Gombóc mondja

Gombóc mondja

A menekültek ártanak az országnak?

2015. augusztus 25. - gomboc r2r

Egyszer már írtam a témában egy bejegyzést, ami továbbra is elérhető ITT. Most nem szeretnék különösebben belemenni a dolgokba, csak pár megjegyzést szeretnék fűzni a témához.

Először is, a bejegyzést reggel 8:30-ra időzítve jelentettem meg, melyben szót ejtettem arról, hogy 

A kisgyerekek pedig megmenthetnék az iskolákat a bezárásoktól a beiratkozásokkal. Nem kellene őket feltétlenül a nagyvárosokba segíteni, hanem inkább az egyre inkább elnéptelenedő falvakban juttathatnánk nekik lakásokat. Mindenki jól járna. Jó lenne nekik, mert lenne hol lakniuk, befogadhatnák őket, tudnák élni az életüket. Jó lenne a falunak, mert végre stabilizálódna a lakók száma egy időre, megmenekülhetne az iskola a bezárástól, az ABC, a kocsma, a kulturális élet is kicsit megindulna, felpöröghetnének a falvak. Az állami beilleszkedési programoknak köszönhetően kicsit több fény vetülne a falvakra, előtérbe kerülhetnének egy időre, akár versenyképes tudást is hozhatnának a falvakba. Arról nem is beszélve, hogy ha többen laknának ott, valahogy be kellene tölteni a háziorvosi ellátás lyukait, így az ott élők is jobb szolgáltatást kaphatnának. 

Az esti híradóban pedig már Beer Miklós beszélt ugyanerről. Nem tudom, hogy olvasott-e, vagy magától jött az ötlet, nem is érdekel. Örülök, hogy ugyanarra jutott ő is, mint én. Ha a magyarországi keresztény egyház egyik legjózanabb, legnormálisabb gondolkodású képviselője azt az álláspontot képviseli, mint én, akkor nincs miért szégyenkeznem. Kicsit későn szántam el magam erre a bejegyzésre, de sokat segített, hogy a következő dolog kikerült.

Már az előző bejegyzésemben is megjegyeztem, hogy milyen jó gazdasági hatásai lehetnek a menekültek érkezésének, erre tessék mi történt. 500 embernek hirdettek munkalehetőséget. Ezen felül pedig a most nyíló menekülttáborok, illetve a jelenleg működő regisztrációs pontok is egyre több munkalehetőséggel kecsegtetnek. De külön tetszik Fülöp Róbert kiskunhalasi fideszes polgármester hozzáállása. Látni sem akarják a menekülteket, csak a baj van velük, undorítóak, fújj, hogy nekik ezekkel kell foglalkozniuk, miközben folyamatosan növekszik a munkalehetőségek száma nekik köszönhetően, egyre több pénz áramlik a városba, s ez egyre jobb lehetőségeket teremt a helyieknek. De hogy foglalkozni is kelljen, sőt, egyáltalán látni a menekülteket, na azt már nem. Külön buszt indítunk, hogy még annyit se lássuk őket.

Ahelyett, hogy megpróbálnának kezdeni valamit a problémával - szemetelnek -, mint például programot indítani, figyelemfelhívást eszközölni a menekültek felé, vagy megpróbálni megtalálni a közös hangot, s valamit valamiért megoldást keresni, neeeeem, inkább a szőnyeg alá söprik a problémát és a polgár- és mezőőrök azonnal a pályaudvarra terelik őket, nehogy foglalkozni kelljen velük.

A kedves polgármester úr még véletlenül sem akar problémákat megoldani, kibékíteni a feleket, netán közelebb hozni őket egymáshoz, nem, ő nem azért van ott. A pénz jó, kap ilyen-olyan plusz ellátást, a legszükségesebbet megcsinálja, de hogy tényleg dolgozzon? Na azt ne várjuk már el tőle... Plusz még a végén magára haragítaná a pártot, s azt nem akarja. A könnyű út mindig a legegyszerűbb. Nem a legjobb, de a legegyszerűbb.

Mindeközben, ha normálisan próbálnánk kezelni a helyzetet, ennél sokkal-sokkal több emberre lenne szükség. Fizető állás. Akkor talán kevesebben szorulnának rá a közmunkára. Kitörési lehetőség lehetne a városnak is. Kicsit fellendülhetne a helyi gazdaság, a helyi munkaerőpiac. De ez a nehezebb út.

A bejegyzés trackback címe:

https://gombocmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr47730710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.26. 10:50:01

Meg kellene érteni: ezek nem igazi menekültek, ők nem akarnak Mo-on maradni, hanem céljuk a svéd, a brit, s a német ellátási rendszer.

ansha 2015.08.26. 10:57:48

Tök jó hogy be akarod telepíteni a kihalás szélén lévő falvakba őket, de arra nem gondoltál, hogy azért mennek el az emberek, mert nincs a környéken munka? Azért mert odatelepítesz idegeneket, nem fog megoldódni a probléma, megélhetést ők sem fognak ott találni.

vasgyuszi 2015.08.26. 11:13:18

Ébredj fel ember! Ezeknek a menekülteknek nem pálya egy lepukkant magyar falucska. Akkor dolgozni kellene, meg nyelvet tanulni és miegyéb. Magyarország nem célország. Ezt fogjátok már fel! Különben díjnyertes ötlet szíreket meg afrikai négereket telepíteni kis magyar falvakba. Mit szívtál? Voltál már egyáltalán magyar faluban? Végülis, ha jobban belegondolok: Borsodban, vagy Zala megye egyes részein egyáltalán nem tunnének ki a szírek/afgánok a helyi lakosok közül ;) Akkor most már értem az eszmefuttatásodat ;)

Sir Galahad 2015.08.26. 11:29:59

Először is tisztázni kéne, hogy ki a menekült. Annak a tömegnek, amiről a szerző ír, csupán egy nagyon pici töredéke. Mint több hozzászóló már jelezte előttem, a migránsok számára mi egyelőre nem vagyunk célország - más kérdés, hogy ha majd a célországok elkezdik őket tömegesen visszaküldeni hozzánk, ahogy ígérik, valószínűleg itt ragadnak.

Az egyik gond az, hogy bár a migránsok ellátásával kapcsolatos feladatok valóban adnak munkát embereknek, de azt a pénzt hasznosabb célokra is el lehetne költeni. A másik az, hogy nem értem, a szerző miből gondolja, hogy ha a nyugat-európai országokban nem sikerült integrálni az oda érkezettek tömegeit, itt ez összejönne? Pedig ott van pénz az oktatásukra, a szociális gondjaik kezelésére, stb., itt meg nincs.

Mészáros Laci 2015.08.26. 11:32:23

Nem értem a posztot (meg a szerzőjét sem).

Foxtrotty 2015.08.26. 12:23:29

Ha a szerző célja a hazai tevetenyésztés felfuttatása, akkor tényleg zseniális az ötlet. Mangalica helyett hungarikum lesz majd a tevekolbász, és lesz majd teve forma-1 Hungarian Grand prix

Csak az a kérdés, hogy a teve tanul-e meg hamarabb magyarul, vagy a betelepítettek? Én a tevére tippelnék

Csatos Bambi 2015.08.26. 12:24:05

@Mészáros Laci:

Mit nem értesz?

A posztoló egy szélsőjobbos aktivista :D

Foxtrotty 2015.08.26. 12:30:37

@Sir Galahad:
A nyugati cégek Magyarországra kitelepített összeszerelő-üzemeiben az a munka folyik, amit odakinn jórészben a tanultabb bevándorlók végeznek. Nagyjából ez képezi a foglalkoztatási csúcsot Magyarországon. Aztán van még a közmunka, ami nélkül már így is ijesztő magas volna a munkanélküliség. A bevándorlók egyik vonalon se termelnének hasznot

Igazából az lehetett a titkos célja a szerzőnek hogy, beigazolja: ezek tényleg elveszik a magyar emberek munkáját

Foxtrotty 2015.08.26. 12:32:25

@Csatos Bambi:
"A posztoló egy szélsőjobbos aktivista"

Ravasz mód pedzegeti, de csak előjött a farbával

Kivlov 2015.08.26. 12:35:32

Használni biztos nem használnak.
Már 2000-en jönnek naponta. Így egy éven belü félmillió is lehet a számuk. Kell ez nekünk? Kétlem. P*csán kéne rúgni minent, mint a yenkik és kész.

szilvatövis 2015.08.26. 12:40:30

Valami olyasmire lehet számítani, mint Malmöben, csak rosszabbra mert itt szegénységgel fog párosulni a különböző kultúrák kényszerű összezárása.
Pl.:
www.napigazdasag.hu/cikk/46832/
www.szombat.org/hirek-lapszemle/malmo-alapveto-dolog-a-zsidokat-utalni

Tranquillius 2015.08.26. 12:42:36

És mégis kinek a házába költöztetnéd be a bevándorlókat? Mi alapján koboznád el a tulajdonosaiktól? Milyen munkát adnál nekik a faluban? Milyen nyelven beszélgetnének a helyiekkel? Milyen mecsetbe járnának? Mit ennének? Miért gondolod, hogy letelepednének Magyarországon egy kihaló faluban és nem mennének el Svédországba, ahol egy rakás pénzt kapnak azért mert menekültek és egy fűszálat sem kell érte keresztbe tenni?
Ezek a bevándorlók szépen továbbállnak Nyugat-Európába, a magyar falvakat meg majd betelepítjük a nyugatról menekülő hollandokkal, németekkel és franciákkal.

Alick 2015.08.26. 12:53:33

A menekült nem bevándorló...

átlátó 2015.08.26. 12:54:34

Meg kellene érteni...a nyugati országok is Európa része.
Islam, go home!
Olyanok vagytok, mint a cigányok...bekéredzkedtek mindenhová, aztán miután megmelegedtek, elkezdetek feszengeni...hogy így, meg úgy, el vagytok nyomva...vagytok az anyátok picsája.

Alick 2015.08.26. 12:55:57

@Tranquillius: "És mégis kinek a házába költöztetnéd be a bevándorlókat?"

Jahh, a cigókéba... játsszák le egymás között, mint a székfoglalós játékban... a lőfegyvereken kívül minden megengedett... a végeredménnyel mi járunk jól. :)

Tranquillius 2015.08.26. 13:20:18

@Alick: A menekült addig menekült, amíg biztonságba nem kerül. Ha neki már nem felel meg Görögország biztonsága, hanem Németország szociális juttatását is meg akarja szerezni, onnantól bevándorló.

ogli dzsí 2015.08.26. 13:22:56

Nem menekültek, és Mo-n nem is fognak menekültstátuszt kapni.

ogli dzsí 2015.08.26. 13:27:09

'A kisgyerekek pedig megmenthetnék az iskolákat a bezárásoktól a beiratkozásokkal. '

Ne is álmodj róla. Zárják csak be őket.

'Nem kellene őket feltétlenül a nagyvárosokba segíteni, hanem inkább az egyre inkább elnéptelenedő falvakban juttathatnánk nekik lakásokat. '

Ti senkinek nem juttattok semmit, mert nem kerültök hatalomra. A cigányokat viszont kitelepítjük a zsákfalvakba, ez a terv.

'Mindenki jól járna. Jó lenne nekik, mert lenne hol lakniuk, befogadhatnák őket, tudnák élni az életüket. Jó lenne a falunak, mert végre stabilizálódna a lakók száma egy időre, '

Eddig egy falu sem tüntetett a retkekért, csak ellenük. Qrva régen nem pofáztok ti bele, mi lenne jó a falunak.

31/48 2015.08.26. 14:24:45

Zseniális. Szétverték a saját országukat, jöjjenek ide, verjék szét ezt is.

Nyilvánvalóan ezek az emberek majd felvirágoztatják a falvakat, gyárakat húznak fel, piacképes mezőgazdasági termelést fognak végezni.

Ezek a menekültek az új hospesek, így van. Nem kell törődni olyan apróságokkal, mint a VALÓSÁG, hogy ezek az emberek a saját országukat nem hogy nem virágozatták fel, de tönkretették, hogy NINCSENEK ESZKÖZEIK, TŐKÉJÜK, hogy bármit is csináljanak akárhol, alig vagy egyáltalán nincs kellő szaktudásuk. Magyar nyelvtudásuk pedig semennyire.

A magyar gyerekek rendes oktatására, a pedagógusok fizetésére NINCS ELÉG PÉNZ. NINCS ELÉG MUNKAHELY az országban a felnőtteknek, a szociális rendszer TÚLTERHELT. Hogyan? Miből? Hogy akarjátok ti ezeket az embereket integrálni? Mit fognak dolgozni? Mennek közmunkásnak utat tisztítani, rőzsét gyűjtögetni? Teljesen elment az esze már egyeseknek?

Németország és azok az országok, amik hosszú évtizedek óta befogadnak bevándorlókat és tőkeerősek, erre állt rá a gazdaságuk, aminek a nyelvét akár még beszélnék is, ŐK SEM AKARJÁK ŐKET, még a nagy keresztény és a nagy humanista Merkelek és Hollande-ok is csak nyomják a dublini rendelkezéseket, hogy ne nekik kelljen mindenkit befogadni, hogy a határokon ne engedjék át őket.

Meg vagytok ti már végképp veszve? Mit gondoltok, miért viselkednének ezek az emberek itt másképpen, mint Afrikában? Miért nem inkább TI utaztok ki Afrikába és segítetek TI, OTT rajtuk?! Nem mindenki akarja, hogy az évtizedek alatt akár MILLIÓS bevándorlás egyszerűen elmossa, eltörölje az európai népeket, országokat.

Mert bizony ez fog történni, ez történik itt és most, ébredjetek már fel végre.

Csatos Bambi 2015.08.26. 14:48:56

@Alick:

"Jahh, a cigókéba... játsszák le egymás között, mint a székfoglalós játékban."

Ezt azért nem kéne.

A cigányok nem rohangálnak Kalasnyikovval, nem robbantgatnak, nem akarnak senkit a saját életvitelükre téríteni.

És van egy olyan gyanúm, hogy ha nyílt háborúra kerülne sor a migránsok ellen, a cigányok velünk lennének, nem ellenünk.

Csatos Bambi 2015.08.26. 14:48:56

@Alick:

"Jahh, a cigókéba... játsszák le egymás között, mint a székfoglalós játékban."

Ezt azért nem kéne.

A cigányok nem rohangálnak Kalasnyikovval, nem robbantgatnak, nem akarnak senkit a saját életvitelükre téríteni.

És van egy olyan gyanúm, hogy ha nyílt háborúra kerülne sor a migránsok ellen, a cigányok velünk lennének, nem ellenünk.

Pilatus 2015.08.26. 15:04:45

Jaj, Istenem! Sarkosan: ezek nem menekültek, nem bevándorlók, hanem hódítók!

gomboc r2r 2015.08.26. 15:18:08

Nem csoda, hogy az értelmesebbje elhagyja az országot még a sajátjainknak is, mikor ennyi marhaságot, félinformációt és félrevezetést sikerül összehordani egy poszt alá.
A menekültek nem egyenlők a bevándorlókkal, ezt fel kellene fogni.
A németek pedig most készülnek jelentősen átalakítani a rendszert és egy roppant kielégítő megoldást alkalmazni. Na vajon melyik ország nem volt hajlandó eddig sem befogadni embereket? Igen, Magyarország.
Nem tudom, hogy csak szimplán tudatlanok vagytok, akik még a 4-es átlagot sem érték el az iskolában, vagy eleve rasszista kirekesztő bunkónak neveltek titeket.
Egyszer az a baj, hogy idejönnek és átmennek az országon, hogy az EU jobb képességű államaiba érjenek, aztán meg azt vetitek a szemükre, hogy ők nem menekültek, mert nem felel meg nekik a magyar (gyakorlatilag nem is létező) befogadórendszer. Jó lenne, hogyha eldöntenétek mi a baj velük.

Alick 2015.08.26. 16:37:05

@gomboc r2r: "A németek pedig most készülnek jelentősen átalakítani a rendszert és egy roppant kielégítő megoldást alkalmazni."

Kíváncsi vagyok, hogy vajon Endlösung vagy Verdeutschung néven fog futni? :)
És vajon évtizedeken át közmegelégedésre tud majd működni?

Ötperces Nickregisztráció 2015.08.26. 18:56:14

@Csatos Bambi: "És van egy olyan gyanúm, hogy ha nyílt háborúra kerülne sor a migránsok ellen, a cigányok velünk lennének, nem ellenünk. "

Van egy harmadik lehetőség is, hogy együtt nyomnak le minket:

hvg.hu/itthon/20140827_Muszlim_nyomulas_a_borsodi_iskolakban

Csatos Bambi 2015.08.26. 20:55:35

@gomboc r2r:

"Na vajon melyik ország nem volt hajlandó eddig sem befogadni embereket? Igen, Magyarország."

Nem akarunk migránsokat betelepíteni.

Pláne, hogy papírok nélkül, engedély nélkül, csorda módon jönnek, a NEM létező jogaikat követelve, és semmibe veszik a szabályokat és a törvényeket.

Mit nem értesz?

gomboc r2r 2015.08.27. 12:11:08

@Csatos Bambi: Hogy emigrálsz másik országba legálisan te agymosott idióta? Igenis vannak jogaik, emberi jogaik, amiket ratifikáltak 1948-ban. Az meg a másik, hogy hol követelték a jogaikat? Hol? Egy büdös szót nem szóltak. Milyen szabályokat, törvényeket vesznek semmibe? Illegális határátlépést talán. De ismét. 56'-ban hogy mentek a magyarok? Illegálisan. Ezen kívül még talán a fővárosi hajléktalanrendelet az, amit valamennyire megszegnek, de az szégyen úgy ahogy van. A Tranzit zónák óta még azt sem.
Szégyen, hogy képtelen vagy segíteni azokon az elesett embereken, akik nem olyan jó sorssal vannak, mint te. Csak azt ne feledd, hogy te is kerülhetsz hasonló helyzetbe.

Csatos Bambi 2015.08.27. 16:24:55

@gomboc r2r:

" Hogy emigrálsz másik országba legálisan te agymosott idióta? "

Úgy, te seggfej, hogy belépsz útlevéllel hivatalosan, és menedékjogot kérsz.

Csatos Bambi 2015.08.27. 16:33:44

@gomboc r2r:

"Igenis vannak jogaik, emberi jogaik, amiket ratifikáltak 1948-ban. "

Az Emberi Jogok Nyilatkozatában NINCS benen, hogy útleveleket eldobálva bárki szabadon grasszálhat bármely ország zöld határán.

Csatos Bambi 2015.08.27. 16:34:31

@gomboc r2r:

"Az meg a másik, hogy hol követelték a jogaikat? Hol? Egy büdös szót nem szóltak. "

Te nem nézel hírcsatornákat, te ostoba?

Csatos Bambi 2015.08.27. 16:39:24

@gomboc r2r:

"Milyen szabályokat, törvényeket vesznek semmibe? Illegális határátlépést talán."

Illegális határátlépés.

Regisztráció megtagadása.

Embercsempészet és hozzá kapcsolódó bűncselekmények.

Nem tudják azonosítani magukat, mert nincsenek papírjaik.

Hazudnak az állampolgárságukról.

Betörnek magyar emberek ingatlanára. (Tanya, belterületi lakóingatlan.)

Garázdálkodnak magyar emberek szántóján, gyümölcsösében.

Soorljam tovább, te nagyokos?

Ahogy a határt ILLEGÁLISAN átlépték, NEM közterületen, hanem VALAKINEK a MAGÁNTERÜLETÉN randalíroznak, te idióta.

Csatos Bambi 2015.08.27. 16:42:12

@gomboc r2r:

"De ismét. 56'-ban hogy mentek a magyarok? Illegálisan. "

A MOST és ITT élő magyaroknak SEMMI közük azokhoz, akik 56-ban kivándoroltak. Hiszen azok még csak nem is magyar állampolgárok.

Követeld esetleg az 56-ban kivándorolt magyarokon, hogy ŐK fogadjanak be migránsokat, hiszen 56-ban őket is befogadták.

Csatos Bambi 2015.08.27. 16:54:32

@gomboc r2r:

"Szégyen, hogy képtelen vagy segíteni azokon az elesett embereken, akik nem olyan jó sorssal vannak, mint te. "

Ezek az emberek sokmillió forintnyi valutával kitömve indulnak el. Olyan márkás ruhákban vannak, amit egy átlag magyar fiatal nem engedhetne meg magának. A telefonjaikat láttad már?

Eszembe se jutna segíteni nekik.

Még akkor se, ha legálisan jönnének be az országba, és nem a zöld határon át, a magyar törvények egész sorát leszarva.

gomboc r2r 2015.08.27. 17:17:48

@Csatos Bambi: Jah útlevéllel hivatalosan. Mégis szerinted ki adna ki útlevelet egy olyan országban, ami darabjaira hullott, s gyakorlatilag polgárháború zajlik benne? He? De még ha ki is adna valamelyik, nincs olyan ország, amelyik azt hivatalosnak ismerné el, s bárkit is beengedne onnan.

Nem, az emberi jogok azt tartalmazzák, hogy mindenkinek joga van az életéhez. Ez pedig egy polgárháborúban nem biztosítható, ezért jönnek el. De neked az nem megy, hogy 2+2=4, csak az, hogy 2 az 2.

Az embercsempész követi el a jogsértést nem az, akit becsempésznek. Nem tagadják meg a regisztrációt. Jelenleg is folyamatosan zajlik. Kedves nagyokos, mivel a határ mellett van valakinek a földje, nehéz is lenne állami területen bejönni. Erre még nem gondoltál?
"Jó" látni, hogy téged nem érdekel senki és semmi, csak hogy a te segged alatt mi van. Te is leszel majd bajban, de az lesz a szerencséd, hogy a többi ember nem hozzád hasonló.

Miért nem vagytok képesek már felfogni a dolgokat? Ezek az emberek nem a szegénység miatt menekülnek, nem azért jönnek, mert a mi pénzünk kell nekik. Azért jönnek, mert élni akarnak. Nem akarnak felrobbanni idióták háborújában. Ezért van az, hogy van náluk egy csomó pénz. Milyen jó, hogy ezért is lehet utálni őket. Amúgy meg az lenne velük a baj, hogy a mi pénzünket akarják. Bigott, rasszista, utálkozó és értéktelen emberként viselkedsz. Szarsz mindenre és mindenkire, tipikus magyar vállalkozó alkat vagy. Sok sikert a cégedhez!

Csatos Bambi 2015.08.27. 20:44:38

@gomboc r2r:

Te felfogtad egyáltalán, amit írtam?

Megpróbálom más szavakkal, hátha akkor felfogod a valóságot:

1. Útlevél NÉLKÜL is bejöhet a határátkelő helyeken és menekült státuszt kérhet. Ez LEGÁLIS megoldás.

2. Ha nincs útlevele, BÁRMILYEN személyazonosításra alkalmas dokumentum megteszi.

3. Mifasznak gyalogol a sok hülye a kiszemelt CÉLORSZÁGIG, ha a célország BÁRMELYIK külképviseletén, ami az útjába kerül, beadhatja a kérelmet?

4. Röviden: AZOK jönnek útlevél nélkül a zöld határon át embercsempészekkel, magukat háborús területről érkezőnek HAZUDVA, akik TUDJÁK, hogy legális úton NEM kaphatnának menekült státuszt, mert nem menekülnek, hanem gazdasági okok miatt migrálnak.

5. Ezek a tömegek IGÉNYELNI SE fogják a menekült státuszt. Az ő céljuk az, hogy ILLEGÁLISAN vállaljanak munkát.

-

A sértegetést meg jobb lenne, ha befejeznéd. Ez ostoba, balos proli tempó.

Én nem leszek tőle kevesebb, te meg nem leszel több annál, mint ami most vagy.

gomboc r2r 2015.08.27. 22:09:11

@Csatos Bambi: Útlevél nélkül nem engednek be az országba legális helyeken. Épp ezért van az útlevél.
Miért? Mert te hol állnál meg? Görögországban? Albániában? Bosznia-Hercegovinában? Macedóniában? Szerbiában? Hol? Egyik rosszabb mint a másik. Mit gondolsz, miért jönnek el idáig?
A többire meg nincs értelme válaszolnom, mert adatokkal vitatkozol.
"A sértegetést meg jobb lenne, ha befejeznéd. Ez ostoba, balos proli tempó." Sajátban a gerendát sem? Igazad van, te tényleg nem lehetsz már kevesebb.
süti beállítások módosítása