Gombóc mondja

Gombóc mondja

Az internet Deutschul

2015. december 06. - gomboc r2r

December elsején hallhattuk, hogy Deutsch Tamásék milyen reformokat akarnak hozni internet-ügyben. Mikor elolvastam, fogtam a fejemet. Egyszerűen hihetetlen, hogy miket tudnak összeszedni, amikor értelmes lépéseket is lehetne foganatosítani.

  • 18 %-ra csökkentenék az internet általános forgalmi adóját.
  • épüljön ki minden településen ingyenes wifi-szolgáltatás
  • készüljön törvényjavaslat a netsemlegességről
  • átfogó digitális oktatási stratégia
  • induljon program az oktatási intézmények belső wifi-hálózatának fejlesztésére
  • készüljön digitális gyermekvédelmi stratégia a gyermekek védelmének erősítése érdekében
  • a magyar startup cégek befektetői részesüljenek adókedvezményben
  • a kabinet kezdeményezzen közös európai fellépést és jogszabály-módosításokat, valamint saját hatáskörben tegyen meg mindent annak érdekében, hogy megszüntesse a globális internetes vállalkozások adóelkerülő gyakorlatait.

(Kép: forbes.com)

Kezdjük rögtön az áfacsökkentés ötletével. Magyarország abszolút világelső az áfa nagyságában, így ha valamilyen ágazatra terelődik a szó, s annak a jövőjével foglalkozik, az az első, hogy az áfacsökkentést bedobja. Nem véletlenül, ugyanis ez a rendkívül magas kulcs szinte megfojtja a magyar piacot. Gondoljunk csak bele. Magyarországra nagyon sok árut importálnak, ami az euróhoz és a dollárhoz képest rendkívül gyenge forintnak köszönhetően rendkívül sokba kerül itthon, amire még rájön a világrekorder áfa. Nem az internet áfáját kellene 18%-ra csökkenteni, hanem minden termékét. Ebben a rendkívül kellemes világpiaci gazdasági helyzetben Magyarország nem képes normális növekedést produkálni, mert annyi adót fizetünk, hogy nem marad pénzünk a fogyasztásra és a befektetésre. Magyarország a 2009-es válság után kitörési pozícióba került. Feltörekvő gazdaság, nagy recesszió után óriási potenciál volt/van bennünk, s azt láthatjuk, hogy nem vagyunk képesek 3%-nál nagyobb növekedésre az állami gazdaságpolitika miatt. Így soha nem fogunk talpraállni. Ehhez ugyanis először az áfát kellene csökkenteni, aztán a gazdasági különadókat megszüntetni. 

Tematizálva haladjunk, tehát jöjjön az adókedvezmény. Ha azt mondtam, hogy az első ötlet az adott iparág áfacsökkentése, akkor cégeknél azt kell mondanom, hogy egyből az adókedvezmény jön elő. Rendkívüli mértékben torzítja a piacot, főleg úgy, ha minden egyes alkalommal ehhez az eszközhöz nyúlunk. De kénytelenek vagyunk ehhez nyúlni, mivel máshogy nem tudunk bevonzani befektetőket, illetve a sajátjainkat támogatni. Miért? Mert túl sok az adó és az állam megfojtja a piacot. Cserébe a kiválasztottakat kedvezményben részesítjük. Kitűnő megoldás... Ez sem szól másról, minthogy a cégek elkötelezettségét megtartsák az állam bizonyos szereplői, hiszen az adókedvezményt bármikor vissza lehet vonni...

 Az ingyenes wifi nem rossz dolog, sőt, nagyon hasznos tud lenni, de nem szabad túlzásba esni. Ahelyett, hogy minden egyes településen biztosítana az állam ingyen wifit, nem-e inkább a mobilszolgáltatók körmére kellene ránézni? Hogy van az, hogy egész Európában rendkívül olcsón lehet korlátlan mobilnethez hozzáférni, miközben nálunk sok pénzért butított csomagokat árulnak azok a cégek, amelyek külföldön még csak hasonló csomagokkal sem rendelkeznek? Ausztriában, Németországban, s sok helyen még a magyar tarifákhoz képest is versenyképes áron árulnak olyan csomagokat, amelyek nálunk egyrészt egyáltalán nem léteznek, másrészt ha létezik is hasonló, akkor is egynegyede a minimálbérnek? S akkor nem beszéltünk arról, hogy az ottani fizetésekhez képest teljes mértékben eltörpülnek a szolgáltatások árai. A kormány ahelyett, hogy minden településre ingyen wifit vinne, inkább bírja rá a szolgáltatókat, hogy normális mobilnetet szolgáltassanak normális árakon, esetleg részesítse a legolcsóbb csomagot támogatásban, hogy mindenki hozzáférjen, ha mindenképpen rá akar feküdni a témára. Érdekes, hogy ugyanaz a cég, csak másik leányvállalat üzemelteti a szolgáltatásokat minden országban, de ha kimegyünk és telefonálni akarunk, akkor fizethetünk a hálózat használatáért külön díjat. Ez hogy van? Nem-e esetleg ezekben az ügyekben kellene intézkedni?

Nagyon örvendetesnek tartom, hogy a magyar kormány a netsemlegességgel akar foglalkozni, de teljesen felesleges ebben az ügyben országonként törvényt hozni, mikor egyrészt, a net nem országonként épül fel, másrészt pedig az EU már meghozott egy ezzel kapcsolatos törvényt, amit nekünk is be kell építenünk a jogrendszerünkbe. Ugyanakkor itt lenne a lehetőség a kormány előtt, mivel az EU által elfogadott törvény rendkívül rosszul sikerült, talán kezdeményezni kellene a módosítását. De hazai netsemlegességi törvényre semmi szükség.

A digitális gyermekvédelmi stratégiára külön mi szükség van? Talán az informatikai oktatás színvonalát kellene növelni az iskolákban, s azzal meg lehetne oldani az ilyen helyzeteket. Nem beszélve ugyebár a szexuális felvilágosításról, ami gyakorlatilag nem létezik Magyarországon. Persze, persze, érintőlegesen szóba jön a téma, de nem nevezném szexuális felvilágosításnak, sem felkészítésnek, amikor az interneten 2 kattintás után olyan helyre tévedhetnek, amelyek súlyosan befolyásolhatják a hozzáállásukat. Persze ez nem az iskola dolga lenne, hanem a szülőké, de nem szabad semmit sem a véletlenre bízni, s ha az iskolában szóba kerül, akkor talán otthon is elkezdenek foglalkozni a témával. Mondjuk ehhez átfogó változtatásokra lenne szükség, hogy tényleg az oktatás színhelyeként működhessenek ezek az intézmények, nem pedig gyerekmegőrzőként. 

A globális és különösen az európai adóelkerülések ellen pedig már ideje lenne fellépni, nem pedig az internet téma alapján kellene előkerülniük.

Ezen kívül fel lehetne állítani egy szervezetet, ami a gyerekek oktatásának a támogatásával foglalkozna, ezen belül pedig szoftverek támogatásával és a már meglévőeknek pedig az újabb rendszerekre optimalizálásával. Nem akarok túl elvont lenni, ezért leírom más szavakkal. 2005-ben jelent meg a Huszár Games által fejlesztett, az Oktatási és Kulturális Minisztérium által támogatott játék, az 1848. Persze nem versenyezhetett és nem is próbált az amerikai játékpiac által előállított csodákkal, de nem volt rossz, sőt, élvezhető volt. Ezenkívül informatív is. Tényleg játszva lehetett tanulni a használatával. 10 éve már ennek, s azóta nem egy operációs rendszer jelent meg, s habár visszafelé elméletileg kompatibilisek, bizonyos hibák előjönnek, s egyre kevésbé lehet ezzel is játszani. Kérdezem én, ha már van nekünk egy ilyenünk, nem kellene törődni vele? Az hagyján, hogy ez tökéletes példaként szolgálhatna fejlesztések alapjául, s akkor még nem beszéltünk az olyan játékok, mint a Total War adta lehetőségekről, senkinél fel sem merülnek ilyesfajta gondolatok. Miért? 

Ezernyi kihasználatlan lehetőség, de mi csak a legnagyobb hülyeségeket tudjuk kitalálni. Ébresztő!

A bejegyzés trackback címe:

https://gombocmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr548139562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása