Gombóc mondja

Gombóc mondja

Budapest újabb 4 évre a múltban ragad

2022. május 16. - gomboc r2r

Hamarosan megalakul az újabb Orbán-kormány, a névsor már meg van, a területek elosztása még nem biztos, de már szivárognak az információk. Viszont ezek az információk azt sejtetik, hogy nem vár túl sikeres 4 év a fővárosra. Miért? Áttekintjük!

A hírek arról szólnak, hogy a budapesti ügyek Lázár Jánoshoz kerülhetnek, míg az EU-s pénzek elosztása Navracsics Tibornál köthet ki. Viszont EU-s pénzt csak Lázár jóváhagyásával folyósíthatnak majd Budapestnek. Miért rossz hír ez nekünk? 

Lázár személye miatt. Ugyanis ő már korábban került kontaktusba a fővárosi ügyekkel, egészen konkrétan Tarlós István volt főpolgármester és Lázár János, akkori Miniszterelnökségért felelős miniszter tárgyalt sokat a budapesti beruházásokról. Ennek egyik legemlékezetesebb ügye a 3-as metró felújítása. Évekig ment a cirkusz a két érintett között, sőt, annyira eldurvultak ezek, hogy sokszor Orbánnak személyesen kellett beavatkoznia annak érdekében, hogy valamilyen megegyezés születhessen.

Ezen tárgyalások során alakult ki például a 3-as metró felújításának költségvetése, ami a kormány oldaláról a híres 137,5 milliárd forintos végső hozzájárulást jelentette a metróhoz. Ennek okán kellett nagyon sok mindent lehúzni a felújítás során a listáról, ezért kellett sok helyen az akadálymentesítést külön forrásból finanszírozni, illetve ezért is került ki az aluljárók felújítása a programból. Ahogy a biztonsági berendezések lecserélése is a pénzhiány okán jutott erre a sorsra.

Lázárról tudva levő, hogy nem szereti Budapestet, eddig is rengeteg ügy botlott el rajta. Sokan úgy gondolták, hogy valamilyen vidékfejlesztési minisztérium várhatja, mivel mindig is kiemelkedően hangoztatta, hogy a fővárostól el kell vonni és a vidéken kell elkölteni a pénzeket. Márpedig amennyiben tényleg ő kapja a budapesti ügyeket, akkor ezen elvek mentén igen minimális hozzájárulások várhatóak a főváros büdzséjéhez.

Amennyiben viszont mégis sikerülne valamilyen beruházáshoz megkapni a segítségét, abban sem lesz sok köszönet. Elég csak megnézni, hogy mi lett az ő általa felügyelt Tram-train-projektből. Hatalmas bukás, hatalmas csúszások, eszméletlen túlárazás, rettentő projektmenedzsment, hibás döntések mindenhol.

Amennyiben az EU beindítja a projektjét, hogy tényleg a városok pályázhassanak a szétosztható pénzekre, nem pedig az országok, akkor lehet esély fejlesztésre. Ha ez nem történik meg, akkor Budapesten semmi érdemleges nem fog történni a következő 4 évben. Mit várhatunk? Elég csak ránézni Kőbánya-Teherre. Tavaly novemberben tönkrement a biztosítóberendezés a MÁV ezen állomásán, de azóta sem sikerült kijavítani és előreláthatólag sincs senkinek semmi információja arról, hogy mikor fog bármi is történni.

Tehát nem érdemes túl nagy bizakodással a jövőbe tekinteni. Ezért is váltak egyre ritkábbá azok a posztok, hogy hogyan lehetne javítani Budapesten.

A bejegyzés trackback címe:

https://gombocmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr6917832867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ben2 2022.05.19. 09:00:44

Mivel Karigeriék számára a városfejlesztés kimerül a kommunikációs fingreszelésben (nem nyírjuk a gazt = méhlegelő) és hogy a már futó fejlesztéseknek megpróbálnak keresztbe feküdni (városliget) vagy megbundázni, hogy a már megkötött szerződések valahogy mégis többe kerüljenek (Lánchíd), kb. tök mindegy, hogy ki felel a kormányban a városfejlesztésért, mert Budapest fejlődésének legnagyobb akadálya maga a városvezetés, aminek _ellenében_ nehéz érdemi munkát végezni.
Persze 2 év múlva a kampányban Karigeriék majd jól elmondják, hogy igaz, hogy nem történt semmi az elmúlt 4 évben (ami mégis, az számukra kudarc, mert nem tudták megakadályozni), de legalább semmiért sem felelősek.
Minden esetre, ha ennek az egész tragikomédiának csak annyi lesz az eredménye, lézerjani pár százalékkal közelebb hozza a vidéki infrastruktúra színvonalát a budapestihez, már megérte.

birkamenet 2022.05.19. 09:36:26

@Lehetnék én is:

Vidd le a te imádott, semmihez sem értő (kivêve a trafik, dohány mutyihoz) lazarodat a zsákfaludba, ha ennyire

birkamenet 2022.05.19. 09:41:29

@birkamenet:

ha ennyire hiányzik neked. Ha még a kastélyát is magával viszi, akkor kaphatsz tőle akár egy cseles állást is, bulgár birka

birkamenet 2022.05.19. 09:53:16

@nemecsekerno_007:

Te elhülyült fidernyák birka, a budapestiek adójának 70%-a a hozzátok, a mélysötét, a putyinizmust imádó videkhez kerül, úgyhogy csak így szurkoljatok az újabb NER-es kártékony állatnak.

chrisred 2022.05.19. 09:56:52

@cvsvrs: Vagyis Budapest egy főre számolva a magyar átlagnál nagyobb mértékben járul hozzá az ország költségvetéséhez, és a magyar átlagnál jóval kevesebbet kap visssza.

Nancsibacsi 2022.05.19. 09:57:10

Budapestiként mondom hogy nagyon helyes hogy Budapest nem kap több pénzt. Ezek a hülyék a városvezetésben vajon mire költenék el?
Amúgy meg lett volna lóvé, csak nem kéne a szőnyeg közepére szarni (Fundan miatt utca átnvezetések, Atlétikai VB blokkolása, meg hasonló zsarolások), hanem meg kellene próbálni partnerként és nem ellenségként viselkedni a kormánnyal. Budapest megissza a mocskos karigeri politikusi ambícióinak az árát, mivel ők pont lesz.rja hogy nem lesz itt semmi fejlesztés, csak az ő gesztenyéje megsüljön.

Nancsibacsi 2022.05.19. 10:00:41

@chrisred: Ja, mert egyik fele feltalál olyan jogszabályokat, ami miatt a másik felének értelmetlen papírokat meg adatrekordokat kell gyártania. 10+ éve olyan cégnél dolgozom amelyik SEMMI, konkrétan SEMMI olyat nem állította elő, ami nélkül szegényebb lenne az ország. Mégis közben k.rva sokat kerestem, a két cég hozzájárult bőven az ország GDPjéhez, a vidékiek - meg persze a Budapestiek - által kifizetett számlákból befolyt pénzzel.

chrisred 2022.05.19. 10:00:44

@Ekrü: "Én meg inkább azt tapasztalom,hogy jelenleg Budapestről menekül az adófizető középréteg a környékbeli falvakba városokba."

Azért menekül oda, mert a pénzelvonás a közszolgáltatások színvonalánaak csökkenésével jár. Ezért Budapest hiába egy fejőstehén a központi költségvetés számára, a mesterséges elsorvasztása miatt egyre élhetetlenebb.

Ekrü 2022.05.19. 10:03:00

@Dan da Man:
Válaszolhatnám azt, hogy külső kerületben élőként van némi rálátásom arra (nem is kevés ,sajnos),hogy az agglomerációkban élők mennyire megsokszorozódtak az elmúlt években, hisz lassacskán nincs olyan időszak amikor nem okozna dugót a kerületünkön átmenő forgalom,de nem teszem, mert a hozzászólásod minőségéből kiindulva nem sok értelme van.Az érdemi vitához ugyanis ész kell ,ennek pedig láthatóan híján vagy.

chrisred 2022.05.19. 10:04:01

@Nancsibacsi: Ehhez gratulálok, de ez semmiben nem felel meg az általános tapasztalataimnak.

chrisred 2022.05.19. 10:07:22

@ben2: "Minden esetre, ha ennek az egész tragikomédiának csak annyi lesz az eredménye, lézerjani pár százalékkal közelebb hozza a vidéki infrastruktúra színvonalát a budapestihez, már megérte.+"

Vagyis a szántóföldek tele lesznek utas nélküli kisvasutakkal, miközben a napi 600 ezer utazás átlagú pesti metróvonal putyinszerelvényei lábon szétrohadnak, miközben a főváros még szinte bele sem kezdett a hiteltörlesztésbe.

Ekrü 2022.05.19. 10:08:13

@chrisred: Mesterséges elsorvasztás meg pénzelvonás...aha....Még véletlenül sem a városvezetés hozzá nem értése, a Draskovicsok és egyéb őskövületek drága pénzen való kinevezése, a negyvenvalahány "tanácsadó" pénzelése, az érdemi munka helyett a pénzek elkampányolgatása,ráadásul teljesen fölöslegesen...
Nem véletlen,hogy Karigeritek mostanában megpróbál lágyabb húrokat pengetni....gondolom érzi a vesztét.

chrisred 2022.05.19. 10:17:40

@Ekrü: Elképzelhető, de akkor ezt gondolom a Tarlós-féle városvezetésre is kiterjeszted, mert a folyamat akkor is létezett, meg volt 37 tanácsadó, Nógrádi-féle szélhámosok ültek a fővárso cégek felügyelőbizottságaiban.

eßemfaßom meg áll 2022.05.19. 10:50:37

@chrisred: Vagyis Budapest egy főre számolva a magyar átlagnál nagyobb mértékben járul hozzá az ország költségvetéséhez

Leginkább azzal, hogy Budapesten van az egész országban pénzt termelő cégek központja, nem azzal, hogy a budapestiek szorgos hangyaként sokkal termelékenyebben adják el a budapesti MOLkúton a dízelt mit a miskolci MOLkutasok.

2022.05.19. 11:03:08

@chrisred:
a gdp nem azt méri, hogy valójában ki mennyivel járul hozzá a hazati össztermékhez, hanem azt, hogy ki mennyi pénz költ el. egy főre vetíve alighanem mészáros lőrinchez köthető cégek költik el a legtöbb pénzt. lölő járul hozzá leginkább a magyar gdp-hez.

budapesten az egy főre vetített vásárlóarányos pénzköltés az átlagos amerikai szinten van. csak még amerikában vannak százcsillió dolláros privát pénzalapok, akik humán értelmiséget megfizetik, a reálértelmiséget high tech eszközökkel ellátják az amerikai magánegyetemeken. és lehet mondani, hogy működjön így a magyar főváros. csatlakozzon az atlanti/transzatlanti világhoz. és ezek az amerikanizált pénzalapok uralják le európát is. ez egy legitim törekvés. ezekre a pénzoligarchákra korábban a széljobb azt mondta, hogy "zsidók". amire a válasz az volt, hogy ezek filantrópok. és össze kell állni az antifasziszta koalíciónak a "zsidózók" ellen. ez ment kb. 20 éven át. és kb. 10 éve izráel azt mondja, hogy ők nem akarnak atlanti/transzatlanti hegemóniát. ennek ellenére persze legitim álláspont az, hogy budapest legyen egy amerikanizált, nyugatos világváros. és majd az átlagos magyar település ebből profitál.

de azt mondani, hogy budapest az európai unió fejlesztési alapjaiból pénzt követel: nevetséges. budapest tele van globális nagybankokkal. akik temérdek forrást képesek teremteni a semmiből a főváros magángazdasága számára globálisan versenyképes vállalatoknak. úgy, hogy a magániskolákból kijön a szuperelit. ez a nyugati fejlődés. és felőlem meg lehet ezt hirdetni.

chrisred 2022.05.19. 11:28:28

@eßemfaßom meg áll: Minthogy a magánadózók befizetéseiről volt szó, nem a manapság már teljesen elhanyagolható cégadózásról, bizony az a helyzet, hogy a budapestiek szorgos hangyaként dolgoznak az egész országot működtető cégek és intézmények központjaiban, amik azért vannak itt, mert csak Budapesten található megfelelően kvalifikált munkaerő.

chrisred 2022.05.19. 11:46:08

@cvsvrs: Sztalmabábozás. A kommentben nem gdp-ről, hanem adóbefizetésről volt szó.

A globális nagybankok nem tudnak pénzt teremteni, azt a jegybankok csinálják.

2022.05.19. 11:52:21

@chrisred:
lölő cégei fizetik a legtöbb adót. ők termelik az értéket?

konrada 2022.05.19. 12:00:00

Még kész szerencse, hogy olyan polgármesterünk van, aki úgyis mindenre nemet mond, így nem is lesz probléma azzal, hogy nem kell azon agyalnia, melyik fejlesztést milyen indokkal kell megtagadnia.

(Az más kérdés, hogy a működéshez szükséges pénzt se kapja meg kellő mértékben a város, ezért még az is lerohad, ami legalább addig létesült, míg nem ez a jó képességű lett az első embere...)

2022.05.19. 12:02:12

@chrisred:
dehogy nem tudnak pénzt teremteni online.

legegyszerűbb eset.

a bankban van 100 forint betét. a banknak előírják, hogy tartalékoljon 10%-ot. hitelként kiad 90 forint készpénzt. többet nem tud. mert tartalékolnia kell. ugyanez online. 90 forint azonnal betétként jelentkezik. és kikölcsönöz belőle 81 forintot. ami szintén betétként jelenkezik. és abból is ki lehet kölcsönözni 72,9 forintot. és így tovább. összesen 900 forintot. mit gondolsz, hogy a fideszben hogy lesz a temérdek pénz, amiből londoni üzleteket nyithatnak, megvehetik a fél balaton, stb. a magyar megtakarítások sokszorosát ki lehet generálni hitelként. ebből vannak aztán a nagy bankcsődök. az otp a megtakarítások sokszorosát ki tudja generálni lakáshitelként. a kérdés, hogy az építőipar képes-e elegendő lakást építeni, és az adósok képesek-e hitelt visszafizetni. mert ha nem, akkor se történik semmi nyugaton legalább is. mert a pártok egyetértve, hogy ez így szuperjó: konszolidálnak.

magyarországon az szdsz azt mondta, hogy ebből csak és kizárólag a külföld profitálhat. a külföldből a nyugat. mert ők az egyetlen civilizáltak. kóka jános már azt mondta, hogy a külföld és ő. a fidesz azt mondta, hogy ők és a külföld. ez a sorrend. amire az európai bizottság azt mondja, hogy ez nem "jogállami" és nem "euópai".

chrisred 2022.05.19. 12:02:28

@cvsvrs: Miért, mennyi adót fizetnek?

chrisred 2022.05.19. 12:06:38

@cvsvrs: Miért jelentkezne a kiadot 90 forintból betét? Senki nem vesz azért fel hitelt, hogy betegye a bankba.

CSOKKI MÁLNA 2022.05.19. 12:08:56

Dr Gery nem alkalmas erre sem..

2022.05.19. 12:13:13

@chrisred:
és a jegybank a pénzt köteles magánbankokba betenni.

tehát nem az van, hogy az mnb kinyomtat x forintot. és azt kiosztja a 64 vármegyének. tehát jut a falusi takarékbankba, a mezővárosok mezőbankjába is. és annak többszörösét ki lehet helyezni hitelként. és így elég sok ember vállalkozhat. persze a fővárosban is. még így is budapest lenne előnyben.

hanem köteles a pénzét betenni egy nyugati bankházba, mert különben pampognak, hogy nincs jogállam, az oligarchák temérdek pénzhez jutnak, szemben az oligopólumaikkal. és ez diktatúra. pénzügyi diktatúra, csak ezt most részben a fidesz diktálja és nem a nyugat. ez a különbség. és erre az volt válasz, hogy a liberalizált devizapiacon a forintgazdaságot szétverik, mert nem hitelképes. erre a fidesz megtámogatta a betelepülő gyáripart, így lett magyarország összeszerelő üzem. közhasznú bankrendszert egyik politikus senki se akar. vagy ha mégis, akkor kiszorítják. mert az a nemzeti és a nemzetközi nagytőkések érdekeit egyaránt sérti. tehát azt mondják, hogy ez a kommunizmus, vagy a fasizmus. inkább osszanak alapjövedelmet a szegényeknek. az nem a kommunizmus. vagy indítsanak proxy háborúkat. az nem a fasizmus.

Nancsibacsi 2022.05.19. 12:20:29

@eßemfaßom meg áll: "Leginkább azzal, hogy Budapesten van az egész országban pénzt termelő cégek központja"
Ha még csak a termelőké lenne - de Budapesten van az államigazgatás, amely aztán semmi értelmeset nem állít elő, de ők is termelik a GDP-t. GDP = fogyasztás + beruházás + export – import - ha építenek egy minisztériumi épületet, az GDP, ha a nacsalnyik fizetést kap és azt elissza a romkocsmában, az is GDP - közben meg egy centit se jutott előbbre az ország, mert sem az épületre, sem a benne dolgozóra nincs szükség.
Budapest az államapparátus pár 100 ezer fője nélkül egy nagy nulla lenne.

2022.05.19. 12:23:10

@chrisred:
ne viccelj már. ha te felveszel akármilyen hitelt (beruházási hitel, lakáshitel, áruhitel, vagy akár személyi kölcsön), akkor ezt nem adják ki készpénzként. hanem egy folyószámlára kerül. amin szereplő összegek nincsenek megkülönböztetve a valódi megtakarításoktól. ezért tudnak belőle újrahitelezni.

mit gondolsz, honnan a francból lesz az a temérdek pénz, amikor hitelezési boom van. ennyi megtakarítása van a lakosságnak. a jegybank generál pénzt. azt beteszi egy haveri bankba. és utána a haveroknak temérdek pénzük van. ebből lesznek a bankárfamiliák. és lehet mondani, hogy mert annyira okosak. ilyen primitíven folyik a csalás. és mindenhol. csak kínában a pártvezérek gyerekeivel kell összehaverkodni. mert ezt a rendszert az állam uralja. ami ugye nem jogállami, nem demokratikus. amerikában a bankárcsaládokba kell beházasodni, vagy szerencselovagok kegyit kell keresni, ami jogállami és demokratikus.

2022.05.19. 12:42:47

@chrisred:
magyarországon a fideszé az első nemzedék, amelyik ezt kihasználta. és a fidesz azt mondja, hogy ők ebből létrehoznak egy néppártot, amelyik tartósan alkotmányos többségbe kerül. (ahogyan a fideszes ismerősöm 2010-ben mondta: most náluk van a bankjegynyomda, a kassza kulcsa és még az unió is idedob egy pénzes zsákot. ők meg nem ugranak el előle. ez a rendszer. és azt mondta, hogy most a fidesz a forint. amíg van fidesz addig lesz forint. és megfordítva. mondtam, hogy oké, 2014-ben választást nyertek, de a ciklus elején a csendes kigazítás nem működik majd, 2015-ben előrehozott választásokon a fidesz megbukik. és erre azt mondta, hogy kb. így kalkulál.

és a fidesz nem vitte csődbe az országot. eddig legalább is. sőt még a fővárost se vitték csődbe. hanem tarlós második ciklusában kitömték pénzzel. amire a válasz az volt, hogy budapest választói többsége leváltotta. és megválasztották ezt a tejbetök karigerit. akivel egyharmadott lehetett volna szerezni. budapest őt is leváltotta. "csak márki zay péterrel sikerülhet" projekt eredményezi lázárt. aki szerintem még maga se tudja, hogy mit akar.

annyi felé lesz darabolva a pénzosztás, hogy mindenkinek meg lesz kötve a keze. eleve ilyen helyzet lesz. szóval most túl nagy mozgástér nem lesz. a mezővárosok élelmiszeripari üzemeibe fogják tolni a pénzt. illetve az összszerelő üzemeknek keresnek beszállítóikat. gumbiszbasz gyárak lesznek. és az építőiparba tolnak pénzt. meg majd a fidesz létrehozza a zöld tagozatát. ahogyan debrecenben.
futureofdebrecen.hu/
fenntartható, klímatudatos, globális kihívások. 10 ezer fát ültetünk. kósa lajos már tavaly tavasszal átadta a darázs garázst.
static.civishir.hu/ci/2021/04/tn4-darazsgarazs.jpg
ezt a fidesz is tudja. csak ők meg is valósítják a pr szintjén legalább is.

gigabursch 2022.05.19. 12:51:14

@cvsvrs:
Valahogy így.
Azt már régen felismerték, hogy a fürge fillér és a lomha forint közt mi a különbség.
De amióta átálltak a papír alapú pénzre, ami mögött a GDP, meg az infláció, meg e nemzetközi akármik állnak, azóta működnek csak igazán a pénzgyárak.

chrisred 2022.05.19. 14:21:59

@cvsvrs: "mit gondolsz, honnan a francból lesz az a temérdek pénz, amikor hitelezési boom van. ennyi megtakarítása van a lakosságnak."

A hitelezési boom onnan van, hogy a lakosság a még meg nem kapott bére, vagyis tulajdonképpen a jövőbeli munkavégzése terhére vesz fel hitelt. Tehát a bankok hitelfedezete a hitelfelvevő munkaképessége és munkaideje. A rendszert az működteti, hogy a hitelfelvevők értéket állítanak elő, és annek ellenértékeként pénzt keresnek.

chrisred 2022.05.19. 14:27:03

@cvsvrs: "ne viccelj már. ha te felveszel akármilyen hitelt (beruházási hitel, lakáshitel, áruhitel, vagy akár személyi kölcsön), akkor ezt nem adják ki készpénzként. hanem egy folyószámlára kerül."

Ugyanez a helyzet a munkabérrel is. A munkáltatónak folyószámlakerete van (ami valójában egy pénzbeli követelés a bankkal szemben), és bérfizetéskor a követelés virtuálisan átkerül a munkavállaló folyószámlájára. Legalábbis a nettó része, mert az adók és járulékok virtuálisan átkerülnek az államkincstár számlájára.

body_andras 2022.05.19. 15:18:00

Ha eltörlik az összes (szám szerint 6-8?) főpolgihelyettes pozícióját és vele együtt a fizetésüket is, akkor máris összejön évente egy új szociális bérlakás. Azt a Lázár se tudja elvenni.

2022.05.19. 15:39:22

@chrisred:
az egyik hitel fedezete a másik hitel. A felvesz 50 millió forintot házvásárlása. nem költi el azonnal. úgy a banknak lesz 50 millió forint betétje. és ezt úgy számolják, mintha az valódi megtakarítás volna. a kereskedelmi bank pénzt a semmiből teremti. és ez ennek csak a legegyszerűbb módja. és az emberek azt mondják, hogy ilyen nincs. régebben azt mondták, hogy ez KONTEÓ. a háztartások, a vállalkozások és az államok nettó módon el vannak adósodva. és offshore számlákon százcsillió dollár roskadozik.

és most ezzel a rendszerrel a fidesz kezdett visszaélni. és a fideszben azt mondják, hogy ezzel a népesség többségét familiárisává tehetik állampárti keretek között. mert övék a pénzjegynyomda, a kassza kulcsa és még az unió is ide dob egy pénzes zsákot. ők nem ugornak el előle. ha napelemekre, szélműre, lófaszkarikára, akkor arra. és majd ehhez is ért lölő, vagy akárki. a pénztől megokosodik. a többi is így csinálja.

birkamenet 2022.05.19. 16:00:23

@body_andras:

Ha Orbán nem csinál kínai negyedet hanem Karigerinek adja azt a pénzt, akkor holnaptól aranyozott metróval utazhatnának a pestiek Tarlós eftárs önmagától kigyulladó, selejt ruszki metrója helyett.

birkamenet 2022.05.19. 16:07:44

@Nancsibacsi:

Te csak ne ugass a pestiekre, mert az ő adóforintjaiknak a 70%-át hozzátok a vidéki lumpen putyinisztániakhoz pakolják át. Ebből van neked fizetség a semmit nem érő közmunkádra.

alöksz róz 2022.05.19. 19:21:54

@Motorogre: "2012-ig a BKV Zrt. egy 25 fős főosztálya látta el a feladatait." - és milyen sokkal jobb lett utána már rövid időn belül, amikor vitézy megcsinálta a bkk-t.
és sokkal rosszabb karigeriék alatt.
azért a különbségért már bőven megérte.

chrisred 2022.05.19. 19:25:43

@body_andras: 4. Annyi mint 2010-2014 között.

alöksz róz 2022.05.19. 19:28:00

@birkamenet: "Te csak ne ugass a pestiekre, mert az ő adóforintjaiknak a 70%-át hozzátok a vidéki lumpen putyinisztániakhoz pakolják át." - nagyon helyes.
még a parlamentet, repülőteret, metrót, budai várat stb is mind kifizettetném a sok irigy prolival.

chrisred 2022.05.19. 19:29:41

@cvsvrs: "felvesz 50 millió forintot házvásárlása. nem költi el azonnal. úgy a banknak lesz 50 millió forint betétje."

Lakáshitelt csak megkötött adásvételi szerződés alapján utalnak. Ami egy ilyen lakásvásárlás utáőn semmiből jött pénz, az a 4% lakésvásárlási illeték, amit az állam a semmiért lenyúl. 50 milliós lakás esetén 2 millió forint.

alöksz róz 2022.05.19. 19:33:16

@birkamenet: téged meg arra ítélnélek, hogy papok ... nyalogasd

chrisred 2022.05.19. 19:35:42

@alöksz róz: Legfeljebb pénzköltésben lett jobb.

alöksz róz 2022.05.19. 19:41:15

@chrisred: az egész minden közösségi közlekedés amihez valami közük volt, úgy ahogy van, jobb lett.
plusz még egy-két terület, pl kerékpáros közlekedés.

2022.05.19. 19:50:09

@chrisred:
csak az adásvételei szerződés megkötése után veheted fel a készpénzt. addig az ott dekkol a folyószámládon. és nincs megkülönböztetve a valódi megtakarításoktól. miközben az a hitel. persze ezek után se veszed ki a bankból, hanem átutalod. és a hitelpénz számláról számlára jár. mintha az megtakarítás volna. és abból újabb és újabb hitelek generálhatók. majdnem korlátlanul. ezért vannak a háztartások, a vállalkozások, a kormányzatok is nettó módon eladósodva. és a bankok is. mert a pénzvilágban ők már csak kispályások.

az, hogy ebből mennyit nyúl le az állam, a közjegyző, vagy akárki egy másik kérdés.

chrisred 2022.05.19. 19:56:58

@cvsvrs: Soha nem kerül a hitelező folyószámlájára,, a bank utalja át egyenesen az eladó bankszámlájára. Mellesleg még arra sincs szükség, hogy a hitelezőnelk bankszámlája legyen a hitelező banknál.

A közjegyző konkrétan meghatározott feladatot lát el az ingatlanadásvétel során, ahogy az eljáró ügyvéd meg a földhivatal, és a feladatnak elvégzésének ellenértékét kapja meg. Az állam semmit nem csinál, csak a markát tartja.

chrisred 2022.05.19. 20:04:53

@alöksz róz: Teljesen jelentéktelen változások, ahhoz képest, mekkora mennyiségű pénzhegyen ültek.

2022.05.19. 20:09:15

@chrisred:
temérdek pénz van ilyenformán kigenerálva nagyrészt offshore számlákon. nem tudjuk, hogy kié, és azt sem, hogy mennyi pénz, hogy ezek pontosan miből keletkeznek. azt se, hogy ezt mire használják fel. ez ugyanis üzleti titok. ehhez senkinek semmi köze. ezt hívják úgy, hogy jogállam.

alöksz róz 2022.05.19. 20:11:32

@chrisred: "Teljesen jelentéktelen változások" - micsodaaa? érezhetően és mérhetően sokkal jobb lett minden, volt sok hasznos fejlesztés, szervezés. nehogy már lehazudd itten.

az a különbség amivel jobb lett, bőven megérte azt a pénzt.

2022.05.19. 20:12:32

@chrisred:
az adós nem fér hozzá a készpénzhez. a bank attól még azt megtakarításként kezeli. másképp nem tudna temérdek hitelt nyújtani. mégis tudnak. úgy, hogy az egyik hitelszerződés fedezete a másik.

2022.05.19. 20:32:45

@chrisred:
erre lett kitalálva a kettős könyvelés. a pénz sose fogyjon el. persze értem, hogy a hitelezés számszakilag ellenőrizhető legyen. ez esetben a számítógépek világában a kettős könyvelést el lehetne törölni. mégis ez így fentmarad. ez a rendszer így működik.

és ugye most az új elem, hogy a nemzetközi fizetések rendszere szétesőben van. mert szinte mindenki saját rendszert akar függetlenül az amerikaiktól kivéve európát. akik azt mondják, hogy szuperjó ez így is, csak az olcsó orosz energihordozók ne jöjjenek ide. inkább adja el moszkva valaki másnak drágábban. jól kibaszunk velük. és átlálunk napelemre és szélkerékre. ami százcsillió ejróba kerül. honnan lesz a pénz? leütik az entert. onnan. és erre az amerikaiak is azt mondják, hogy hja, így nem lesz jó, az eu biztosok püfölik az entert. mentőcsomag mentőcsomag hátán. az infláció kicsit magas, de mit számít az. a háború az oka. putler. és azt fogják mondani a kreml-ben, hogy nekik kis dolguk is nagyobb annál az adósságtörlesztésnél. azon tanakodnak, hogy a kis piros gombot nyomják meg, vagy a nagyobbat. ez a rendszer recseg-ropog.

Motorogre 2022.05.19. 23:51:23

@alöksz róz: vannak jó fejlesztések, pl. a Budai Fonódó villamos nagyon hatékonyan köti össze Ó- és Új-Budát. De ezeknek semmi köze a BKK létszámhoz és felesleges vízfej voltához - szerintem. Nem látom hogy KG óta romlott volna a közösségi közlekedés (ez itt nem a kerékpársávok blog, csak szólok....) - de mondj néhány példát.. (ne a dunai kishajókat, marginális a szerepük )

Motorogre 2022.05.19. 23:55:32

@cvsvrs: ... a kettős könyvelés nem ezt jelenti, az elve és gyakorlata független hogy papíron (General Ledger..) vagy IT-vel vezetik . De a poszt mondandója szempontjából kevés jelentősége van.
A monetáris világ, és ezen belül a belső érték nélküli pénz teremtés (az ENTER) működése és kockázatai jól ismertek , a multiplikátorhatás reálfolyamatok nélküli kiaknázásába már pár nagy nemzet is belekeseredett ..

Motorogre 2022.05.19. 23:59:41

@chrisred: picit távol a poszttól: sajnos nemcsak tartja az Állam a markát, de százalékarányosan tartja. A földhivatali ügyintézés összes költsége (iroda, munkaerő, szoftver, portás...) azonos egy kis hobbykertnél és egy milliárdos villánál. Az ingatlan adásvétel illetéke az értéktől független kellene legyen (hiszen a vevő leadózta az SZJA-ban már) és mondjuk ügyletenként 300 ezer rénes forint.

Motorogre 2022.05.20. 00:02:43

@birkamenet: ez melyik ruszki metró? Ami volt, vagy ami most van ?

chrisred 2022.05.20. 04:56:23

@alöksz róz: Apró csinosítgatások, foltozgatások a rendszerben méregdrágán, hatalmas háttérszervezettel, felelősség nélkül, nem véletlenül jelezte Tarlós Vitézy felé, hogy nem a BKK-nak van fővárosa, hanem a fővárosnak van egy BKK-ja. Miközben nagyjából az utolsó lehetőség volt a 2007-2014-es uniós programozási ciklusban erre fordítható források révén, hogy újraalkossák a fővárosi tömegközlekedést. A nagy falatok pedig rendre a torkukon akadtak, lásd elektronikus jegyrendszer.

chrisred 2022.05.20. 05:01:17

@Motorogre: Rejtett vagyonadó azzal a logikával, ha arra van pénzed, hogy lakást vegyél, akkor az államot is támogathatod. (Nem számít, hogy aki megvette a lakást, egy életre eladósította magát a lakáshitellel, mivel másképp nem fértek volna el a gyerekekkel.)

konrada 2022.05.20. 08:35:47

Bárcsak a múltban ragadt volna.
Akkor május közepe után volna virág a Margitszigeti-Nagyréten, vagy víz a Városligeti-tóban...

...de igaz, most Karácsony van.

gigabursch 2022.05.20. 08:36:28

@chrisred:
Ami az elektronikus jegyrendszert illeti, talán nem is baj, hogy kimaradt, mert akkoriban kb nyolchavonta lépett szintet az IT. Akkor minden beruházás azonnali pénzkidobás lett volna.
Ez kb most a BKK GO idejére nyugodott meg és ez már többé-kevésbé jól használható.

Jelenleg egy halom fontos és nagyívű terv vizsgálata ill előkészítése zajlik. Megvalósulás kb 30-50 év...
Ez van.
A Kelenföld-Rákos mélyvasút, az M1, M3, M4 meghosszabbítás
A HÉV összefűzések, stb.

Meg az M0 befejezés + a három budapesti dunai híd.

Ehhez a további villamos összefűzés már csak adalék

eßemfaßom meg áll 2022.05.20. 09:07:50

@chrisred: "amik azért vannak itt, mert csak Budapesten található megfelelően kvalifikált munkaerő."

Felterjesztelek az év humoristája címre

Motorogre 2022.05.20. 09:10:38

@chrisred: tudtam, csak nem sejtettem !!

eßemfaßom meg áll 2022.05.20. 09:16:41

@chrisred: Nézzél már jobban utána hogy keletkezik a bankoknál a pénz. ecopedia.hu/penzmultiplikator

chrisred 2022.05.20. 09:16:48

@eßemfaßom meg áll: Jó lenne, ha nem tény, hanem csak poén lenne.

eßemfaßom meg áll 2022.05.20. 09:25:52

@chrisred: látom beálltál a viccmesélő humorista szerepbe

chrisred 2022.05.20. 09:54:23

@eßemfaßom meg áll: Konkrétan lakáshitelről van szó. Ott arról van szó, hogy a hitelnyújtásnak egy meghatározott értékű ingatlan a fedezete, tehát a hitel nem a semmiből jön létre.

2022.05.20. 10:26:49

@Motorogre:
a kettős könyvelést azért vezették be, mert azzal a pénzt meg lehet kettőzni.

ha nem tűnt volna fel, akkor nincs semmilyen pénz a bankokban. nincsenek trezorok. semmi efféle. hanem az egyik hitel fedezete lesz a másik hitel. tehát nem az van, hogy A számláján van 100 forint. és ebből átutalunk B számlája 50 forintot. és így A és B számláján is van 50-50 forint. ezt hívják úgy, hogy kölcsön. így nincs pénzteremtés. hamar elfogyna a pénz. erre azt mondják, hogy egyszeres könyvelés számszakilag ellenőrizhetetlen. tényleg? ellenőrizzük 50+50 = 100+0. stimmel? igen!

ha a pénzt folyamatosan átvezetik, akkor újabb és újabb betétek keletkeznek a hitelekből. csak arra kell törekedni, hogy ne legyen készpénzfelvétel. mert úgy kikerül a pénz a rendszerből. és az állam köteleles betenni a pénzt kereskedelmi bankokba. nyilván haveri bankokba teszi. és az nyilván haveroknak kölcsönös elsősorban. a létező kapitalizmus: haveri államkapitalizmus. és persze egy a folyószámla hitel csak az első derivatív pénzügyi termék. lehet mondani, hogy ezzel a fidesz visszaél. erre van alapozva a rendszer a világon mindenhol. ez tetszik az amerikai demokrata pártnak, a republikánusoknak, az arab emirátusoknak, a kínai kommunista pártnak, az afrikai vezetőknek, stb.

eßemfaßom meg áll 2022.05.20. 10:35:07

@chrisred:
"chrisred 2022.05.19. 11:46:08
A globális nagybankok nem tudnak pénzt teremteni, azt a jegybankok csinálják."

A valóság meg az, hogy de a kereskedelmi bankok pénzt teremtenek a bármilyenhitelezéssel. A jegybanknak a készpénzteremtésre van monopóliuma.
www.penzugyiszemle.hu/upload/documents/botos-2016-4pdf_20170110153109_17.pdf

chrisred 2022.05.20. 10:41:52

@eßemfaßom meg áll: Teremteni nem is, csak sokszorozni. Javaslom a multiplikáció szó jelentésének utána nézni.

Az általad megadott linken található szöveg szerint a folyamat kezdete: "Tegyük fel, hogy az adott ország jegybankja 20%-os kötelező tartalékrátát ír elő a bankrendszer számára, így az ügyfél 1000 petákja után 200 petákot kell elhelyezni a jegybanknál, mint kötelező tartalékot."

2022.05.20. 10:47:00

@chrisred:
a vállalkozó is hitelből építi meg a házat, azt amire a lakosság is hitelt vesz fel. és ez nem elég. az állam is eladósodik azért, hogy ezt támogassa. az ehhez szükséges a pénzt, beleértve a hiteleket is mi a francért nem az állam teremti?

CSOKKI MÁLNA 2022.05.20. 11:04:17

@chrisred: Kiválthatja a fogyasztási adó jelentős részét, mint az USA-ban. Nálunk a hajléktalanok is egy egész csinos összeget fizetnek be az államkasszába a 20% fölötti ÁFÁ-val..

chrisred 2022.05.20. 11:12:05

@cvsvrs: Az új lakások piaca Magyarországon nem mérvadó szelet.

chrisred 2022.05.20. 11:15:07

@CSOKKI MÁLNA: De nem vált ki semmit, fizetni kell ezt is, meg azt is.

eßemfaßom meg áll 2022.05.20. 11:33:41

@chrisred: vicces a szómágiád, tehát aki X pénzből 10X pénzt csinál az nem teremt 9X pénzt csak sokszoroz :)

chrisred 2022.05.20. 11:37:55

@eßemfaßom meg áll: Vicces, ahogy negligálod azt a kommentet, amire reagáltam. Ott ez szerepelt: "budapest tele van globális nagybankokkal. akik temérdek forrást képesek teremteni a semmiből a főváros magángazdasága számára globálisan versenyképes vállalatoknak."

A lényeg a "semmiből" kitételen van. A multiplikáció nem semmiből teremtés.

eßemfaßom meg áll 2022.05.20. 11:47:02

@chrisred: ez erősen szörszálhasogatás level 110, szó szerinti "semmi"-ből soha semmit nem teremtett senki a világegyetem története során.
Tény, hogy a bankok X jegybanki pénzből 10x pénzt csinálnak hitelezéssel. 9X mögött nincs a jegybank csak a kereskedelmi bank.

Ha nem tetszik a "teremtés" szóhasználat az a te személyes problémád, a linkelt közagzdászprof/exminiszter így fogalmaz: "A kereskedelmi bankoknál a pénzteremtési technika adott"

2022.05.20. 12:17:48

@chrisred:
van egy használt lakás. amit szeretne megvenni egy házaspár. az ingatlan tulajdonosa azt mondja, hogy ő ezt eladná 50 millió forintért.

a kormányhivatalban azt mondják, hogy oké, ez egy reális árnak tűnik. kifizetnek a tulajdonosnak 50 millió forintot. ebből leszámítolnak 2 millió forintot költségként. (amibe az állami ingatlannyilvántartás kerül, a költségbecslés, a hitelügyintézés) és a házaspár mindkét tagja köteles havi 100-100 ezer forintot, illetve annak reálkamatait megfizetni az államkasszának. és ennyi. na most ha nem fizeti meg, mert valaki elveszti a munkáját, akkor az állam alkalmazza. ha munkaképességét veszti el és van biztosítása, akkor a biztosító fizet. ha nem, akkor résztulajdont szerez. értem, hogy ez az otp államosítását és a szocializmus visszaállítását jelentené. és azt, hogy 20-30 bankcenter bezár budapesten.

a pénzügyi válságok ebbe az irányba vezetnek. mert most mentőcsomagok lesznek a mentőcsomagok hátára pakolva. az eu százcsillió eurót költene el napelemre és szélművekre. a háztartások megújuló energiára alapozva működjenek. ebből egyrészt infláció lesz. ez meg fogja drágítani a lakás és a lakhatás költségeit. és kiszámíthatlanná teszi a hitelezést. nekem van kb. 10 ismerősöm, akit elhajtottak az erste bankból (azt is, aki hitelképes volt és azt is, aki nem), őket az otp készséggel kiszolgálta. és az állam azt fogja mondani, hogy szolgálják ki továbbra is a családokat. olcsó hitelekkel. az erőművek olcsó energiával, stb. ez államosításokhoz vezet. öles léptekkel haladunk a kádár rendszer irányába.

ha egy párt olcsó alapélelmiszereket akar, akkor annak az módja, hogy visszavezetik a közraktárat. és lenke néni a közértben nem lesz megfizetve, panaszkodnak a kisnyugdíjasokkal, de mégis lesz olcsó liszt, zsír, cukor. ha máshogy nem, akkor közraktárjegyre. ha a világpiaci árak az egekbe emelkednek, akkor azt a nyugdíjrendszer nem nagyon fogja tudni lekövetni. tudom elég megszavazni klára asszonyt, azzal nagyon európaiakká válunk és svájci indexálás lesz. vagy megszavazni az orbánt, aki visszaadta azt, amit gyurcsány elvett. egy ilyen helyzetben a megoldás az államosított közraktár. nincs túl sok termék, időnként abból is hiány van, de amikor van, akkor olcsó. és a kisnyugdíjas a banyatankban viszi haza.

a nettó tőkeimportőr államokban ez lesz az embargós politika következménye. és a politikusok a fővárosokat fogják büntetni. mert azzal elvesztenek egy jelentős választói réteget. visszanyerik a faluban, a községben, mezővárosokban. a középvárosok megosztottak lesznek. a kampányban a bizonytalanok szavazatait az nyeri meg, aki nagyobbat hazudik ügyesebben. már most is ez van.

ezt a rendszert háború árnyékában egy ostoba embargós politikával leginkább államosításokkal lehet fentartani. és persze lehet adni, hogy további privatizáció szükséges. erre szavaz budapest. adja el karigeri azt, ami még a főváros kezében van. modván, hogy az lesz a legjobb a szegényeknek.

chrisred 2022.05.20. 12:40:06

@cvsvrs: Az eladó és a vevő nem kérdezi meg a kormányhivatalt, hogy mennyibe kerül a lakás. Amúgy semmi köze hozzá. A földhivatali eljárást, a hitelügyintézést a költségbecsléssel együtt a vevő mind kifizeti, tehát annak semmi köze ahhoz az illetékhez, amit egyébként a NAV szed be.

chrisred 2022.05.20. 12:43:19

@eßemfaßom meg áll: Persze, adott.

Pénzteremtés a kétszintű bankrendszerben
Kétszintű bankrendszerben a bank ügyfelei megbízásait vagy saját, vagy csak jegybankpénz felhasználásával tudja teljesíteni. 2 esetet különböztetünk meg.

Ugyanaz a kereskedelmi bank vezeti mindkét ügyfél számláját így a fizetés a kereskedelmi bankon belül történik.

1. A pénzforgalomba akkor kell bekapcsolódnia a jegybanknak, ha az egymással fizetési kapcsolatban álló A és B vállalatnak nem ugyanannál a kereskedelmi banknál van a számlája. A banknak kellően likvidnek kell lennie a jegybankpénzben, hogy eleget tegyen a fizetési megbízásnak.
2. Ha a betétes készpénzt igényel a betéte terhére akkor vagy közvetlenül saját készletéből tudja kielégíteni, vagy előbb a jegybanki tartalékai terhére kénytelen készpénzt igényelni, ekkor egyúttal bankjegy kibocsátás is történik.

A második eset a semmiből történő pénzteremtés.

2022.05.20. 14:19:58

@chrisred:
jelenleg nem kérdezi meg. persze. kapitalizmus van. tehát az ingatlan adásvétele az elsődlegesen piaci alapú. ez még éppen rendben van. az ingatlanhitelezés is piaci alapú. ez már számomra erősen kérdőjeles. nekem nem úgy tűnik, hogy ez olyan nagyon jól működne. budapesten van 20-30 nagyobb bankcenter és azok versengenek, hogy ki tud olcsóbban több hitelt nyújtani. debrecenben van 6-8 kisebb bank ezeknek a budapesti központoknak alárendelve. és hajdúböszörményben 2-3 annál kisebb bankfiók. és verseny van. időnként az adósok tömegei nem tudnak törleszteni. és az állam kitalál ilyen, amolyan otthonteremtési támogatást, stb. kilakoltatások mellett.

a (reform) szocializmus az, hogy A és B megállapodnak az adásvételről. a felek mondjuk 50 millió forintban egyeztek meg. és ezek után a magyar állam, a magyar nemzeti bank kigenerál a semmiből 50 millió forint készpénzt, mint adósságot. és azt mondja, hogy ez az összeg az eladót illeti. illetve az ingatlannyilvántartás pénzbe kerül 2 millióba. és egyébként az adásvételben szereplő vevő házaspárt 20 éven át havonta 100 ezer forintot és reálkamatait törleszteni köteles. pont. és nincs 20-30 bankcenter, verseny, stb.

hanem a kormányhivatalban eldönti az államilag hitelesített ingatlannyivántartás és jövedelemigazolás alapján. az állam előállítja a pénzt mint adósságot. illetékként megfizettei ennek költségét és a reálkamatot közhasznú módon szedi be. értem, hogy ezen így nem nyer a tőkepiac. nem is állítottam, hogy ez kapitalizmus. ez a szocializmus a reformokkal.

2022.05.20. 14:28:10

@chrisred:
próbáld már megérteni azt, hogy ha a bank hitelez, akkor az adós folyószámlája kerül. és azt az összeget úgy számolják el, minhta az is megtakarítás lenne. így részleges tartalékolás mellett is sokkal több pénzt tudnak kiadni, mint amennyi készpénz forgalomban van.

ezért van az, hogy a háztartások, a vállalkozások nettó módon el vannak adósodva. az államok is, sőt a bankok is. mert ez csak első derivatíva. a kereskedelmi bankok a a tőkepiacon kispályás szereplők.

2022.05.20. 14:43:18

@chrisred:
debrecenben a bmw mondja azt, hogy részlegesen legyen álljon vissza a szocializmus. van egy vasúti vágány, ami iparvágányként a gyártelephez vezet. és azon volt egy vasútállomás. amit senki se használt. azt most felújították. és a bmw és a többi multi azt mondja, hogy a magyar állam, debrecen városa a vasút mellet telken építsen 1,000 bérlakást. és kapjanak olcsó lakást a bmw gyári munkások. a bmw a bankrendszert nagyrészt államosítaná. mert ő majd felveszi a hitelt a bajor szövetségi kormánytól.

és a legkülönfélébb tőkepiaci alapok a bmw és társai bedöntésére játszanak. mondván, hogy ezt a munkások érdekében teszik, vagy hogy ezzel megmentik a bolygót. elfoglalják a tőszdét. azok is tőkepiaci szereplők, akik az esére játszanak. és a bmw és társaik azt mondják, hogy az államok teremtsenek rendet. és a gyáriparban a tulajdonosi szerkezet maradjont fent, mert ezzel munkahelyeket teremtenek. a fidesz is ezt az irányzatot támogatja elsődegesen.

a fidesz ellenesek pedig azt, hogy ki tudja milyen pénzalapok vásárolják fel a fél világot. mondván, hogy ők tisztes munkával tisztes jövedelemre tettek szert. kicsit több jutott neki. mert többet tanultak, szorgalmasabbak, hadd vegyék már meg a fél világot. akik valódi értéket sose nem teremttek, szellemi termékeket se, csak pénzből pénzt.

2022.05.20. 15:11:26

@chrisred:
2022.05.13. Kerekasztal körül a munkáltatók Debrecenben

Papp László polgármester szerint kulcskérdés egy bérlakásprogram elindítása.

Aó polgármester bevezetésként elmondta, hogy újabb munkahelyteremtő beruházások érkeznek majd, és hogy egy bérlakásprogram indítása kulcskérdés.

Mintegy 2-3 ezer az a lakásszám, amelynek belátható időn belül elkezdődhet az építése, s bár ez még mindig kevés lehet az igények teljes mértékű kielégítéséhez, ez egy első és nagyon jelentős lépés – hangsúlyozta. Elhangzott: a bérlakások piaci díjának 30 százalékos csökkenése reális lehet úgy, hogy részben a város, részben a munkáltató segítené valamilyen támogatással a munkavállalót.

az állam és a gyáriparos multik összefognak, hogy ők kapják a lóvét munkahelyteremtésre, és ez nem lesz elég, hanem az állam túrja ki az ingatlanpiacosokat és a nyereségüket nyúlja le. nekik annyival kevesebbet kell majd munkabérként kifizetni. azt mondják a bmw inasának, hogy kapsz olcsó bérlakást az államtól, amit majd a fizetésből törleszthetsz. 20 évig a gyárhoz leszel kötve. de ha jó munkásember leszel, akkor lehet belőled művezető. és ha kicsit több pénzt akarsz, akkor dolgozhatsz németországban is. ott majd kifizetheted a drága lakáshatási költségeket a német ingatlanpiacnak. magyarországon részlegesen visszacsináljuk nektek a szocializmust.

és erre a klik azt mondja, hogy a tankerülethez lojális pedagógusok is kaphatnának így olcsó lakást. és be lehet nyújtani kérelmeket. majd ők elbírálják. visszaáll a tanácsrendszer. a kérdés, hogy ki vezete vissza. az mszp-szdsz vagy a fidesz. mert máshogy nem nagyon lesz olcsó lakás, lakhatás tömegével. annyi pénz van a semmiből kigenerálva, hogy az ingatlanárak már most elszálltak. és még újabb és újabb mentőcsomagokra lesz szükség.

chrisred 2022.05.21. 05:25:44

@cvsvrs: Ebben nem tudom, mi a reform, az államszocializmus működött úgy, hogy a magántulajdon megjelenési formáit, illetve a tulajdonjog részjogosítványait redukálták, lényegében a rabszolgatartáshoz hasonló módon, a személyes használati tárgyakon kívül alig valamire. De kiderült, hogy ipari alapú gazdálkodásban ez a szisztéma nem működik, a munkaerő nem motiválható értékteremtő munkavégzésre, ha annak a hasznából se ő, se a leszármazottai nem részesülhetnek másoknál nagyobb arányban.

chrisred 2022.05.21. 05:42:09

@cvsvrs: Te próbáld megérteni, hogy ez mondjuk a folyószámlahitelre igaz, de a lakáshitelre nem, mert annak speciális szabályai vannak. A lakáshitelt nyújtó bank nem törvényszerűen a hitelt felvevő személy számlavezető bankja.

A hitelezési rendszer meg Magyarországon azért nem működik, mert korábban majdnem egy fél évszázadon keresztül elvették a társadalomtól a lehetőséget, hogy háztartások saját vagyonnal rendelkezhessenek. Egy átlagos magyar háztartás nem rendelkezik se mobil vagyonnal, se megtakarítással, egyik hónapról a másikra él. Ezért nem tud befektetni, nincs hitelképessége. A hitelezési meg a megtakarítási konstrukciókhoz olyan fikciókat kell rögtönözni, mint mondjuk a devizahitelezés, ahol a bankok úgy tettek, mintha a forint értékesebb lenne a valóságosnál, vagy a kötmanyup, ahol az emberek nem létező nyugdíjmegtakarításait felvett állami hitelek fedezték. Vagy a csok, ahol az állam először elvesz a társadalom többi tagjától pénzt, és odaadja egynek.De ezek a konstrukciók előbb-utóbb mind bedőlnek, mert légvárakra épülnek.

eßemfaßom meg áll 2022.05.21. 08:01:45

@chrisred: ettől még a pénz (nagyrészt) a magyar bankrendszerben marad, csak onnantól az eladó bankja gyártja belőle a pénzt.

Motorogre 2022.05.21. 10:01:38

@cvsvrs: nem baj ha valaki tájékozatlan, javaslom
a) E. Schmalenbach: Die Kontenrahmen (1924 ) - miről is szól a kettős könyvelés,
b) Pénzügytan - Multiplikátor-hatás - kötelező tartalékráta,
Ha már ismered ezeket, akkor kilépek.
A poszt témáját illetően: a fővárosi finanszírozási gondok fennállnak... könyveléstől függetlenül :)

chrisred 2022.05.21. 11:51:31

@eßemfaßom meg áll: Csak az nem a semmiből jön létre az eladó folyószámláján, mert egyúttal az eladó vagyona csökkent egy ingatlannal.

2022.05.21. 13:22:16

@Motorogre:
budapest választói többsége azt mondja, hogy a jobboldal által kínált népi nacionalizmus helyett globális kapitalizmust akar. ezt baloldalinak nevezik, mondván hogy ez a legjobb a szegényeknek.

na most budapesten van elég bankház, akik szintén globális kapitalizmust akarnak és semmi sem akadályozza meg ezeket, hogy magánvállalkozásokban megvalósítsák azt, amit a budapestiek választói többsége akar. és ehhez temérdek pénz áll rendelkezésre. nem a magyar költségvetésben. a globális kapitalizmushoz nem is ott kell keresni a pénzt. mégcsak nem is az európai unióban. hanem offshore számlákon. amelynek tulajdonosai azt tisztességes módon keresték, szorgalmas munkával gyűjtötték.

2022.05.21. 13:32:42

@chrisred:
az eladó egy építési vállalkozó, aki lakóparkot épít és szintén el van adósodva. vagy egy ingatlanbefektető, akiknek szintén van egy tekintélyes adóssága. és mégis fel tudja vásárolni. ugyanúgy, ahogyan lölő felvásárolhat ágazatokat, récsöl vehet a batárnőivel londoni üzleteket, tiborcz megveheti a fél balatont. kikötőket építhet a barátaival. honnen lesz az a temérdek pénz. ennyi nettó megtakarítása van a magyaroknak? dehogy is. ez a pénz a semmiből lesz. ahogyan az a pénz is amiből a balatont megveszi a nyugati befektető. azt a pénzt neki teremtik a bécsi bankházak, vagy az unicredit, a brüsszeli kbc, vagy privatizált banque nationale de paris.

és ebbe a pénzhatalmi játszmába belépett orbán és azt mondta, hogy ő is csinál pénzt a semmiből és vegyen budán egy villát, vásároljon be lölő az andrássy úton ingatlanokat, meg ami még megtetszik nekik. létrehoznak szállodaláncokat, jó tévét, az is fontos, hogy egy jó tévét is csináljanak, médiaportfoliót, ezt így szokás nyugat-ejrópában. amire azt mondják, hogy ez így lopás, ez nem "jogállami". a többivel mi újság?

chrisred 2022.05.21. 15:45:37

@cvsvrs: Mondom, az újépítésű lakás vásárlása Magyrországon atipikus jelenség. Általában a lakás eladója ugyanolyan magánszemély, mint aki megveszi.

2022.05.21. 17:16:02

@chrisred:
az adásvételhez a bank a semmiből teremthet pénzt. se az eladónak, se a vevőnek nincs legfeljebb csak minimális megtakarítása. és a kereskedelmi bank a semmiből teremt pénzt az vevőnek, hogy aztán azt odaadja az eladónak. aki beteszi a pénzét a bankba. és ezek után ezt a betétet (ami ugyebár nem valódi pénzügyi megtakarításból, betétből hanem hitelből lett) tovább lehet sokszorozni.

Motorogre 2022.05.21. 17:40:36

@cvsvrs: ok, értem én a humort, vegyük akkor viccesre:
Kérem hogy ezentúl ha bárki a "budapesti választói többségről" ír, szól, beszél, akkor a T. Nagyérdemű úgy szíveskedjen ezt érteni, hogy valamilyen választói többségi halmaz (bolsevik ?? nem mensevik....) aminek Motorogre nem eleme.

mert én elsősorban a fővárosbeli légifolyósók mellé zajvédő falakat szeretnék !!

CSOKKI MÁLNA 2022.05.21. 18:00:02

@chrisred: Ha lenne ingatlan adó, kevesebb lehetne az ÁFA. Persze egy országos ingatlanregiszter létrehozása is óriási adminisztratív terhet jelentene.

chrisred 2022.05.21. 18:07:55

@cvsvrs: Az eladónak van nagyjából akkora értékű ingatlantulajdona, amekkora a hitel, és ezt cseréli ki a hitelösszegre. A vevőnek lesz egy ingatlantulajdona, és a hitelösszegnek megfelelő (+kamat) mértékű adóssága a hitelező bank felé. A banknak meg a hitelezés fejében zálogjoga és a javára szóló terhelési és elidegenítési tilalom a hitelösszegnek megfelelő értékő ingatlanon. Vagyis a hitelpénz nem semmiből, hanem az ingatlanból keletkezik, és a követelések/jogosultságok körbe-körbe mennek.

chrisred 2022.05.21. 18:23:10

@CSOKKI MÁLNA: Vanak olyan országok, ahol kevesebb az áfa, és nincs ingatlanadó.

2022.05.21. 19:32:06

@Motorogre:
van két lehetséges budapest koncepció.
- baloldali liberálisok és "európai értelemben" vett konzervatívok. globalizált nemzetközi nagytőke. budapest világváros .
- a jobboldal nemzeti nagytőkések. országos közintézmények. budapest a nemzet fővárosa. a történelmi magyarország (a kárpát-medence és a kapcsolódó adriai tengermellék pénzügyi-kereskedelmi szolgáltató központja. az állam szabadkikötőket épít az adrián. és majd a mahart hajói szállítmányoznak.

a két koncepció nem zárja ki egymást. és ha a baloldal globális kapitalizmust akar, akkor a globális tőkealapokkal kellene összekapcsolódnia. nagy nemzetköziség kell hozzá. debrecenben egy fideszes kerti parti a minap gróf klebelsberg és gróf tisza szobrainak árnyékában. kattints a rövid videóra és meg fogsz lepődni.
www.youtube.com/watch?v=q6uciGYc6as
ez a "xenofób" fidesz. innen nézve úgy tűnik, hogy a globális pénzeszközöket is a fidesz közeléből próbálják meg megszerezni. ez a helyi fidesz zöld tagozatának honlapja.
futureofdebrecen.hu/
nem kell zöld párt. mi a francnak. annak programja is a fideszbe van integrálva.

CSOKKI MÁLNA 2022.05.25. 18:18:14

@chrisred: Na ja, csak ott 30% a céges nyereségadó..

chrisred 2022.05.26. 04:53:45

@CSOKKI MÁLNA: Amit persze nem a magánszemélyek fizetnek az adózott jövedelmükből, hanem a cégek a nyereségükből.

eßemfaßom meg áll 2022.05.26. 10:41:01

@chrisred: "ez erősen szörszálhasogatás level 110, szó szerinti "semmi"-ből soha semmit nem teremtett senki a világegyetem története során."

chrisred 2022.05.26. 11:41:11

@eßemfaßom meg áll: Na, ez a szőrszálhasogatás, mert nem fizikai teremtésről volt szó, hanem hogy van-e ellentételezése annak a pénzforgalmi eseménynek.

CSOKKI MÁLNA 2022.05.28. 17:03:20

@chrisred: Akkor legyen nálunk is 30 %-os? Nemrég sikerült lecsökkenteni egy számjegyűre.

chrisred 2022.05.29. 07:03:20

@CSOKKI MÁLNA: Igen, a külföldi cégek adóparadicsomai lettünk, miközben a központi költségvetés nagy részét a magyar magánadózók állják. Szerintem úgy lenne korrekt, ha a teherviselés arányos lenne. Ha egy kínai állami cég piacszerzés érdekében a magyar közösségi rendszereket és infrastruktúrát hasznája, akkor fizesse ki az árát. Ne én fizessem ki helyette a termékei megvásárlásakor a társasági adó háromszorosának megfelelő áfa fizetésével.
süti beállítások módosítása