Gombóc mondja

Gombóc mondja

Olimpiát csak ha adtok sok piát

2016. november 26. - gomboc r2r

2017-ben ítélik oda a 2024-es olimpia megrendezési jogát, ezért ugrasztották Budapestet, hogy vállalja el a 2017-es vizes VB-t egyfajta bemutatóként, hogy bemutathassuk miként rendeznénk meg az olimpiát. Már majdnem két éve annak, hogy átvállaltuk Guadalajarától. Most kicsit nézzünk utána a vizes VB-nek, s gondolkodjunk az olimpián!

2015-ben azon okból ugrottunk be a vizes VB megrendezésére, hogy a 2017-es olimpiai helyszín kiválasztása előtt tudjanak dicsekedni a teljesítményünkkel. Már az I. Orbán-kormány óta hallhatjuk azt a megveszekedett marhaságot, hogy Budapest olimpiát rendezzen,s mostanra ez teljesen kicsúcsosodott. Miközben nincsen pénz egy csomó rendkívül fontos beruházásra (Elég csak a 3-as metróra gondolni és arra, hogy a káposztásmegyeri meghosszabbítás már 20 éve vár a sorsára, miközben a metró felújítása mára elkerülhetetlenné vált, a felújítás terveztetésének elején pedig még hosszabbításról is szó volt, manapság pedig már arról vagyunk kénytelenek beszélni, hogy egyáltalán rendesen felújítják-e a vonalat.) , az állam olimpiát rendeztetne a fővárossal úgy, hogy teljes mértékben ledegradálja a főváros szerepét a saját területén. ( A Liget-projekt az államé, a területet kivette a főváros kezből, a Vár felújítása az államé, a fővárosnak szintén nincs beleszólása, a vizes VB szintén az államé, a főváros bambán nézheti, hogy mi történik a területén, miközben államosították a Dagályt, a HÉV-eket is elszedték a fővárostól, miközben jelentős városi közlekedési szerepe van, s még nagyobb lenne a jövőben.) 

Ne legyenek kétségeink, a fővárosnak az olimpia esetén se lenne szinte semmi beleszólása, hogy mi történik a területén, ahogy jelenleg sincs. Miközben mind olimpiát, mind vizes VB-t elméletileg egy városnak kellene rendeznie, addig tökéletesen megfigyelhetjük, hogy a nem totalitárius Magyarországon hogyan működnek az ilyen projektek. Persze, előfordul más államokban is, hogy az állam szerepet vállal ezekben, mert egy városnak a költségek nagyon megterhelőek lehetnek, de olyant, hogy teljesen kizárják a szervezésből magát a rendező várost, olyan nagyon ritkán fordul elő.

Az olimpiát rendező városok 2000 óta:

 

Év Város Lélekszám (millió fő) sorrend GDP (milliárd dollár, 2014, PPP) sorrend
2000 Sydney 4,8 5 223 4
2004 Athén 0,66 7 129,6 6
2008 Peking 21,5 1 506,1 3
2012 London 8,4 3 835,7 2
2016 Rio de Janeiro 6,5 4 176,6 5
2020 Tokió 13,6 2 1617 1
2024 Budapest? 1,8 6 98 7

 

Csak puszta számok. Budapest a fasorban nincs lehetőségileg azok között a városok között, amelyek olimpiát rendeztek. S akkor ott van a jelöltek között még Los Angeles és Párizs is. Nem is vettem be őket a számításba, Los Angeles maga értelmezhetetlen Budapesttel összehasonlításban, Párizs pedig éppen most rendezett egy futball EB-t. Nincs is értelme olyanokkal foglalkozni, hogy hány helyen haladták meg a költségvetést, egy dolgot figyeljünk meg. Az az Athén hasonlítható egyedül hozzánk, amelyik beleroppant a rendezésbe, s az eljövendő 100 évben nem is kerül ki a gödörből, s az egyetlen oka, hogy megkaphatta a rendezést pedig a millenium és az ókori helyszín, mint kapcsolat. Láthatjuk, hogy milyen jelentős gazdasági előnnyel indult az a Tokió, ahol jelenleg ott tartanak, hogy nem tudnak mit kezdeni az óriásira nőtt költségekkel.

De tekintsünk el ezektől. Csak gondolkodjunk. Nem egészen 7 év telik el a rendezés bejelentésétől az olimpia kezdetéig. Jelenleg egy csomó beruházást úgy emlegetnek, hogy az olimpiához kapcsolódóan épülne meg. De gondoljunk bele pusztán abba, hogy ez a 7 év nem elég egy metró megépítésére sem, holott Budapestnek még legalább 10-15 km-nyi metróvonalat kellene megépíteni sürgősen. Tarlós István 2010-ben azt ígérte, hogy felújítja a 3-as metrót. Azóta 6 év telt el, s még mindig nem kezdődött el, s úgy néz ki jelenleg, hogy a 7. év is eltelik mire talán végre megindul a felújítás. 7 évig tartott a 4-es metró jelenlegi szakasza is csak az építés kezdetétől, az engedélyezés és tervezés beleszámítása nélkül. Eközben a repülőteret elérő vasutat terveznek az olimpiára, ami jelentős részben alagútban futna, s lenne egy nagy állomás a repülőtér alatt. Itt jegyezném meg, hogy a 4-es metrónál csak az alagútfúrás 3 évbe tellett. Nem azt mondom, hogy nem lehet megcsinálni a 7 év alatt, csak ahogy a jelenlegi projektek kinéznek, nem lenne sokat tesztelve az olimpia előtt.

De akkor nézzük a vizes VB-t, mint példát, amely bizonyítja, hogy Budapest képes megrendezni az olimpiát. Mikor megjött a hír a rendezésről, azt mondták, hogy 25 milliárd forintba fog kerülni ez a projekt. Fél éven belül már 50 milliárd forintnál tartott az összeg. Idén júniusban már 100 milliárd forint körül járt a teljes összeg. De miért fontos az, hogy 1 évvel a rendezés előtt már a tervezett ár négyszeresénél tartunk? Csak azért, mert a kormány ígérete szerint 700 milliárd forintból rendezné meg a 2024-es olimpiát, miközben ennek a többszörösét költötte el az összes rendező város az elmúlt időszakban. Görögország 2.0 lenne, ha ez megtörténne.

De ez csak a háttérben lévő balhé, hiszen ennél sokkal szebben megmutatta ez a rendezvény, hogy milyenek is vagyunk. Már 2015-ben kiterítette Hosszú Katinka a lapjait az asztalra, s elmondta, hogy problémák vannak az úszószövetség körül. Eltelt 1 év és még mindig ott tartunk, mert semmi sem történt akkor, mikor először megzsarolták Hosszút az úszószövetségnél -mindezt a vizes VB miatt. Aztán ott volt a plakátbotrány, aminek több fordulója is volt. A VB himnusza is ennek megfelelően született, hisz minden ízében kötődik hozzá. (Amúgy valami borzasztó.) Közben megelevenedett az élőhalott kutya, hogy elvigye a lelkünket.

A képet én a nyúltampontcom-on láttam, az eredeti alkotót nem találtam.

Eközben pedig bizonyos beruházások valahogy elvesztek. Miért hozom ezt fel? Mert vannak olyan emberek, akik azzal érvelnek az olimpia mellett, hogy így legalább megépülnek bizonyos beruházások. Kérlek, ne higgyétek el az üres szólamokat. A fent linkelt sem valósult meg, a 2021-es eredetileg tervezett vizes VB-re elméletileg megépült volna a 2-es villamos északi hosszabbítása, arról sem hallani sokat.  Ne felejtsük el, hogy a vizes VB-vel lesz egyidőben a Forma-1 Magyar Nagydíj, amire már le vannak foglalva a legjobb a szállodák, emiatt pedig a vizesek elég nehezen találtak/találnk maguknak helyet. Az olimpiára pedig ennél sokkalta több vendég érkezne, ennél sokkalta több szobára lenne szükség, amit képtelen lenne a piac mind megépíteni, mind eltartani.

Tehát nem elég megszervezni a teljes olimpiát, ami láttuk hogy megy a vizes VB-nél is, hanem emellett még olyan apróságokat kell megcsinálni, mint

  • stadionok, infrastruktúra
  • közlekedésfejlesztés, közlekedés biztosítása, hangolása
  • olimpiai falu megépítése
  • szállodai helyek létrehozása
  • mindeközben az élet fenntartása a városban
  • mindezt 7 év alatt
  • mindezt úgy, hogy nyereséges legyen, hiszen ezt kijelentette a kormány mindkét eseményre

Épeszű ember nem gondolhatja komolyan, hogy Budapest alkalmas egy olimpiára. De ha még így is gondolta, a vizes VB tökéletesen alkalmas rá, hogy meggyőzze az ellenkezőjéről. Nem véletlen, hogy jelenleg is óriási pénzeket öl a kormány a hirdetésekbe, hiszen nehezen lehet okot találni arra, hogy miért is támogassa valaki a projektet...

A bejegyzés trackback címe:

https://gombocmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr1811996722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása