Gombóc mondja

Gombóc mondja

Az orosz-ukrán háborúról röviden

2022. március 13. - gomboc r2r
2 hét telt el az orosz-ukrán háborúból, s az ukránok olyan jól tartják magukat, amennyire senki sem számított, talán még maguk az ukránok sem. Az már nyilvánvaló, hogy ennek nem lesz vége a következő 7 napban, de valószínű, hogy a következő pár hétben sem.
 
Amit eddig megtudtunk:
 
- Az ukránok nagyon is számítottak rá, hogy az oroszok totális támadást fognak indítani előbb vagy utóbb. Erre pedig nagyon szépen felkészültek. A katonaságukat decentralizálták, nem függtek 1-2 bázistól, ezért az orosz rakétázások igazából nem okoztak károkat az ukrán hadseregnek. A hadseregben igyekeztek minél több embernek harci tapasztalatot szerezni, ezáltal tenni róla, hogy a túlerővel szemben ők minőséggel tudjanak harcolni.
Plusz gyakorlatilag centire kidolgozták a stratégiájukat és a taktikát. Mikor és melyik hidat kell fölrobbantani, honnan várhatóak támadások, milyen célokkal fognak ezek jönni, hogyan tudják őket az előrehaladásban akadályozni, hogyan tudják a legfontosabb részeket megvédeni, stb. ,
 
- Miközben az oroszok úgy indultak meg a határok felől, hogy a légitámogatás a legfontontosabb ellenállókat leszedi, a szárazföldi egységek pedig egyenesen, kisebb ellenállásokkal, de végig tudnak masírozni a főutakon, s komolyabb összetűzések nélkül elérik a minimális célt, azaz a tengerpartok és kikötők elfoglalását, illetve Kijevig egyenes az út s majd csak Kijevnél számítanak ellenállásra, de egyszerű túlerővel beveszik, ha az A-terv nem sikerül.
 
- Az A-terv az volt, hogy a Kijev melletti reptérre ledobott speciális alakulatok a Wagner-csoport segítségével a repteret elfoglalják, a Wagner-csoport kilövi az ukrán elnököt, az oroszok meg a repteret hídfőállásként használva meglepetésszerűen beveszik a fővárost, beültetik Janukovicsot pozícióba és az ukránok a hirtelen történtekre válasz nélkül maradnak és a legtöbbjük megadja magát, a maradékot meg felszámolják. A háborút gyakorlatliag 2-3 nap alatt megnyerik, a többi már csak tisztogatás.
 
- Ezt teljesen áthúzta az ukránok teljes felkészültsége. Az oroszok semmit nem tudtak megvalósítani a terveikből. Nem tudták likvidálni az elnököt. Nem tudták elfoglalni és megtartani a repteret addig, amíg az utánpótlás megérkezett. A Wagner-csoport tagjainak nagy részét az ukránok felszámolták. A szárazföldi egységek nem tudtak akkora tempóban haladni, mint amire számítottak, illetve nem tudtak döntő erejű ütközetet létrehozni, hogy felszámolják az ukrán erők nagy részét.
 
- Az ukránok úgy számoltak, hogy légierőben és frontális ütközetben nem tudják felvenni a versenyt az oroszokkal, ezért az erőiket szétszórták a fontos útvonalak és települések környékén, kis csapatokat alkotva, hogy rajtaütésszerű támadásokat indíthassanak az orosz menetoszlopok ellen, ezáltal is rombolva az országba egyre mélyebben benyomuló erőket, mind harcértékben, mind pedig morálban. Az ukránok nagyon jól használják ki a helyismeretüket, s olyan helyekre csalják be az oroszokat, ahol az ukránok élvezik az előnyöket.
- A háború első napjaiban az ukránoknak feltűnt, hogy az oroszok nem készültek hatalmas készletekkel (mivel villámháborúban gondolkodtak), ezért ráálltak arra, hogy az oroszok utánpótlását támadják. Ha nincs üzemanyag, a tank nem ér semmit. Ha nincs lőszer, a puska nem ér semmit. Ha nincs ennivaló, a katona nem ér semmit. Ezzel a taktikával az ukránok akkora problémát okoztak az orosz hadseregnek, ami totálisan megállította az orosz egységek előrenyomulását, mivel annyi ellátmányt sem kapnak, amennyi ahhoz szükséges lenne, hogy a jelenlegi pozícióikat fenntartsák. Ezért jelenleg az oroszok most arra álltak át, hogy a harcok fokát kicsit letekerik, az előrenyomulást felfüggesztik, s a jelenlegi területeiket próbálják stabilizálni addig, amíg a készleteiket fel nem töltik. Márpedig a készleteiket egyre nehezebb feltölteni, mivel az ukránok folyamatosan szedik ki az újabb és újabb teherautókat. Az oroszoknak sürgősen kellene egy ép repülőtér valahol a jelenlegi front közelében, ahova nagy mennyiségben tudnának hadianyagot szállítani.
- A Kreml környékén és az orosz hadvezetésben elég keményen izzadhatnak, hogy Putyin vajon kit fog számonkérni a ballépésekért, de az biztos, hogy Putyin úgy indított háborút, hogy nem volt tisztában a tényekkel.
Se az orosz hírszerzéstől se az orosz katonai vezetéstől nem kapott Putyin helytálló adatokat. Az orosz hírszerzés teljesen félreértelmezte az ukrán belpolitika helyzetét, az ukrán hadsereg felkészültségét, az ukrán nép elhatározottságát, a nemzetközi fogadtatást és reakciókat, az EU egységes kiállását sem tudta megakadályozni, alulbecsülte a Nyugat Ukrajna melletti kiállását és az USA gazdasági-, katonai- és politikai erejét. Az orosz katonaság ezzel szemben rendkívül elbizakodottan állt a helyzethez, túlbecsülte a készültségét, túlbecsülte az eszközparkját, túlbecsülte a harcértékét és a stratégiájának hatásosságát, de leginkább a hadvezetés tényszerű hozzáállását és az egységekre való rálátását. 
- Az elmúlt 15 évben Oroszország hatalmas összegeket költött a hadserege megújítására, melyből a hadiflotta, a szárazföldi hadsereg és a légierő is egyaránt részesült. Viszont láthatjuk, hogy ez mennyire csepp a tengerben egy ekkora ország esetében. Haderejének csak minimális részét tudta megújítani, a másodvonal és utánpótlás pedig semmit sem kapott az egészből és éppen ettől szenvednek jelenleg. Egyszerűen nem állt rendelkezésre megfelelő számú teherautó ahhoz, hogy a hadfelszerelést akkora mértékben tudja pótolni a hadsereg, amekkora mértékben fogyasztja. Ez rövidtávon elviselhető, de látjuk, hogy már két hét után mekkora problémákat okoz. Üzemanyaghiány miatt hátrahagyott, egyébként kiváló állapotú és méregdrága felszerelések, lőszerhiány miatt nem bevethető egységek, élelmiszerhiány miatt fosztogató vagy megszökő kiskatonák.
- Mind az orosz hírszerzés, mind pedig az orosz katonai vezetés a szőnyeg szélére lett állítva Putyin által, ami azt jelenti, hogy megingott a bizalom, tehát tisztogatás várható. Ez azt is jelenti, hogy Putyin ezentúl egyáltalán nem bízhat sem az itteni emberekben, sem az innen érkező információkban. A hatalma megtartásában már csak a saját magánhadseregére számíthat. Ez egy ideig garantálja neki a biztonságot, de nem sokáig. Az elégedetlenség egyre jobban nő, márpedig hiába fölül a gálya, s alul a víznek árja, azért a víz az Úr!
- Az oroszok számoltak azzal, hogy a háború miatt valószínűleg szankciókat fognak bevezetni, de arra nem számítottak, hogy ilyen kiterjedtségű gazdasági szankciók lépnek majd életbe. Megint, a hírszerzés ezügyben is megbukott. Oroszország hiába a világ legnagyobb országa, a gazdasága a háború előtt is nagyjából Spanyolországéval volt összeegyeztethető, legalábbis a teljes GDP-t tekintve. Ez azt jelenti, hogy Európában nem hogy nagy játékos nem volt, de még a közepesek között sem volt kiemelkedő helyen. Ennek az elenyésző gazdasági teljesítménynek is a legnagyobb részét az exportált nyersanyagok jelentették, tehát abszolút fenntarthatatlan pályán állt. Az egy főre jutó GDP a magyarnak mindössze 70%-a volt Oroszországban, tehát az orosz nép sokkal kevesebbet látott a pénzből, mint mi. Most pedig a gazdasági szankciók ezeket az átlagpolgárokat fogják a legjobban megviselni.
Mit várhatunk?
- Az ukránok nem fogják megadni magukat. Ismerik az oroszokat nagyon jól, tudják, hogy ha megadják magukat, gyakorlatilag aláírják a halálos ítéletüket. Márpedig annál a halál is jobb. Utolsó vérig fognak harcolni, akkor is, ha az oroszok el is foglalják Ukrajna nagy részét, az ukrán gerillák tenni fognak róla, hogy az ellátás és utánpótlás ne legyen sikeres. Éppen emiatt az már most látható, hogy ha esetleg el is foglalják, megtartani nem fogják tudni az ukrán területeket az oroszok.
- Az orosz nép egyre elégedetlenebb lesz, ahogy lejjebb és lejjebb kell majd adnia a saját életszínvonalából, ami eleve nem indult magas szintről. Ez nagyon hamar jelentős tüntetésekhez, forrongásokhoz vezethet, amit annak a hírszerzésnek és hadseregnek kéne helyén kezelnie, amelyek egyáltalán nem élvezik Putyin bizalmát. Márpedig félteni fogják a saját seggüket, s amint úgy érzik, hogy a nép oldalán meg van az elegendő támogatás, fel fognak lépni Putyin ellen. Ez pedig egyre közelebb van, s a kiskatonák is egyre valószínűbb, hogy támogatni fogják a hadvezetés ilyen lépését, mivel a fronton a morál közelíti a nullát. 
- Putyin rettentően elszámolta magát és már semmilyen módon nem tud pozitívan kikeveredni a dologból. Meg fogják puccsolni, a kérdés az, hogy mikor és mi lesz utána a két országgal.

A bejegyzés trackback címe:

https://gombocmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr9017779436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.03.13. 17:43:21

Naponta kilőnek ötven tankot, még három naponta egy tábornokot.

Tetszett már a jereváni rádióról hallani?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2022.03.14. 10:17:04

"Kijev melletti reptér"
Van ott legalább három...

Az oroszokról szerintem nincs megbízhatóbb információja a nyugati országoknak, mint amit Putyin kapott az ukránokról. Oroszországban van élet Moszkván kívül is...

Nancsibacsi 2022.03.14. 12:52:17

Evakuacioval nem lehet háborút nyerni. Majd szóljatok ha elérnek az ukránok valamilyen sikert. 8 év alatt a szakadárokkal se bírtak de most hirtelen megtaltosodtak, persze. Nem ám az van hogy a blogger is benyalta a propagandát.

evilwolf 2022.03.15. 11:30:38

Nekem néha olyan furcsának tűnik ez a háború. Putyin mintha ímmel-ámmal csinálná, amatőr módon.
Roncstemetőnek használja Ukrajnát, átküldte leselejtezni a régi cuccokat.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2022.03.15. 13:33:03

@evilwolf: Biztos, hogy vannak újabb cuccok, amik tényleg használhatóak és nem csak a felvonulásokon lehet mutogatni a népnek?

@Nancsibacsi: Mindkét oldalról ömlik a propaganda és hiába élünk mindent látó műholdakkal a fejünk felett, a háború valódi állásáról, a veszteségek pontos méretéről senkinek sejtelme sincs...

gigabursch 2022.03.15. 15:14:49

@evilwolf:
Gondold végig mivel jár jól Putyin!

Ha Zselé meghal => mártír
Ha Zselé böribe kerül => politikai fogoly

Ez nem jó.

A gabona el van vetve, a lényegi infrastruktúra az oroszok kézen.

Neki két dolog miatt kell idő
1) Zselét mindenki meggyűlölje
2) a Zselét támogatók kimerüljenek.
+1) Ukrajna ukránjai kiürüljenek fizikailag az országból.

Ha valóban annyi kórház, iskola, miegymás ment volna fasírtba, ahogy az ukránok meg a lakájmédia állítja: azzal tényleg tele lenne minden híradás. De csak ellenőrizetlen és mínuszos hírek röpködnek.
Az ukrán(barát) állítások java nem igazolható.

Ezen kívül van még egy célja, amire nem nehéz rájönni:
Törés az Ollyópaji Jujjdejón belül.

Nancsibacsi 2022.03.15. 20:14:26

@Online Távmunkás: Na jó, de azt az ukránok se mondják, hogy "ellentámadást indítottunk, és visszafoglaltuk X várost" - hiába egy humorista az elnökük, ez még viccnek is durva volna.

Nancsibacsi 2022.03.15. 20:33:20

@evilwolf: Azért tűnik furcsának, mert az is. Ez a háború nem Putyin háborúja, hanem az USA háborúja Európa ellen, amibe Putyin bele lett húzva csövileg. Azért is csinálja ímmel-ámmal, meg azért is csak a töredékét veti be Oroszország haderejének, mert ahogy Fülig Jimmy mondaná: Putyin érzi, hogy az USA kavarja a málnaszőrt.
Induljunk ki abból a kérdésből hogy a háború az érdekekről szól. Mégis mi érdeke volt Oroszországnak, hogy megtámadja Ukrajnát? Gyors sikerre számítottak? 2014-ben már 1x megtámadták, és annyira gyors és elsöprő az a siker se volt - azóta (valójában már jóval előtte) Ukrajna fegyverkezik, az USA tömi lóvéval, fegyverrel, politikussal (meg lehet nézni Zselé meg az emberei milyen nyelven beszélgetnek - nem ukránul). Nem lett könnyebb.

Aztán nézzük meg Ukrajna 2014 utáni stratégiáját. Ugyebár némi terület el van foglalódva, visszafoglalni nem sikerült 8 év alatt se - pedig hát az ukránok szuperkatonák, akik egy szál seprűnyéllel győzik le az orosz tankokat, itt meg csak szeparatisták voltak, lóf.sznyi nehézfegyverzettel. Ettől függetlenül attól többre nem telt az ukránoknak, hogy 8 év alatt 14000 "civilt" lebombázzanak a szeparatista területeken - már amennyire bárki is civil egy ilyen területen, ahonnan épeszű ember gyalog is elszaladna.
Na nem baj, akkor majd megbékélünk valahogy, meg pusholjuk a NATO csatlakozást. Első lépés: hozunk egy olyan nyelvtörvényt, amely teljesen tök egyértelmű hogy abszolúte nem kompatibilis Bogota-alsón innen egy kulturált állam vagy szervezet törvényeivel sem. Bravo Ukrajna - zseniális húzás. Mármint ha az volt a cél, hogy nehogy felvegyenek bárhová is (NATO, EU).

Én úgy látom - és szerintem aki vak, az szintén így látja -, hogy az ukrán vezetők akarták ezt a háborút. A nép nem - de ez a vezetés abszolúte nem képviseli az ukrán népet. Ukrajna nem demokrácia - Ukrajna egy kis darab Afrika, ide Európa szélébe teleportálva. Ez az ukrán vezetés az USA érdekeit képviseli, akik számára Európa már nem szövetséges, hanem egy gyengítendő konkurencia lett. Európa túl messze van Kínához - vagyis Kína ellen az EU szövetségesként nem használható -, viszont Európa egyre többet üzletelt a ruszkikkal, és EU+ruszkik az már Kína paritású szuperhatalom - ahogy Bismark is megmondta, csak ő még az USA ellenlábasaként vizionálta ezt a szövetséget. Ergo EU-t és ruszkikat meg kell gyengíteni - mi is lenne erre alkalmasabb mint egy olyan háború, amely a ruszkikat nyilván megviseli minden szempontból, az EU-t anyagilag taccsra teszi, és a gyümölcsöző EU-orosz kapcsolatokat lenullázza.

Éppen ezért ökörség az ukránokat bármi módon is támogatni, mivel az oroszok szankcionálásával, az ukránok segítésével gyakorlatilag saját magunkat ütjük. Putyin meg veri a fejét a falba, hogy "Istenem, ennyire nem lehetnek ezek ott az EU-ban vakok". Pedig de.

gomboc r2r 2022.03.16. 11:58:23

@Nancsibacsi: Szépen felmondtad a propagandát, mennyit kaptok érte?
süti beállítások módosítása