Gombóc mondja

Gombóc mondja

Le a lejtőn, teljes gázzal - az ország gazdasági helyzete

2021. augusztus 08. - gomboc r2r

Hú, ez hosszú lesz. Hogyan álljak neki? Belegondolni is nehéz. Messziről kezdjük, visszanézünk a múltba, aztán feldolgozzuk a jelent. Figyelem, tényleg hosszú!

A bejegyzés során beszélünk azokról a fontos gazdasági mutatókról és gazdasági teljesítményt mutató számokról, amelyek segíthetnek meghatározni egy ország fejlettségét, fejlődését és fenntarthatóságát (gazdaságilag, nem környezetvédelmileg). 

Mint említettem, messziről indítunk. A nagy gazdasági világválság után a világ országai szinte egyöntetűen válaszoltak a kihívásra: Mindenhol lecsökkentették a banki alapkamatot, amennyire csak lehetett, hogy ezzel segítség a gazdaságok felpörgését. Ez egy soha nem látott gazdasági helyzetet hozott létre. Gyakorlatilag a világ összes pénzpiaca nem csinált mást, mint ösztönözte a beruházást és a vásárlást, míg a megtakarításokat leértékelte. Ezt azért tették, hogy minél előbb talpraálljanak az országok abból a gazdasági összeomlásból, amit legutóbb az 1929-es évben látott a világ. Így tett mind a FED (az USA szövetségi pénzintézete), mind pedig az Európai Központi Bank, illetve a Magyar Nemzeti Bank is. Ezáltal a jegybanki alapkamatok szinte a nullára csökkentek és soha nem látott mennyiségű pénz ömlött a piacokra. Ezt a pénzpiaci módszert ilyen hosszútávon alkalmazni nem szerencsés, s ahogy telt-múlt az idő, egyre több közgazdász kezdte rá felhívni a politika figyelmét. Matolcsy tudomást sem kívánt venni a dologról, s tolta tovább a gázpedált. 

Ez miért nem volt szerencsés? Azért, mert így a központi bank feladta azt a lehetőséget, hogy egy probléma esetén be tudjon avatkozni a kamatok csökkentésével a gazdaság helyzetébe, az embereket pedig arra ösztönözte, hogy megtakarítás helyett inkább költsék el a pénzüket. Ezzel nincs gond, ha ezt a módszert egy rövidebb időtávon alkalmazzák, de egy idő után ez oda vezet, hogy elfogy a bevonható pénz mennyisége a megtakarításokból, miközben úgy élik az emberek az életüket, hogy nincsen félretett pénzük egy rosszabb időszakra. Ha pedig ez a pont bekövetkezik, akkor csak úgy lehet folytatni a növekedést, ha minél nagyobb hitelezésre biztatjuk a gazdaság szereplőit. Ezzel nincs baj addig, amíg a gazdaság viszonylag erős és elbírja, de amint a legkisebb probléma megjelenik, a rendszer azonnal elkezdi fölfalni önmagát.

Itthon épp ezt látjuk. Míg a 2010-es években volt egy viszonylag rövidebb időszak (3 év), amíg az infláció alacsony volt, addig 2019-re már elérkeztünk oda, hogy az infláció emelkedése beavatkozást igényelt volna a központi bank részéről. S amint korábban már említettem, az MNB Matolcsy vezérletével ezt figyelmen kívül hagyta és nyomta tovább a gázt, ahogy csak lehetett. Mindez pedig tökéletesen összejátszott a mai állapot kialakulásához. Az infláció jelenleg totálisan kontrollálatlan, az MNB hiába emeli a kamatokat a következő kamatdöntő üléseken, gyakorlatilag 0 ráhatása lesz az inflációra, mivel az infláció jelenleg túl magas, míg a kamat túl alacsony ahhoz, hogy egymásra hatással legyenek. Gyakorlatilag hacsak nem kezdik extrém mértékben emelni a kamatokat, az infláció a következő fél évben totál elszállva marad és majd talán jövő tavasszal kerülhet kontrollált szintre.

Frissítés: Matolcsyék elkezdték szépen lassan emelni a kamatot, hogy az infláció ellen fellépjenek, de gyakorlatilag láthatatlan a hatása a hazai gazdaságban. A forint árfolyamát sem befolyásolta túlságosan, a várható pillanatnyi emelkedés meg volt, aztán folytatta ott, ahol abbahagyta. Egyszerűen nem elég az ekkora emelés, amíg a kormány mindkét lábával a gázpedált tapossa, s erre már a jegybankelnök is felhívta többször a figyelmet.

Na de mi okozza a hatalmas inflációt? Több dolog együttes hatása. Egyrészt a külföldről begyűrűző hatások, másrészt a hazai folyamatok. A külföldi hatások: a koronavírus alatt lecsökkent termelés, a gyorsan visszapattanó fogyasztás, s az így létrejövő hiány nagyon felnyomta az árakat a világon az építőiparban és a szállítmányozás terén, illetve az olajár is hirtelen hatalmasat drágult. Ezek maguk is hirtelen képesek növelni az inflációt akárhol, de ha ehhez hozzávesszük a hazai környezetet, megláthatjuk, hogy miért szállt így el az infláció. Nem elég, hogy a külső hatások miatt rendkívüli mértékben drágul az építőipari alapanyagok ára, erre rájön, hogy a kormány rendkívüli mértékben nyomja az építőipart kormányzati beavatkozásokkal. Egyrészt önmaga is hatalmas építőipari beruházásokat hajt végre, mint például az atlétikai stadion építése, a kézicsarnok építése, másrészt pedig rendkívüli mértékben akarják ösztönözni a lakások építését és felújítását is, mind hitelből, mind kormányzati támogatásból. Márpedig ez a nyomás és a hazai építőipari szektor rendkívül szűk keresztmetszete egy bődületes drágulás szelepén ereszti ki ezt a nyomást, ami nyomja az inflációt. 

A logikus lépés jelenleg az lenne, ha a kormány csökkentené a nyomást a hazai építőipari szektoron, hogy csökkenhessenek az árak. Vagy azzal, hogy a saját beruházásait leállítja, így az oda szánt és lekötött alapanyagok és szakemberek tudnak a magánszektorban hasznosulni, ezzel lenyomva az árakat, vagy pedig visszavenni a támogatásokból (CSOK, ÁFA, adóvisszatérítés, stb.) annak érdekében, hogy kevesebben vágjanak ilyesmibe bele, s így mérsékelve a nyomást a piacon. Ehelyett az MNB éppen most kezdi az új hitelprogramját lakásépítésre, ami gyakorlatilag egy pillanat alatt elég a piaci árnövekedésben, s tovább nyomja fel az inflációt. Tehát fékezés helyett padlógázzal robogunk lefelé a lejtőn, miközben a gazdasági mutatók szerint az elmúlt 10 évben gyakorlatilag semmi nem történt az országban.

Ugyanis hiába az óriási infláció, megyünk tovább előre ugyanúgy. Ezt erősíti az olajár hirtelen növekedése, amely pár hónap alatt visszapattant a válságból, s megint 80 dollárnál jár az irányadó Brent árfolyama. Ez pedig hozta magával a benzináremelkedést is, ami természetesen minden termék árába beépül. Itthon pedig éppen rekordokat dönt a benzinár, mivel hiába van az olajár még mindig az általános 60-80-dolláros megszokott árfolyamon belül, a benzinárba beépül a forintárfolyam is. Márpedig amikor legutóbb az olajár magasan volt, a forint még nem volt ennyire gyenge. Mivel a forint árfolyama ilyen gyenge, jócskán megemeli a benzinárat és az inflációt is. Márpedig jelenleg a benzinár rekordokat döntöget és nem látszik a vége az emelkedésnek. Ezzel és egyéb hatásaival ez a gyenge forintárfolyam rengeteg problémát okoz a hazai gazdaságban és teljesen elértéktelenítette a hazai kereseteket.

Na nem mintha olyan sokat értek volna eddig is. Hiába mondja azt a Fidesz, hogy az elmúlt 100 év legsikeresebb 10 évét hozta össze, a számok valahogy nem ezt mutatják.

gdp_1.jpg

A magyar GDP adatokat láthatjátok dollárban kifejezve az elmúlt 25 évből. Azért jó külföldi valutában nézni, mert így a forint árfolyamváltozása is megjelenik, ezáltal kiszűrhető a forint leértékeléséből fakadó torzítás. (Ez azt jelenti, hogy ha a GDP annak köszönhetően lesz több nominálisan, hogy a forintot leértékelik, az eladható növekedésként a hozzá nem értőknek, de igazából nem növekedés, pusztán játék a számokkal.) Így viszont látható, hogy a magyar GDP még mindig csak éppen verdesi a 2008-as szintet! Növekedés helyett egy helyben járunk. Márpedig ez nagyon nem jó.

Főleg ha azt nézzük, hogy a 2008-as állapothoz képest mennyi pénzt tudott elszórni az ország. A 2007-es EU-s költségvetés elindulása óta mintegy 18 ezer milliárd Ft-nyi támogatás érkezett az országba. Ez annyi, mint az ország éves GDP-jének a harmada! Irgalmatlanul sok pénz, amely szinte egyáltalán nem látszik meg a magyar teljesítményadatokban, miközben az ország eladósodottsága is folyamatosan nő...

Nem, nem viccelek. 

adossag.jpg

Ez a diagram az ÁKK honlapján megtalálható, egyébként "gyönyörű és informatív" excel ábrája az adósságról

Tessenek észrevenni, hogy az állampárt által ellopott magánnyugdíj-pénztári vagyon 3000 milliárd Ft-ja meg sem mozdítja lefelé a vonalat, így válik csak igazán kérdésessé, hogy hová is lett az a pénz. Ha pedig kiigazítjuk a 2010 előtti értékeket a magánnyugdíj értékével, azt láthatjuk, hogy a Fidesz sikerrel összehozta az abszolút rekordot mind nominálisan, mind százalékosan. Innen is gratulálunk.

Tehát se GDP-ben, se államadósságban nem sikerült pozitív irányban előrelépnünk az elmúlt 10 évben, de a forint biztos szárnyal, igaz? Hát, szárnyalni szárnyal, csak nem abban az értelemben, ahogy azt szeretnénk.
arfolyam.jpg

Az elmúlt 20 év forintárfolyamát láthatjuk. A mocskos szocik alatt azon aggódtunk, hogy túlságosan megerősödött a forint, most meg azt láthatjuk, hogy teljesen elértéktelenedik, miközben a kormány által kitűzött cél elérhetetlenné vált. Ugyanis azért rontották le a forintot ennyire (a rövidtávú spekuláláson nyerészkedésen felül), hogy majd így a külkereskedelmünk felpörög, illetve a munkahelyek száma megnő és ez felhúzza a GDP-t. )Illetve az alacsony kamatok miatt befektetés helyett elköltik a gazdasági szereplők a pénzt, így nyomva fel a gazdaságot.) Hát, sajnos ez nem jött össze. Ugyan rövidtávon sikerrel növelte a külkereskedelmet, de hosszú távon nem csinált mást, csak teljes mértékben elértéktelenítette a megtakarításokat és a fizetéseket.

Így 10 év után ismét ott tartunk, ahol a Fidesz-kormány 2001-táján tartott. Mivel nem maradt megtakarítás senkinél, amiből növekedni lehetne, ezért berúgta a tipikus jobboldali politikát és mindenkit eszméletlen hitelfelvételre biztat és erőszakol. Akkor a devizahitelezést nyomták, amiből máig nem tudott az emberek egy része kitévelyegni, most pedig a CSOK-kal, babaváróval, újlakás- és újautó-támogatásokkal nyomják ugyanezt, vetetik fel az emberekkel 20-30 évre a hiteleket. A lakosság pedig veszi fel a hiteleket, ahogy csak tudja. Az ingatlanpiac pörög, eszeveszettül fújják fel az ingatlanárakat, melós pedig már nincs.

Nem viccelek. Jelenleg az építőipar eszméletlenül száguld, miközben két hatalmas problémával küszködik. Egyrészt a világpiaci árak rendkívüli emelkedésével (amire ráerősít a hazai pénzpumpa), illetve a munkaerő totális hiányával. Egyszerűen elfogytak a szakik, de még a segédmunkások is. Hiába vennének fel, még drágán sem tudnak, mert már így is ukránok dolgoznak a legtöbb építkezésen. Igen, ott tartunk, hogy már nem románok, hanem ukránok jönnek. Félreértés ne essék, itt most nem a választásról van szó, hanem a valóban dolgozni ideérkező ukránokról. Nekem személyesen semmi bajom velük, csak nem tudom mennyire összeegyeztethető ez a kormánypárt programjával.

Elég ha az ember két perc alatt végigrohan a hazai munkaerőpiacon, hogy meglássa a trendeket, de először nézzük is meg, hogy mire épül a magyar gazdaság. Ennek első lépése, hogy tudomásul vesszük: Magyarország nem agrárország. Hiába vannak hatalmas művelhető területei, rendkívüli gazdasági támogatásai, a legfontosabb ipar nem az agráripar. A magyar agrártermékek általánosságban nem túl jó minőségűek. (Vannak kiugróan jó minőségű termékeink, de általánosságban elmondhatjuk, hogy se a módszerek, se a termelt növények nem optimálisak itthon a minőségi termesztéshez, jelenleg. Ami ellen lehetne tenni, ha lenne akarat. De sajnos jelenleg nincs.) Ami a vezető hazai ágazat, az a járműipar és járműgyártás. Mind a készreszerelés, mind pedig a beszállítók megtelepedtek hazánkban, illetve kihasználták a már korábban meglévő gyárakat.

Ezáltal a magyar GDP gyakorlatilag hozzá van kötve a járműgyártás termelékenységéhez. Ha kicsit felpörög az Audi vagy a Merci, kicsit felpörög a hazai GDP és fordítva. Mint ahogyan Oroszország GDP-je össze van kötve az olajárral. Fontos megemlítenünk még jelentős tényezőként az építőipart, ami szintén együttmozog a GDP-vel, leginkább azért, mert kicsi országként nagyon terebélyes állami szektorral működünk, ezáltal az építőipar nagyon függ a kormányzati beruházásoktól. Harmadik fontos elem az Élelmiszeripar, ahol nincsenek igazán bonyolult munkák, ezért nem is kell hozzá komoly végzettség, legtöbbször elég a sor mellett állni és rendkívül repetitív munkát végezni. Ezen kívül még említsük meg a szolgáltatóközpontokat, amelyek egy 5-6 évvel ezelőtt még csak Budapestre voltak jellemzőek, de manapság már az ország nagyobb részén elterjedtek. (Természetesen vannak még fontos ágazatok, de most pár szóban ezekről emlékeznék meg.)

A szolgáltatóközpontok mindig ott jelennek meg, ahol a legolcsóbb foglalkoztatni, mivel ezeket az irodákat gyakorlatilag pillanatok alatt át lehet költöztetni a világ egyik végéről a másikba. Hazánkban már annyira felütötték a fejüket, hogy gyakorlatilag képtelenség már embert találni, még a környékről is. Nem csak a magyar diplomások fogytak el, de a szlovák-román-szerb-horvát-ukrán diplomások is. Immár Kazahsztánból, Indiából, Pakisztánból, Kirgizisztánból, hasonló országokból érkeznek sokan ezekbe dolgozni. Mert a környékről már képtelenség munkaerőt toborozni. Az élelmiszer- és csomagolóiparba már ezrével hordják az ukránokat, gyakorlatilag saját lakónegyedeik vannak már. De például megemlékezhetünk arról is, hogy a MOL a saját építkezésére kénytelen volt Törökországból importálni ezreket, mert különben soha nem készültek volna el. A járműipari cégek száma is annyira megnőtt itthon, hogy gyakorlatilag egymás elől kapkodják el az embereket. Az építőipart már említettem, magyar szakit találni már szinte csoda, egész brigádokat hoznak Ukrajnából és egyéb országokból, annyira nincsen munkaerő.

Ezekkel amúgy semmi gond nincs, minél többen dolgoznak itthon, annál jobb, de eléggé egészségtelen a gazdaság szerkezetére, hogy bizonyos munkáltatók vagy szektorok ekkora erővel rendelkeznek. Ezért volt marhaság például az akkumulátorgyárakat is idecsábítani eszméletlen összegű támogatásokkal ráadásul, mert nincs munkaerő és csak inflációhoz vezet az erőn felüli gazdasági vállalás. Leegyszerűsítve: Egy hatalmas lufit fúj éppen a kormány gyakorlatilag mindenhol, ahol csak tud: A gazdasági szerkezetben, a lakáspiacon, a munkapiacon, az adósságpiacon, mindenhol. Márpedig a lufik kidurrannak és hatalmas károkat okoznak...

Mindezt úgy, hogy jelen állás szerint az Európai Unió által rendelkezésre bocsátott pénzek nem is fognak érkezni, mivel a magyar állam demokratikus helyzete erősen megkérdőjeleződött az EU szemében. A kormány reakciója pedig erre az, hogy csinálja hitelből azokat a programokat és beruházásokat, amiket elképzelt, aztán vagy fizet az EU vagy baszhatja a következő nemzedék, mert akkora tartozást vernek éppen a nyakába Orbánék, hogy az valami egészen elképesztő.

Így állunk jelenleg 10 évnyi sikerkormányzás után. Az országban probléma probléma hátán, az euróbevezetés helyett a forint rombadöntése folyik, az EU-ban sereghajtók lettünk szinte minden statisztikában, a demokráciát felszámoltuk, s a lejtőn lefelé kétlábbal tapossuk a gázpedált a fék helyett. Úgy tűnik, hogy nekünk még mindig Mohács kell.

Ha végigolvastad, kemény vagy. Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://gombocmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr7016618546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaD 2021.08.08. 19:30:33

Egyrészt. Nem olyan bonyolult azért a gazdasá müködése mint amilyennek kissé kesze kusza elnagyolt elemzésben mutatja a cikkíró. Az inflációs nyomás alapja végtelenül egyszerü...pontosan a növekedés mánia okozza. Plussz a 80-as évek nagy gazdasági csatája amibe az usa majd bele rokkant(a keleti blokk meg bele is rokkant:))....Reagan-ék és a slpeppje (teacherrel az élen) éppen hogy olyan állami költekezést generáltak ami fellendülést okozott de magában hordta azt is(amit a cikkíró jól lát) hogy a kereslet müvi módon megnött az állami beavatkozás miatt....az amcsik és a nyugat hozzá szokott a habzsi dözsihez...a mémet nyuggerek kevergetik a habos kávét az amcsi nyuggerekkel a luxus szállodákban(keveredve a népesség számahoz mérten kevés ruszki meg kínai menökkel:))...ezt megspékelték azzal hogy a melót kiszervezték az ócsó kínában,ami a termelö erök errodálódását okozta értelem szerüen. Aztán az aránytalan "növekedés" ami az usa-ban szintén a lakáspiacon tornyosult ki fedezetlen alapok formájában,egy szép napon bekrepált...ez ütött be 2007/2008-ban(hozzánk egy évvel késöbb ét el amire gyurcsány föokos modta akkoriban hogy minket tuti elkerül...már ezért az ostoba kijlenetésért munkatábort érdemelt volna a gci) ...az usa ekkor kinyomott vagy 2000 milliárd dolcsit...fedzetelenül...ezzel elhúzta kicsit még vagy 10 évig . Ekkor rájötek hogy az embik fogyasztási szintje nem fedzett termelési és föleg alapanyag oldalról..mert hogy kicsit kína profitált az ellustuló habzsi dözsizö nyugati nyuggerekböl....az embik számát korábban a kap alapszabálya szerint kisnagy háborúkban leredukálták(de pl az esö vh után még bedobták kicsit a spanyol náthát is:))...most ekkora szintü népesség csökkentést nem lehetett kezelni ezért elöjött "csak" a járvány...de ebben persze nem csökkent a fogyasztói oldal determinánsan és nem is ez volt a cél:)..a cél maga a fogyasztás visszaszorítás az embik számár a tápos csapok elzárása a kísérlet alapja. Ezért kinyomtattak további 2000 milliárd dollárt és az eju-val is kinyomtattak még annyit(szumma 6000)...fedezet??? nulla...mégis is ebben a csoda??? több zs tünt el a zsbekböl mint a két vh után összesen...és még csak most kezdödik a java,az infláció minden egyes bevásárláskor viszi a zs-t az embiktöl és pótolja az usa emút 40 évenek habzsi dözsijét...plusz a kínánál lévö usa kötvényeket lefelezi:):)...mi mint magyararok ebben csak egy idióta banda tolvajtempójában vagyunk belekeverve...."a következö nezedékek" szívása már kódlt..de már akkor kódolt volt mikor az országot eláruló un rendszerváltó banda hazavágtaes a kukába dobta az akkora felépített gazdaságot...félre értés ne essék az a feépítmény is rozoga votl a "elitünk" tetves felmenöinek orosz csicskássága miatt,de mégis benne volt min. két nemzedék melója...és a vas és acél országán túlmenöen realtive közelebb állt a magyar valósághoz mint amit ezek a tetvek összehoztak jó harminc év alatt.

HaD 2021.08.08. 19:34:46

nagyon leegyszerüsítve most zajlik az un munkaerö árának újra árazása:):):)

midnight coder 2021.08.09. 07:15:24

Azért érdekelne, hogy vajon mitõl növekedett meg ilyen mértékben a GDP 2000 és 2008 között, valahogy igazából nem nagyon rémlik abból az idõbõl különösebb gazdasági fellendülés - különösen a 2006 és 2008 közötti idõkbõl nem.

A 2008 utáni kevésbé lelkes növekedést viszont elég könnyû megérteni: akkor kezdett el beérni a EU-s csatlakozásunk hatása. Egy olyan ország, ami leginkább a polgárainak a munkaerejének az eladásából él - márpedig itt sem természeti kincsek, sem jelentõs turisztikai vonzerõ, sem fejlett gazdaság nincs, hála a szocializmusnak és a szarul sikerült rendszerváltásnak - így ha a munkaerõ legértékesebb része nagy tempóban távozik az EU gazdagabb tagországaiba, az bizony elõbb-utóbb meglátszik a GDP-n is.

Érdekes amúgy, hogy nekem az egy fõre esõ GDP viszont eléggé más jellegû görbét mutat:
https://www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&hl=hu&dl=hu#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=world&idim=country:HUN&ifdim=world&tstart=1028844000000&tend=1533765600000&hl=hu&dl=hu&ind=false

gomboc r2r 2021.08.09. 10:44:35

@midnight coder: Én nem akarlak becsapni. Belinkelem onnan is. Egyébként pár apróság, ami hozzájárult:
- a Bokros-csomag rendbetette az ország anyagi helyzetét
- a volt szocialista orszáégok közül egyértelműen minket tekintettek a legjobb helyzetben lévőnek és legbiztosabbnak, ezért rengeteg tőke áramlott be
- az EU-s támogatások elkezdtek érkezni

Vicces így visszanézni, hogy a rendkívül sokat szidott elmúlt8év alatt mennyit fejlődött, kimutathatóan az ország, nem igaz?

https://www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&hl=hu&dl=hu#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=gdp_production_current_us&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=world&idim=country:HUN&ifdim=world&tstart=681688800000&tend=1533765600000&hl=hu&dl=hu&ind=false

midnight coder 2021.08.09. 12:39:09

@gomboc r2r: Viszont az egy fõre esõ GDP akkor miért nem mutatja ugyanezt a trendet? Ennyit csökkent volna közben a lakosság? A másik érdekesség, hogy pont a válság közepén volt a legmagasabb a GDP?

Ami még érdekesebb, hogy szemmel láthatóan más EU országok is ezt a mintát követik:
https://www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&hl=hu&dl=hu#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=gdp_production_current_us&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=world&idim=country:HUN:CZE:AUT:SVK&ifdim=world&tstart=681688800000&tend=1533765600000&hl=hu&dl=hu&ind=false

midnight coder 2021.08.09. 12:43:49

Az is érekes, ahogy közben az országok egy fõre esõ GDP-je változott:
https://www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&hl=hu&dl=hu#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=world&idim=country:HUN:SVK:CZE&ifdim=world&tstart=1028844000000&tend=1533765600000&hl=hu&dl=hu&ind=false

Õszintén szólva nem értem ezt. Ennyit változott volna a népesség?

Sir Galahad 2021.08.09. 13:06:11

Amit a szerző megoldásként javasol - a beruházások visszafogása, leállítása - , az szerintem meglesz, de csak a választás után. Most öngyilkosság lenne.

gomboc r2r 2021.08.09. 15:14:09

@midnight coder: Azért, mert itt dollárba van átszámolva a magyar GDP. Tehát hatása van rá a forint-dollár árfolyamnak is. Márpedig ha visszanézed, Gyurcsányék alatt nagyon jól szerepelt a forint, volt időszak, amikor amiatt aggódtak bizonyos emberek, hogy túl jól teljesít a valuta. 2008 augusztusában például 140 forint volt a dollár, miközben 2003-ban 220. Tehát erősödött a forint, ami a dollárban kifejezett GDP-t magasabbra lökte.
De fent láthatod az EUR-árfolyamon is ugyanezt a trendet, pont ugyanebben az időben (2008 augusztus) az euróval szemben is nagyon szépen állt a forint.

Tudom, hogy mindegyik statisztika mást mutat, de azért jó dollárban nézni a GDP-t, mert így bele van kalkulálva az adott időszakban a valuta értéke is. Tehát, ha például 10%-ot nő a gazdaság, de 10%-ot gyengül a forint, hiába a gazdaságnövekedés, mert igazából nem élünk jobban.
Viszont ha nő a GDP és a forint is jobban teljesít, akkor a gazdaság szerkezete sokkal egészségesebb és a GDP-növekedés nem valutanyereségből, hanem valódi gazdasági teljesítményből ered.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.08.09. 20:41:21

Na, majd ha birca átrágja magát ezen az íráson...!

11 Favágó 2021.08.09. 23:07:59

data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.PP.KD?locations=HU-BG-CZ-RO-SK-PL
Dollárban, a gyengébbek kedvéért.
Néhány tanulság.
Hogyan hagyott le minket Szlovákia a pannon puma dicsősége alatt (majd előztük vissza őket)
Hogyan ért utól minket Lengyelország ugyanakkor.
Hogyan van még Románia eléggé távol, stb

gomboc r2r 2021.08.10. 12:06:37

@11 Favágó: Ez mondjuk nem egy túl jó statisztikai mérőszám... A GDP per fő-vel leginkább az a probléma, hogy rohadtul torzít. Egyrészt, a népesség nem állandó, így nem tudja kifejezni a gazdasági változásokat. Másrészt, a különböző országokban különböző mértékben változik a népességszám, ezért az adatok összehasonlításra gyakorlatilag totálisan alkalmatlanok.

chrisred 2021.08.10. 12:08:57

@midnight coder: Elmúltak a Bokros csomag hatásai, a lakosság már nem csak túlélni akart, hanem élni is.

gigabursch 2021.08.10. 16:41:32

@gomboc r2r:
A Bokros-csomag _SEMMIT SEM TETT RENDBE_!
Erről a 'népszerű' hazugságról tovább kéne már lépni. Egyszerűen egy szó sem igaz belőle.

Jó lenne az ábrákat látni CHF, EUR összevetéssel is, mert olyan 2012-14 körül(?) a $ hirtelen erősödött az €-val szemben.

gigabursch 2021.08.10. 16:44:40

@Sir Galahad:
Ami nem látszik, hogy a termelési struktúra változása vajon mennyit hozhat a rendszeren.

@HaD:
Kb igen.

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
S majd rámondja, hogy: Soros.
Erre kár várni.

gomboc r2r 2021.08.10. 17:04:35

@gigabursch: Gyakorlatilag a teljes közgazdász-társadalom egyetért abban, hogy a Bokros-csomag megmentette az országot, de te biztosan jobban tudod. Nem akarok ezen vitatkozni.

chrisred 2021.08.10. 18:01:34

@gomboc r2r: Az államot mentette meg.

11 Favágó 2021.08.10. 18:05:02

@gomboc r2r: lehet, nem túl jó mérőszám, de leginkább ezt használják.
Viszonylag kicsi a lakosságmozgás, egymáshoz képest is, különösen, hogy csak Közép_európát mutattam.
A GDP/fő másrészt azért is jó szám, mert a fogyasztást, megtakarítást, stb. ugyanaz a változó mennyiségű lakos mutatja be

11 Favágó 2021.08.10. 18:09:49

Amit beraktál feketén narancs grafikont szerintem nem érted.
Az elején van egy csökkenés - 1. Orbán kormány
Utána van kisebb kilengésekkel állandó emelkedés - Medgyesi-Gyurcsány
Nagy ugrás - pü. válság
Utána egyenes plató - konszolidáció, 2. Orbán kormány
Csökkenés - 3-4 Orbán kormány
Ebből azért nehéz kihozni, hogy milyen jó vót az emút8év
Nagy ugrás - COVID válság

gomboc r2r 2021.08.10. 23:42:56

@11 Favágó: Szerintem te nem érted. Az meg, hogy ki mit használ, nem azon múlik, hogy mennyire jó a mérőszám, hanem, hogy azt mutatja-e, amit a politika szeretne. Egy egyetemről úgy vágnának, mint a huzat, ha a GDP per capitát használnád anélkül, hogy egy külön fejezetben értékeled a lakosságszám-arányok változását az említett országokban.
De látom, hogy csak a kormánypropagandát tolod minden blogon.

gigabursch 2021.08.11. 08:26:10

@gomboc r2r:
Hála az égnek, nem csak FoxiMaxin nevelkedett közgazdászok vannak ebben az országban.
Ebből következően kellően sokan vannak ahhoz, hogy az állításod "mind"-re vonatkozó része már ne lehessen igaz.
Arról nem is beszélve, hogy a FoxiMaxisok sem mind gondolják úgy, ahogy Te állítod...

evilwolf 2021.08.12. 10:03:29

Varga Mihály szerint ki kell lépni az EU-ból, ha már többet fizetünk be mint amennyit kapunk onnan.
A Türk Tanácstól mennyit is kapunk? :DD
Ki az EU-ból, vissza a SZU-ba, oszt megyünk a hegyre, nem a lejtőn csúszunk.
Nem való nekünk az EU, a demokrácia, amióta megszűnt a régi rendszer, olyan apátlannak érezzük magunkat.

11 Favágó 2021.08.12. 19:44:33

@gomboc r2r: én rétékeltem a lakosságszámváltozás. Megállapítottam, hogy viszonylag kicsi az összes közép eur országban.
Megnyugtatlak, jártam egyetemre, van gazdasági végzettségem és diplomám is.
Én csak elénekeltem neked, miről is szól az a grafikon, amit te raktál be. Különösen, hogy eléggé karakteresen elkülöníthetők a kormányzati ciklusok. Kár, hogy nem fogod fel

gomboc r2r 2021.08.12. 20:32:12

@11 Favágó: Azt sem tudod, hogy melyik kommentedre válaszolnak :D Értékelted te a lófityfenét, kisapám :D Kár, hogy nem érted a százalékos adatok hogy működnek :D

padisah 2021.09.21. 10:06:28

dollárból nézni a magyar gdp-t hibás szemlélet, mert beárazza a magyar gazdaságtól teljesen független dollár árfolyamváltozásokat, illetve ami még rosszabb, hogy beárazza azokat a magyar pénzpolitikai változásokat ami aztán torzít

a grafikonon konkrétan a 2008-as év a válsággal azért ugrik ki, mert az akkori pénzpolitika az infláció csökkentésére fókuszált, és a világpiaci (alacsony) kamatszinteket ignorálta, és külkereskedelmi hiányt generált

az akkori Megyesi-Gyurcsány-Bajnai kormányok meg ugye szintén GDP növekedést akartak felmutatni, ezért tolták az állami kiadásokat, tehát összehozták a kettős hiányt: külker és államháztartási hiány

a szlovák-magyar egy főre jutó gdp grafikonon, amit midnight coder tette be az látszik, hogy épp ebben az időszakban, a 2006-os magyar megtorpanással egy időben válik el a szlovák, ezt követően nagyjából az itt kialakult különbség marad meg a mai napig

*****************
a jelenlegi inflációs következtetésekkel nagyjából egyetértek, és azt gazdaságpolitikai hibának tartom, hogy pénzt pumpálnak az építőiparba, általában véve a gazdaságba, és közben a saját állami beruházási program is fut tovább, olyan csekély hasznosságú irányokba mint a stadionok építése. (Legalább Paks 2 szívná fel a betont, amiből tőkejószág lesz)

arra hiába várunk hogy a jövő évi választás előtt bármely kormány önként fékezni akarja majd a gazdaságot
süti beállítások módosítása