Gombóc mondja

Gombóc mondja

Bértámogatás - siker vagy röhej?

2021. március 21. - gomboc r2r

A járványkezelésről most inkább ne beszéljünk, mert az totális csőd, de felkaptam a fejemet arra a nagyszerű hírre, amit a bértámogatásról mondtak az elmúlt napokban és röhögtem egy jót, majd számolgattam egy kicsit.

Szóval Schanda Tamás arról számolt be, hogy a kormány eddig 50 milliárd forintot költött a lezárások okán munka és bevétel nélkül maradottak kisegítésére, amit 109 ezer ember kapott. De nézzük meg, hogy mit is jelent ez az 50 milliárd forint!

Az elmúlt 13-14 hónapból legalább 6 hónapon keresztül lezárások és korlátozások voltak. (A valóság ennél több, de az egyszerűség szempontjából maradjunk most a 6 hónapnál.)

Tehát az 50 milliárdot leosztjuk a 109 ezer emberrel, megkapjuk, hogy személyenként 458,716 Ft-ot fizetett ki az állam arra a bizonyos 6 hónapra. (Ez csak egy statisztikai átlag, a valóság ennél sokkal rosszabb, de számoljunk tovább!)

Tehát akkor most a 458,716 Ft-ot leosztjuk a 6 hónapra, akkor megkapjuk, hogy

1 ember 1 hónapra 76,453 Ft-ot kapott. Természetesen ebből még le kell vonni a járulékokat!

Ez annyira röhejesen semennyi pénz, hogy arra nincsenek is szavak. Próbálj meg megélni havi 40-50 ezer forintból! Mindezt úgy, hogy a járványnak még közel sincs vége, még legalább 6-8 hónap, mire a teljes, rendes élet visszatérhet, s beindulhat a turizmus rendesen, hogy támogatás nélkül is legyen bevétel. Ha szerencsétlennek éppen volt valami félretett pénze, valahogy még csak-csak megúszták, de az biztos, hogy gyereket, házat, autót nem vállalnak az elkövetkezendő években, mert nem lesz miből.

De említsük meg a támogatást kapottak számát. 109 ezer ember. Csak a közvetlen turizmusban ennyien dolgoznak és még sehol sincsenek az egyéb szolgáltatószektorban dolgozók. Nagyjából három-négyszerennyi ember szorulna rá a bértámogatásra (persze különböző mértékben)... És még az sem döntené hanyatt a költségvetést, ha a lopás helyett másra is lehetne költeni... Csak a karácsonykor a Fidesz-káderképzőnek adott 100 milliárd forintos támogatásból meg lehetett volna triplázni a bértámogatást kapók számát! És ez csak a legutolsó, észrevehetetlen sor a költségvetésben!

Csak összehasonlításként, hogy mennyire számítotok a kormánynak:

Rátok 50 milliárdot költött. Az MCC-n keresztül 100 milliárdot loptak el csak karácsonykor. A Moto GP pálya az első becslések szerint 65 milliárdba fog kerülni. Szerintem röhej, de úgyis ti ítélitek meg ezt jövő ilyenkor.

A bejegyzés trackback címe:

https://gombocmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr6616472744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a nagy hohohorgász 2021.03.21. 20:16:07

a normalitáshoz mérve valóban röhej, a 2007es válságkezeléshez képest meg kánaán!!!!! na most a fideszt 2022ben 2007re lehet leváltani nem a normalitásra!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2021.03.21. 20:50:31

Az a legszebb, amikor az összes Mészáros-Garancsi-Szíjj nevén lévő cégnek adott pénzt is járványellenes intézkedésként adják el...

Emmett Brown 2021.03.22. 10:10:54

az elmúlt 13 hónapban 8-8 és fél hónap lezárás volt, "rendes" működés július-augusztus-szeptember-októberben volt, plusz még egy kicsi június végén és november elején.
Ettől függetlenül: a bértámogatás csak a novemberi lezárások után jöttek, ami most közelíti az 5 és fél hónapot, tavaly tavasszal nem ez a konstrukció pörgött, ugyanis akkor a "kurtamunka" (Kurzarbeit) program ment.
Papíron nem tűnik nagynak a különbség, most adnak 50%-ot, akkor meg 70%-ot a kieső munkaidőre (amit 25%-ra lehetett csökkenteni), magyarul tehát 0.7*0.75=52.5% volt a maximum. Sajnos azonban a különbség a vendéglátásban SOKKAL nagyobb, aminek két oka van: ugye most 50% bruttót adnak, tehát a cégnek kell a maradék 50%-ot előkaparnia valahonnan, tavaly tavasszal azonban csak 25%-ot kellett előszedni (ráadásul akkor még voltak tartalékok). Ezen felül a tavaszit közvetlenül a munkavállalóknak utalták, de ez részletkérdés.

VISZONT az igazi különbség az alapbér számítása volt, a kurzarbeit alapja ugyanis a 2020.februári komplett tisztán kifizetett összeg volt, ami tartalmazta a szervízdíjat is, ami igencsak jelentős különbség. na ez most nincs, mindenki a munkaszerződés szerinti bér alapján kap támogatást.

Lehet, hogy ezt fehérítési célzattal csinálták így, de pont az ellenkező hatást érik el vele, ugyanis ha mindenki a valós pénzére lenne bejelentve, akkor már kibaszottul sok embert ki kellett volna rúgni

gomboc r2r 2021.03.22. 10:18:11

@Emmett Brown: Köszönöm a kiegészítést, ennyire nem mentem bele. Meg ugye azért akkor abba is bele kellett volna mennem, hogy a tavaly nyári "normalitás" mennyire volt normál...
Sajnos nagyon látható, hogy minden haverra van pénz, csak az emberekre nincs.

Emmett Brown 2021.03.22. 10:28:24

@gomboc r2r: csak arra akartam rávilágítani, hogy a bértámogatás a leginkább érintett szektorban mennyivel rosszabb konstrukció mind a cégeknek mind a munkavállalóknak mint a 2020 tavaszi megoldás.

kunzoo 2021.03.22. 11:50:34

@Emmett Brown:
A budapesti vendéglátásnak annyi az idei évre. Ott a nyár holtszezon. Talán késő őszre lehet valami. Budapesten azért van munka, a fene se tengődne kegyelemkenyéren. Aztán ha beindul újra a turizmus nem lesz tilos visszatérni a régi munkához.

Emmett Brown 2021.03.22. 12:03:18

@kunzoo: munkavállalói szempontból valóban így van (mondjuk december-január környékén irdatlan túljelentkezések voltak akár egy cipőbolti eladói állásra is, ami kb a reális alternatíva a legtöbb vendéglátásban dolgozónak). Ez vállalkozói oldalról kicsit más tészta azért.

kunzoo 2021.03.22. 12:32:31

@Emmett Brown:
Ésszerű most felmondani, nyárra lemenni dolgozni vízpartra majd ősztől vissza Pestre.

Emmett Brown 2021.03.22. 12:56:15

@kunzoo: ez megint csak lehetséges. de ez továbbra is figyelmen kívül hagyja a fő problémát: a kormány kiosztott a szektornak egy "Rábasztatok" kártyát határozatlan időre, meg némi aprót, "oszt jónapot, oldjátok meg, ha tudjátok", miközben bőven lett volna lehetősége valami épkézláb dologgal kirukkolni.
Innen két lehetőség van: vagy ennyire hülyék, vagy a haveroknak törik le az árakat/csinálnak piacot.

kunzoo 2021.03.22. 13:29:40

@Emmett Brown:
Erre a szektorra az egész világ kiosztotta a rábasztok kártyát. Egyszerűen nincs kinek szolgáltatni Budapesten.
Az persze benne van hogy a legjobb falatokat kimazsolázzák.
Szerintem Pesten akkor sincs értelme erőlködni. Amíg a cudar idők tartanak le kell építeni a létszámot. Ez sem a vállalkozónak sem a munkavállalónak nem jó.

Sir Galahad 2021.03.22. 13:49:52

Nyilván lehet kritizálni a gazdasági válság kezelését, de azért tegyünk már egy összevetést! A jelenlegi
kormány ad bértámogatást, adókedvezményt, kedvezményes hitelt. Amikor legutóbb volt válság, 2007-8-ban, az akkori kormány (a jelenlegi ellenzék) mit adott? Emlékezetem szerint nem hogy semmit, de még elvonásokat is bevezetett.

Ez az alternatíva.

Emmett Brown 2021.03.22. 13:52:59

@kunzoo: hm. azért nem teljesen, ez nem olyan mint a légiközlekedés 9/11 után.

Az, hogy nem lehet szolgáltatni, a kormány döntése, a vírus lassítása érdekében. Mindemellett bőven van (lett volna) lehetőség "csak egy kicsit basztál rá" kártyák osztogatására is (sportra kipörgött majd 300 milliárd az elmúlt egy évben), de a "kurvára rábasztál" helyett csak "nagyon rábasztál"-ra futotta

kunzoo 2021.03.22. 14:36:46

@Emmett Brown:
Úgy gondolod ha most kinyitna a bulinegyed, tele volnánk angol, német meg japán turistával? Ha hazamennek, vonulhatnának kéthetes karanténba. Amíg nincs eleg nagy átoltottság nem megy. Ráadásul jött a para a vírusmutációktól. Emiatt nincs számottevő nemzetközi személyforgalom.

Emmett Brown 2021.03.22. 15:00:50

@kunzoo: a bulinegyedet ez kevésbé érintené (bár nyilván ott is vannak helyek, ahova a pestiek is járnak), viszont a random nembulinegyedbeli éttermek nyilván mennének, sokkal jobban mint a kiszállítással/elvitellel jelenleg.

kunzoo 2021.03.22. 15:12:57

@Emmett Brown:
Valami menne, azt hiszem olyan dilemma lenne mint a spanyoloknál. Ha kinyit, a költségei teljesek a bevételei viszont nem. Ott sokan inkább a zárvatartás mellett döntöttek. Aztán ha kinyitnak akkor igazából az van hogy vegetértek a korlátozások. Másnap mindenki nyitna. Hiszen ha étterembe lehet járni, mashová is lehet, semmi nem indokolja a vendéglátás elsőbbségét. Már ez a korlátozási szint is egy vicc, lásd IKEA előtti tömeg. Szóval ha kinyitnak akkor azt kell kommunikálni hogy áttértünk a svéd modellre.

Emmett Brown 2021.03.22. 17:04:34

@kunzoo: a benchmark, amihez viszonyítani kell, az a bruttó bértömeg 55-60%-a és az állandó költség, ha zárva vannak, akkor ez a cashflow.
Ehhez képest egy 60%on menő forgalom is többet tud. Főleg, hogy tervezhető.

Vagy ha zárvatartás van, akkor adjanak több dellát a melósnak. Országosan több százezer embernek csökkent a fizuja 2 kilóval havonta (és ezek a jóemberek el is költik mind, ráadásul komoly része megy vissza áfában-jövedékiben-stb). Ez a pénz lassan elkezd majd hiányozni a gazdaságból, és ha ez eléri a kritikus szintet, akkor lesz össznépi rábaszás.

gomboc r2r 2021.03.22. 17:56:47

@kunzoo: Szerintem egy kicsit kevered a dolgokat. Te szolgáltatás címszó alatt a turizmusról beszélsz, holott a kettő nem egy és ugyanaz. Kicsit a rovar és bogár esete. A szolgáltatási szektorba beletartoznak olyanok is, mint a kávézók, éttermek, szoláriumok, cukrászdák, fodrászok, egyéb kisebb boltok, míg maga a turizmus a szállodaipart és a kocsmákat érintette. A szállodaipar nagy szelete már a Lölőé (Orbáné), azt külön támogatták, nem ezzel a bértámogatással. Ők közvetlenül kaptak milliárdokat és simán át is vészelik az egészet. A probléma a cukrászda, a fodrász, a szoláriumos vagy például a varróbolt, varroda, cipőjavító, stb. A kisvállalkozások, ahol csak pár ember dolgozik. Na ők kurvára rábasztak.
Ugye külföldön rendesen támogatják őket, nem maximum 50%-ig és abból még befizettetik az adót, vagy mikor rohadtul nem nyithat ki, nem az van, hogy a megítélt támogatást az adóhivatal lenyúlja tartozásként és igazából az adott pénz ugyanúgy az államé, mintha mi sem történt volna.
De amúgy meg nem tudom miért Budapest van a központban, mert nem az itteniek basztak rá a leginkább, hanem mondjuk egy siófoki cukrászdás. Na az mit csináljon? Senki nem mehet sehova. Vagy egy falusi fodrász. Szuper lesz mert majd megcsinálja feketén, a bezárás meg nem ért semmit, mert végiglátogat mindenkit...

gomboc r2r 2021.03.22. 17:57:38

@Sir Galahad: Köszönjük, itt az utalvány a zsák krumplira, kéretik jelentkezni a Lendvai utcában.

kunzoo 2021.03.22. 18:55:00

@gomboc r2r:
Hidd el értem. Emmet Bown-nal konkrétan az éttermekről beszéltünk. Ott is az alkalmazottakról. Minden részletét a lezárásoknak egy blogon nem tudjuk átvenni.

Billy Hill 2021.03.22. 19:39:43

Alapvetően azzal érdemes összenézni, hogy a nálunk (még) csóróbb országok mit tudtak tenni e téren, és ha az jön ki, hogy kevesebb GDP-ből többre tellett, akkor nagyon is érdemes nekimenni a kormánynak. Amúgy meg így jártunk, mint (mi) 1526 óta mindig. Nagyon nyugatabbra nem érdemes leskelődni szerintem, más liga.

Emmett Brown 2021.03.22. 19:54:27

@Billy Hill: nem hiszem, hogy van miről beszélni, hiszen a neres nagyvallalkozok több vissza nem térítendő lóvét kaptak fejlesztésre, mint az eddig kifizetett bértámogatás összege.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.03.23. 09:17:33

@Sir Galahad: "Amikor legutóbb volt válság, 2007-8-ban, az akkori kormány (a jelenlegi ellenzék) mit adott? Emlékezetem szerint nem hogy semmit, de még elvonásokat is bevezetett."

Tudod ez a szomorú. Te még messze a legokosabb fideszesek közé tartozol és mégis leírsz egy ilyen hülyeséget. A 2007-2008-as válság HITELVÁLSÁG volt! Az állam is hitelfelvételre kényszerült. Mindig azt sulykoljátok hogy államcsőd volt - nem volt az - de azt elvártad volna hogy bőkezűen osztogasson. Most osztogat, látszik is milyen brutálisan megemelkedett az adósság továbbá az EU által a járványra adott pénzből osztogat.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.03.23. 09:19:40

@kunzoo: És most ebből szépen Lölöék kimazsolázzák azt ami pénz zavarban van.

chrisred 2021.03.23. 09:42:17

@Sir Galahad: Mondjuk akkoriban fél év volt a munkanélküli ellátás időtartama.

Fidesz bérszámfejtés 2021.03.23. 10:08:01

@gomboc r2r: A zsák krumpli mellé még egy Best of Orbán videót is adunk.

Buchhalter 2021.03.23. 11:03:08

@kunzoo: azért azt megemlíteném, hogy nem csak a vendéglátás van kakian. Egyre több szektor felé tovább gyűrűzik.Mivel csökkentek az adó bevételek és a fél világ szarban van azzal sem játszhat a kormány, hogy majd jól felvesz még világbanki hitelt. A taxisok száma feleződött a gyárakból is elküldték a bérelt munkaerőt. Az állami tömegközlekedésnél sem tudnak bért emelni és az esti járatszám csökkentés + átállás hetek óta az iskola szüneti menetrendere szintén csökkentette a túlóra pénzek lehetőségét. Vendéglátás, szépségipar, kiskereskedelem padlón van. És hogy az eüben csak a covid létezik elkezdtek szép számban meghalni az ellátatlan rákos,szívbeteg, cukorbeteg stb emberek. Persze globálisan máshol is. Nem tudom mi lesz ennek a vége ,de eddig egyre rosszabb és nem látni a végét.

white999 2021.03.23. 11:40:28

@Sir Galahad: Ismét jön a relativizálás. Lehet te írod az azonnali válaszokat a kormánynak. Ott vannak ilyen, hogy a "Gyurcsány alatt kétszer annyian haltak volna meg" és ez nem egy vicclap idézet volt hanem a parlamenti felszólaló.

1, A tények azok hogy a világ viszonylatba az összes országot figyelembe véve itt a legrosszabb a halottak száma alapján a járványkezelés.
2, Ennek ellenére a teljesen rossz szerkezetű gazdasági csomaggal ami nyilván nem azt a célt szolgálja, hogy az embereknek jó legyen, hanem lehessen a befolyást növelni a tönkremenő ágazatokban, lejtőre állították a gazdaságot.
3, Más szerencsésebb országokkal kellene összehasonlítani akik valós időben, akik ugyanazt a problémát hogyan kezelik. Ebben csak gazdasági közép mezéőny (még!!!!), egészségügyi, szociális pedig tök utolsó.
4, Kretén mszp kormányzatot ez nem mentesíti, hogy 2008 ban teljesen eszköztelenül állt abban a helyzetben, ami miatt bukniuk kellett nagyon helyesen. Viszont Bajnai a szarból épített várat de az már senkit nem érdekel. Téged sem.
5. Ezeknek is bukniuk kellene ennek a töredékért is de ez egyáltalán nem biztos hogy megtörténik.

white999 2021.03.23. 11:43:03

@kunzoo: "Úgy gondolod ha most kinyitna a bulinegyed, tele volnánk angol, német meg japán turistával? Ha hazamennek, vonulhatnának kéthetes karanténba. Amíg nincs eleg nagy átoltottság nem megy. Ráadásul jött a para a vírusmutációktól. Emiatt nincs számottevő nemzetközi személyforgalom."

Akkor miért egy halott iparágba kellett nyomni az pénz jó részét aminek as megfordulása, haszontermelés képességére semmi remény nem volt és nem is lesz jó darabig?

white999 2021.03.23. 11:50:48

index.hu/belfold/2021/03/23/orban-viktor-koronavirus/

"A nyitás időpontjáról azt tudjuk mondani, hogy amíg nincs minden olyan 65 év fölötti beoltva, aki szeretné magát beoltatni, vagyis regisztrált, addig nem tudunk kinyitni, mert bajt hozunk a fejünkre"

Ízlelgessük ezt a szakmaiságot hozzáértést. Jelenleg a kórházban levők 58% 60 év alatti.

citrix 2021.03.23. 13:39:27

Zsiga Marcsell képviselő lény szerint havi 43 ezerből meg lehet élni. Ugyanekkor ő naponta keresett ennyit, közpénzből természetesen.
A stadionok gombamód nőnek a járvány alatt is, a fociklubok és akadémiák is megkapták a maguk milliárdjait, az egyéb presztízsberuházások se szűkölködnek forrásikban, sőt.
Ha a járvány miatt jövedelem nélkül maradtak elégedettek a kormány néhány tízezres alamizsnájával (már ha egyáltalán ennyit is kaptak) akkor szavazzanak a fideszre legközelebb is.

werinter 2021.03.23. 13:58:23

"Próbálj meg megélni havi 40-50 ezer forintból!"

oké, próbálj meg megélni havi br. 161 ezer / 219 ezer ft-ból. Ennyi a minimálbér és a garantált bérminimum összege. 1 millió ember él ennyiből ma Magyarországon... úgy, hogy ŐK DOLGOZNAK!
Akkor miről besélünk? De ha valaki a bérminimum felett keres, br. 250 akár 300 ezret, ő is hogyan él meg? Sehogy. És ők sem kapnak soha semmilyen támogatást. Ha én munkanélküli lennék, 3 hónap után semmilyen tá,mogatást nem kapnék és szarnának a fejemre, hogy éhenhalok...
Persze ez még nem magyarázza a lopást és a közvagyon elherdálását, de legalább egy lépés egy segítség.

konrada 2021.03.23. 14:20:20

Azért kicsit gonoszkodok: hogy a csába lehet valakinek a fizetésének 50%-a 40 ezer forint, miközben olyan munkahelyen dolgozott, ahol az éjszakai és hétvégi munka alap volt, és ritka, hogy heti 40 órát dolgozott csak?
Nekik kész megváltás lehet, hogy most idejük van észre venni, hogy nettó 100-ért dögivel talál munkát (a gonoszkodás off: ha egy isten háta mögötti vidéki kispanzióban, vendéglátóban dolgozik, nekik nem! On: ahol elég napi 8 órában dolgozni, nem feltétlen nehezebb munkát végezve, miközben ráér a családjával foglalkozni.

...Gonoszkodás megint off: azt tudomásul kell venni, nem csak az egyén szív evvel a pandémiával, hanem az állam is, így csak azzal tud gazdálkodni, amennyi bevétele marad, meg esetleg hitellel, egészen az IMF-ig.
S megmondom őszintén - még ha meg is kapom érte méltó jelzőzésem - soha nem voltam empatikus a tisztességes adócsalókkal, akik egészen addig simogatják saját fejüket okosságuk okán, hogy ők aztán nem fognak a (mindig aktuális) ezeknek adózni, hogy ellopják azt, míg nem jön a szükségrész, amikor elkezdhetnek sírni: milyen kicsi nyögdíj, vagy hogy 40 ezret kapnak fizujuk kiegészítésére...

Emmett Brown 2021.03.23. 14:42:55

@konrada: nyilván félfeketén dolgoznak, ez nem rakétatudomány. másrészről, ha nem így lenne, akkor már kb mindenki bedőlt volna VAGY kibasztak volna egy csomó embert, és akkor nézegethetné kormányunk a KSH munkanélküliségi statjait nagy fejvakarás közepette. Ja, és nem tudnád megfizetni ezeket a szolgáltatásokat :)

mozesapo 2021.03.23. 15:09:35

@Sir Galahad: Te szerencsétlen azóta eltelt 14 év. Nem unjátok fidesz trollok a múltra
mutogatást? Inkább másszatok ki vezéretek seggéből és lássátok a valóságot!

törppicur 2021.03.23. 15:53:01

@Emmett Brown: ez a vendéglátós mentalitás
NYILVÁN félfeketén...
Menj már be (a válság után) Lengyelországban, Szlovákiában, Horvátországban vagy akár Ukrajnában egy vendéglátóhelyre. Mindenhol nyugtát adnak. Feketén-fehéren.
Nézd meg pl. hogy lehet valamivel drágább anyagból valamivel olcsóbb, vagy ugyanolyan árú ételt csinálni (kivéve Ukrajna a fentiekből).
Hogyan van az, hogy ha dől a lé, mégha kicsit fekete is, azt megérdemlitek, akkor jól csináltátok, el is tapsoljátok vagy dugjátok? Ha bajság van, akkor nem tudtok semmit előhúznia ládafiából.

törppicur 2021.03.23. 15:53:41

gombóc, nem unod még a jancsi haverodat?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.03.23. 16:05:02

@jancsi_32: Mi van Brendel Mátyás? Végre van poszt a címoldalon ahol nem vagyok moderátor? Most kiéled magad?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.03.23. 16:12:45

@jancsi_32: Mi van Brendel Mátyás? Végre van poszt a címoldalon ahol nem vagyok moderátor? Most kiéled magad?

DFK 2021.03.23. 16:35:29

Akkor tegyük hozzá, hogy persze azért ilyen kevéske az 50 %-os bértámogatás, mert az a bejelentett fizetésre jár. Ugye most üt vissza a minimálbérre bejelentve + a többi zsebbe. Tetszettek volna nem adócsalni meg tetszettek volna rendesen járulékot fizetni, akkor most kisebb lehetne a sírás.

gomboc r2r 2021.03.23. 17:19:11

@törppicur: Bocsánatot kérek, nem lógok állandóan itt, de igyekszem irtani az idiótákat, oldaltól függetlenül.

gomboc r2r 2021.03.23. 17:20:31

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nem szép etetni szegényt, de most már ezzel a nickkel sem fog visszajönni.

Emmett Brown 2021.03.23. 17:20:42

@törppicur: eh. te kapsz számlát, a helyi törzsvendég meg nem. Mint ahogy normális helyeken itthon is van. Nyilván az egynyári projektkft-k nem ilyenek.
Normális helyeken a számlanemadás 15% alatti, az is főleg azért, hogy a béreket ki lehessen fizetni, mert a 3-4 kilós bérek bruttója az, ami igazán húzós.

gomboc r2r 2021.03.23. 17:23:15

@konrada: Mondjuk úgy, hogy úgy írták ki, hogy a bér 50%-áig kérhető a támogatás, de nem igazán láttam volna, hogy valahol el is érte volna a maximálisan adhatót.
Kicsit úgy, mint az elektromos kerékpárnál. (Volt róla poszt.) Az adható támogatás akár a kerékpár árának 50%-a vagy 150 000 Ft, miközben azok a kerékpárok 400 000 Ft-nál kezdődnek. Esélyed sincs elérni az 50%-os támogatást.

Emmett Brown 2021.03.23. 17:26:46

@DFK: kicsit gondold azért végig. Ha mindenki fullra lenne bejelentve, akkor sokkal nagyobb mínuszok lennének, ergo már mindenki lehúzta volna a rolót, vagy kurvasok embert kirúgtak volna, a megmaradók meg dolgozhatnának látástól mikulásig.

Sir Galahad 2021.03.23. 18:17:42

@mozesapo: Te hülye, nem azért hasonlítom össze Gyurcsánnyal, mert régen volt, hanem azért, mert vissza akar jönni, MOST.

kunzoo 2021.03.23. 22:32:45

@white999:
Honnan tudjam? Nem vagyok turisztikai beruházó

konrada 2021.03.24. 08:19:30

@Emmett Brown:
Ebben van igazad - sőt annyira, hogy az usákoknál, meg nyugerópában is így megy - de ettől még nem működik nálam az érzékenyítő programod, mert láttam, hogyan működik ez az egész országra kiterjesztve, és azt tapasztaltam, hiába van emberek tömege (adómentes) minimálbérre bejelentve, hiába kerülték el az élelmiszerboltól kezdve a ruházatin át az iparcikk-boltban is a számlaadást - hogy többek közt alá tudjanak ígérni a konkurenciának - valahogy nagyon nem akart menni az ország szekere. (Legfeljebb az államcsőd felé..)

Emmett Brown 2021.03.24. 09:45:38

@konrada: nem fogok egy tyúk vs tojás vitába belemenni. telex.hu/kulfold/2021/03/24/berlin-szimpla-valsagkezeles-kiss-attila

mellesleg a német és a magyar adóék között alig van különbség. ott mégis futja erre :)

konrada 2021.03.24. 10:34:10

@Emmett Brown: ...ha jártál volna Németországban, akkor a két országot nem kevernéd össze!;)

(...szóval ha annyi magyar gyár-szolgáltató (arányaiban!) tudná a világ oly sok országából átforgatni a pénzt a magyar gazdaságba, mint a német, itt is futná...)

Emmett Brown 2021.03.24. 11:09:12

@konrada: akkor talán meg lehetne próbálni kevesebbet farokságokra meg a haverokra költeni, úgy talán több maradna a plebsnek.

gomboc r2r 2021.03.24. 11:10:41

@konrada: Szerintem a két ország között alapvető hozzáállásbeli különbség van. Mind munkához, mind adófizetéshez.

konrada 2021.03.24. 11:24:55

@gomboc r2r:
Ez igaz.
Ott a többségnél kimaradt 40 év elqrás, és nem is hozták vissza 2x az elqrókat, mint nálunk.
Úgy meg könnyű. (Mint ahogyan 80 millás belpiaccal megturbózott,100 évnél régebbi multikkal leuralni a világot.)

konrada 2021.03.24. 11:31:11

@Emmett Brown:
Ez érdekes kérdés.
Lehetne persze. Mint ahogyan a nagymamámnak kereke is, hogy villamos lehessen.
De mint Gomboc is írta, ez ilyen világ. Nekünk a nertokrácia, meg kleptokrácia jutott, és sajnos most is úgy néz ki, hogy ezekből lehet választani.
Azaz a sz.rból, meg a kifejezetten mérgezőből.
Az egyiktől lassabban megy a szekér a lehetőségekhez képest, a másikban meg még a kereket is ellopják egy jól csengő becsületrendért, vagy bécsi cukrászdáért, viszont cserébe meg is büntetik azt, aki jobban igyekszik.
Az egész úgy sz.r, ahogyan van.
süti beállítások módosítása