Gombóc mondja

Gombóc mondja

Fizetésemelés? Kinek?

2016. február 29. - gomboc r2r

Orbán Viktor az évértékelőjén beszélt arról, hogy milyen jól teljesít (szerinte) a magyar gazdaság, több pénze van az államnak, mint bármikor, s úgy egyáltalán, jobban élünk, mint 4 éve. Lehet, hogy Felcsúton igaz is ez a megállapítás, de az ország többi részén valahogy nem ezt érzik az emberek. A kérdés az, hogy arrafelé annyira el vannak foglalva, hogy nem látják ezeket, vagy csak egyszerűen nem akarnak foglalkozni az egésszel?

Mivel az előbbi egyszerűen lehetetlen, így csak az utóbbit tudom elképzelni. Miért lehetetlen? Hónapok óta másról sem szólnak a hírek, csak hogy problémák vannak. Hol? Hát például Miskolcon most volt közlekedési sztrájk, mivel elmaradt a dolgozók fizetésének az emelése. Ígéret volt, kifizetés nem. A Fidesz által kreált sztrájktörvénynek hála gyakorlatilag semmi értelme nem volt a sztrájknak, mivel a szolgáltatást fenn kellett tartani. (Pedig emlékszünk még, hogy az MSZP kormány alatt bebizonyították a közlekedési dolgozók, hogy egy sztrájkkal valóban fel lehet hívni a figyelmet a problémákra.)

Aztán ott vannak a volán dolgozók, akiknek konkrétan 1%-os béremelési javaslatot tettek, amit nyilvánvalóan nem fogadtak el. Röhejes mérték. Elméletileg az a célja a kormánynak, hogy elérjük Ausztria szintjét, az 1%-os béremelésekkel 400 év alatt sikerülne is, ha Ausztria mozdulatlanul állna, de tudjuk jól, hogy ez lehetetlen. Nem hogy Ausztriát nem fogjuk így utolérni, de még a régiós országokkal sem tudjuk tartani a tempót. Nem csoda, hogy a volán dolgozók is sztrájkot hirdettek márciusra, mert mást nem tudnak csinálni.

Hasonlóan járt el a vasút is. Volt pofájuk 0,5%-os béremelést ajánlani a dolgozóknak (később felmentek 2-ig...), mikor a vezetők fizetését éppen akkor emelték a többszörösére. Az mindegy, hogy akkora hiány van a vasútnál munkaerőből, hogy évekig is eltarthat a pótlás, az egyszerű munkavállaló nem számít, meg is dögölhet. Az nem számít, hogy ha így állnak a munkavállalókhoz, akkor 5 éven belül olyan hiány lehet a szakmában, hogy veszélybe kerülhet a vasúti forgalom fenntartása a jelenlegi keretek között. Ebben a szakmában is egyre öregebbek a dolgozók, s a fiatalság híján maximum azokat a nyugdíjasokat lehet majd foglalkoztatni, akik egészségügyileg egyre kevésbé felelnek meg a szigorú feltételeknek. 

Az én fizetésem a többszörösére nőtt, és a tiétek srácok? - (Kép forrás: IHO.hu)

Orbán Viktor azt mondta, hogy az ország helyzete jelenleg nem bírja el fizetésemelések végrehajtását, ezért nem tud ajánlani többet a dolgozó magyar népnek. Úgy látszik, hogy pár nap alatt nagyot hasított a magyar gazdaság, mert ma már van pénz a Nemzeti Bank vezetőinek többet adni. Havi 5 millió forintot keresne ezek után. Miközben a múltkori egészségügyi dolgozók tüntetésekor a sajtóban arról volt szó, hogy sokan a nettó 150 ezer forintot sem keresik meg. Pedig az aztán nem pénz. Egy szemüveg csináltatása többe kerül.

De akkor számoljunk. Matolcsy havi 5 milliós fizetését az átlagemberéhez. 5 milliós bruttónak legyen 2,5 millás nettója. Havonta. Eközben 150 ezres nettót számoljunk az egyszerű embernek, mert azzal egyszerű számolni. 16-szorosát keresi meg havonta az MNB vezér ha elfogadják a törvényt. Dávid Ilona MÁV-vezér is a havi 5 milliójával a 16-szorosát tudja megkeresni annak, mint amit egy egészségügyi dolgozó megkeres. Ez röhejes. 1 hónap alatt megkeresi azt, amiért a másik ember egy évig gürcöl minden nap.

Szégyen. Szégyen ez mindannyiunknak. De legfőképp nekik. Csak az a baj, hogy olyan vastag lett mára a pofájukon a bőr, hogy meg sem érzik. Az ország nagy részén az emberek a mindennapi költségeiket alig vagy sehogy sem tudják kifizetni, miközben ők dúskálnak a pénzben. Senki nem mondja azt, hogy mindenkinek ugyanannyit kellene keresnie, de egy pofátlansági határt nem kellene átlépni. 

Ömlik a pénz a vezetőknek, ömlik a pénz a futballkluboknak, ömlik a pénz az olimpiába, de nincs pénz az oktatásra, nincs pénz az egészségügyre és nincs pénz a közlekedésre. Hát mi a franc biztosítja az életünk alapját, ha nem ez a három dolog? Az alapvető dolgokra nem költünk eleget, s ránk rohad az egész, miközben aki megteheti menekül belőle. Menekül a magánegészségügybe, magániskolába (ahogy a politikusok gyerekei - mondjuk ebbe a rendszerbe én sem adnám a gyerekem -, s az autókba. Aztán ha lehet, az emberek menekülnek külföldre. Ott tartunk mára, hogy nem csak egy orvos kaphatja meg a bérének a többszörösét külföldön, hanem bárki. Annyira versenyképtelenek a mai magyar fizetések, hogy nem is érdemes átváltani őket az összehasonlításért.

A bejegyzés trackback címe:

https://gombocmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr28429828

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2016.03.02. 14:13:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2016.03.01. 08:20:07

Mivel magasan vezetnek amindenfele közvelemenykutatas szerint, hülyek lennenek az elhetöbb orszagert, az emberek eletenek jobba tetele erdekeben dolgozni.
amit el is lophatnak azt minek forditsak MAV-dolgozok vagy egeszsegügyi szemelyzet beremelesere?
A nepszerüsegük meg döbbentes, igy aztan marad minden a regiben- es ez mar nem a kormany, hanem a zemberek hibaja, akiket ez nem zavar es hatalomban tartjak a kormanyt.

2016.03.06. 16:37:32

Önismeret nélkül
2009 Kapu Folyóiratban
„A magyarság politikai élete mindig is öntudatlan volt, mint egy félholté”
Erdélyi János 1845. — Miután Szent István kiverte a törzsi arisztokráciát a hatalomból!
A másik lelki- szellemi fogyatékosság, a tapasztalatok szerzésére való képtelenség, melyről Németh László ír, és amit regényhőséről Csibráky-zmusnak nevez.
„A magyarság öntudata egy nagy forgalmú átjáróház, jönnek mennek benne az ismeretek, de nem maradnak meg”
„Természetes belső fejlődést nem ismerünk, az új gondolatok nálunk kiszorítják a régieket, mert nem belőlünk erednek, hanem mindig valahonnét készen hullanak az ölünkbe. S mivel mindig csupán átveszünk valamilyen gondolatkincset, intelligenciánkba nem szántottak barázdákat, nem a gondolkozás folyamatos haladásának eredményei…Olyan gyermekek vagyunk, akiket nem neveltek önálló gondolkodásra, s ha felnőttek semmit se mondhatnak magukénak, tudásuk felületes, lelkünk kívül van önmagukon.” P.J. Csadajev az oroszokról 1828.-ban, (bizony mi is hasonló színvonalon állunk társadalmi fejlődés szintjén!)
„Az ember természetéből következik, hogy elveszíti önmagát, ha nem sikerül elhelyezkednie a múlt és jövő folyamatosságában:, a folytonosság érzete nélkül tévútra kerül. Ilyen gyökértelen emberek minden országban akadnak, nálunk azonban mindennapos jelenségek…(Nálunk először a szentté avatott István király vette el a „pogány” múltat, és jutalmazott „nemzetpusztító keresztény” lovagokat!) Gondolkodásunkban nincs semmi általános érvényű, minden egyéni, ingatag, és tökéletlen… Történelmi tapasztalatot nem ismerünk, korszakok és nemzedékek számunkra eredménytelenül peregtek le. (Jóakarónk a német, meg a Trianonnal „jutalmazó” Európa!)
„...tudományunk nem foglalkozik a magyar társdalom lelkiállapotával, nem vesz tudomást a nemzeti amentiáról (=az ész öregkori elgyengülése), erről a fundamentális szellemi csonkaságról.”
„...ha lenne a magyarságnak ép közösségi tudata, akkor a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy a magyar szaktudósok mindenek előtt és mindenek fölött saját társadalmuk belső ügyeit tisztázzák. S ha ennek az ország határain belül politikai akadályai vannak, akkor a határon kívül élő tudósoknak lenne a dolga. A jelek szerint nekik se jut eszükbe!” 1987! (Ez ütött vissza a népszavazáson! 2005.-ben)
„Magyarország történelmében nemcsak az idegen hatalmi befolyások játszottak végzetes szerepet, hanem a vezető társadalmi rétegek nagy hányadának idegen (eredete) szellemi orientációja, gyökértelensége.”
„Egyszerűen vakok vagyunk mindenféle összefüggéssel szemben, mindig csak azt látjuk, ami épp az orrunk előtt van, elfeledve mindent, ami tegnap, vagy tegnapelőtt történt.”
„Mert stabil értékrend nélkül, —kontinuitás— nélkül nincs gondolkodás, sem köznapi, sem tudományos, s egy logikus értékrendet másra mint önmegismerésre alapozni nem lehet. Nincs gondolkodás légüres térben, nincs egyetemes agyvelő, csak valamilyen konkrét környezetben sarjad.
„A társadalom tonnás kérdéseiről papagályok beszélnek” — Csoóri Sándor — (párt papagályok, zsebükre és karrierjükre kacsingatva, mondom én!)
„Legújabb kori kultúránk megalapításakor Kazinczyék helytelenül állították át a váltót, elhanyagolták a gondolati alapvetést… ehelyett hazafias felbuzdulásból, látványos költészeti sikerekre törekedtek. Csináltak irodalmat, hogy legyen. Ezért ürül ki ennek az értelmiségnek az agyából emésztetlenül minden szellemi táplálék” — ezért a permanens agymosás.

Forrás: Hellenbart Gyula: Hamburgból nézve - Esszék az Új Látóhatárból, lényeges részek kiemelve.
süti beállítások módosítása