Gombóc mondja

Gombóc mondja

Ingyenes parkolás az elektromos autóknak? - HIBA!

2016. január 03. - gomboc r2r

December eleje óta Budapesten ingyenesen lehet parkolni a zöld rendszámmal rendelkező autóknak. Ezt a döntést állítólag a környezetbarát autók elterjedésének az érdekében hozták meg. Önmagában nagyon dicséretes, hogy ha valaki ilyen céllal cselekszik, de kevéssé hiszem, hogy valóban ez lenne a döntés valódi háttere.

A tisztán elektromos vagy hibrid autók árai jelenleg és a közeljövőben még felette lesznek az átlagember által vásárolt autók árainak, ez tagadhatatlan tény. Ha ezen gondolatmenetet folytatjuk, azt láthatjuk, hogy nem véletlenül először a budai kerületeknél vetődött fel az ötlet. Ugyanis azt láthatjuk, hogy kevéssé a pesti munkáskerületek lakói engedhetik meg maguknak ezen járművek tartását. De nem is ez igazából a probléma.

Hanem amilyen támogatást kaptak. Budapestnek jelenleg az a legkisebb problémája, hogy az útjain közlekedő autók mit bocsátanak ki magukból. Habár nem jelentéktelen tényező, de nem a legnagyobb probléma. Sokkal fontosabb az, hogy Budapest területén nagyon korlátozott a parkolók száma és elhelyezkedése. Ezen parkolók használatáért óradíjat kell fizetni, ami így arra készteti az embert, hogy minél hamarabb végezzen, ezzel is növelve a szabad kapacitást. (Persze ez nem lehetséges, ha munkában tartózkodik az illető, csak ha valamilyen elintéznivalója van.)

(Forrás: jedlikanyosklaszter.hu)

Tehát mi is az eredmény? Az, hogy azok a gazdag emberek, akik megengedhetik maguknak, hogy drágán megvegyék az elektromos autókat, innentől ingyen parkolhatnak (nem mintha megerőltetés lenne számukra kifizetni), miközben a főváros amúgy is korlátozott erőforrásához biztosítunk nekik hozzáférést korlátlanul. Tehát ha úgy gondolja, ott is hagyhatja az autóját ameddig csak akarja, amivel nem csak bevételektől szabadítja meg a fővárost minden egyes órával, hanem növeli a forgalmat is, mivel tovább kell parkolóhely után keresni. 

Nincsen semmi probléma azzal, hogy ezek az új technológiát tartalmazó járművek drágák, de lehetne értelmes módon is támogatni az elterjedésüket, mert ez a módszer olyan, mintha a kormány áfamentessé tenné a jacuzzikat azon indokból, hogy senki se fázzon meg télen otthon. Mert a jelenlegi gondolkodás ezt sugallja most. Ehelyett lehetne egyszeri támogatást biztosítani az ilyen autók vásárlására, vagy kedvezményes hozzájutást a tömegközlekedéshez.

De semmiképpen sem az a megoldás, hogy ingyen parkolást biztosítsunk a számukra. Hasonló hülyeség lenne a majdan bevezetendő dugódíjnál is kedvezményt biztosítani számukra, hiszen a dugódíjnak is éppen a forgalom csökkentése lenne a feladata, tehát önmagának mondana ellent az ilyen kedvezmény.  Mint ahogyan a buszsávba engedésük sem jelentene semmi mást, csak a tömegközlekedés lassítását. Persze jelenleg még kevés ilyen rendszámú autó közlekedik az utakon, de minél több résztvevő számára nyitjuk meg a buszsávokat, annál kevesebb értelme van az egésznek. Így is épp elég korlátozottak a buszsávok a jobbra kanyarodáskori beengedéssel, pedig lehetne ezt máshogy is csinálni, de ahhoz kemény főpolgármesterre lenne szükség. 

Budapest területei szűkösek, új parkolóhelyek létesítése drága, lassú, a jelenlegiek nagy része így is a várostól és a közlekedés többi résztvevőjétől veszi el a helyet, de persze neki ingyen kell parkolnia ott, akkor és addig, amikor és ameddig csak akar. Ezt hívják úgy, hogy sikeres lobbi. Nem tudom, hogy ki az a rendkívül jó kapcsolatokkal rendelkező személy, aki ilyen autót vett, de tudom, hogy a városházára és a döntéseire nagyon erős hatása van. És még próbálja tagadni a mostani városvezetés, élén Tarlós Istvánnal, hogy erősen kötődik az autóslobbihoz. Sajnálatos, hogy a média kevéssé foglalkozott ezzel a hírrel, pedig ha valami tűrné a vitát és a figyelmet, akkor az Budapest és a parkolók.

A bejegyzés trackback címe:

https://gombocmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr168228004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása