Gombóc mondja

Gombóc mondja

Az adatok kiadása és az Alaptörvény

2015. július 24. - gomboc r2r

Nem olyan rég elfogadták az információszabadságról szóló törvény módosítását, mely szerint az adatok kiadásáért cserébe bizonyos összegeket kérhet el az állam "költségek" címen. Van egy rossz hírem tisztelt képviselő urak! Már kifizettük a költségeket adók formájában, melyet az állami bürokrácia fenntartására szednek be. De nem akarok nagy bevezetőt keríteni ennek a posztnak, inkább rögtön rátérnék a tárgyra. Nézzük mit gondol Magyarország Alaptörvénye ebben a témában!

(Forrás: bercel.hu)

Nemzeti Hitvallás: 

Felelősséget viselünk utódainkért, ezért anyagi, szellemi és természeti erőforrásaink gondos használatával védelmezzük az utánunk jövő nemzedékek életfeltételeit.

Valljuk, hogy a polgárnak és az államnak közös célja a jó élet, a biztonság, a rend, az igazság, a szabadság kiteljesítése.

Valljuk, hogy népuralom csak ott van, ahol az állam szolgálja polgárait, ügyeiket méltányosan, visszaélés és részrehajlás nélkül intézi.

De ez még csak a kezdet. Alapvetés:

M. cikk: (2) Magyarország biztosítja a tisztességes gazdasági verseny feltételeit. Magyarország fellép az erőfölénnyel való visszaéléssel szemben, és védi a fogyasztók jogait.

N. cikk: (1) Magyarország a kiegyensúlyozott, átlátható és fenntartható költségvetési gazdálkodás elvét érvényesíti.

(3) Az Alkotmánybíróság, a bíróságok, a helyi önkormányzatok és más állami szervek feladatuk ellátása során az (1) bekezdés szerinti elvet kötelesek tiszteletben tartani.

Látható, hogy mennyire szembemegy a törvény az Alaptörvénnyel.

P cikk

(1) A természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.

Eszerint jogunk van mindenkivel szemben megvédeni a termőföldet, még az állammal szemben is. Ezt pedig az állam törvényi úton próbálja akadályozni, de az alkotmányellenes. Mert:

R cikk

(1) Az Alaptörvény Magyarország jogrendszerének alapja.

(2) Az Alaptörvény és a jogszabályok mindenkire kötelezőek.

T cikk

(3) Jogszabály nem lehet ellentétes az Alaptörvénnyel.

Személyem elleni jogtalan támadásnak érzem, hogy az állam kétszer próbálja velem megtéríttetni azokat a költségeket, melyek az alaptörvény által biztosított jogaim alkalmazásával kapcsolatban felmerülhetnek, illetve hogy az állam el akar titkolni előlem olyan információkat, amelyek a gazdálkodásával kapcsolatosak, s nem veszélyeztetik a haza biztonságát a nyilvánosságra kerülésükkel.

Szabadság és felelősség:

V.cikk

Mindenkinek joga van törvényben meghatározottak szerint a személye, illetve a tulajdona ellen intézett vagy az ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához.

VI.cikk

(2) Mindenkinek joga van személyes adatai védelméhez, valamint a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez.

IX. cikk:

(2) Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.

X. cikk:

(1) Magyarország biztosítja a tudományos kutatás és művészeti alkotás szabadságát, továbbá - a lehető legmagasabb szintű tudás megszerzése érdekében - a tanulás, valamint törvényben meghatározott keretek között a tanítás szabadságát.

De még ha korlátozni is akarná, akkor is jogellenesen próbálja korlátozni, mert így csak azok férhetnek hozzá az adatokhoz, akiknek elég pénze van, ez pedig alkotmányellenes:

XV. cikk:

(1) A törvény előtt mindenki egyenlő. Minden ember jogképes.

(2) Magyarország az alapvető jogokat mindenkinek bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, fogyatékosság, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül biztosítja.

De azért segítsünk is a kormánynak, ha már annyit kritizáltuk:

XXVI. cikk

Az állam - a működésének hatékonysága, a közszolgáltatások színvonalának emelése, a közügyek jobb átláthatósága és az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében - törekszik az új műszaki megoldásoknak és a tudomány eredményeinek az alkalmazására.

Mivel a fénymásolás költségeit akarja megtéríttetni, javaslom, hogy haladjanak a korral, s próbálják meg beszkennelni és az interneten hozzáférhetővé tenni a teljes nyilvánosság számára. Ha már ez a feladatuk.

Mivel a törvényt elfogadták, a köztársasági elnök aláírta, a törvény érvényben van, s az új alkotmány óta az állampolgárok már nem fordulhatnak alkotmányossági vétóval az Alkotmánybírósághoz, ezért ki kell használni a törvényi kiskapukat. Ki kell kérni az adatokat, majd beperelni az államot, hogy csak fizetség fejében hajlandó kiadni, aztán kifogásainkat a tárgyaláson bemutatni, s kérni a bírót, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz a törvénnyel kapcsolatban, mivel:

Az állam 24. cikk Az alkotmánybíróság

(2) b)64 bírói kezdeményezésre soron kívül, de legkésőbb kilencven napon belül felülvizsgálja az egyedi ügyben alkalmazandó jogszabálynak az Alaptörvénnyel való összhangját;

(3) a)66 a (2) bekezdés b), c) és e) pontjában foglalt hatáskörében megsemmisíti az Alaptörvénnyel ellentétes jogszabályt vagy jogszabályi rendelkezést;

A végére pedig az egészet kiváltó események alátámasztására:

  1. cikk A közpénzek

(5) Az állam és a helyi önkormányzatok tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek törvényben meghatározott módon, önállóan és felelősen gazdálkodnak a törvényesség, a célszerűség és az eredményesség követelményei szerint.

  1. cikk

(2) A közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával.A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni. A közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok.

Végezetül pedig ha már arra jártam, találkoztam egy másik témát illetően is pár értékes megállapítással:

Nemzeti Hitvallás:

Tiszteljük más népek szabadságát és kultúráját, együttműködésre törekszünk a világ minden nemzetével.

Szabadság és felelősség:

XIV. cikk

(3) Magyarország - ha sem származási országuk, sem más ország nem nyújt védelmet - kérelemre menedékjogot biztosít azoknak a nem magyar állampolgároknak, akiket hazájukban vagy a szokásos tartózkodási helyük szerinti országban faji, nemzeti hovatartozásuk, meghatározott társadalmi csoporthoz tartozásuk, vallási, illetve politikai meggyőződésük miatt üldöznek, vagy az üldöztetéstől való félelmük megalapozott.

Végezetül pedig az egyik személyes problémám:

Alapvetés:

I cikk

(3) Magyarország himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Erkel Ferenc zenéjével.

Tehát nem egy felgyorsított, más által belenyúlt és módosított zenemű, hanem az eredeti, Erkel Ferenc zenéjével. 

A jogszabály mai napon (2015.VII.20.) hatályos állapota

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gombocmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr247641986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása