Gombóc mondja

Gombóc mondja

Túl keveset beszélünk a Fidesz sikeréről

2019. szeptember 07. - gomboc r2r

Mostanában - nyilván semmi köze hozzá a közeledő választásoknak - egyre hangosabban hallani a kormánysajtóból az ország sikereit. Legfőképpen a rendkívül alacsony államadósságról, ami már 70% alatt van! Igaz, ami igaz, tényleg annyi, na de vajon mennyi? Mert arról aztán nem esik szó, hogy mennyi az annyi és mibe került, hogy annyi. Na gyertek, járjunk utána! (Jajj, csak ne legyen tanulmányi kirándulás!)

Nagyon érdekes dolog az államadósság, mert nem úgy működik, vagy legalábbis nem úgy szeretik emlegetni, mint ahogy egy rendes adósságot emlegetnénk. Ha nekem személyesen van adósságom, azt mondom, hogy nekem x adósságom van, ahol az x egy határozott szám, mondjuk 2 millió Ft. Az adósságom mértéke pedig ugyanakkora, akkor is azt mondom, hogy ennyi az adósságom, ha havi 200 ezret keresek és akkor is, ha havi 400 ezret. Nincs ebben semmi különös, mivel annyi az annyi. Ehhez képest az államadósságot nem szeretik konkrét volumenében kezelni, mivel az egy határozott szám, nem lehet vele trükközni. Ezért kitalálták, hogy sokkal kényelmesebb ha valamihez képest mérjük. Ennek az egyik kézenfekvő megoldása volt a GDP, ami a nemzeti össztermék mérőszáma. Így alakult ki a jelenleg a sajtóban annyit hallott százalékos mérőszám, amit előszeretettel emlegetnek.

Jelenleg éppen ezzel a százalékos értékkel van tele a sajtó, mivel éppen azzal dicsekednek, hogy mennyire sikerült lecsökkenteni ezt a százalékot. Mivel ez ennyire felkapott lett, nézzünk hát utána a Fidesz sikerének, vonjuk le belőle a megfelelő következtetéseket. Mennyi is az annyi?

magyar_adossag.jpg

(milliárd forint, ÁKK adatok, saját grafikon)

Ha megnézzük az Államadósságkezelő Központ adatait, a fent látható grafikont kaphatjuk belőle. Nem kell ahhoz közgazdasági végzettség, hogy láthassuk a Fidesz által sikernek elkönyvelt "csökkenést". 2011-re sikerült egyedül csökkenteni az adósságon, de ez is csak úgy sikerült, hogy közben lenyúltak 3000 milliárd forint magánnyugdíjpénztári megtakarítást. Ugyanis a magánnyugdíjpénztárak nagyrészt magyar államkötvényekbe fektették a pénzt, aminek az államosításával a tartozás az állam oldalán megszűnt. Igaz, azóta is várjuk a megígért személyenkénti számlavezetést.

Mindeközben a magyar államadósságot nagyrészt hazai finanszírozásúvá tették, azaz az állampolgárok leginkább bankokon keresztül vett államkötvényeivel finanszíroztatják az egyre nagyobb adósságot. Miért veszélyes ez? Amennyiben valami balul ütne ki, az állam egy szempillantás alatt le tudja értékelni a pénzt, az adósságát, amivel a saját kimutatásainak jót tesz, de tökön rúgja az átlagembereket, akiknek a megtakarításait egyszerűen elégeti. Persze ez nagyon veszélyes trükk, de ugyebár ki gondolta volna, hogy egyszerűen ellopnak 3000 milliárd forintot? Egy ilyen megbízhatatlan kormánynál, amelyik nem tiszteli a magántulajdont, a leírt törvényeket, ez sajnos nem hagyható figyelmen kívül, folyamatosan ott rémisztget a háttérben.

Akkor mégis miféle sikerről beszélnek? Nagyon egyszerű. Mivel az államadósságot az éves GDP-hez viszonyítják, ezért ha jobban nő a GDP, mint az adósság, akkor csökken a mutató. A grafikonról pedig megállapíthatjuk, hogy az adósság nő. Ez azt jelenti, hogy a GDP nagymértékben nő? Igen. Ez azt jelenti, hogy olyan jól teljesít a magyar gazdaság? Nem, nem egészen. A legnagyobb befolyásoló tényező ebben az egészben a nemzetközi hitelezési- és bankválság 2009-ben. Akkor óriási mértékben visszaesett a magyar (és még jó néhány európai ország) gazdasági teljesítménye, mivel egy csomó pénz egyszerűen felszívódott. (Ne menjünk bele, hogy hogyan és miért, ez a lényege.) Ez hazavágta az európai és ezzel együtt a német gazdaságot is, a magyar piacról kiszaladt a tőke, emiatt pedig visszaesett a gazdasági teljesítmény, a beruházások elakadtak, eltűntek. Ennek a következménye volt, hogy a magyar GDP-adatok összeomlottak. A világ nemzeti bankjai ennek hatására egy olyan tervbe kezdtek, aminek lassacskán teljesen lejár az ideje. Bármi áron azt akarták, hogy a gazdasági növekedést sikerüljön valahogy elindítani, ezért a megtakarítások támogatása helyett a piacra szorították a tőkét. Ezzel a történelem egyik legnagyobb gazdaságélénkítő lépését hozták a világra, ami többek között a magyar gazdasági talpraállítását is célozta és elhozta az abszolút pozitív gazdasági környezetet. Ilyen környezetben az évi 5-10% közötti növekedés lett volna elvárható a magyar gazdaságtól 3-4 éven belül, de ezt egyszer sem sikerült elérni.

gdp.jpg

(változás százalékban, Wikipédia adatok, saját grafikon)

2018-ra sikerült 4,9%-os növekedést felmutatnia a magyar gazdaságnak úgy, hogy a nemzetközi környezet és a hazai belföldi szabályozások is mind-mind a növekedés ösztönzését támogatták és óriási mennyiségű, a gazdasági növekedés többszörösét kitevő Európai Uniós pénz érkezett az országba. Ez óriási kudarc. A Matolcsy- és Varga-féle kereszténynépnemzeti illiberális gazdaságpolitika képtelen volt számottevő növekedési értéket kipréselni magából és ez óriási kudarc. Jól látható, hogy 2004-ben úgy sikerült elérni hasonló növekedést, hogy a közelében sem voltak az Európai Uniótól érkező pénzek ilyen mértékben, illetve a nemzetközi és hazai gazdasági környezet sokkal inkább a megtakarításokat ösztönözte, mint mostanság.

Mindeközben a világ vezető országainak egyike vagyunk abból a szempontból, hogy mennyit adózunk az életünk során. Kezdve a rekordmagas ÁFA-val, a 2010-es kormányváltás óta bevezetett több, mint 30 teljesen új adónemen keresztül az illegálisan kifizetett pénzekig, amelyekkel az állami hiányos dotációt igyekszünk pótolni (például az egészségügyben).

A világtörténelem egyik legnagyobb lehetősége volt adott a kelet-közép-európai országok számára, de mi egyszerűen képtelenek voltunk élni vele, miközben például Csehország simán hozza azokat a célokat, amiket a Fidesz az utóbbi években kitűzött maga elé. Miközben Csehország már közelebb áll a nyugati értékekhez, gazdasághoz és életszínvonalhoz, addig mi arra használtuk ezt, hogy szétlopjuk a saját országunkat és vígan tapsoljunk ahhoz, ahogy egyre nagyobb a társadalmi feszültség, az utálkozás és a keresztényi értékektől való távolodás. Ne feledjük, a keresztényi kultúrkör legnagyobb értéke az ember! Itthon pedig pont azt nem becsülik. Szétvertük az oktatást, az egészségügyet, a gazdaságot, a társadalmi szerkezetet. 

Így lezárásként emlékezzünk meg róla újból. Túl keveset beszélünk a Fidesz "sikeréről"!

A bejegyzés trackback címe:

https://gombocmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr5515033528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása