Gombóc mondja

Gombóc mondja

Sosem állt távol a Fidesztől a hazaárulás, de ez már egy kicsit sok...

2020. november 16. - gomboc r2r

Egyszerűen hihetetlen, hogy merre tart az ország. Mostanában olyan állapotok uralkodnak, hogy már a blogolástól is elveszi a kedvem, s hiába van rengeteg ötlet és téma a tárban, amely nem érintené a mindennapi politikát, egyszerűen nem lehet nem kikerülni a pofátlanságnak eme fokait.

Az elmúlt 1 évben sikeresen figyelhettük meg azt, hogy a Fidesznek tényleg fingja nincs arról, hogy hogyan kellene vezetni egy országot, hogy hogyan kellene kezelni egy válságot, illetve, hogy a lopáson kívül mást is lehet csinálni kormányon. El sem tudom képzelni, hogy mi lett volna, ha 2008-ban a Fidesz van kormányon. A 2010-2020 közötti időszak gazdasági szempontból egy rekorderős növekedési pályája volt a világgazdaságnak, mindenki a piacok élénkítésén és a gazdaságnövekedésen dolgozott világszerte, ömlött a pénz mindenhonnan a világgazdaságba, hogy a 2008-09-es válságból kihúzzák a világgazdaságot. Eközben a Fidesz képtelen volt elérni nominális gazdaságnövekedést, erős forintot, talpraállítani és erőssé tenni a hazai vállalatokat. Képtelen volt növekedést kicsikarni a hazai gazdaságból, úgy, hogy soha nem látott mennyiségű pénzt tolt be az EU a kapun, a forint elszállt, az MNB devizatartalékai összeroppantak, a hazai gazdasági helyzet pedig elkeserítő. Érdemes megfigyelni, hogy a hazai gazdaságnövekedés szinte pont annyi, mint a forint leértékelődése. Ergó, a dollárban kimutatott gazdasági indexeink stagnálnak, csak a belső, hazai pénzben kimutatott értékek nőttek, köszönhetően az elinflált valutának. Ez nem gazdasági fejlődés, hanem gazdasági hazaárulás.

Mindeközben a hazai víruskezelés totális csőd. A kormány lezárta az országot a tavasszal, mert az emberek nagy része erre számított, ez volt a populista lépés. Holott a vírus nem igazán terjedt itthon. De ne legyünk igazságtalanok. Az is hozzájárult a lezáráshoz, hogy semennyi erőfeszítést nem öltek a felkészülésre, ezért azonnal kellett cselekedni és beszerezni a védekezéshez szükséges felszereléseket, előkészíteni a kórházakat, kitalálni, hogy mit csináljanak. Miközben a tavaszi lezárást simán meg lehetett volna úszni minimális korlátozásokkal és akkor nem került volna ilyen szar helyzetbe a gazdaságunk idén. Aztán a nyári hónapra kinyitották az országot, mert ez volt a populista lépés. Magyar embernek nyáron Balaton és Adria, úgyhogy azonnal be is tört a vírus az országba. Az elmúlt hónapokban pedig ahelyett, hogy minimális szigorításokkal kezelték volna a helyzetet, visszakövették volna a fertőzötteket, s korlátok közé szorították volna a vírus terjedését, totálisan magára hagyták az országot. Most pedig ott tartunk, hogy senkinek sincs még ötlete sem, hogy mi folyik a hazai egészségügyben és hogy egyáltalán hány ember hal meg úgy, hogy megelőzhető lett volna az elhalálozásuk...

Hogyan lopd magad szarrá egy vírushelyzet közepén?

Ez a kis történet egy kitaláció, bármilyen egyezése a valósággal csupán a véletlen műve.

Szóval tegyük fel, hogy kitör nálatok a vírus. Emiatt sürgősen be kell szerezni egy valagnyi különböző védekezésre szolgáló eszközt. (Kesztyű, ruha, teszt, mintavevő, maszk, lélegeztetőgép, ilyesmik.) Mivel mindenki fél a vírustól, kitalálod, hogy most csak és kizárólag különleges szabályok mellett lehet kormányozni. Ezt elfogadtatod. Így most nem kell közbeszerezni, versenyeztetni, fair ajánlatokkal foglalkozni, hanem a közegészségügyi vészhelyzet súlyossága miatt egyéni döntéssel meg lehet bízni cégeket.

Szóval állami pénzen elrepülteted a megbízható embereidet Kínába, ledumálod, hogy miből mennyire van szükség, ledumálod az árat, hova, mikor kell. Ezután nem egyszerűen megveszed a kínai államtól magyar államként, hanem ilyen-olyan okokra hivatkozva (túl sok minden, ezért rengeteg kis céggel kell szerződni, satöbbi) beiktatsz egyéb szereplőket a bizniszbe. Például hivatkozva arra, hogy sok a kis kínai cég, akiktől ezeket beszeded, az ottani kereskedőházon keresztül intézteted az ügyet. Ez a kereskedőház megbíz egy haveri céget ezeknek a bizniszeknek az összefogásával, majd eladja az egészet egy importőr cégnek, aki behozatja. ő megbíz egy céget, aki el is szállítja az árut, te pedig mint állambácsi, az importőr cégtől veszed meg itthon a cuccot. Így a beiktatott kereskedő haver is rárak úgy 60%-ot (mert vastag a bőr a képén), az importőr is rárak egy 60%-ot (mert neki is), a behozó cég örülhet, hogy van fuvar, kábé egy zsák szotyiért elintézi, majd pedig a végén állambácsi sokszoros pénzen hozzájut a kért eszközökhöz. Így pedig mindenki jól járt, hiszen egy valag pénzt még sikerült is kitalicskázni.

De ha ez még nem elég, ha késsel sem lehet lekaparni a bőrt a pofádról, akkor behozatsz mondjuk hatszorannyit, mint amire szükséged van, így hatszorannyit lehet lenyúlni, majd pedig kikommunikálod, hogy mi tökjóarcok vagyunk, segítünk másokon, s elajándékozod a felesleget, ingyért.

Az sem baj, ha esetleg közben majd levonul a válsághelyzet és a nyakadon marad a cucc, bármikor eladhatod valamelyik haveri cégnek itthon, akitől majd a kórházaid újra megvehetik, sokkal drágábban, hivatkozva a tárolási szükségletekre. De ha semmi sem zavar, akkor már eleve a haveri cég raktárában tároltatod állami pénzen, mert ott "optimális" az elhelyezés a gyors kiszolgálás végett.

Mindezek figyelembevételével, illetve azzal a tudattal, hogy az elmúlt 15 évben a devizahitelt és az ország devizaalapú finanszírozását az ördögnek kiáltottad ki, szóval mindezek után, tekintettel arra, hogy a gazdaságod a totális összeomlás (nem csőd, összeomlás) felé robog a tőke hiánya, a megbízhatóság, a gazdasági környezet és a szabályozások miatti totális megkötöttség miatt, akkor nekikezdesz egy gazdasági háborúnak a világ egyik gazdasági hatalmával szemben? Nem ostobaság, hanem egyértelmű hazaárulás, főleg tekintettel arra, hogy mennyi pénzt tiltasz el azoktól, akik rászorulnak. De azért titokban veszed fel a piacról a devizaalapú hitelt az állam finanszírozásához, mert máshogy már nem tudsz hozzájutni...

Most pedig ott tartunk, hogy a magyar kormány elkezdte zsarolni az Európai Uniót azzal, hogy nem hajlandó beleegyezni a következő költségvetésbe és a gazdaságot támogató lépésekbe, mert az EU ellenőrizni akarja, hogy az oda kerül, ahova szánják, nem pedig oligarchák kezébe. Lehet politikásat játszani meg lehet azt képzelni, hogy mi szartuk a spanyolviaszt, de nagyon úgy tűnik, hogy az egér elhitte magáról, hogy ő az elefánt. Németország két ujjal kiemeli a válságból a görög-olasz-spanyol triumvirátust, a többiek nem kitörő örömmel, de túl tudják élni a jelenlegi gazdasági helyzetet, a V4-ek és Románia, Bulgária lesz az, akiket komolyabban megviselhet ez az egész. De már a V4-ek sincsenek sehol sem. A csehek lassan közelítenek a nyugati életszínvonalhoz és gondolkodáshoz, egyre kevésbé látják magukat közöttünk, a szlovákok pedig most választottak egy olyan kormányt, aki a V4-ek helyett inkább Nyugat felé látja a jövőt. Románia pedig nyilván nem fog kiállni Magyarország mellett, főleg, hogy rendkívül fontos neki az EU-tól érkező minden fillér. Az illiberális eszmeháborúban az EU-n belül így csúnyán magára maradhat Magyarország és Lengyelország, márpedig ha továbbfolytatják ezen az úton, igencsak utálni fog minket mindenki. Nyilván jót fog tenni a határontúli magyarok helyzetének is, ha a magyar kormány blokkolja az EU-s pénzeket.

Márpedig ha az EU ezúttal kiáll magáért, akkor itt nagyon csúnya világ lesz. Nem gondolom, hogy "Na most ebbe biztosan belebukik Orbán!", sosem gondoltam, mert ahhoz túlságosan feudális a magyar gondolkodás, de hogy ez hatalmas vihart fog kavarni, az biztos. El tudom képzelni, hogy ez elindítja a Fideszt a lejtőn lefelé, főleg mivel az egész rendszert a lopás tartja össze. Ha nincs miből, nincs hátország, ha nincs hátország, a párton belüli ellenségeskedés egyre hangosabb lesz. 

1989-ben elmaradt a véres leszámolás a rendszerváltoztatgatáskor, de a történelem azt bizonyítja, hogy ezeket csak elodázni lehet, elkerülni nem. Előbb-utóbb valaki fizetni fog. Ha a kormányzat sokáig tartja a kezét a dugón, előbb-utóbb túlságosan nagy lesz a nyomás a palackban és kitör. Lehet, hogy Orbán kapja, lehet, hogy az utódja, ki tudja, én nem. De az biztos, hogy ez egy sorsfordító pont most a magyar történelemben és a következő 50 évet biztosan meghatározza az elkövetkezendő néhány hónap eseménye.

Minden azon múlik, hogy meddig hajlandó elmenni az EU és hogy hajlandó-e Orbán visszavonulót fújni, esetleg talál valamilyen kiutat, amit el tud adni közös megegyezésnek. Ha az EU kitart, akkor Orbán könnyen tönkreteheti nem csak a Fideszt, de az egész országot is. 

Mint száműzött, ki vándorol
A sűrű éjen át,
S vad förgetegben nem lelé
Vezérlő csillagát,
Az emberszív is úgy bolyong,
Oly egyes-egyedül,
Úgy tépi künn az orkán,
Mint az önvád itt belül.
Csak egy nagy érzés éltetett
Sok gond és gyász alatt,
Hogy szent hazám és hős nevem
Szeplőtlen megmarad.
Most mind a kettő orvosra vár,
S míg itt töprenkedem,
Hazám borítja szemfödél
S elvész becsületem!

Hazám, hazám, te mindenem!
Tudom, hogy mindenem neked köszönhetem.
Arany mezők, ezüst folyók,
Hős vértől ázottak, könnytől áradók.
Sajgó sebét felejti Bánk,
Zokog, de szolgálja népe szent javát.

Magyar hazám, megáldalak!
Szép érted élni, érted halni,
Te hős magyar hazám!

- Bánk bán (Erkel Ferenc)

A bejegyzés trackback címe:

https://gombocmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr7516287688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enrikokaruszo 2020.11.17. 09:31:43

oligarchák, persze
tudod mit?
itteni oligarchák, az övéik helyett, így igen
de az részemről megéri

chrisred 2020.11.17. 10:37:10

A hazaárulás azon múlik, hogy melyik országot tartják a valódi hazájuknak. Ha fővárosokból indulunk ki, már megmutatták, hogy szívesebben látnák Budapestet csődbe jutni, mint Moszkvát.
süti beállítások módosítása