Gombóc mondja

Gombóc mondja

Ki is a hazaáruló?

2020. november 04. - gomboc r2r

2020-at írunk. Ez az év eddig nem lepett meg minket túl sok jóval, de nézzünk bele pár, a napokban megjelent hírbe. Közben azért gondolkozzunk el, hogy ki az, aki az országért dolgozik és ki az, aki önmagáért.

Hazaárulást technikai értelemben véve nagyon nehéz elkövetni, főleg a magyar törvények szerint fogalmazva. Elítélni érte általában kémkedéssel vádolt személyeket szoktak vagy szivárogtatókat, leginkább katonai személyeket. Persze nem itthon, olyan országokban, mint Oroszország, Kína, USA, illetve mintha lett volna a briteknél és a németeknél is egy-egy eset az elmúlt évtizedben. 

Persze a politikában, főleg a magyar politikában nem konkrétan, technikai értelmében jelenik meg a szó, inkább csak a másodlagos értelmezésében, a társadalmi felfogásban, nem a jogi értelmezésében. A társadalom számára (és a politikusok által használt verzióban is) azt az embert értik hazaáruló alatt, aki olyan tettet hajt végre, amellyel a saját országának okoz kárt. (A haza árulója.)

Egyébként éppen emiatt az értelmezés miatt is gyakorlatilag megfoghatatlan fogalom. Ki határozza meg, hogy ez vagy az a döntés hosszútávon milyen következményekkel jár majd? És ezek a következmények hova vezetnek? Milyen láncreakciókat indítanak be? Ehhez hasonló kérdéseket kell tudnia megválaszolni annak, aki konkrétan el akarja bírálni, hogy valaki hazaáruló-e. Ez nyilván lehetetlen. Senki nem lát a jövőbe, legalábbis nem tudunk róla. Szóval maximum a történelemben visszafelé ítélhetünk el valakit, de akkor meg rengeteg körülményét a döntésnek nem fogjuk tudni, ami az elbírálásban fontos szerepet játszana.

Ez a meghatározhatatlanság az, ami miatt éppen a populista politikusok szeretik ezt a kifejezést használni nagyon. Itthon a Fidesz egyik vezényszava a hazaárulózás, de erre még visszatérünk. A magyar történelemben már megismerhettünk nem egy pár hazaárulózást, mégis az egyik leghíresebb éppen szegény Görgey esete. A kor egyik legzseniálisabb alakja és kitűnő hadvezére egész életére el lett átkozva, mert Kossuth (a kor legnagyobb populistája) kikiáltotta hazaárulónak.

Manapság is hasonlóan működik a dolog. Orbán egyszer azt mondta, hogy ne azt figyeljék, amit mond, hanem amit tesz. És éppen ezt látjuk a mindennapokban is megvalósulni. Miközben ezerrel hazaárulóznak, olyan, a hazának nem túl előnyére szolgáló dolgot tesznek, amik felforralják az ember ereiben a vért.

Például miközben az utóbbi évszázad egyik legnagyobb vírusa tombol, a gazdaság sincs jó állapotban, a szociális hálót pedig felszámolta a Fidesz, a téli fagyok beállta előtt éppen kitelepít beteg és szerencsétlen embereket a házaikból. Lásd.

Vagy éppen a hazai légiforgalom legnagyobb szereplője, a Budapest Airport szeretne felvenni hitelt annak érdekében, hogy ne kelljen kirúgnia a dolgozóit, hanem továbbra is tudja őket alkalmazni és állni a fizetésüket, ám ez nem tetszik a magyar kormánynak, ezért blokkolja azt. A magyar kormány adja a hitelt? Nem. Kell érte felelősséget vállalnia? Nem. Egyszerűen hagynia kell ahhoz, hogy a magyar emberek jól járjanak. Ezt nem teszi, helyette csak azért tönkre akarja tenni, mert nem akarja eladni a tulajdonos. Ezt maffiamódszereknek és zsarolásnak hívják olyan országokban, ahol nem Polt Péter a főügyész. Lásd.

Aztán ott van az egri színház esete. Egy újabb olyan törvény, ahol Orbán államosít, amit csak tud, de mivel a törvény szarul van megfogalmazva, senki nem tudja, hogy mi lesz a vége. (Még szerencse, hogy a Fidesz politikusainak többsége jogász végzettségű...) A helyi Fidesz ugyanakkor kijelentette, hogy megtámadják a közgyűlés döntését és megfenyegették mind az önkormányzatot, mind a színház dolgozóit, hogy amennyiben nem az ő jelöltjük nyer, az állami támogatásnak annyi és valószínűleg elbocsátásokra kell felkészülni. Tehát csak azért tönkretennék majd 80 ember életét, mert nem az van, amit ők szeretnének. Lásd.

De persze még ezeken túl is vannak eléggé érdekes határozatot, döntések a kormány oldaláról. Ott van például az, hogy megszüntetik az önkormányzatok közösségi közlekedésének a támogatását. Miért? Mert csak. Az ellenzéki polgármestereknek így tesznek keresztbe, a baráti önkormányzatok pedig kaphatnak támogatásokat, amiből fedezhetik. A lényege a hatalomkoncentráció és az uralkodás másokon. Lásd.

Ugyanezt csinálják a fővárossal. Kivetnek egy adót, amivel pénzügyileg rossz állapotba hozzák a várost, hogy önmagától ne tudjon semmit sem csinálni, majd megmentőként mutatkozva, támogatásként visszaadják az elvont összeg egy részét és elvárják, hogy ezért még hálásak is legyenek. Undorító. Lásd.

A szolidaritási hozzájárulás megemelése 100 milliárdos mínusz ebben a ciklusban, amihez képest most beígérnek 50 milliárdot olyan fejlesztésekre, amit elsősorban ők akarnak megvalósítani.

Karácsony Gergely itt.

De az egészből a legszebb, ahogy kiárusítják az országot az oroszoknak. A metrótenderről már elég sokat beszéltünk, arról is, hogy miért szarok és nem érnek egy fabatkát sem azok a szerelvények, amiket idehoztak. Miután a gyártási hibák miatt elkezdett kötbért követelni a főváros az orosz gyártótól, a kormány úgy tűnik, hogy közbelép és hazai adófizetői pénzből kifizeti azt a fővárosnak. A kárt te és én fizeted meg, ők meg meggazdagodtak az egész ügyön. Lásd.

Nehéz úgy végigolvasni ezt a bejegyzést úgy, hogy az emberben ne jelenjen meg düh. Persze, csak abban az esetben, ha a demokrácia hiánya és a korrupció zavarja az embert. Mindezek tudatában azért valamivel könnyebb megítélni, hogy ki is a hazaáruló.

A bejegyzés trackback címe:

https://gombocmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr9416272880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.11.04. 23:38:35

Engem zavar, ha a demokrácia torz és beteg, és zavar a korrupció is, és zavar még nagyjából egymillió dolog ebben az országban, amelyeknek egy jelentős -de nem minden- része a kormányzat tevékenységéhez köthető, de még a fenti ismert és felsorolt esetek után sem tudom, hogy ki a hazaáruló,

mert, ha a

"A társadalom számára (és a politikusok által használt verzióban is) azt az embert értik hazaáruló alatt, aki olyan tettet hajt végre, amellyel a saját országának okoz kárt. (A haza árulója.)"

akkor ebben az országban ezer év óta mindenki hazaáruló...a másik meglátása szerint. Koppány számára István volt hazaáruló. István számára meg Koppány volt az. Viktor számára a Feri a hazaáruló. A Feri számára meg Viktor. Az elmúlt 30 évben minden ellenzéki erő károkozással vádolta meg a kormányt, és minden kormányerő károkozással vádolja az ellenzéket. Tehát mindig, mindenki hazaáruló.

Jobb sarokban, piros nadrágban a Hazaáruló, bal sarokban, kék nadrágban, a Hazaáruló. BOX!

Galerida 2020.11.05. 06:50:23

Orbán a hazaáruló, mert nem hajlandó szarért-húgyért "privatizálni" az ország megmaradt vagyonát és mellé még 16 000 milliárdos hitelt felvenni az IMF-től, az ország zálogba csapásával!

birkamenet 2020.11.05. 09:18:00

@Galerida: "Orbán a hazaáruló, mert nem hajlandó szarért-húgyért "privatizálni" az ország megmaradt vagyonát"

Jaj te kis 20 éve lejárt szavatosságú Takonyárpi harcos, az ország teljes vagyonát az elmúlt nyolcévben az orbán-mérszaros-tiborc klán privatizálta ki magának. Innentöl kuss van a fidernyákoknak a nemzeti vagyon szétlopásával kapcsolatosan.

Ekrü 2020.11.05. 09:54:42

@hoplita:
"0 bejegyzést írt és 341 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
2020. 05. 11. óta tag
Nééémáááá' még egy fityiszes, anyabaszó troll...:! "-Miért lenne az troll aki nem ír bejegyzést csak hozzászólást.Szerintem az idelátogatók nagy többsége akár kormánypárti akár ellenzéki pont ugyan így van vele.Véleményt cserélnek,vitatkoznak.Ha ők nem lennének a kutya sem olvasná el ezeket a blogokat...

Galerida 2020.11.05. 09:58:00

@birkamenet: Gondolkodtál már azon, hogy milyen okos és haladó ivadékotok lenne Hunyadi_János11-el, ha összeraknátok amitek van?

HaD 2020.11.05. 10:25:10

Hazaáruló a telejes rendszerváltónak hívott banda...de az elödjeik is. Korábban a ruszkinak adták el az országot(ez Volt 56-ban) majd az örökösök 80-as évek közepétöl tudatosan készülve a nyugatnak....ez utóbbihoz nem volt szükség idegen fegyveres erök bevonására,hisz eleve egy nyert nemeztközi poziból Indult a nyugat,és a ruszkik önként adták át az érdekkörüket(bár meglehet hogy csak átmenetileg)...az ilyen orbán félékröl mindkét oldal elég sokat tud és ezért használják öket ...számukra egy lehetöséget kínáltak amivel éltek,és ezzel a magyar lakosság kárára voltak vannak....félre ésrtés ne essék a baloldalnak hívott banda szintúgy . Ezt hívják hazaárulásnak.

Galerida 2020.11.05. 10:33:08

@HaD: Vállalnod kellene valami jelentős posztot! Ha Bangóné, Hadházi és Jakab alkalmas, akkor csak szavaz rád is valaki...."s a haza fényre derül!"

másik különvélemény 2020.11.05. 10:53:07

Ezt a sok marhaságot.

Aki nem ma született az emlékszik hogy az önkormányzatokat (ahogy kórházakat, iskolákat, állami cégeket) éppen a balliberális kormány véreztette ki, mindenhol milliárdos adósságok halmozódtak fel, és a Fidesz korány rendezte ezek addóságait.

Ez már történelem, így a ballib bérrettegők hazugságai leszarhatóak.

midnight coder 2020.11.05. 10:55:08

Amúgy ebben a magyar gengszterváltásban az volt a jó, hogy azért az elkúrásért amit a szocik maguk után hagytak, senki nem vállalta a felelősséget. A legkevésbé a szocik. Utána pedig hagyomány lett, hogy bárhogy elkúrhatja az aktuális kormány, párologhat el bármennyi közvagyon, a legvészesebb következmény annyi, hogy bukják a kormányzást egy időre. Ennek a nemes hagyománynak a folytatói Orbánék is, bár ők ezt most tökélyre fejlesztették. De igazából az európai demokráciák közül Fletó írta ki az országot az öszödi beszédével, pontosabban nem is csak magával a beszéddel, hanem azzal, hogy utána a helyén maradt. A baloldal és a baloldali sajtó pedig azzal, hogy ebben a helyzetben összezárt Fletó mögött. Az illiberális demokrácia nem Orbánnal kezdődött, hanem ezzel. Orbán csak ezt is tökélyre fejlesztette.

midnight coder 2020.11.05. 10:57:42

@másik különvélemény: Mert azóta a kórházak dúskálnak... Amúgy a probléma ezekkel az, hogy már rég privatizálni kellett volna az összeset, és versenyeztetni a TB illetve ezen keresztül (és akár ezen túl is) a betegek pénzéért. Ezt viszont sem Orbánék sem az MSZP nem lépte meg. Ez utóbbi ehelyett inkább a kasszát próbálta lenyúlni, szerencsére sikertelenül. Ez volt amúgy Orbánék legpozitívabb lépése fennállásuk alatt.

Editor Bob 2020.11.05. 11:03:55

Jelenleg Magyarországon messze a Momentum a legnagyobb hazaáruló (vagy inkább nemzetáruló) bagázs. Aki képes egy román jelölt mellett kampányolni Erdélyben a magyar jelölt ellenében, aki képes egy erdélyi magyar polgármesternek román nyelven üdvözletet küldeni, aki külföldi beavatkozást akar kérni a törvényesen megválasztott kormány ellen, az igazán rászolgál ezekre a jelzőkre. Csodálom, hogy az a néhány, még lenácizott Jobbikos hogy képes tükörbe nézni, amikor ilyen pártokkal közösködik a kedvenc pártja.

Serény Vélemény 2020.11.05. 11:38:38

@Editor Bob: Á, a momentum inkább külföldi ügynökök. Azért kapják a fizetésüket, hogy az egyébkén elképesztően stabil magyar politikai- és közéletet felforgassák. Csak mondjuk őket nem a KGB fizeti, hanem a nemlétező Soros nemlétező hálózata.

birkamenet 2020.11.05. 11:56:03

@Editor Bob:

Ezzel együtt mégis a fidernyákok jelölhetik be maguknak a naptárba a közelgő lámpavas napját hazaárulás miatt. Legfeljebb a Momentumosok majd oroszul is meg fogják írni a fidernyákoknak a vádiratot, hogy a moszkvai tartógazdájuk is megértse.

birkamenet 2020.11.05. 12:05:13

@Serény Vélemény:

Még jó hogy van egy auditált lista a külföldi Soros által lepénzelt álmagyar hazaárulókról:

Itt a lista, mennyi pénzzel támogatta a Fideszt Soros György
origo.hu

Szinte nincs olyan régi Fidesz-vezető, aki nem kapott volna milliókat.

Ha Soros György nem ad pénzt, mára nem lenne Fidesz - többen is leírták már ezt a mondatot, főleg azért, mert mára Soros lett a kormány és a kormánypárt legfőbb ellensége, és tízmilliárdokat költöttek az ellene folyó kampányokra.

Az origo most összeszedte, hogy pontosan mennyit köszönhet a párt a milliárdos adományainak:

A Rajk- és a Bibó-szakkollégium, melyekből a Fidesz is kinőtt, összesen 11,8 millió forintot kapott a 80-as évek végén, ami mai értéken számolva nagyjából 231 millió lenne.

A Fidesz maga (még nem pártként) közel 4 millióhoz jutott a Soros Alapítványtól, ami mai értéken majdnem 125 millió. Ebből jutott az országos hálózat kiépítésére is, irodákra, irodaszerekre, berendezésre.

Soros-terv a kormányközeli lapokban

Orbán Viktor 88 áprilisától a Soros Alapítvány támogatásából alapított Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa volt, ’89 augusztusában azt nyilatkozta a HVG-nek, hogy 10 ezer forintos ösztöndíjat kap havonta közvetlenül az alapítványtól és még 5-10 ezret a szintén Soros-pénzből alapított Századvég című folyóirat szerkesztéséért. Ha összesen 20 ezerrel számolunk, az ma 310 ezer forint lenne.

1989 szeptemberében Orbán Viktor Soros-ösztöndíjasként Oxfordba utazott, ahol a Pembroke College-ben kutatási témája a civil társadalom eszméje az európai politikai filozófiában
volt.

Deutsch Tamás szintén Sorosnak köszönhetően járt egy Magyarországon és Angliában működő menedzseriskolába, valamint a University of Tennessee-n.

Kövér László is az alapítvány támogatásával kutatta a közép-európai társadalmi mozgalmakat.

Németh Zsolt és Szájer József Oxfordban tanult.

Schmidt Mária két társával együtt összesen 1,35 milliót, mai értéken több mint 30 millió forintot kapott egy kutatásra. Egy jeruzsálemi konferenciaútját is az alapítvány fizette, majd az Indiana Universityn is tanulhatott.

A ma szintén tele szájjal sorosozó Kósa Lajos 250 dollárért vehetett részt ’88-ban a dubrovniki nyári egyetemen, ezekből a kurzusokból nőtt ki később a CEU maga.

Fellegi Tamás mai értéken számítva 2,5 milliót kapott arra, hogy a Connecticuti Egyetemen PhD-zzen.

Bába Iván, a második Orbán-kormány külügyi államtitkára mai értéken 3 millióból kutatott, majd ő lett a Kelet-Európa Kutatócsoport vezetője.

Hörcsik Richárd, a Fidesz korábbi frakcióvezető-helyettese ’87 és ’89 között havi 5 ezer forintos (ma nagyjából 105 ezer lenne) ösztöndíjban részesült.

Cséfalvay Zoltán harmadmagával végzett palóckutatást, és portugál konferenciára is utazott, összesen – mai értéken – 4 millióból.

Soros-ösztöndíjas volt a lex CEU-t a minap államfőként szignózó Áder János is, de a támogatás mértéke nem ismert.

Habony Árpád a Soros Alapítvány által hétmillióval megtámogatott könyv- és papírrestaurátor-képzésre járt.

Nem apanázst kapott, hanem közvetlenül a szervezetnek dolgozott Mikola István, Stumpf István, Sólyom László, Jeszenszky Géza, Chikán Attila.

A CEU-n tanított Illés Géza, és oda járt Kovács Zoltán kormányszóvivő és Kumin Ferenc New York-i főkonzul. Berzétei Ákos külügyi helyettes államtitkár jelenleg is ott tanul.

másik különvélemény 2020.11.05. 12:06:14

@midnight coder: Én még emlékszem, mikor a Gyöngyösi provatizált kórházakban a folyosókra fektették a betegeket.
Szóval nem teljesen világos, miért is jó, ha az elprovatizált kórházakból mégtöbb pénzt vonnak ki.
Merthogy az a barom még nem született meg, aki tényleg nem a profitra hajt, mikor vesz valamit.

midnight coder 2020.11.05. 13:52:42

@másik különvélemény: Nem tudok róla, hogy a Gyöngyösi kórház magánkórház lett volna valaha is. Viszont párszor megfordultam a magánegészségügyben (Medicover, jobb maszek fogorvosok) és államiban is, és azt kell mondjam, hogy a kettő ég és föld. Az állami kb. olyasmi mint egy hajléktalanszálló, a maszek pedig mint egy irodaház. És kb. ugyanígy változik az ügyfélhez való hozzáállás is. Az államiban sokszor érzed, hogy a doki, és pláne a nővér szívességet tesz neked azzal hogy egyáltalán foglalkozik veled - gyakran még egy vaskos boríték után is. A maszeknél pedig ügyfél vagy akinek a problémáját meg kell oldani.
Én még éltem a szocializmusban - anno az egész rendszer pont ilyen volt. Mára az egészségügyön kívül elég kevés olyan terület maradt, ami így működik.

midnight coder 2020.11.05. 13:55:58

@másik különvélemény: Amúgy pedig nem az a gond, hogy a profitra hajt. Hajtson. Az autószerelőtől sem várom, hogy ingyen javítsa meg a kocsimat. De nincs is a dolog ingyen, szépen cseng a kasszába a TB járulékom minden hónapban. És őszintén szólva az sem zavarna különösebben, ha valamivel több lenne, ha cserébe európai színvonalú ellátást kapnék és nem nyomortanyát.

Weißkopf 2020.11.05. 15:34:47

Egri színház. Érdekes, hogy visítanak fideszék, amikor nem az ő jelöltjükből lesz (fő)rendező. Akkor bezzeg kussban voltak/vannak, amikor tantestület, szülők + diákok javaslata/kívánsága ellenére a hatalom ejtőernyőse lesz iskolaigazgató. A kettős mérce iskolapéldája.

szobatars 2020.11.05. 16:40:58

Margaret Thatcher mondotta volt: A kommunizmusban az a legrosszabb, ami utána következik.
Na ez nálunk igaz volt 1989-ben, 1994-ben, 1998-ban, 2002-ben, 2010-ben...és ahogy elnézem, majd az Orbán-rendszert követően igaz lesz megint.

gomboc r2r 2020.11.05. 18:37:25

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Bocsánat, hogy van munkám és időbe telik, amíg ideérek. Ne spammelj, mert te is úgy jársz.

CSOKKI MÁLNA 2020.11.05. 19:35:35

Mán megin itt a Berndel..

CSOKKI MÁLNA 2020.11.05. 19:37:26

@birkamenet: "A Fidesz maga (még nem pártként) közel 4 millióhoz jutott a Soros Alapítványtól, ami mai értéken majdnem 125 millió."

És akkor mi van? Örök hűséggel kellene tartozniuk Gyuri bácsinak, engedelmes szamurájként, mint a libernyákok?

birkamenet 2020.11.05. 19:42:26

@CSOKKI MÁLNA:

persze fidernyák, rohasszad csak az amúgyis totálra ment illiberális agyadat, hogy a ballibek azok örökös Soros bérencek, persze a fidernyákok meg ádehogy. Persze lehet igazad van, mert ti fidernyákok most már Putyin örökös csicskái lettek.

gomboc r2r 2020.11.06. 16:58:03

@birkamenet: Nem érted a lényeget.

A baloldal Soros örök szolgája, mert Soros fizette a taníttatásukat.
A jobboldal Soros örök gyűlölője, mert Soros fizette a taníttatásukat.
Miért?
Mert csak. - Selmecziczicziczi

CSOKKI MÁLNA 2020.11.07. 10:19:57

@birkamenet: Hogyha Orbán Soros kitartott akart volna lenni, nem választja '94 után a nemzeti oldalt. Akkoriban ez nagyon nem érte meg anyagilag.

CSOKKI MÁLNA 2020.11.07. 10:22:29

@gomboc r2r: Nem azért, hanem mert vagy nem nyílt ki a szemük, hogy mi is folyik itt valójában. Vagy nagyon is kinyílt, csak rájöttek, hogy kényelmesebb, kifizetődőbb nekik a nyugati érdekcsoportok által fizetett kollaboráns zsoldosként árulni a hazát.
süti beállítások módosítása