azonnal felzúdulás. Pedig azt még nem is mondták nekik, hogy DOLGOZNI kellene.
.
De ha már lemegyünk kutyába és elkezdünk itt demagógiában létezni, engem kcsit jobban zavar, hogy hol voltak a bloggerek, az újságírók, amikor a politikai, a társadalom nem álltki a Sándor Mária mellett, amikor a diáktüntetések idején a szakszervetis vénasszony torpedózta meg az egészet.
Akkor a hangadók hol voltak????
Most ez a kérdés csak politikai célból lett feltéve, nem pedig a valódi problémák miatt.

Benjamin Franklin 2019.02.05. 14:14:36

@iovialis: "Kormánynak nincsen pénze? Azért ezt nem mondanám! Ki a kormány, az állam, a hatalom? A viktor! Akkor is ha a jelenlegi pénztárost mészároslőrincnek hívják,de a kulcs az ő zsbébe van, ha "földi hívságokkal" nem is foglakozik.

szazharminchet 2019.02.05. 14:16:41

Nem nagyon érted az Akadémia és az akadémiai intézethálózat működését, ezért megpróbálom néhány pontban elmagyarázni.
1. Az akadémikusok, és az akadémiai kutatóintézetek dolgozói nagyon nem ugyanaz. Aki akadémikus, az egy tudós társaság tagja, amibe valamilyen szakmai teljesítménye alapján beválasztották. Ők szavazhatnak teljes joggal az Akadémia döntéseiről, rajtuk kívül csak az alkalmazottak képviselői. Az arányt igazából nem tudom, de ritkán szokott az Akadémia a tagok véleményétől eltérő döntéseket hozni.
2. Az akadémiai kutatóintézetek dolgozói az Akadémia alkalmazottai. Ők nem szazazhatnak arról pl., hogy az Akadémia miről milyen véleményt mond, őket csak a köztestületi képviselők képvieselik az akadémián.
3. Az akadémia dolgozók egyébként saját véleményüket egyszerű állampolgárként fejezhetik ki.
4. A különböző egyéb szakmai szervezeteknek általában szakmai és oktatási ügyekben van joga véleményt mondani, nem szólhatnak bele a politikába.
5. Amúgy milyen kérdésben is nyalta volna az Akadémia elnöke a miniszterelnök seggét? Ilyenre igazán nem emlékszem. Őszintén szólva fogalmam sincs az Elnök politikai beállítottságáról, ráadásul elnökké választása előtt nem olyan sokkal jött haza Amerikából, nem vagyok benne biztos, hogy akkoriban olyan nagyon jártas volt-e a magyar politikában (elvégre a matematika ágában világklasszisnak lenni azért elég sokat vesz igénybe az ember idejéből, minden másra nem juthat).
6. Ha magánembereken akarod számonkérni a politikai hovatartozásukat, akkor a PBK tagjait persze nyugodtan megcélolzhatod, de a cikkben lévő általánosítás nem állja meg a helyét. Elég sok olyan akadémia dolgozót ismerek, akik nyilvános kiállásuk miatt már személyesen, névvel felkerültek egy-egy pribék által összeállítótt "zsidóbérenc-listára". Szakma szervezetek tiltakoztak a CEU-ügyben, hangsúlyozva, hogy az ő témájukban, vagy azzal rokon témában ott milyen színvonalas munka zajlik. Ha nem hallottad, annak inkább az az oka, hogy nem olyan nagyon sok emberről van ám szó. Az összes kutatóintézeti dolgozó együtt sem lenne elég egy nagyobb tüntetéshez (és még csak nincsenek is mind Pesten).

szepipiktor 2019.02.05. 14:22:49

@Benjamin Franklin: Értem...
Tehát az akadémikusok és a magasan képzett gondolkodóink nem kollaboráltak Rákosival Kádárral, Antallllllal, Hornnal, az I. Csúti Ramszesszel, Medgyesivel, Gyujcsánnyal és 80 éven át a II Csúti Ramszesszel?!
Ugye?
KUSSOLTAK!
Most lázadnak, mert elért hozzájuk a kasza.
.
Évek óta ugatom a sok ócska fideszes kollaboránssal, hogy olvasgassank már történelemkönyveket! Hogy Leninék hogyan csinálták!
A hatalom megszerzése után folyamatosn, fentről lefelé haladva irtottákki, végezték ki, küldték Szibériába mindazokat, akiknek a hátán a puccsot megcsinálták!
Most a csúti nem ezt teszi?
A vezérkarral már régen végzett, már a későbbiek is el vannak takarítva. Most elértek a kultúra, a tudomány szintjére.
Le fognak érni az emberekig is, és a mai barmok vonyítva fognak könyörögni!!!
Most az ediig kényelmesen kussoló tudományos világ nyüszít! Elvették a husosfazekat, munkát kapnak, őrizni kell a házat és ezért mostantól csontok kapnak csak.
És ezért legyek szolidáris? Azokkal, akik gond nélkül támogatták azokat, akik a családomat a sárbataposták?
.
De nem ők a fő bűnosök, hanema média, az újságírók és ma már a blogegrek.
Mert negy fegyver a billentyűzet, a nyilvánosság! (ez meglett volna az akadémikusoknak is!)
De nem a társadalom oldalán harcolnak, hanem a pártok, politikai oldalak bértollnokai csupán.
A többséggel szemben működnek.
Ha nem érted, ajánlom Kurt Vonnegut Éj Anyánk című félelmetesen jó és igaz művét!

Benjamin Franklin 2019.02.05. 14:23:05

@szepipiktor: "a hatalom csak úgy tudja fenntartani azt a hamis látszatot,hogy szükség van rá,ha folyamatosan rettegésben tart." Minden réteggel nyomatékosan tudatni akarja ,hogy ki az úr a házban,hogy "aki nincs vele,az ellene van". Színt kell vallani mindenkinek,hogy hová tartozik. Érdekek,vagy értékek mentén. " barabás vagy JÉZUS?"

szepipiktor 2019.02.05. 14:27:38

@Benjamin Franklin:
OK, ezt tudjuk, a csúti kádár híres hitvallását fordította ki, azaz aki nincs velük, az ellenük van.
Klasszikus bolsevik alap.
Ezért vezették be a rendőreinknél is a megelőzés helyett a régi félelemkeltést, az igazoltatásokat, az állampolgárok zaklatását is. Erre pintér nyiltan adott parancsot.
De a poszt nem erről szól, hanem arról, hogy az MTA most kezd lázadni, mert most ők jöttek sorra.
Nekem ez hiteltelen, ez hazug és nem elfogadható!
Ez a vmentalitás az, aki vbárkit feljelent, hogy ő megússza.
Ez a besúgóvilág jellemzője.
És ha megfigyeled, semmi nem változik, csak most majd más osztja el a pénzüket, eddig ezt ők maguk tették, társadalmi kontroll nélkül.
Ja, igen, a csúti meg nem azért fogja ezt megtenni, mert az jó és hatékony, hanem zsarpol és lop.
De akkor tessék már arról írni!

Larry Silverstein 2019.02.05. 14:34:27

@szepipiktor: "Most a csúti nem ezt teszi?
A vezérkarral már régen végzett, már a későbbiek is el vannak takarítva. Most elértek a kultúra, a tudomány szintjére."

S mi ezzel a problema?

Azon kivul, hogy a kadari kulturelit azt hitte, hogy orok eletu?

Benjamin Franklin 2019.02.05. 14:36:13

@szepipiktor: Akkor nem jól értette! A lényeget írta a válaszában,csak a stíluson kellene finomítania.

Larry Silverstein 2019.02.05. 14:36:43

@szepipiktor: En azt a drezdai izet olvastam Kurt urtol, amitol mindenki odavan, hat az vmi felelmetesen szar egy iromany, nem tudom ki birja vegigolvasni.

Larry Silverstein 2019.02.05. 14:37:50

@közösperonos átszállás: Kerdezd meg az MTAban visito lipsiket, ki adja a penzt. Vagy az ELTE bufeszakjairol leepitett oktatokat.

2019.02.05. 14:40:01

@Larry Silverstein:
Azt tudom, hogy kisajátítta az államot a Fidesz, de attól ez még az adófizetők pénze.

Konstantin Nemeth 2019.02.05. 14:49:16

@közíró MAXVAL bircaman: Ha ilyeneket írsz, akkor nyilván foglmad sincs róla, hogy a legtöbb akdémikus jobboldali, és tagja a kormánypárti Professzorok B. Körének, vagy éppen a Fidesznek. A Fidesz által köztársasági elnöknek jelölt Mádl Ferenc vagy Sólyom László is akadémikus volt, de orbán egyik volt minisztere, Pálinkás József is. Nyilván arról sincs fogalmad, hogy Palkovics maga is tagja az MTA-nak, mégpedig rendes tagja, telhes szavazati joggal. Vajon ő akkor a kötelezően liberális? Hogy kerül az Orbán-kormányba?

Ritkán olvastam annyi marhaságot egy helyen, mint amennyit itt a kommentelők összehordtak. Képtelen látni, hogy miről szól a tudomány és hol húzódnak a frontvonalak. Azért a kötelező mocskos bérkomment is megvolt, de hát ha az Orbán-kormány eszerint liberális miniszterekkel van tele... (Nagydoktorként Kásler miniszter is MTA köztestületi tag, vagyis van szavazati joga az MTA közgyűlésére küldendő küldöttek kiválasztásában...)

kissiú 2019.02.05. 14:54:31

@Larry Silverstein: Larry, Larry, az a gyanúm, belülről még csak képen láttál kutatóintézetet. Nyilván semmit sem mond neked az akadémiai szektor autonómiája, igaz? Hogy nem politikusok, hanem egy szakmai zsűri döntsön a KUTATÁSI PÉNZEK szétosztásáról. És itt már nem is a kutatási pénzekről van szó, hanem a rezsi és az állomány (ez a kutatók és egyéb dolgozók egy része) fizetéséről. Ugyanis mostantól a fennmaradásra is igényt kell benyújtani. -Ja, visszamenőlegesen jan 1-től. Vagy amiről a vezér végrehajtója, Palkovits is állandóan példálózik, az MPI. Szerinted az MPI-nek évente kockán forog a fennmaradása? Vagy az MPI esetében is átláthatatlan feltételekkel elbírált "igénybenyújtás"-okon múlik, melyik kutatóintézet mennyit kap rezsire? A kérdés költői.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.02.05. 14:54:54

Az utóbbi években több ilyen eset is volt, amikor valaki, aki évekig langyos vízben lubickolva, fülét-farkát behúzva elnézte a rendszer addig csak másokat sújtó törvénytelenségeit, hirtelen felhorgadt, mert ő lett a soros (kisbetűvel), akinek épp a lábujjára léptek.
Jobb későn, mint soha?
Vagy úgy igaz, ahogy Cipő énekelte? :
"Soha ne gyere, ha most nem jössz
Soha ne szeress, ha most nem vagy itt"
Azt hiszem, több szolidaritás kéne ebbe az országba. Vannak civil szervezetek, amelyek ebben jók. Talán nem véletlen, hogy a hatalom őket üldözi leginkább...

Senki A. 2019.02.05. 14:56:36

Blogíró: A tudatlanságoddal nem illik dicsekedni! Azért mert te nem olvastad, azért nem más a felelős. Helyetted nem fogja senki elolvasni. Vagy arra vártál, hogy valaki felolvassa?

kissiú 2019.02.05. 14:58:08

@post: Lovász, és az akadémia elég határozottan kiállt az egyetemi autonómia ellen, amikor a CEU ellehetetlenítése elkezdődött.

És pont az a hatalom baja az MTA-val, hogy kritikus tanulmányokat IS publikált, és a központi cenzúrájuk ott nem érvényesült. Eddig. A társadalomtudományi intézeteknek valószínűleg vége. Egy kérdés maradt még, a többi intézet ki tud-e egységesen állni mellettük, vagy besunnyognak a mocsárba, ahol aztán előbb utóbb ők is sorra kerülnek.

Aquincum 2019.02.05. 14:59:52

@közíró MAXVAL bircaman: “Majd csak kibírjuk liberális áltudomány nélkül.” Már ne haragudj, de tényleg ennyire idióta vagy, te önjelölt közíró? :-D Tapsikolsz az MTA szétverésének, csak azért, mert a Csüngőhasú Csúti Disznó bandája csinálja?? Elkeserítő.

kissiú 2019.02.05. 15:04:40

@kissiú: bocs, egyetemi autonómia MELLETT...

Egyébként még Pálinkás is kiállt mellette, pedig ő akkor a rendszer embere volt. Vége is lett hamar a pályájának.

nemecsekerno_007 2019.02.05. 15:06:33

@iovialis: "Állam" =/= "kormány". (Csak úgy mondom.)

Viszont az "Állam" = "a versenyszféra adófizetői".

Legalább is ami a pénzt illeti. Mert ugye most (is) arról lenne szó.

Larry Silverstein 2019.02.05. 15:07:52

@kissiú: El lehet menni masik kutatointezetbe, ha nem tetszik. Autonomiaja annak van, akinek van autonom bevetele.

De miert kell 30 evvel a rendszervaltas utan a kapitalizmus alapjait magyarazni a tudos kutatoknak?

nemecsekerno_007 2019.02.05. 15:09:09

@Zabalint: Pontosítsunk. Az adófizetők egy részének a pénze. Aki az államtól kapja a pénzt, az még az adót is oda fizeti be ahonnan a pénzt kapta....

Aquincum 2019.02.05. 15:09:41

@Frady Endre: “Az utóbbi években több ilyen eset is volt, amikor valaki, aki évekig langyos vízben lubickolva, fülét-farkát behúzva elnézte a rendszer addig csak másokat sújtó törvénytelenségeit, hirtelen felhorgadt, mert ő lett a soros...” Teljesen igazad van! Csak tudod, be kell vallanom, névvel vállalva sokan nem merünk megszólalni, mert sajnos hamar tönkre lehet tenni egy ember, egy család egzisztenciáját. És ez a disznó, gazember banda - tisztelet közöttük a kivételeknek - nem habozik ilyesmit megtenni. Itt tartunk, 2019-ben, Magéarországon! Csak ezért megérdemelnék, hogy arcul köpje őket a társadalom. De nem, százezerszámra, teljesen kritikátlanul mennek utánuk. Némelyek valóságos szentként tisztelik ezeket a szemforgató szarháziakat.

Larry Silverstein 2019.02.05. 15:13:00

@Aquincum: "Tapsikolsz az MTA szétverésének, csak azért, mert a Csüngőhasú Csúti Disznó bandája csinálja?? "

S kit erdekel mit gondol az MTA fejleszteserol a bukott lippsik mediaja?

Sokra nem ment a nep a tudomanyukkal 2010 elott, ha jol elmekszem.

Larry Silverstein 2019.02.05. 15:23:10

@Aquincum: "Csak tudod, be kell vallanom, névvel vállalva sokan nem merünk megszólalni, mert sajnos hamar tönkre lehet tenni egy ember, egy család egzisztenciáját. "

Foleg ha piackepes szakma helyett csak a seggnyalashoz ertesz.

Treff Bubi 2019.02.05. 15:31:52

Semmi különös, nála is jelentkezett az ÜVD-szindróma (Ürge-Vorsatz Diánáról elnevezett tünetcsoport).

kissiú 2019.02.05. 15:32:28

@Larry Silverstein: " El lehet menni masik kutatointezetbe, ha nem tetszik. Autonomiaja annak van, akinek van autonom bevetele."
Pontosan ez lesz. Elmennek. És hogy ne ismétlődjön meg újra és újra, olyan helyre mennek, ahová nem ér el a csodacsatár helytartójának keze. A kutatók túlélik. A magyar kutatás nem.

"De miert kell 30 evvel a rendszervaltas utan a kapitalizmus alapjait magyarazni a tudos kutatoknak?"

Ne keverjük az alapkutatást a kapitalizmus alapjaival. Szerinted Watson és Crick azért vizsgálta a DNS szerkezetét, mert gondolták, így fogják a legnagyobb profitot bezsebelni? Frászt. Új korszakot teremtettek? Igen, a molekuláris biológia korszakát, amit hadd ne részletezzek, milyen változásokat hozott a világban. Lett a munkájukból profit, de nem nekik, nem az intézetüknél, és nem is csak az ő országukban. Társadalmi hasznot termel az alapkutatás, amire aztán támaszkodhat sok minden más -köztük az alkalmazott kutatással és az iparral. Mindegy, hagyom a racionális érveket, kis medencénkben már réges-régen nem számítanak.

Aquincum 2019.02.05. 15:47:32

@Minden ballib bérretteg: “Senki nem ver szét semmit. CSak néhány agyament blogíró uszít, és bérretteg” Szerinted, ha az alapvető működésre folyamatosan pályázni kell, ugyan mi lesz ennek a vége? Mert szerintem 1. azok kapnak majd támogatást, akik a rezsim lelkes hívei, 2. a kontraszelekció miatt szétrohad a rendszer, ami a nemzet egyik büszkesége volt! A kiizélt Századvégre, meg a lakájmédiára, erre a hihetetlenül szar magyar focira meg ömlenek a száz-, meg ezermilliárdok. Ámbáror neked és itt egy pár hasonlóan primitív kommentelőnek teljesen felesleges épkézláb érveket írni, mert érdemben nem értitek, ill. egy mércét látok nálatok érvényesülni: fityesz, vagy nem fityesz.

lenörd hofstadter 2019.02.05. 15:49:10

@Larry Silverstein:

Agyhalottkám, ha emlékeid is lennének, elsőként orbán kancigány főtitkár elvtársad volt az aki valami megfigyelési ügyben "ZŐD" dossziét lobogtatott, aztán amikor be kellett volna mutatni a tartalmát akkor szokás szerint telecsíkozott alsóval bújt a függöny mögé a koszos tetű...

Larry Silverstein 2019.02.05. 15:49:44

@kissiú: Kerdeztem, mire ment a magyar nep a kutatasukkal 2010 elott? Mi volt jobb?

Naugye, akkor minek fizessem oket?

Larry Silverstein 2019.02.05. 15:50:40

@lenörd hofstadter: Nekem nem ugy tunik hogy Zorban van itt becsokizva...

ho ho ho

lenörd hofstadter 2019.02.05. 15:55:07

@Larry Silverstein:

Persze, hogy nem tűnik. Ha esetleg esténként amikor a csokiját takarítod, ki is nyitnád a szemed lefety közben talán másként látnád a világot.

Aquincum 2019.02.05. 15:55:34

@Larry Silverstein: “Sokra nem ment a nep a tudomanyukkal 2010 elott, ha jol elmekszem.” Nem jól emlékszel! Hogy írhatsz ekkora hülyeséget? A tudásnál nemigen van nagyobb értéke egy nemzetnek. Az rendben van, hogy esetleg te egy tanulatlan személy vagy, mert minden tisztességes munka fontos és jó, de azért ne szóld már le a magyar nép egyik legkomolyabb tudásbázisát!

Richard Gaal 2019.02.05. 15:58:29

@WLaci: Erre a hozzáállásra bármikor számíthat a csuti és csőcseléke.

iovialis 2019.02.05. 15:58:39

@nemecsekerno_007: Helyben is vagyunk. Magam is éppen így gondolom, ezért várnám el (mint maga is utal rá: teljes joggal), hogy az adóforintokból csak annak a max. 100ezernek az adóját fordítsák focira :)

@Larry Silverstein: Ez is reménykeltő dolog, akkor talán mégsem lesz a németszisziből a mainál komolyabban vehető tényező :D

"...De miert kell 30 evvel a rendszervaltas utan a kapitalizmus alapjait magyarazni a tudos kutatoknak?" Hm... Költői kérdésre költői válasz: Amiért a XXI. században Európa közepén még magyarázni kellene a "demokratikus berendezkedés" alapelveit... Sokaknak, és -sajnos- egyre többeknek. Hiábavaló módon, tudom. A személyi kultusz valahogy így működik - bőven elegendő, amit a Vezér mond, kételyre semmi ok, ugye?

Larry Silverstein 2019.02.05. 16:02:06

@Aquincum: Miert lenne furcsa, hogy a mukodeshez palyazni kell?

Lecsapoljak a mocsarat, mint az ELTE genderszakat, azt jonapot, unnepnap ez az adofizetoknek.

Valakik azt kepzeltek, hogy nekik Isten altal elrendelt orokos joguk hogy azt kutassanak a penzembol, amihez kedvuk van.

ho ho ho

Larry Silverstein 2019.02.05. 16:04:39

@Aquincum: Nezd, volt genderszak, nincs genderszak. Biztos megsinylette a tudomanyos elet, csakhat az sem oncelu kellene legyen, hanem egy eszkoz a haza fenyre derulesere.

Eddig azt se tudtak szerencsetlen adofizetok, hogy az allam ilyen faszsagokra szorta a penzt.

Es mint a sivalkodasbol hallani, sok vakond van meg, akiket ki kell pucolni.

énisfélek 2019.02.05. 16:11:27

Az MTA tevékenysége az évek során pont ugyanannyi látványos eredményt produkált, mint a magyar futball. Tehát ugyanannyi állami támogatást is érdemelnek.

erikgross (törölt) 2019.02.05. 16:11:52

@nemecsekerno_007:

Viszont az "Állam" = "a versenyszféra adófizetői"

bevezető szociológia/politológia kurzusról kivágott szellemi hugyosprolik szerint

macitalp 2019.02.05. 16:18:03

@közíró MAXVAL bircaman:
Most szólok, hogy kenyéradó gazdái ennél sokkal többet várnak el magától. Egy-két sornyi szöveg, slussz?? És hol van Soros, hol vannak a migránsok?? Mikor volt utoljára eligazításon?? Vegye komolyabban a feladatát, mert különben a jövő hónaptól más libsizik, komcsizik, bolsizik, sorosozik, migránsozik itt maga helyett!! És sokkal szorgalmasabban!!

Homo fideszbirkusz 2019.02.05. 16:19:50

@Larry Silverstein:

Te azért vagy itt nagyon fontos Homo Fideszbirkusz mert élőben mutatod be hogy hogyan is néz ki a mélyostoba fidióta birkaszavazó. Te mint Kádári bolsi maradvány márt az életben fel nem tudod majd fogni, hogy az állam összes pénze az adófizetőktől jön, amibe te, a munkát rühellő fideszes lumpenproli is beletartozik. Az állam csak újraeloszt. És ebben az újralesoztásban akor hozza a legnagyobb hasznot, ha degenerálja el a tudományt az ideológia mentén. De naálatok Hono fideszbirkuszoknál athatólag igény van mindennek az elkúrására nemzeti alapon. Az országot már sikerült, most jön a megmaradt értelmiség, ha az is megvan, akkor teljes lesz az Orbanisztáni munkásparaszt diktatúrátok.

Amúgy meg húzzál vissza a melódba a managalica etetéshez, aztán mossad a vájút nemzeti meghatározással, ne csak úgy liberálisan. Adjad a nemzeti moslékot a disznajának ne pedig a liberálisat. A nap végén meg hajolj meg jó mélyen Mészaros Lőrinc mangalica telepi gazdád előtt nemzeti NER cseléd alapon, ne pedig olyan liberálisan azt mondjad, hogy végeztem, bye, holnap jövök.

Larry Silverstein 2019.02.05. 16:23:24

De igazabol ennel jobb idozitese nem is lehetne az MTA megtizedelesenek. Nem csak oroluk van szo, a kozigben is volt karcsusitas, 10ezer embernek csa.

Miert most kell?
1. Aki ki lesz rugva az igy is ugy is sziv, de most a kormanyciklus eleje van, ilyenkor kaka jar.
2. Minden barmot felsziv most a versenyszfera. Audi droid fel millat, hentes 800at keres, villanyszerelo Pesten millat.

De az atlagot meg a Teszko arufeltoltok is megkapjak, az a melo lehet hogy meg a szociologia-politologia szakos nobel-dijasoknak is menni fog.

Homo fideszbirkusz 2019.02.05. 16:23:52

@énisfélek: "Az MTA tevékenysége az évek során pont ugyanannyi látványos eredményt produkált, mint a magyar futball."

Ezt szeretem, amikor a fidesz hatosztályos prolija hirtelen bátorságot érez magában hogy jól megmondja annak az értelmiségnek!
Homo fideszbirkuszom, te csak maradj a kaptafánál, súroljad a gangot, aztán ha a vezér szól irány a birkamenet, aztán ennyi.
Az értelmiség dolgába meg ne üsd bele az orrod, mert az egy külön univerzum nektek.

Larry Silverstein 2019.02.05. 16:24:32

@Homo fideszbirkusz: Persze, s ki allitott mast. Az allam ujraeloszt, megpedig ugy ahogy Zorban akarja.

Ilyen a demokracia.

bekerült 2019.02.05. 16:33:13

Egyetértek a blogíróval !!!

Homo fideszbirkusz 2019.02.05. 16:34:32

@Larry Silverstein: "2. Minden barmot felsziv most a versenyszfera. Audi droid fel millat, hentes 800at keres, villanyszerelo Pesten millat."

Ezt már lejátszotta egyszer a Kádár rendszer te mélyostoba proli. Hamvas Béla hat nyelven értett, köztük a civilizáció korai nyelvein, tele volt a feje a világ irodalmi, művészi, színházi műveltségével. És közben segédmunkásként melózott a Kádár rendszerben. Erre íródott, hogy ha egy Ufó leszállna Tiszapalkonyán és megkérdezné az arra jövö segédmunkást, az hat nyelven tudná neki elmondani az emeberiség teljes történelmét, Az Ufó meg azt gondolná, hogy ez a Föld egy nagyon frankó hely ám, mert ha egy csóró segédmelós fejében ennyi képesség és tudomány van, akkor mekkora ész lehet a társadalom felső vezéreinek a fejében!!

Homo fideszbirkusz 2019.02.05. 16:37:03

@Larry Silverstein:

Olvasd tovább, meg nézd meg a törénelemet te ostoba Homo fideszbirkusz: ahol egy vezér mondja meg hogy hogy müködjön minden (ráadásul az a vezér még elmebeteg is), akkor a történelem ganajában végzi az ország. A vezér meg a lámpavas környékén.

Larry Silverstein 2019.02.05. 16:38:33

@Homo fideszbirkusz: Ha nem tetszik a rendszer, szavazz masra. Kadarnal nem volt ilyen.

ho ho ho

kissiú 2019.02.05. 16:39:37

@Larry Silverstein: " Kerdeztem, mire ment a magyar nep a kutatasukkal 2010 elott? Mi volt jobb?"
Nem tőlem kérdezted. De ha tőlem is kérdezed: nem csak 2010 után születtek magyar kutatási eredmények, ha erre gondolsz.

2019.02.05. 16:54:43

@Larry Silverstein:
Ritka gusztustalan, ahogy a Nemzet szétverésén örömködsz és még a demokráciát is behazudod.

Célkereszt 2019.02.05. 17:05:28

A válasz nagyon egyszerű: nem az a dolguk, hogy politizáljanak.

Secnir 2019.02.05. 17:09:53

félelmetes, hogy az akadémiai rendszerről ír olyan, akinek utánlövése sincs róla.
félelmetes, hogy a fidesztrollok fröcsögve, gyűlölködve fikázzák az akadémikusokat, anélkül, hogy ismernének legalább egyet is.
elborzaszt, hogy az ide íróknak akár fogalmuk is lenne arról, hogy hogyan néz ki egy akademikus munkája, vagy egy kutatóhálózat. nem tudják, hogy mit csinálnak, de azt biztosan szarul, persze.

lehetne tájékozódni, de minek. ha palkovics szét akarja baszni a rendszert, akkor nyilván jó okkal teszi, persze, hiszen ért hozzá, mert akademikus. vagyis izé. akkor most hogy is van ez?
a jelenlegi klientúra pedig azért akarja szétverni a jutatói hálózatát, mert
-nem ért hozzá
-fel akar állítani saját kutatóintézeteket (mondjuk fel is állított, a veritast pl, ami nemzetközi szinten ott van, ahol a kutatói)
-legálisan szintén pénzt akar kiszivattyúzni belőle
-és még mindig nem ért hozzá.

Secnir 2019.02.05. 17:12:11

@közíró MAXVAL bircaman:
"Mindegy a tudós politikai álláspontja.
A lényeg: legyen kevesebb liberális áltudomány."

a kurva anyád te paraszt. az atomfizika , a csillagászat nem liberális áltudomány. a matematika sem. mondjuk neked a rényi szétverése nem okoz problémát, mert nem tudod, mi az.
neked az a tudomány, ha bármiből le lehet vezetni, hogy sorosgyörgy.

Larry SiIverstein 2019.02.05. 17:14:52

A lényeg, miénk a hatalom, besöprünk mindent. A sok egyetemen seggét fényesre koptató értelmiségi elmehet a picsába.

kissiú 2019.02.05. 17:15:52

@közíró MAXVAL bircaman: "Soros gazda áll a háttérben, ez annyira világos, hogy felesleges külön megemlíteni."

Na, csak kijátszottad az aduászt. Innentől le vagyunk mosva...

Komolyra fordítva a szót, jól bemutatod, miért gondolja meg kétszer is a legtöbb tehetséges fiatal kutató, hogy hazajöjjön. Vagy ha itthon van (pl a Pálinkás-féle Lendület programmal), miért fog mégis elmenni. Ui. a te általad eljátszott (mert te sem gondolod komolyan) gondolkodásmódot hinti pártunk és kormányunk is.

Larry SiIverstein 2019.02.05. 17:15:57

@Secnir: Te csak hallgass a szovjet elvtársra, jobb ha megszokod hogy jelen vannak!

Larry Silverstein 2019.02.05. 17:16:07

@Secnir: tenyleg nem ertik az akademikusok munkajat a zemberek, de miert kene erteniuk?

Kozpenzbol van ergo a politikan mulik a tulelese.

Eddig amit Zorbanek atalakitottak minden jobb lett, a lippsi sajto meg sirankozott.

Most itt egyelore a lippsi sajto sirankozik, ergo feltetelezheto hogy a dolgok jo iranyba mennek.

Zorbanek 4 evente elszamolnak a valasztoknak, a lippsi sajto meg a sikatorban Soros gazdanak.

Ennyi, nincs itt semmi latnivalo.

Larry SiIverstein 2019.02.05. 17:17:28

@Secnir: Fizika, csillagászat? Aztán mire mész vele, amikor a burkoló mellett többet keresek segédként mint ezek az okosok. Engem az élet tanított.

kissiú 2019.02.05. 17:17:30

@Larry SiIverstein: "A lényeg, miénk a hatalom, besöprünk mindent. A sok egyetemen seggét fényesre koptató értelmiségi elmehet a picsába."

Ezt én is hasonlóan látom, végre egyetértünk. Csak én szomorkodom azon, amin te örömködsz.

Larry Silverstein 2019.02.05. 17:17:41

@Secnir: "a kurva anyád te paraszt. az atomfizika , a csillagászat nem liberális áltudomány. a matematika sem."

Ezert nem ok, hanem a lippsi genderfilozofusok sirankoznak.

Secnir 2019.02.05. 17:19:59

@Larry Silverstein:
kik a "lipsi genderfilozófusok"?

Larry SiIverstein 2019.02.05. 17:21:07

@Secnir: A genderfilozofusok egyetlen erdeme, hogy elismerik hogy mi is egynranguak vagyunk, akik az azonos nemuekhez vonzodunk.

macitalp 2019.02.05. 17:21:49

@közíró MAXVAL bircaman:
SOROSOZNI SOHASEM FELESLEGES! Tanulja már meg végre! Vagy ezt maga akarja eldönteni? És mi van a migránsokkal?? EZT MEGINT KIHAGYTA! Nem lesz ennek jó vége, én szóltam. Tudja hány agyatlan talpnyaló várja hogy a maga helyére lépjen?? Megcsinálja ugyanezt esetleg sokkal olcsóbban??

Larry SiIverstein 2019.02.05. 17:22:19

@Secnir: Például az etologiaval fgolakozok.

akakukk 2019.02.05. 17:23:45

@Minden ballib bérretteg: Nem igy van. Pont azok jutnak penzhez, akik eddig is, a tobbieknek meg annyi sem marad, mint eddig. Kissebb tortan osztoznak ugyanazok.

Weißkopf 2019.02.05. 17:26:14

@közíró MAXVAL bircaman: "Ezentúl mindenki kutassa a saját pénzéből, a 4 fal között azt, ami érdektelen a néptömegek számára": úgy legyen! Kezdjük a Veritas Intézettel!

mgdé 2019.02.05. 17:42:07

@Larry SiIverstein:

Kedves Larry!

Te, ezzel a szép névvel és orosz anyával, pl. Csányi Vilmos úrra gondolsz?
Pedig a szánhúzó kutyák jobb megértése Leningrádnak is fontos lenne ám. :P

Benjamin Franklin 2019.02.05. 17:45:22

@Homo fideszbirkusz: "az értelmiség dolgába ne üsd bele az orrod,mert az egy külön univerzum"
Az elmúlt harmin évben az értelmiség színe java,a kiműlveltek sisere hada irányította(?),vezette(?) ezt az országot. Az erdmény szemmel látható,hiszen most is ez van terítéken. Ha csak ennyire telik tőlük,akkor ezért teljesen felesleges volt az iskolapadot(?) koptatni. Ahol az egytemek ilyen férgeket szórnak ki,függetlenül a politikai nézeteiktől,az szégyen az iskolára, az egyénre,és mindazokra,akik valamit is tanítottak nekik. A szülő felelősségét is ideértve ,hiszen az alma és a fa azért beszlőviszonyban kellene,hogy legyen egymással.

nemecsekerno_007 2019.02.05. 17:48:59

@erikgross: "bevezető szociológia/politológia kurzusról kivágott szellemi hugyosprolik szerint"

Nofene :) Gondolod te. Régen a papok is így gondolkoztak az eretnekekről, csak a tudomány nem vallás...

Ezzel a dumával szereznél támogatókat az adófizetők közül? Sok sikert hozzá :))))))

mgdé 2019.02.05. 17:49:05

@közíró MAXVAL bircaman:

A közterületi felvilágosodást nagyjából már sikerült is. :P
- A bevált recept szerint - most már jöhetnek a könyvek is.
Ezek szerint te a TekintetesTiborczúr egyik szellemileg igen méltó tettestársa vagy! ::D

ui.:
S azt tudod, hogy a Biblia is egy könyv?

nemecsekerno_007 2019.02.05. 17:51:29

@Homo fideszbirkusz: ""az értelmiség dolgába ne üsd bele az orrod,mert az egy külön univerzum"

Gondolod olyannak kéne lenni az értelmiségnek mint régen a papoknak?
- érthetetlen nyelvet beszélnek és nem tűrnek ellentmondást
- aki ellentmond az keresztre feszítik (estleg máglyán elégetik)
- ez lenne az értelmiség?

mgdé 2019.02.05. 18:01:30

@Benjamin Franklin:

Milyen "színe-java"???
Eddig leginkább Kiszből, Lezsák Baráti Körből, Beszélő Baráti Körből, ingyen unicummal jókedvre derített Kisgazda Nyugdíjasgyűlésről, leginkábbfocistakollégiumi Fideszből szalajtott, jobb híján "politikusok" vezették. Mikor volt utoljára a politikus az értelmiség "színe-java"? Periklész idejében? Hány valóban tanult, a világot ismerő, mondjuk 140-es IQ feletti, és nem szociopatát tudsz mondani a mostani kormányban? De mehetsz vissza tőlem régebbre is ...

Hüllőagy ... (lásd Aronson) semmi más ...

Benjamin Franklin 2019.02.05. 18:03:18

@Larry SiIverstein: "engem az élet tanított" A stílust látva nem sok mindenre! De erre azért nem lennék büszke! "ki az, ki keveredjék bár saját és hízelgői és talpnyalói táborába, mégis nem ő az ki a legjobban tapsol önmagának?."
Akik az élet egyetemét járták,azok maradandót alkottak a világban. De azok tisztában vannak azzal,hogy ami Igaz az jó is,de ami jó, az nem biztos ,hogy igaz,legfeljebb kellemes lehet. De van e az ember(?) annyira hitvány,hogy az Igazat kellemesre cserélje? A fenti hozzászólásokat olvasva. VAN!

Benjamin Franklin 2019.02.05. 18:16:30

@Én de genere Mi: Irónikusan szólva a "kiművelteket". Sajnos keveseknek tűnik fel,hogy a "patkányforradalom" leszármazottai vannak a hatalomban a mai napig,legfeljebb egymást váltogatják,ha büdösödik a helyzet. Az irány adott,csak a terelést kell eljátszani,ami már bő 2000 éve tart.

martineden 2019.02.05. 18:20:20

@Jakab.gipsz: Nagy tevedesben vagy fidesztdoll.A szarhazi antall, az mdf nevu ujfasiszta tarsulattal,szerinted liberalis volt?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.02.05. 18:32:35

@Larry Silverstein: Amúgy elolvastad a cikket, amire ez a poszt válaszol? A kádáristának beállított történészek többsége gyerek volt a rendszerváltáskor...

martineden 2019.02.05. 18:34:54

@Larry SiIverstein: Hat,ha nem montad volna,akkor is lejott,h egy 4 faiskolas segedmunkas vagy.De ne aggodj,az o1g alatt a kolykeidbol meg betanitott munkas is lehet,persze csak akkor ha minden szombaton dolgozol a rabszolgatorvenynek hala.es az erte kapott penzt a tanitatasukra koltod.Szep elet a culager elet,sej-haj!

gomboc r2r 2019.02.05. 18:42:18

Az a baj ezekkel a kamuprofilokkal, hogy mindegy hányat írtasz ki, mindig visszajönnek. Persze könnyű, ha több ember jó finanszírozással a háta mögött ezzel foglalkozik.

gomboc r2r 2019.02.05. 18:50:35

@Secnir: Remélem nem rólam írsz, mert nagyon közelről ismerem az akadémiai rendszert, sőt.
A kérdésem viszont az lenne feléd, hogy vajon miért nem ismerik az emberek az MTA-t? Kinek a hibája? Lehet egymás seggét nyalogatni a tükörpalotában és örvendezni, hogy de jók vagyunk, miközben igazából nem történik semmi körülöttünk. Nem az emberek nem érdeklődnek, hanem a tudomány vesztette el a hallgatóságát, nem gondolod? Ez vajon kinek a hibája? Miért van az, hogy ha bemegyek egy egyetemre, azt látom, hogy az órák többsége egy kalap trutyi és azok a nagy elmék még a saját gondolataikat sem tudják úgy előadni, hogy érdekes legyen?

Miért van az, hogy miközben folyamatosan bontották le a rendszert, tőlük is azt hallotta az ember állandóan, hogy nem mernek tiltakozni, ellent mondani? Minek nevezzem ezt, ha nem beszariságnak, sunnyogásnak?

Már nagyon régen érett ez az egész és sajnos szinte kikövetelte magának az "elit".

Larry Silverstein 2019.02.05. 18:55:03

@Online Távmunkás: Nem szokasom nevtelenek cikkeit elolvasni

Aquincum 2019.02.05. 21:12:20

@Larry SiIverstein: “Fizika, csillagászat? Aztán mire mész vele... ...Engem az élet tanított.” Látszik. Ordas egy tahó vagy.

Aquincum 2019.02.05. 21:17:25

@macitalp: “Vegye komolyabban a feladatát, mert különben a jövő hónaptól más libsizik, komcsizik, bolsizik, sorosozik, migránsozik itt maga helyett!!” Hiába mondja neki. Ez a “bircaman” szerintem bolond, vagy esetleg fèlbolond, de biztosan nem teljesen százas.

Aquincum 2019.02.05. 21:34:31

@közíró MAXVAL bircaman: “Ezentúl mindenki kutassa a saját pénzéből, a 4 fal között azt, ami érdektelen a néptömegek számára.” Te, te, te kis hülye. Mit gondolsz, ha nem lenne tudomány, vezethetnéd az autódat?? Cseszegethetnéd a számîtógéped billentyűit, kommetekben írogatva az oltári hülyeségeidet? Esetleg állatszőrbe öltöznél, te birka (de egy találó név egy ilyen pöcsnek)! Valaki már írta neked, én is csatlakozom: ha valamihez ennyire, de ennyire hülye vagy, ne szólj hozzá, vagy legalább kicsit szerényebben tedd! Az MTA dolgozói javarészt kitűnő emberek, tudósok, akik az egész életüket tanulásra és arra teszik fel, hogy az ilyen faszoknak, mint te, jobb élete legyen!

Muad\\\'Dib 2019.02.06. 09:31:06

@gomboc r2r:
1) Fel kéne fogni, hogy nem mindenki forradalmár. Sőt, az emberek többsége nem az. A cucializmus alatt is nagyon jól elvolt sok kutató úgy, hogy nem ment ki minden nap tiltakozni Kádár rendszere ellen. Ezzel qrvára nincs semmi baj. Aki annak örül, hogy most jól megkapta az aki nem játszott forradalmárt amikor mással bas*ott ki a rendszer szimplán rosszindulatú és aljas.
2) "...Nem az emberek nem érdeklődnek, hanem a tudomány vesztette el a hallgatóságát, nem gondolod?..." Mégis mi a fenéről beszélsz? Milyen hallgatósága van szerinted pl. egy matematikai alapkutatásnak? Vagy egy jelentősebb közgazdaságtani kutatásnak. Ez a szöveg a KORMÁNY szövege. Fúúú, ezek a tudósok, nem is látjuk, hogy az MTA kutatói miatt plusz 200 autót tudott gyártani a'zaudi. Meg Mari néni sem olvasott soha egy valamirevaló kutatást arról az MTA fizikai tudományok osztályától, hogy hány percig főzze holnap a paprikás krumplit.

gomboc r2r 2019.02.06. 18:42:39

@Muad\\\'Dib: Nem igazán sikerült értelmezni.
Senki nem azt mondja, hogy legyen forradalmár, de aki szolgalelkű, amíg rá nem kerül a sor, az ne reklamáljon.
Tudom, tudom, csak és kizárólag úgy lehet előadni valamit, ahogy ők teszik és jelenleg. A Mindentudás Egyeteme sem érdekelt senkit, Öveges prof sem, a TED sem, mi vagyunk a csillag az égen. Ki kéne nézned a fa mögül.

Hungryhorse 2019.02.06. 20:52:49

Az "MTA" se nem magyar, se nem tudományos, se nem akadémia.
Csak egy valaha volt intézmény, a vörös mocsok által a kommunizmusban kisajátított és kommunista káderekkel feltöltött halom fos, mely a saját potyapénzeit védi.

1990-ben szét kellett volna zavarni az egész bagázst, az igazságtól független és felelőtlen bíróságokkal, ügyészségekkel együtt.

legeslegujabbkor 2019.02.07. 22:33:29

Teljesen mindegy, hogy ki mit gondol és miben hisz.

Mindenkit meg kell menteni, akit támadnak.

Ettől vagyunk emberek

mgdé 2019.02.09. 13:25:31

@Hungryhorse:

Hantalovacska, el ne feledd
jol pofan verni a lipsiket oszt jonapot ...
:D
süti beállítások módosítása