Gombóc mondja

Gombóc mondja

Beteljesedik a NER-liga, kiesett a Debrecen

2020. június 27. - gomboc r2r

2020. júniusának 27-edik napján a Debrecen 1-1-es döntetlent játszott a Pakssal, melynek eredményeképpen kiesett a magyar elsőosztályból. Hogy ez miért olyan fontos? Igazából, egyáltalán nem fontos, de tökéletesen szemlélteti azt, ahogy a Fidesz viszonyul az országhoz. Kihasznál bárkit és bármit a saját céljának elérésében, a saját tőke felhalmozásában és a hatalom megtartásában. Megnézzük bővebben:

Nem kezdjük az elején. Hiába a DVSC egy hosszú múltra visszatekintő csapat, sikereit a közelmúltban érte el, ezért nem megyünk sokáig vissza. A csapat modern-kori története 1994-ben kezdődik, mikor visszajutottak az elsőosztályba, majd rögtön a következő évben bronzérmet szereztek, végül 1999-ben megnyerték a klub első trófeáját, a Magyar Kupát. A klub mindig is híres volt arról, hogy magyar, de leginkább debreceni és környéki kötődésű fiatalokra építi a csapatát, külföldi játékosok igazolására pedig nem (igazán) költenek. Persze ez nem színtiszta magyar csapatot jelentett, de az utánpótlás számára biztosította a játéklehetőséget. Így, ezzel a klubmodellel elkezdtek sikereket elérni. 

2002-ben került a futballcsapathoz Szima Gábor, társtulajdonos, többségi tulajdonos lett az önkormányzat mellett. Onnantól kezdve ő igazgatta a csapat dolgait, a költségvetés pedig továbbra sem lett egetrengető, ugyanakkor a biztos háttér biztosítva lett és szépen lassan elkezdtek jönni a sikerek. Ez 2010-re csúcsosodott ki, mikor a Bajnokok Ligája csoportkörében játszhattak olyan csapatok ellen, mint a Liverpool, a Lyon és a Fiorentina. Csúnyán kikaptak, de azóta sem nagyon sikerül másik csapatnak hasonlót alkotnia, főleg ennyi pénzből. 2011-ben még az Európa Liga csoportkörében megfordultak, majd többször is csak éppen hogy, elég érdekes körülmények között estek ki a csoportkör elérése előtt. Hazai szemmel nézve egy igen erős, nemzetközi színtéren is önmagában megállni képes csapatot alkottak, s tartottak fenn. Mindezt úgy, hogy akkoriban tényleg piaci körülmények között működött a futball, nem az állam csecsén lógva. A nemzetközi sikerekből összeszedett pénzt pedig visszaforgatták és fejlesztették belőle az utánpótlást.

2010-ben megválasztották az új Fidesz-kormányt, bevezették a NER-t, a futball kiemelt stratégiai cél lett, elkezdték önteni a pénzt a fociba annak reményében, hogy majd valamit le tudnak tenni az asztalra. Bejelentették az új stadion építését Debrecenben is, melyet 2014-ben adtak át és azóta is szimbóluma a mai magyar futballnak, csak nem úgy, ahogy szerették volna.

Ma 1 stadionnal közelebb kerültünk a világ élvonalához

-mondta Orbán Viktor a stadionavatón. Van abban valami csodálatosan lenyűgöző, ahogy minden szarrá válik, amihez Orbánnak és a Fidesznek köze van. Holnap ugyanez a stadion már a másodosztályban gyönyörködtetheti az embereket, s az utóbbi 20 év sikercsapata rombadőlt, köszönhetően a kormány aktív hozzájárulásának.

Miután a magyar kormány belenyúlt - mit belenyúlt, beletaposott és széttrancsírozott mindent - a magyar futball pocsolyájába, azzal a céllal, hogy megsegítse azt, nem csinált semmi mást, mint teljes mértékben tönkretette és ez tökéletesen visszatükröződik a DVSC elmúlt 10 évén. Meghozta a kormány a TAO-támogatási jogszabályt, állami cégeken keresztül pumpálja a pénzt a megfelelő csapatokba, a miniszterelnök stadiont építtet a telke végébe és úgy rendezi a dolgokat, hogy jól szerepeljenek. Ez a korszak az a korszak, ahol a pénz számít, nem a tehetség. Nem a munka. Nem az akarat. Ilyen korban a Debrecenhez hasonló csapatok nem szerepelhetnek jól. Pedig a rendszer Szimát is díjazta. Mint fontos klubtulajdonos, ő is kapott kaszinójogokat Debrecenben és Nyíregyházán cserében azért, hogy a Debrecen futballcsapatát terelgeti. Csendes alku.

Hiába jöttek a külföldi cégek az MLSZ megbízásából és mérték fel az utánpótlásban működő szakmai munkát. Mit mutattak ki? Azt, hogy a Debrecen utánpótlása működik Magyarországon a legjobban. Mit jelent ez a gyakorlatban? Nos, azt jelenti, hogy minőségi focisták tudnak kikerülni onnan, az utánpótlás biztosított. A kérdés ugyanakkor az, hogy kinek? Zsóry, Varga, Bódi, Szakály. Mindegyikükön meglátszik a NER-liga lenyomata. Egyik jól játszott a Debrecenben, a másik éppen felkerült az utápótlásból, de egyszer jól eltalálta a labdát és híres lett, a harmadik hosszú időn át jól teljesített, s folytathatnánk tovább. Mi lett a sorsuk? Felvásárolták őket. Nem, nem külföldiek, magyar csapatok. Az állami pénzből felduzzasztott csapatok, ahol nem számít a szakmaiság, a jövő, csak a gyors siker. Így kerültek ezek a játékosok Felcsútra, Fehérvárra... Beváltak? Dehogy! Kapnak/kaptak egy valag pénzt? Persze, az életük hátralevő részében nem kell dolgozniuk. Ilyen a mai magyar futball, ha legyőzni nem tudod, vásárold fel! Pénzt ad az állam, csak nyerni kell.

Nézzük meg az NB1-et:

1. helyezett: Ferencváros. A klub, amely totális csődbe ment, szakmai munkának nyoma sincs, botrány-botrány hátán, mégis sikerül nekik megnyerni a bajnokságot. Miért? Mert a költségvetésük TÖBB, MINT HATSZOR annyi, mint a tavalyi bronzérmesnek. Ezt pedig konkrétan az állam és az állami cégek öntik rá a klubra. Miért? Csendes egyezség a szurkolóbázissal, a Fradikának nyernie kell. Akkor is ha ez mintegy 50 milliárd forintba került 10 év alatt.

2. helyezett: Székesfehérvár. A miniszterelnök kedvenc gyerekkori klubja, amibe ömlik a pénz, igaz, közvetetten. A miniszterelnök egyik kedvenc beruházójának, a Market Zrt-nek a tulajdonosa tulajdonolja és egyengeti a Vidi útjait, cserébe sorra nyerik a közbeszerzéseket, hogy legyen rá pénz.

3. helyezett: Felcsút. A csapat, amelyet a miniszterelnök hozott létre, a saját telke végében, telepumpáltatta állami pénzzel, a klubnak kreált egy hamis múltat, egy hamis jelent, egy nem létező jövőt. Akadémia a neve, mégsem képes egyetlen akadémistát sem felnevelni. Egyszerűbb megvenni máshonnan, a cél amúgy is a miniszterelnök szórakoztatása, nem az egyszerű embereké.

4. helyezett: Mezőkövesd. A kormánynál nagyon jól áll a város szénája. Csak úgy ömlik a pénz mindenféle beruházásra. Nem kell sem indokolhatónak, sem fenntarthatónak lennie. Így van a focicsapat is, teli külföldiekkel, jópénzért. 

Miközben az olyan nevelőklubok, amelyek tényleg megfelelő utánpótlással rendelkeznek, folyamatosan képezik ki a fiatal generációt és építik a futballt (DVSC, MTK, Honvéd,Paks), sehol nincsenek, addig a mesterségesen felpumpált államilag megfelelőnek találtatott kluboknak tökéletesen megfelel ez a helyzet.

Miközben Kósa és Orbán 2010-ben, majd 2014-ben a debreceni stadion átadásán arról beszélt, hogy jön a felvirágzás, éppen hogy akkor ütötték a szöget a csapat koporsójába. Miközben Kósa többek között a klub sikerének is köszönheti a hivatalát és életútját, aktívan hozzájárult annak tönkretételéhez. Így ér körbe a NER, így bomlaszt fel mindent, amihez hozzányúl. Vicces. Persze ettől a DVSC nem lesz kevesebb, de tökéletesen mutatja nekünk kicsiben, hogy mi zajlik jelenleg az országban és a gazdaságban.

A bejegyzés trackback címe:

https://gombocmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr2715971222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tompus 2020.06.28. 23:00:33

Debrecen már nem fideszes város?

Etniez 2020.06.28. 23:21:00

Egyszer mindenki sorra kerül a NER-ben, ennek ilyen a természete.

ittel 2020.06.29. 04:14:24

Odáig olvastam, hogy a Debrecen 1994-ben feljutott az első osztályba. Legalább a legalapvetőbb tényekkel tisztában lehetne a cikk írója.

Indriq 2020.06.29. 05:41:11

Valszeg lesz egy alaptörvény módosítás, hogy fütyesz mintaváros csapata akkorse eshet ki az nb1ből ha kiesik.... vagy kormányrendelet lesz, hogy nálunk az nb2 IS VILÁGSZINVONAL.

Dan da Man 2020.06.29. 08:07:54

Nem érdekel a foci, és orbán rajongását kifejezetten károsnak tartom.

De azt nem tudom felfogni, hogy ha ennyire rajong ezért a szarfosért, akkor hogy nem tudunk eredményt produkálni. És hogy tudnak dolgok ennyire tönkremenni.

orbán és az afrikai banánköztársaságok diktátorai között az az egyik nagy különbség, hogy utóbbiak, ha valamit szeretnek, akkor ott nem csak pénzparipanemszámít, hanem van valami eredmény is. Előbbi meg szétaprózza magát egyéb frontokon, hogy nyomoronc természetét kiélje. Pedig ha csak a focira összpontosítana, lehet, hogy UEFA-elnök lehetne, és ő irányítaná a világ fociját.

Szóval sajnálom a Debrecent, meg a rajongókat is. De ahogy mondtad: nehezen lehetne ennél jobban demonstrálni a fidesz működését...

Dan da Man 2020.06.29. 08:09:30

@maxval bircaman meghízott szerkesztő: Akár az igazi birka vagy, akár nem, ez most korrekt volt. Riszpekt!

spinat 2020.06.29. 08:42:55

A Debrecen is ner csapat. A nagyszerű utánpótlásból legutóbb kikerült értelmezhető focista a Zsuzsi.

Maxim Tsigalko 2020.06.29. 08:53:10

"Miközben az olyan nevelőklubok, amelyek tényleg megfelelő utánpótlással rendelkeznek, folyamatosan képezik ki a fiatal generációt és építik a futballt (DVSC, MTK, Honvéd,Paks)"

Na hát igen, olyan faszán építik ezek a klubok a futballt, és olyan sok tehetséges játékos került ki innen, hogy ebből az egyik idén NBII-es volt, a másik most lesz, a harmadikat pedig pár centi választotta el ettől egy kapufáról levágódó lövés után.
Annyi tehetséges fiatalt neveltek ki ezek a klubok, össze sem tudom számolni, hogy hányan rohangálnak közülük a nyugati top bajnokságokban

Belzebubo 2020.06.29. 09:04:06

Magyarország jobban teljesit. Az eszement pénzszórásban mindenképpen...

lobaszopiatej 2020.06.29. 09:24:11

Mentsük meg a rászoruló futballistákat!

birkamenet 2020.06.29. 09:31:17

Szezonról szezonra azon röhög az ember, hogy ahol a hibbant orbán épít egy stadiont, ott kiesik a csapat!

Még több stadion kéne, hogy minél hamarabb megszűnjön ez a járási MSZMP párrtitkár képességű kormányfők, MLSZ elnökök és klub vezetők által agyon tömött és agyon baszott magyar foci!

birkamenet 2020.06.29. 09:44:20

Egyszer jó lenne egy TV showt rendezni abból, hogy mi a legelriasztóbb, legabszurdabb a magyar fociban.

Kimeríthetetlen ajánlások jönnének!
Nekem a kedvencem az, hogy egyszer az egyik no name magyar fiatal kölyök az egyik meccsen lőtt valami ollózásos gólt. A hazai sajtó világódákat zengett, a kölyök a falujában nemzeti hős lett, a polgármester díszpolgárrá avatta!

Egy darab gól egy jelentéktelen meccsen és a világ kofordult a sarkaiból, a gólszerzöt szentté avatták. Ekkora abszurditást még a Tanúban sem tudtak volna összehozni, Orbanisztán abszurditása még az 50-es éveket is felülmúlja!

gurigapapa 2020.06.29. 09:56:07

@birkamenet: Cseppet se zavarjon, hogy ezért a FIFA gálán is megkapta a Puskás díjat, úgyhogy nemcsak Magyarországon szólt nagyot ez a gól...

Bela Voltam 2020.06.29. 10:50:56

"Ma 1 stadionnal közelebb kerültünk a világ élvonalához"

Egy keves eufemizmussal ez az allitas meg igaz is lehet. Csak az a baj, hogy a nezok nem a stadionert jonnenek el, hanem a meccsert. Azt meg sajnos 22 falabu luzer csinalja. Az eredmeny pedig olyan is.

Fikalnyik Eugén 2020.06.29. 11:15:27

@birkamenet:
"Egyszer jó lenne egy TV showt rendezni abból, hogy mi a legelriasztóbb, legabszurdabb a magyar fociban"

Legabszurdabbak a drukkerek:
youtu.be/3d5RQcl6oHE?t=107
Mondjuk ez nem Tv székház vagy Választási iroda, így nem olyan bátrak.
Vagy csak most nincs gempa.

chrisred 2020.06.29. 11:24:33

@tompus: A város igen, a klub nem. Majd ha olyan nerpotentát tuljadonosa lesz, mint a Mezőkövesdnek Tállai.

chrisred 2020.06.29. 11:26:39

@gurigapapa: A Puskás díj olyan "betelefonálós" verseny, mint a valóságshow-k párbajai.

2020.06.29. 13:13:21

@Dan da Man: Ott a pont! Orbánnak az MLSZ elnökének kellett volna lennie és ma boldog ember lenne. A nép támogatná és esély lenne arra, hogy normális emberek vezessék az országot.

2020.06.29. 13:16:56

Engem az érdekel, hogy itt is úgy van, mint máshol, hogy majd a főnök leszól és megmondja, mennyi legyen az eredmény? Ki jusson ki és ki essen ki? Mert ha ez itt is így van, akkor kell nekik valami új játék, mert ebből kiveszett az izgalom.

tatárfejű kutya 2020.06.29. 17:28:31

Ehhez most Orbánnak vajmi kevés köze van, hogy kiesett a Loki...már 2 éve is rezgett a léc, de akkor még szerencséjük volt a debrecenieknek. Egyszerűen ilyen a bajnokság lebonyolítási rendszere. Ha a loki nyer 2 meccsel többet, akkor most az 5!!! helyen van. A 6. helyezett Újpestnek csak 4 pontal van többje, mint a Debrecennek. Tehát itt a Loki vezérkara és a játékosok a felelősök, nem pedig Orbán.
Bőven lett volna idejük ezt a helyzetet megakadályozni, de decemberben Szima nagyon mellé nyúlt, amikor Vitelki Zoltánt kinevezte egy kiesés elől menekülő csapat élére, nulla NB1-es edzői tapasztalattal. Spórolni akartak, és baromira nem jött be. Az más kérdés, hogy a hazai edzői piac se túl nagy, hogy annyi alkalmas tapaszatlt edző lehetett volna képben.
Bódog Tamás mondjuk képben lehetett volna, helyette átengedték a Kisvárdának, akik köszönik szépen, bent is maradtak!

Ez a kiesés a debreceni szakmai vezetés és a játékosok hibája egyedül!

birkamenet 2020.06.29. 18:53:19

@gurigapapa:

Legalább elmondhattad volna hogy hogyis hívják ezt a no name kölyköt, meg hogy akkor most ugye valami PSG-szrü csapatban játszik, ha ekkora évszázodos ünneplésben részesül a falutól a FIFA-ig?

A FIFA legaláb emelt neki szobrpot vagy adott neki díszsvájci polgárságot?

Világít a torony 2020.06.29. 19:06:05

Valami para lehet a DVSC-vel a politikában. Egy sima szabály módosítással bent maradhatott volna. Pár éve ilyen még lehetetlen lett volna. dödödödö :)

birkamenet 2020.06.29. 19:23:17

@tatárfejű kutya: "Ehhez most Orbánnak vajmi kevés köze van, hogy kiesett a Loki.."

nana, itt sokkal több összefüggés van mint amit az egyszeri ember lát. Itt miindenki kiválasztott és ezért az orbáni kontraszelekcióban rendre eljön a bukás.

A képlet:

Szima eftárs megkapja orbántól a kaszinó koncessziókat, amelyek milliárdos éves bevételt biztosítanak neki. Ennek a kizárólagos koncessziónak viszont az az ára, hogy a kaszinó pénzekből fenn kell tartani a Lokit. Amíg nem nagyon van lejtmenetben a Loki, addig Szima benyeli azt a veszteséget. Amint viszont gyorsul a lejtmenet, annál jobban idegeskedik Szima, hogy a nyakán hordja ezt a csődtömeget.

Csakhogy a kiválasztott Szima eftárs a focihoz síkhülye és nem tudja, hogy a focihoz nem csak pénz kellene hanem ész is. Ezért tökhülye az edzö, a csapat, a foci filozófia, a követelmény, és hasonló dolgok megfogalmazasában és végrehajtásában. Ugyanaz a beltenyészet tér mindig vissza, A csúcs a bukott Kondás, akinél - ahogy a város rebesgeti - nem ő kiválasztás fő oka, hanem ahogy a net rebesgeti egy fiatalabb családtag.
Beltenyészeti lúzerek, a beprogramozott kiesés orbán kontraszelekciós foci buziságában volt már 10 éve megírva.

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2020.06.29. 22:30:32

@Dan da Man: "De azt nem tudom felfogni, hogy ha ennyire rajong ezért a szarfosért, akkor hogy nem tudunk eredményt produkálni. És hogy tudnak dolgok ennyire tönkremenni."

khm khm Haladás khm...

Fociban volt pénz eddig, csak most baromi sok van és továbbra sincs számonkérés.Mihelyt több pénzt lett, több ember jelent meg a sportág körül, hogy kikaparja a gesztenyét (is).

Másik jó példa erre itthon a tenisz. MIlliárdos költségvetéssel rendelkezett egy korábban csak max évi százmilliós költségvetésű sportági szövetség. Ma pedig már a minisztérium az egyik klubcsapatot kéri fel hogy szövetség helyett szervezzék az itthoni nemzetközi tornákat és válogatott meccseket, anniyra válalhatatlanok ott a viszonyok a szövetségben.

Sajnálom, hogy kiesett a Debrecen, bár egy csapat megérdemli a kiesést, ha a Kaposvár oda-vissza veri öket, és még a harmadik találkozón is veszítenek 2 pontot az utolsó percekben.
Viszont ha majd kiesik a Felcsút/Kisvárda/Mezőkövesd senki se fogja siratni őket az ottlakókon kívül. Összesen 34 ezer ember lakok ott? Tócóskertben laknak annyian,nem? (költői kérdés)

Nyilván nincs belelátása az embernek egy klubcsapat irányításába (nem is az én dolgom), de a mostanában létrejött (szószerint) kisvárosi NB1-es csapatokkal ellentétben Loki mindig van,volt és lesz.

Egy szimpla loki szimpatizáns.

gomboc r2r 2020.06.30. 19:17:33

@kis_kiraly: Én is sajnálom, s megérdemeltnek gondolom, sőt, inkább essen ki a fenébe és továbbra is a helyi fiatalok szerepeljenek, minthogy olyanná váljon, mint a Kisvárda.

Amúgy ha végignézel a sportszövetségek állapotán, mindenhol ez van. Megérkezett vezetőnek egy politikus, betoltak egy valag pénzt, totális káosz. Vízilabda, úszás, kézi, foci, tenisz, ping-pong, birkózás, atlétika...
süti beállítások módosítása