Gombóc mondja

Gombóc mondja

Vihar a biliben

2015. augusztus 18. - gomboc r2r

Budapest csatornái nem képesek elnyelni a fővárosra hulló esővizet. Már 40 nap és 40 éjszaka esik az eső, ezért a lehulló csapadék immár az utcákon gyűlik össze. Igazából fél óra eső után már elesett a Főváros. Hiába minden, megszűnt a civilizációnk 5 óra esőtől. Nincs áram, nincs internet, nincs közlekedés, elönti a víz a házakat, garázsokat, bevásárlóközpontokat, metrót, villamossínt, aluljárót, mindent. 

Érdekes ez a helyzet. Azt nyilatkozta az Origón valaki, hogy már egy évtizede nem látott ilyen esőzést a városban. Szeretném megkérdezni az illetőt, hogy hol volt a múlt hónapban? Július közepén akkorra vihar csapott le a Fővárosra, hogy nem csak eláztatott mindent, de a fákat is elég erőteljesen megmetszette, a kábelezést is megtépdeste. Nálunk például két hétbe telt, mire az önkormányzat és az FKF annak a viharnak az összes következményét eltüntette. Akkor a viharos szél okozta a nagyobb problémákat, most az eső.

Azután a vihar után már kifakadtam a BKK-ra, hogy képtelen kezelni bármilyen helyzetet, most elérkezünk a Csatornázási Művekhez. Gyakorlatilag fél óra eső után megtelik a fővárosi csatornahálózat, s onnantól fogja képtelen elvezetni a lehulló csapadékot. Ez nem normális. Még akkor sem, ha különösen sok eső esett le most egyszerre. Mert ez már nem az első eset, hogy ez előfordul. Annyira nem, hogy azt mondhatjuk, hogy minden nagyobb vihar után Budapesten utcákat önt el a víz, a közlekedés pedig akadozik. Mint mondtam, ez nem normális. 

Pár poszttal ezelőtt megkérdeztem, hogy mikor láttatok utoljára rendőrt az autópályán, amikor nem balesethez ment. Most ideje megkérdeznem, hogy mikor volt az utolsó alkalom, sőt, egyáltalán volt-e olyan alkalom, hogy láttátok volna a csatornák tisztítását? Mert én egyszer 10 évvel ezelőtt láttam. Azóta semmi. Az ember nap mint nap közlekedik, s nem látja, hogy bármilyen infrastruktúrának a karbantartását elvégeznék. Az hagyján, hogy néha ki kellene tisztítani az elfolyókat, de van olyan útszakasz, ahol a csatornanyílások magasabban vannak, mint az útburkolat. Ott nem fog lefolyni...

De ne csak erről beszéljünk. Ott vannak az aluljárók, amik Magyarországon úgy épülnek, hogy a víz biztosan megáll benne. Mint itt. (Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

A főváros vezetése könnyen van ezzel, mert csak akkor látszik, ha hirtelen jön egy kis eső. Ez pedig még nem olyan sűrű. Havonta egyszer mondjuk, de ezt is rá lehet fogni az időjárásra, merthogy "kiszámíthatatlan". Aham. Ezért vált állandó problémává.Az internetes hírportálok is leginkább a viharral foglalkoznak magával, meg a sok elárasztott kép miatt megemelkedik a kattintásszám, de ezen túlmenően nem merészkednek. 

Itt egy 2005-ös cikk a National Geographic Magyarországból. Már akkor felhívják benne a figyelmet, hogy "Vagyis hirtelen zúdul majd ránk eső vagy havazás, aminek sokkal nagyobbak a kárai, mint az eddigi csapadékhullásnak." 10 éve beszélnek róla. Odafigyeltünk? Nem. A globális felmelegedés nem olyan, mint a harc a Közel-Keleten. Nem lehet hirtelen újabb és újabb információkat zúdítani az emberekre, ezért unalmassá válik, s nem foglalkozunk vele, pedig sokkal nagyobb veszélyként fenyeget minket, mint amennyire törődünk vele. 

De mit kellene csinálnunk annak az érdekében, hogy elkerüljük a hasonló csapadékos időszakok problémáit?

  • Minél gyorsabban felújítani a csatorna-hálózatot.
  • Bővíteni a fővezetékek számát, hogy mindig tudjon valamerre folyni a víz, ne álljon meg egy helyben.
  • Ahol kell, nagyobb csöveket kell lerakni.
  • És persze karban kell tartani, ellenőrizni.

Persze nem azt mondom, hogy túlzásba kell esni. Nem azt mondom, hogy mindenhova óriási csöveket kell lerakni, hogy mértéktelen mennyiséget el tudjon nyelni. Csak azt mondom, hogy a jelenlegi csatornahálózat alulméretezett, a célnak nem felel meg,szűkös, elavult a rendszer.

(Kíváncsi leszek, hogy a 3-as metró felújításakor kezdenek-e valamit a vízbefolyási problémával például az Ecseri útnál, a Nagyvárad térnél.)

Még ezek után sem biztos, hogy teljesen el tudnánk vezetni a hirtelen nagy mennyiségű esővizet, de bokáig érő vízben még mindig egyszerűbb közlekedni, mint a térdig érőben. Tegyünk már ellene, mert ez egyre többször fog előfordulni. Egyre kevésbé lehet a kiszámíthatatlan időjárásra fogni ezeket.

Ezt pedig még a végére idebiggyesztem. Még csak kis része a károknak, csupán egyetlen vihar a sokból. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gombocmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr147715758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása