Gombóc mondja

Gombóc mondja

Amúgy is szükséges fejlesztések - olimpia nélkül

2017. február 24. - gomboc r2r

Szerda este bejelentették, hogy vége a 2024-es olimpiára kandidálásnak. Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy ez neki most hazaárulás vagy éppen az ország megmentése a pénzügyi káosztól, de vannak dolgok, amik mellett nem mehetünk el ilyen egyszerűen.

Az olimpiához kapcsolódóan rengeteg fejlesztés és fejlesztési pénz lett beígérve Budapestnek, amire már nagyon régóta szükség lenne. Az olimpia melletti egyik legnagyobb érvként hozták fel, hogy az amúgy is szükséges fejlesztések így előrébb lesznek hozva és mindenképpen meg lesznek csinálva. Most, hogy az olimpia elmúlt, itt az idő megkérdezni, hogy mi lesz a fejlesztésekkel? Ugyanis hiába futott az olimpiai álom az elmúlt években, Budapest és az itt szükséges fejlesztések megvalósítása sehogy sem akart megkezdődni.

A legnagyobb mozgolódás pont az egyik legszükségtelenebb és legelrontottabb beruházás körül volt, a 150-es vasútvonal teljesen elrontott áthelyezésével kapcsolatban. Nem sokat segített volna, de legalább jó pénzbe került volna, miközben olyan rendkívül fontos "fejlesztések", mint a 3-as metró felújítása, egy helyben topognak már évek óta.

Mire is lenne szükség?

Egy rövidke válogatásban fel tudom sorolni csak azokat a problémákat, amikkel eddig én is foglalkoztam.

  1. Először is, ott van a 142-es vasútvonal problematikája. Az Üllői út forgalmának keresztezése, ráadásul egy forgalmas villamosvonalat kettévágva. Aztán ehhez jön még, hogy 2 utcával arrébb azért nem lehet meghosszabbítani a 42-es villamost, mert itt is a vasutat kellene keresztezni. Erre is elkelne egy kis pénz és figyelem.
  2. Másodszor, ott van a 150-es vonal és a HÉV által leválasztott terület problémája, az Albertfalvára vezető híd hiánya, s a következő körút megépítésének szükségessége.
  3. Harmadszor, ott van Rákosrendező területe, az ott lévő Vasúttörténeti Park és az általa nyújtott lehetőségek tárháza, illetve egy élhető környezet megteremtése.
  4. Negyedszer, a budapesti metróhálózat. Óriási pénzeket kellene beleölni ahhoz, hogy valójában el tudja látni a feladatát és ne csak félmegoldásként létezzen.

Ezen kívül még lehetne foglalkozni olyan dolgokkal, mint a villamoshálózat fejlesztése, a kocsiszínek felújítása és szerepe, a buszpark lecserélése ( az meg van, hogy a modernnek számító Volvo autóbuszai a BKV-nak immár 13 évesekké válnak?), s rengeteg egyéb más fejlesztés.

Most vajon mi lesz ezekkel? Már az olimpia mellett is eléggé kétséges volt, hogy bármelyikre is kapna pénzt a főváros az államtól (miközben a hazai GDP 40-50 %-át Budapest termeli meg), hiszen emlékezzünk csak arra az ígéretre, hogy a vizes-VB-re már felújítják a 3-as metrónak legalább egyes részeit, aztán jelenleg ott tartunk, hogy még az addigi elkezdés sem biztos...

Mindeközben a teljességgel felesleges új Puskás-stadion ára felkúszott 190 milliárd forintra úgy, hogy nem látni az építkezés végét. (Miért is felesleges? Mert a válogatott évente maximum 4 mérkőzést játszik. Ezen kívül sikerült kivenni a projektből az igazán fontos dolgokat, mint például más szakosztályok számára megígért használható részeket az új létesítményen belül, pedig az lett volna a fontosabb része a projektnek, ami legitimálta volna az építését.)

Mennyi is az a 190 milliárd forint? Az a 4-es metró teljes költségvetésének a 41%-a! 41 százalék!! Úgy, hogy a 4-es metró által a fél város átépült! Abból a 190 milliárdból, amit most elvernek a Puskás-stadionra, simán meg lehetett volna építeni a 4-es metró második szakaszát a Keleti pályaudvartól a Bosnyák térig! Azt legalább nem évente 4-szer használták volna...

Amint láthatjuk, értelmes fejlesztésre nem ad pénzt az Orbán-kormány, de a felesleges hülyeségekre valahogy mindig találnak forrást...

A bejegyzés trackback címe:

https://gombocmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr9312284625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

legeslegujabbkor 2017.02.24. 19:07:36

Nem tudjuk, mire akarják használni a Puskás-stadiont. Focira most tényleg felesleges, de lehetne koncerteket vagy majálisokat rendezni benne, vagy a Szent jobb körmenet is körbejárhatna a pályán. Esetleg a Városliget helyett itt lenne a park fákkal meg madarakkal, padokkal és tóval. Vagy lehetne kiadni Alinak, egy keleti piacnak

MIx 2017.02.24. 23:10:36

Azért ezzel a 90 milliárdos emeléssel várhattak volna egy hetet, mert az emberek többsége pontosan az ilyen korlátlan pénzszórás miatt mondott nemet az olimpiára is!

Elképesztő! Ki csinálta a költségvetést? Nem zavarják ki a világból?
Vagy pártkassza feltöltés folyik?

Mi lett volna itt az olimpia megnyerésekor!
És mi lesz még Pakssal!
4-5-szörös szorzók!
Ráday után szabadon: Unokáink is nyögni fogják!

gomboc r2r 2017.02.24. 23:29:10

Közben Lázár bejelentette, hogy a forrásokat büntetésből vidékre viszik.
Tarlós bejelentette, hogy elmaradnak beruházások, mint például a repülőtéri út felújítása.
Szégyen...

morph on deer 2017.02.25. 01:24:08

@VT Man:
Nem ártott volna, ha el is olvasod amit belinkeltél. Ugyanis:

"...a stadion ára 142,85 milliárd forint, az 5%-nyi tartalék 7,15 milliárd forint, az ÁFA összege 40,5 milliárd forint"

Mindösszesen 190,5 milliárd forint.
Csak hogy segítsek :)

gomboc r2r 2017.02.25. 10:43:07

@VT Man: Igen, 142 milliárd. Meg még az a 48 milliárd, amibe kerül. Jah, meg az esetlegesen felmerülő költségek, ugyanis még el sem kezdődött az építkezés. (Olcsóbb biztos nem lesz.)
süti beállítások módosítása